Πότε είναι τα Ψυχοσάββατα το 2024 – Πόσα έχουμε τον χρόνο

Ψυχοσάββατα: Το 2024 είναι δύο οι ημέρες αφιερωμένες στις ψυχές όσων έχουν φύγει. Πότε είναι οι ημερομηνίες φέτος, τι κάνουμε εκείνη την ημέρα. Όσα πρέπει να ξέρετε στο xristika.gr.

Παλαιότερα πίστευαν ότι το Ψυχοσάββατο μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους που είχαν φύγει από τη ζωή και κάποτε η συγκεκριμένη μέρα έπαιρνε πανηγυρικό χαρακτήρα.

Συνηθίζεται, οι οικογένειες να τελούν μνημόσυνα και ετοιμάζουν κόλλυβα τα οποία πηγαίνουν την Κυριακή στην λειτουργία. Γίνονται επίσης τρισάγια στους τάφους, αλλά και ελεημοσύνες σε φτωχούς συνανθρώπους.

Τα Ψυχοσάββατα είναι δύο ενώ υπάρχουν και κάποιες ακόμα ημερομηνίες που τιμούν την ίδια παράδοση οι πιστοί. Το πρώτο είναι πριν την Κυριακή της Αποκριάς -είναι δηλαδή κινητή ημερομηνία- και το δεύτερο είναι πιο αργά μέσα στη χρονιά.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες ανεπίσημες ημερομηνίες.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες:

Πότε είναι τα Ψυχοσάββατα το 2024

Για το έτος 2024 οι ημερομηνίες που πέφτουν τα δύο ψυχοσάββατα είναι:

  • Πρώτο ψυχοσάββατο: 09 Μαρτίου
  • Δεύτερο ψυχοσάββατο: 22 Ιουνίου

Τα υπόλοιπα Ψυχοσάββατα 2024

Σε διαφορετικές περιοχές ωστόσο υπάρχουν κι άλλα ανεπίσημα Ψυχοσάββατα, αφιερωμένα στη μνήμη εκείνων που έφυγαν από τη ζωή.

  • Ψυχοσάββατο της Τυρινής (Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων): 23 Μαρτίου
  • Το Σάββατο του Λαζάρου- το γιορτάζουν σαν Ψυχοσάββατο: 27 Απριλίου
  • Το Σάββατο πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου: 26 Οκτωβρίου

Ποιο είναι το νόημα του Ψυχοσάββατου

Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή. Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της Επουράνιας Βασιλείας Του.

Τα έθιμα του Ψυχοσάββατου

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως με δεήσεις, θυσίες και προσφορές ήταν δυνατόν να πετύχουν την συγνώμη των Θεών για τα αμαρτήματα των νεκρών (Ιλιάδα Ι 497). Υπήρχαν μάλιστα και ιερείς αγύρτες που επισκέπτονταν τις οικίες των πλουσίων, ισχυριζόμενοι πως είχαν από τους θεούς την εξουσία να συγχωρούν τις αμαρτίες «ζώντων και νεκρών» με κατάλληλες γι’ αυτές ιεροτελεστίες και θυσίες (Πλάτων «Πολιτείαι» Β’ 364).

Οι αρχαίοι Έλληνες τελούσαν μνημόσυνο την 3η, την 9η και την 30ή από της ημέρας θανάτου, καλούμενο το τελευταίο «τριακάς» όπου γινόταν και νεκρόδειπνο, καθώς και κατ’ έτος κατά την επέτειο των γενεθλίων του αποθανόντος. Στο Άργος το πρώτο μνημόσυνο γινόταν υπέρ του νεκρού προς τιμή όμως του Απόλλωνα, το δε της 30ης προς τιμή του Ερμή. Γενικά σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο τελούνταν μνημόσυνα καλούμενα «Νεκύσια» με προσφορές οίνου, ελαίου, αρωμάτων και με θυσία κόκορα ή κότας, χρώματος όμως κατά κανόνα μαύρου.

Από τους Βυζαντινούς χρόνους η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία τηρεί κατά παράδοση τέλεση μνημοσύνων υπέρ αναπαύσεως των νεκρών κατά τη 3η ημέρα από του θανάτου (που σχετίζεται με την Ανάσταση), την 9η, την 40η (που σχετίζεται με την Ανάληψη), στη συμπλήρωση 3 μηνών, 6 μηνών και έτους. Μετά τη συμπλήρωση έτους τελούνται μνημόσυνα υπέρ όλων των νεκρών της οικογένειας, Βασιλέων και λαϊκών κατά τον εσπερινό της Παρασκευής των Απόκρεων ενώ την Παρασκευή της Τυροφάγου μόνο για τους κληρικούς, καθώς επίσης (και για όλους) το Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων (α’ Σάββατο Νηστειών), το Σάββατο του Λαζάρου ως και στον εσπερινό της Παρασκευής της προηγουμένης του Ψυχοσαββάτου της Πεντηκοστής. Η Εκκλησία της Ελλάδος καθόρισε επιπλέον τη Γ’ Κυριακή των Νηστειών (ή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως) ετήσιο μνημόσυνο των «υπέρ πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων…».

Όλες οι αργίες του 2024

Περισσότερες ευκαιρίες για τριήμερα θα δώσει το 2024, σε σχέση με το 2023, που «κάηκαν» δύο αργίες επειδή έπεσαν Σάββατο. Η επόμενη χρονιά μας ανταμείβει και δεν είναι καθόλου λίγες οι αργίες που πέφτουν Δευτέρα, χαρίζοντας απλόχερα τη δυνατότητα -σε όσους μπορούν- για μικρές αποδράσεις.

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες και ποιες πέφτουν σε τριήμερο:

  • Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024
  • Θεοφάνεια: Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024
  • Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024
  • 25η Μαρτίου: Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024
  • Πρωτομαγιά: Τετάρτη 1 Μαΐου
  • Μεγάλη Παρασκευή: 3 Μαΐου 2024
  • Μεγάλο Σάββατο: 4 Μαΐου 2024
  • Κυριακή του Πάσχα: 5 Μαΐου 2024
  • Δευτέρα του Πάσχα: 6 Μαΐου 2024
  • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
  • Δεκαπενταύγουστος: Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
  • 28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
  • Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
  • Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Τα τριήμερα του 2024

Τέσσερα τριήμερα θα έχει το 2024 και συγκεκριμένα:

  • Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024
  • Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024
  • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
  • 28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Επίσης υπάρχουν οι αργίες του Πάσχα, που την φέτος πέφτει στις 5 Μαΐου.

Πότε ανοίγει το Τριώδιο 2024

Το Τριώδιο είναι μία χρονική περίοδος αρκετών ημερών πριν από το Πάσχα στην οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη νηστεία της Σαρακοστής.

Στην πραγματικότητα ο όρος αναφέρεται στις ψαλμωδίες που περιέχονται στο εκκλησιαστικό βιβλίο το Τριώδιο και ψάλλονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στις εκκλησίες.

Το Τριώδιο ανοίγει στις 25 Φεβρουαρίου και κλείνει στις 04 Μαΐου

Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει 7 Μαρτίου. Αν και η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία όσοι είναι λάτρες του κρέατος την χαίρονται και με το παραπάνω καθώς σχεδόν όλοι ψήνουν και κάθε γειτονιά της Ελλάδας κυριολεκτικά «τσικνίζει», ακόμα όμως αργεί αυτή η μέρα, καθώς μένει κάτι λιγότερο από δύο μήνες.

Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024

Δεν αργεί το Τριώδιο, μια χρονική περίοδος αρκετών ημερών που καταλήγει στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2024. Πρόκειται για τη δεύτερη αργία της φετινής χρονιάς αλλά και το πρώτο πολυαναμενόμενο τριήμερο, αφού τα Φώτα πέφτουν Σάββατο. Πρόκειται για ένα τριήμερο που «σαρώνει» σε κρατήσεις σε χειμερινούς και μη προορισμούς.

Το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και συγκεκριμένα φέτος ανοίγει στις 25 Φεβρουαρίου 2024.

Η Τσικνοπέμπτη πέφτει την πέμπτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του τριωδίου. Έτσι την Πέμπτη 7 Μαρτίου θα αναβιώσουν τα έθιμα που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα που φέτος θα γιορταστεί στις 18 Μαρτίου 2024.

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957).

Εάν οι μισθωτοί δεν εργαστούν τη συγκεκριμένη μέρα, δεν έχουν καμία μείωση του μισθού τους.