Πότε «πέφτει» φέτος του Αγίου Πνεύματος 2020 – Πώς αμείβεται

Πότε «πέφτει» φέτος του Αγίου Πνεύματος 2020: Οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων έχουν «χαλαρώσει» και η πρώτη αργία που θα μας βρει χωρίς καραντίνα θα είναι του Αγίου Πνεύματος 2020. Πότε «πέφτει» όμως φέτος δεδομένου ότι είναι κινητή εορτή και μέχρι που μπορούμε να ταξιδέψουμε; Το xristika.gr έχει τις απαντήσεις.

Από τις 18 Μαΐου είναι ελεύθερη η μετακίνησε οδικώς αλλά και προς την Κρήτη, ενώ σύμφωνα με το Κυβερνητικό σχέδιο, η πρόσβαση στα νησιά αναμένεται να οριστικοποιηθεί για όλους από την 1η Ιουνίου.

Κάτι που σημαίνει πως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, θα μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει κανονικά ακόμα και στα νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι η αργία του Αγίου Πνεύματος «πέφτει» φέτος την Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Πότε «πέφτει» φέτος του Αγίου Πνεύματος 2020: Γιατί αλλάζει η ημερομηνία κάθε χρόνο

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει πάντα μια μέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, δηλαδή πάντοτε ημέρα Δευτέρα, ακριβώς 50 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Συνήθως πέφτει Ιούνιο με εξαίρεση την περίπτωση που το Πάσχα είναι νωρίς οπότε μπορεί να πέσει και τέλη Μαΐου.

Για τα επόμενα χρόνια η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει στις ημερομηνίες που παραθέτουμε παρακάτω.

Ας δούμε ενδεικτικά:

Ένας εύκολος τρόπος για να το υπολογίζετε είναι να μετράτε 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα.

Πότε «πέφτει» φέτος του Αγίου Πνεύματος 2020: 4 εκδρομές στην Αττική

Την υποτιμάμε συχνά την Αττική. Λόγω των απαγορεύσεων ωστόσο ήρθε η ώρα να την εκτιμήσουμε. Και ίσως και να μας έχει εκπλήξει. Δε μας πιστεύετε; Ακολουθήστε μας σε τέσσερις μονοήμερες εκδρομές εντός Αττικής, για να διαπιστώσετε… του λόγου μας το αληθές.

  • Στην Πάρνηθα και το Τατόι

Η κλασικότερη των κλασικών μονοήμερων εκδρομών, τα έχει όλα: Και ωραίες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές για τους πιο δραστήριους εξ ημών, και ιστοριοδιφικές εξερευνήσεις (θα λέγαμε sightseeing, αν τα ανάκτορα ήταν επισκέψιμα) για τους λάτρεις της Ιστορίας, και εκπλήξεις στην διαδρομή, και μίνι ζωολογικό κήπο, στη λίμνη Μπελέτσι, για τους έχοντες πιτσιρίκια.

Τα highlights: Αναμφισβήτητα τα μονοπάτια που διατρέχουν την Πάρνηθα εν γένει (μπορείτε να πάρετε ιδέες για διαδρομές από το site του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, ή να αυτοσχεδιάσετε, ακολουθώντας όποιο μονοπάτι σας φαίνεται πιο ειδυλλιακό). Επίσης, οι διαδρομές μέσα σε αυτό που κάποτε θα γίνει το μητροπολιτικό πάρκο Τατοΐου, γύρω από τα ανάκτορα, και η λίμνη Μπελέτσι, με τον μικρό ζωολογικό της κήπο.

  • Στην Πεντέλη

Άλλο ένα συνώνυμο της αττικής μονοήμερης, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής για τους κατοικούντες βόρεια του κέντρου, συνδυάζει ωραίες διαδρομές, ενδιαφέρουσες αφορμές για μυστικιστικές συζητήσεις (όλοι έχετε ακούσει τις ιστορίες για τη Σπηλιά του Νταβέλη, δεν μπορεί!) και, βεβαίως, καλό φαγητό –συστατικό απαραίτητο σε κάθε επιτυχημένη συνταγή μονοήμερης εκδρομής.

Τα highlights: Η σπηλιά του Νταβέλη (για να δοκιμάσετε να επιβεβαιώσετε αν αληθεύουν όλες αυτές οι ιστορίες με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της). Εδώ φτάνετε είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από τη Νέα Πεντέλη είτε οδηγώντας αυτήν εδώ τη διαδρομή. Τέλος, άλλη μια ωραία πεζοπορική (ή και ποδηλατική) διαδρομή είναι αυτή που περιγράφεται αναλυτικά εδώ. Επίσης, ο καλά κρυμμένος από τα αδιάκριτα ρεύματα καταρράκτης στο Ντράφι, ο οποίος εκπλήσσει και τον πιο δύσπιστο κάτοικο της Αθήνας για την ομορφιά της πόλης του. Για να τον βρείτε, θα ακολουθήσετε με τα πόδια το μονοπάτι που φαίνεται σε αυτόν εδώ τον χάρτη. Αν αποφασίσετε να κάνετε πικνίκ (ή απλώς να καπνίσετε) στις όχθες του, θα μας υποσχεθείτε ότι θα έχετε μαζί μια πλαστική σακουλίτσα για να μαζέψετε τα πάντα φεύγοντας –γιατί εμείς ακούμε τα «να, τέτοια γράφετε, και μαζεύεται ο καθένας σε αυτά τα υπέροχα μέρη και τα γεμίζει σκουπίδια».

  • Στη Λίμνη του Μαραθώνα

Οι περισσότεροι θα σκεφτείτε απλώς καφεδάκι στο παρακείμενο, και δικαίως ξακουστό, Fragma που ειδικά τα ηλιόλουστα μεσημέρια είναι ιδανικό για να χαζεύετε τα ακίνητα νερά της λίμνης από τα αμφιθεατρικά μπαλκόνια του. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι αν θέλετε περισσότερη επαφή με την φύση, ή λίγη δράση, η Λίμνη δεν μπορεί να σας τη διαθέσει και μάλιστα σε γενναίες ποσότητες.

Τα highlights: Φέρτε τα ποδήλατα, ή έστω τα αθλητικά σας παπούτσια, και ακολουθήστε τις διαδρομές στις όχθες της, για να απολαύσετε το μεγαλείο της λίμνης από οπτικές γωνίες που λίγοι έχουν υπ’ όψιν. Αναλυτικές οδηγίες για να κάνετε τον γύρο της λίμνης με το ποδήλατο, αλλά και έναν λεπτομερέστατο χάρτη GPS, θα βρείτε στο PlanetBike.gr. Αν είστε τυχεροί, ή αφοσιωμένοι birdwatchers με κιάλια και όλο τον σχετικό εξοπλισμό, σίγουρα θα πετύχετε και κάποιον από τους εκατοντάδες μόνιμους ή περιστασιακούς κατοίκους της λίμνης να φτερουγίζει πάνω από τα νερά της. Δείτε μια ωραία περιήγηση γύρω από τη λίμνη εδώ.

  • Στην Ελευσίνα

Μπορεί στο μυαλό των περισσότερων εξ ημών μονοήμερη εκδρομή να σημαίνει μονοπάτια, ποδηλατάδες και πεζοπορίες, ή απλώς βόλτες στο βουνό, αλλά και τα παιδιά της πόλης δεν θα τα αφήσουμε παραπονεμένα: Η Ελευσίνα είναι ό,τι κοντινότερο σε city break έχει να επιδείξει η Αττική, ενώ οι λάτρεις της Ιστορίας έχουν ένα λόγο παραπάνω να χαρούν –υποθέτουμε ότι ξέρετε γιατί.

Τα highlights: Ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής: Εντυπωσιακά μεγάλος, εξαιρετικά καλοδιατηρημένος, και μυστηριακά ατμοσφαιρικός όπως αρμόζει σε έναν τόπο που φιλοξενούσε τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια. Λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας, από τις 8.00 μέχρι τις 15.00, και το εισιτήριο κοστίζει 3€. Λεπτομέρειες έχουμε εμείς εδώ και το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ. Πολύ ωραία για βόλτα είναι και η παραλιακή περαντζάδα της πόλης, αλλά και οι πεζόδρομοι με τα ζεστά περεΐστικα café στο κέντρο.

Πότε «πέφτει» φέτος του Αγίου Πνεύματος 2020: Τι γιορτάζουμε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Είναι μία από τις εορτές που ο περισσότερος κόσμος της θυμάται λόγω του τριημέρου που του προσφέρει για μία πρώτη καλοκαιρί εκδρομή.

Ωστόσο η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι μία από τις σημαντικότερες εορτές της ορθοδοξίας.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού, με μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους, πενήντα μέρες μετά την ανάστασή Του και δέκα μέρες μετά την ανάληψή Του.

Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής. Γιατί, όμως, γιορτάζουμε ξεχωριστά και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος;

Ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: “Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία”.

Την Κυριακή λοιπόν εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, εκείνη την ημέρα ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.

Όπως αναφέρεται και στο Συναξάρι της ημέρας:
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ ὀγδόῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν ἁγίαν Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν.
Στίχοι
Πνοῇ βιαίᾳ γλωσσοπυρσεύτως νέμει,
Χριστὸς τὸ θεῖον Πνεῦμα τοῖς Ἀποστόλοις.
Ἐκκέχυται μεγάλῳ ἑνὶ ἤματι Πνεῦμ’ ἁλιεῦσι.
Ταῖς τῶν ἁγίων Ἀποστόλων πρεσβείαις, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Την Δευτέρα εορτάζουμε πάλι την Αγία Τριάδα αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωρισθή και να απομονωθή ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Όμως οι άγιοι Πατέρες μας πού έβαλαν σε άριστη σειρά και τάξη όλα τα θέματα της πίστεως μας, για να δώσουν τιμή στο Άγιο Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή, αλλά και ξεχωριστά την Δευτέρα.

Ξεκάθαρο είναι το υπόμνημα του Συναξαρίου:
Τη αύτη ήμερα, Δευτέρα της Πεντηκοστής, αυτό το Πανάγιον και ζωοποιόν και παντοδύναμον εορτάζομεν Πνεύμα, τον ένα της Τριάδος Θεόν, το ομότιμον και ομοούσιον και ομόδοξον τω Πατρί και τω Υίω.
Στίχοι
Πᾶσα πνοή, δόξαζε Πνεῦμα Κυρίου,
Δι’ οὗ πονηρῶν πνευμάτων φροῦδα θράση.
Τῇ ἐπιφοιτήσει τοῦ ἁγίου Πνεύματος, πρεσβείαις τῶν Ἀποστόλων σου, Χριστὲ ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Εμείς σήμερα πού γιορτάζουμε τη δική μας Πεντηκοστή, πρέπει να γνωρίζουμε ότι την ήμερα αυτή, όταν εορταζόταν η Πεντηκοστή των Εβραίων, ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.

Επειδή, λοιπόν, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να ξεχωρίσουν τις γιορτές για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, γι’ αυτό την επομένη της Πεντηκοστής, την Δευτέρα, εορτάζουμε το Πανάγιο Πνεύμα, πού είναι μία υπόσταση της Αγίας Τριάδος.

Πότε «πέφτει» φέτος του Αγίου Πνεύματος 2020Πώς αμείβεται η εορτή του Αγίου Πνεύματος

H ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για την αμοιβή της ημέρας εορτασμού του Αγίου Πνεύματος.

1. Η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

2. Η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος έχει αναγνωρισθεί ως αργία σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων για κατηγορίες εργαζομένων, όπως:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Οίκων Ευγηρίας, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων

Στοιχεία των ΣΣΕ που είναι σε ισχύ, καθώς και κωδικοποιήσεις συλλογικών ρυθμίσεων μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του Ο.ΜΕ.Δ. στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.omed.gr/el/syllogikes-rythmiseis

Πότε «πέφτει» φέτος του Αγίου Πνεύματος 2020: Όλες οι αργίες 

Αναλυτικά οι δημόσιες αργίες του 2020:

  • Αγίου Πνεύματος: 8 Ιουνίου 2020, ημέρα Δευτέρα (σ.σ. κι εδώ ένα τριήμερο).
  • Κοίμηση της Θεοτόκου: 15 Αυγούστου 2020, ημέρα Σάββατο.
  • 28η Οκτωβρίου του 2020, ημέρα Τετάρτη.
  • 17 Νοεμβρίου του 2020, ημέρα Τρίτη.
  • Χριστούγεννα: 25 Δεκεμβρίου του 2020, ημέρα Παρασκευή (σ.σ. κι άλλο τριήμερο).
  • Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου του 2020.

Από τις αργίες στην Ελλάδα άλλες είναι υποχρεωτικές από το νόμο, και άλλες είναι αργίες κατ’ έθιμο.

Η μόνη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο αργιών είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών ενώ κατά την προαιρετική αργία εξαρτάται από την κρίση (βούληση) του εργοδότη αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση.

Πότε «πέφτει» φέτος του Αγίου Πνεύματος 2020: Υποχρεωτικές ημέρες αργίας

  • 25 Μαρτίου (εθνική εορτή)
  • Δευτέρα του Πάσχα
  • 15 Αυγούστου, Κοίμηση της Θεοτόκου
  • 28 Οκτωβρίου, (εθνική εορτή)
  • 25 Δεκεμβρίου, Χριστούγεννα

Πότε «πέφτει» φέτος του Αγίου Πνεύματος 2020Αργίες κατ’ έθιμο

  • 1 Ιανουαρίου, Πρωτοχρονιά
  • 6 Ιανουαρίου, Θεοφάνεια
  • Καθαρά Δευτέρα
  • Μεγάλη Παρασκευή
  • 1 Μαΐου, Πρωτομαγιά (βάσει του Α.Ν 380/68 μπορεί να καθορίζεται και σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα.)
  • Αγίου Πνεύματος
  • 26 Δεκεμβρίου, Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων
  • Τη Μεγάλη Παρασκευή η λειτουργία των καταστημάτων απαγορεύεται μέχρι τις 13:00.
  • Είναι δυνατό να καθοριστούν και άλλες ημέρες αργίας, μέχρι πέντε το χρόνο, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας.
  • Η 17η Νοεμβρίου επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί αργία μόνο στους χώρους της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια & τριτοβάθμια εκπαίδευση)

Πότε «πέφτει» φέτος του Αγίου Πνεύματος 2020: Τοπικές Αργίες / Πολιούχοι Άγιοι

Αγ. Αικατερίνη (25 Νοεμβρίου): Κατερίνη, Σητεία

Άγιοι Πέντε Νεομάρτυρες (Κυριακή του Θωμά): Σαμοθράκη

Άγιοι Νίκανδρος και Ιωαννίκιος (4 Νοεμβρίου): Αριδαία

Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος (29 Ιουνίου): Γιαννιτσά

Άγιο Πνεύμα (Δευτέρα, 7 βδομάδες μετά την Ανάσταση): Πολύκαστρο

Αγ. Αθανάσιος (18 Ιανουαρίου): Διδυμότειχο, Αμφιλοχία, Κουφάλια, Ιστιαία, Χρυσό Σερρών

Αγ. Αναστάσιος (1 Φεβρουαρίου): Ναύπλιο

Απόστολος Ανδρέας (30 Νοεμβρίου): Πάτρα

Αγ. Αντώνιος (17 Ιανουαρίου): Βέροια, Περιστέρι Αττικής

Αγ. Αρσένιος (8 Μαΐου): Πάρος

Αγ. Αχίλλιος (15 Μαΐου): Λάρισα

Αγ. Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου): Δράμα, Αργυρούπολη

Αγ. Βησσαρίων: Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Πύλη Τρικάλων

Αγ. Νεομάρτυρας Γεδεών (30 Δεκεμβρίου): Τύρναβος

Αγ. Γεράσιμος (4 Μαρτίου): Κεφαλονιά

Αγ. Γεώργιος (23 Απριλίου ή Δευτέρα του Πάσχα): Εράτυρα, Βεύη Φλώρινας, Σουφλί, Γουμένισσα, Νεμέα, Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο, Ιεράπετρα

Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος ο εν Ιωαννίνοις (17 Ιανουαρίου): Ιωάννινα

Αγ. Δημήτριος (26 Οκτωβρίου): Θεσσαλονίκη, Χρυσούπολη, Ελασσόνα, Λαγκαδάς, Ναύπακτος, Κολινδρός, Σιάτιστα

Αγ. Διονύσιος (17 Δεκεμβρίου): Ζάκυνθος

Αγ. Διονύσιος Αρεοπαγίτης: (3 Οκτωβρίου) Αθήνα

Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω¨: (23 Ιανουαρίου) Λιτόχωρο

Αγ. Δονάτος (30 Απριλίου): Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Αγ. Θεοδώρα (11 Μαρτίου): Άρτα

Αγ. Θεόδωρος ο Βυζαντινός (17 Φεβρουαρίου): Μυτιλήνη

Αγίων Θεοδώρων Τήρωνος και Στρατηλάτου (Α’ Σάββατο Νηστειών): Ορεστιάδα

Όσιος Θεοφάνης: Νάουσα Ημαθίας

Αγ. Ιωάννης (29 Αυγούστου): Ξάνθη, Πτολεμαΐδα

Aγ. Iωάννης ο Kαλοκτένης: Θήβα

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη (21 Μαΐου): Σάπες, Καλαμπάκι, Καστελόριζο, Λαγολιό Ηρακλείου

Αγ. Κυριακή (7 Ιουλίου): Σέρβια

Αγ. Κωνσταντίνος ο Υδραίος (14 Νοεμβρίου): Ρόδος

Άγ. Λουκάς (18 Οκτωβρίου): Λαμία, Έδεσσα

Αγ. Μαρίνα (17 Ιουλίου): Λέρος

Αγ. Μαρκέλλα (22 Ιουλίου): Χίος

Αγ. Μηνάς (11 Νοεμβρίου): Ηράκλειο, Καστοριά, Ελευθερούπολη, Σαλαμίνα

Αγ. Μύρωνας (17 Αυγούστου): Αντικύθηρα

Αγ. Νικήτας (21 Ιουνίου): Σέρρες, Νίσυρος

Αγ. Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου): Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Γαλαξείδι, Δελφοί, Κοζάνη, Οινούσσες, Πολύγυρος, Πάργα, Νέα Αλικαρνασσός, Σύρος, Ακρολίμνη Πέλλας, Παλαιά Επίδαυρος Αργολίδας

Αγ. Νικόλαος ο Καρπενησιώτης (23 Σεπτεμβρίου): Καρπενήσι

Όσιος Θεόφιλος ο μυροβλήτης: Νέα Ζίχνη

Όσιος Νίκων ο μετανοείτε (26 Νοεμβρίου): Σπάρτη

Παναγία Κουνίστρα: Σκιάθος

Παναγία η Μυρτιδιώτισσα: Πύλος

Παναγία Τρυπητή (Ζωοδόχος Πηγή): Αίγιο

Παναγία Γιάτρισσα (8 Σεπτεμβρίου): Λουτράκι

Αγ. Παντελεήμονας (27 Ιουλίου): Φλώρινα, Κάτω Νευροκόπι, Παρανέστι, Τήλος

Αγ. Παρασκευή (26 Ιουλίου): Αγία Παρασκευή Αττικής,Κομοτηνή, Χαλκίδα, Σταυρός Θεσσαλονίκης

Απόστολος Παύλος (29 Ιουνίου): Κόρινθος, Καβάλα

Άγιοι πεντεκαίδεκα Μάρτυρες (28 Νοεμβρίου): Κιλκίς

Αγ. Πέτρος επίσκοπος Άργους (3 Μαΐου): Άργος

Τίμιος Πρόδρομος (24 Ιουνίου): Ξάνθη

Άγιος Ρηγίνος (25 Φεβρουαρίου): Σκόπελος

Αγ. Σεραφείμ (6 Μαΐου ή την Κυριακή των Μυροφόρων): Καρδίτσα, Λιβαδειά

Αγ. Στέφανος (27 Δεκεμβρίου): Σκύδρα

Άγιος Σώζων: (7 Σεπτεμβρίου): Λήμνος

Αγ. Σπυρίδων (12 Δεκεμβρίου): Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Κίσαμος

Αγίων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου): Αιτωλικό, Μυτιλήνη

Αγ. Χαραλάμπης (10 Φεβρουαρίου): Πρέβεζα

Αγ. Χαράλαμπος: Πύργος Ηλείας, Κέα

Αγ. Χριστόφορος (9 Μαΐου): Αγρίνιο, Πικέρμι

Υπαπαντή του Χριστού (2 Φεβρουαρίου): Καλαμάτα

Αγ. Φανούριος (27 Αυγούστου): Ρόδος

Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου): Αλεξάνδρεια Μακεδονίας, Ροδολίβος, Ηράκλεια

Γέννηση της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου): Ιερισσός, Γερακαρού Θεσσαλονίκης

Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου): Προσοτσάνη

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου): Βράσταμα Χαλκιδικής

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Κιάτο

Προφήτης Ηλίας: Ίασμος.