Σχολεία: Οι μαθητές ετοιμάζονται να… κρεμάσουν τις τσάντες τους λόγω των διακοπών για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, με την επιστροφή τους στα θρανία να είναι προγραμματισμένη για το 2022. Δείτε στο xristika.gr την ημερομηνία…
Σημειώνεται ότι φέτος, η παραμονή των Χριστουγέννων πέφτει Παρασκευή (24 Δεκεμβρίου) και τα Χριστούγεννα, Σάββατο (25 Δεκεμβρίου) και για αυτό τα σχολεία θα κλείσουν από την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου. Με λίγα λόγια οι μαθητές θα καθίσουν τρεις μέρες περισσότερο μιας και την προηγούμενη χρονιά άνοιξαν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι σχολικές αργίες ορίζονται ως ακολούθως:
-Διακοπές Χριστουγέννων από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου.
-Διακοπές Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.
Η υπουργός ήταν ξεκάθαρη ως προς το κλείσιμο των σχολείων, και είπε για άλλη μια φόρα ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, και τα σχολεία θα κλείσουν κανονικά στην ώρα τους όταν πρέπει για τις γιορτές.
«Τα σχολεία παρακολουθούν την πανδημία, δεν την οδηγούν», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ακόμα και τόνισε ότι όσον αφορά στους εμβολιασμούς για τα παιδιά του Λυκείου αγγίζουν το 50%.
Είπε ακόμα ότι όσα παιδιά κάνουν το εμβόλιο δεν θα κάνουν τεστ και πρόσθεσε ότι μέλη της επιτροπής εμβολιασμών αλλά και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν την επόμενη Τρίτη 14/12/2021 ζωντανά σε όλα τα ερωτήματα των γονιών για τον εμβολιασμό.
Επίσης, είπε ότι θα δοθούν στην δημοσιότητα αύριο ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Σχολεία: Οι σχολικές αργίες
Oι σχολικές αργίες για τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι:
- 1η Οκτωβρίου
- 28η Οκτωβρίου
- 23η Δεκεμβρίου – 6η Ιανουαρίου
- 30ή Ιανουαρίου
- 25η Μαρτίου
- 1η Απριλίου
- 1η Μαΐου
- 11η Ιουνίου
- Καθαρά Δευτέρα
- Μεγάλη Δευτέρα – Παρασκευή Διακαινησίμου
- Αναλήψεως
- Αγίου Πνεύματος
- Ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου
- Γιορτή του/της Αγίου/ας της Κοινότητας/Ενορίας
Κάθε σχολείο δηλώνει στο οικείο επαρχιακό γραφείο μία ημέρα που θα θεωρείται ως τοπική γιορτή του/της Αγίου/ας της Κοινότητας/Ενορίας. Τα μαρωνίτικα σχολεία, ανεξάρτητα από τον/την Άγιο/Αγία που τιμάται στην Κοινότητα/Ενορία που εδρεύει το σχολείο, μπορούν να ορίσουν ως αργία την 9η Φεβρουαρίου που είναι η γιορτή του Αγίου Μάρωνα.
- Θερινές διακοπές
Από την Πέμπτη πριν από την προτελευταία Παρασκευή του Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή πριν από τη δεύτερη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (για τους/τις μαθητές/μαθήτριες).
Από τη Δευτέρα μετά την προτελευταία Παρασκευή του Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή πριν από την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (για τους/τις εκπαιδευτικούς).
Σχολεία: Οι σχολικοί εορτασμοί μέσα στη χρονιά
Oι πιο κάτω καθιερωμένες γιορτές οργανώνονται ενδοσχολικά και αποτελούν μέρος του προγραμματισμού που γίνεται στην αρχή του σχολικού έτους σε συνεδρία του διδασκαλικού συλλόγου:
- Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων (Σεπτέμβριος)
- Hμέρα Ανεξαρτησίας (1η Οκτωβρίου)*
- Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και γιορτή της Σημαίας*
- Ημέρα Μνήμης Κατεχομένων – Καταδίκη Ανακήρυξης του Ψευδοκράτους (15η Νοεμβρίου)
- Ημέρα Μνήμης Αγώνων και Θυσιών για την προάσπιση της Δημοκρατίας (17η Νοεμβρίου)
- Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Μαχητών Αντίστασης (7η Δεκεμβρίου)
- Γιορτή των Χριστουγέννων (Δεκέμβριος)
- Hμέρα Ονομαστηρίων Εθνάρχη Μακαρίου (19η Ιανουαρίου)
- Γιορτή του Δέντρου (Ιανουάριος)
- Γιορτή των Γραμμάτων -Τριών Ιεραρχών (30ή Ιανουαρίου)*
- Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου*
- Εθνική Επέτειος 1ης Απριλίου*
- Ημέρα της Ευρώπης (9η Μαΐου)
- Ημέρα Μνήμης και Απόδοσης Τιμής σε όσους θυσιάστηκαν ως αποτέλεσμα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” (11η Μαΐου)
- Γιορτή για τη λήξη των μαθημάτων (Ιούνιος)
* Όπου υπάρχει αστερίσκος, σημαίνει ότι για τις πιο πάνω γιορτές χρησιμοποιούνται μέχρι δύο περίοδοι της προηγούμενης ημέρας. Αν η προηγούμενη ημέρα συμπέσει να είναι Σάββατο ή Κυριακή, η γιορτή γίνεται Παρασκευή.
(2) H γιορτή των Χριστουγέννων και η γιορτή για τη λήξη των μαθημάτων γίνονται και για τους γονείς σε μη εργάσιμο χρόνο, κατά προτίμηση στους σχολικούς χώρους, νοουμένου ότι υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Στις εκδηλώσεις μετέχουν όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού.
(3) Oι εθνικές γιορτές γίνονται σε εργάσιμο χρόνο και σε αυτές μπορεί να προσκαλούνται και οι γονείς.
(4) Άλλες εκδηλώσεις που προάγουν τους σκοπούς του σχολείου ή συνάδουν με αυτούς μπορεί να οργανώνονται σε μη εργάσιμο χρόνο ή σε εργάσιμο χρόνο, κατά την κρίση του διδασκαλικού συλλόγου.
Νοείται ότι σε περιπτώσεις εκδηλώσεων σε μη εργάσιμο χρόνο θα προηγείται συνεννόηση με τον οικείο Σύνδεσμο Γονέων.
Σχολεία: Τι δεν θα πωλείται στα κυλικεία
H παχυσαρκία δεν «χτυπάει» μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, όπως δείχνουν άλλωστε τα στοιχεία της Εθνική Έρευνας Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ έτους 2019 όπου το 37,5% των παιδιών ηλικίας 2-14 ετών φάνηκε να έχει βάρος άνω του φυσιολογικού.
Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας μαζί με το Υπουργείο Παιδείας συντονίζεται προς την «επιδιόρθωση» της κατάστασης αυτής καταρτίζοντας μια σειρά από βήματα, όπως αναφέρει το news4health.gr.
Ένα από τα βήματα αυτά είναι η Υγειονομική Διάταξη με την οποία θεσπίστηκαν οι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις για την λειτουργία των σχολικών κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και o εκσυχρονισμός του καταλόγου των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων.
Όπως φαίνεται ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών προς το καλύτερο αλλά και να τα εκπαιδεύσει διατροφικά μιλώντας ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν τι τους κάνει καλό και τι κακό ώστε να κάνουν από μόνα τους πιο σωστές επιλογές.
«Το Υπουργείο Υγείας έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας του ευαίσθητου μαθητικού πληθυσμού και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος που συμβάλλει στις ορθές διατροφικές επιλογές των μαθητών, έχει εκδώσει τη σχετική (5) Υγειονομική Διάταξη με την οποία θεσπίστηκαν οι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις για την λειτουργία των σχολικών κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκσυχρονίστηκε ο κατάλογος των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων» αναφέρει η σχετική εγκύκλιος που αναρτήθηκε στην Διαύγεια.
Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται τι πρέπει να πωλούν τα κυλικεία, τι πρέπει να περιλαμβάνει το κολατσιό των μαθητών αλλά και οδηγίες σχετικά με την υγεινή σε ο,τι αφορά την παρασκευή των γευμάτων, την αποθήκευση και φυσικά την κατανάλωση της «καλής» τροφής.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο ισχύον κατάλογος περιλαμβάνει 7 κατηγορίες τροφίμων (φρούτα-λαχανικά, γαλακτοκομικά, απλά αρτοσκευάσματα, διάφορα αρτοσκευάσματα, σάντουιτς, γλυκίσματα, ξηροί καρποί) για ορισμένα εκ των οποίων καθορίζονται διατροφικές προδιαγραφές αναφορικά με την περιεκτικότητα σε ολικά, κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, το νάτριο και το μέγεθος της μερίδας».
Τέλος σύμφωνα με όσα έχει αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής «για κάποια προϊόντα δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών, δεν επιτρέπεται η χρήση αλλαντικών (εκτός από βραστή γαλοπούλα) ενώ δεν επιτρέπονται και τα αναψυκτικά.
Το είδος των τροφίμων και οι διατροφικές προδιαγραφές καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή καθώς και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής».
Οι ισχύουσες Υγειονομικές Διατάξεις βρίσκονται διαθέσιμες στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις εθνικές διατροφικές συστάσεις τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά ποικιλία λαχανικών και φρούτων εποχής, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ποικιλία δημητριακών (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) και να αποφεύγουν την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος (όπως τα αλλαντικά), αναψυκτικών και τροφίμων που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή/και μεγάλη ποσότητα αλατιού, δεδομένου ότι η συχνή πρόσληψη αυτών των συστατικών έχει σχετιστεί με την εμφάνιση νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Ταυτόχρονα, η τήρηση των κανόνων υγιεινής στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και κατανάλωσης φαγητού είναι απαραίτητη προκειμένου να προλαμβάνονται τα τροφιμογενή νοσήματα, αλλά ταυτόχρονα να εκπαιδεύονται τα παιδιά στην αρχές της ασφάλειας των τροφίμων.
Επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων κατά το τρέχον έτος, το γεύμα των μαθητών/τριών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν τη διδακτική ώρα της Διατροφικής Αγωγής, βοηθούν και καθοδηγούν τους/τις μαθητές/τριες, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος προκειμένου να εξυπηρετούνται αυτόνομα.
Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας, έχουν δοθεί αρκετές οδηγίες σχετικά με το καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το φαγητό καθώς επίσης οδηγίες που αφορούν την ασφαλή παρασκευή και μεταφορά του φαγητού, όπως και την αποθήκευση του φαγητού των παιδιών.