Σχολεία: Οι διακοπές τελειώνουν, και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία. Πότε ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Οι ημερομηνίες για το 2024 στο xristika.gr.
Μέσα Αυγούστου και απομένουν λιγότερο από ένας μήνας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία ανοίγουν κάθε χρόνο την ίδια μέρα, εκτός αν η ημερομηνία πέφτει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Συγκεκριμένα, για φέτος, τα σχολεία ανοίγουν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, οπότε και θα γίνει ο αγιασμός και θα μοιραστούν τα βιβλία.
Οι εκπαιδευτικοί βέβαια θα είναι στο πόστο τους από πιο νωρίς, από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.
Τι ώρα ξεκινάει ο αγιασμός 2024
Στις 08:15 χτυπά το πρώτο κουδούνι για τον καθιερωμένο αγιασμό σε όλη την Ελλάδα στα περισσότερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από την άλλη, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ξεκινούν λίγο αργότερα. Η ακριβής ώρα του αγιασμού στέλνεται από τα σχολεία στους γονείς στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το νέο ωράριο στα ολοήμερα σχολεία
Αλλάζει το ωράριο στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία από το νέο έτος, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να αποχωρούν και στις 14:55, μετά το πέρας της πρώτης διδακτικής ώρας της δεύτερης ζώνης.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή σχετικά με τις ώρες αποχώρησης των μαθητών/τριων από τα ολοήμερα Δημοτικά για το σχολικό έτος 2024-25.
Ρυθμίζουμε για το σχολικό έτος 2024-25, την ώρα αποχώρησης από τις σχολικές μονάδες που εφαρμόζεται το Αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, ως εξής: «Για το σχολικό έτος 2024-25, η αποχώρηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το πρόγραμμα του αναβαθμισμένου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου λαμβάνει χώρα στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης, ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης»
Η υπό στοιχεία Φ.7/ΦΜ/98404/Δ1/10-8-2022 υπουργική απόφαση «Ορισμός σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου για το σχολικό έτος 2022-23» (Β’ 4215), εφαρμόζεται και το σχολικό έτος 2024-25.
Τι αλλάζει στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο
Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς 2024 – 2025 θα ηχήσει στις 11 Σεπτεμβρίου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρεθούν και πάλι στα σχολεία, εφαρμόζοντας μία σειρά από αλλαγές στη σχολική εκπαίδευση και την εκπαιδευτική διαδικασία, που περνά σε μια πιο … digital εποχή.
Από τις μεγαλύτερες αλλαγές στα σχολεία, που αναμένεται το 2025 – έστω και σε πιλοτική φάση, είναι η εισαγωγή του «πολλαπλού βιβλίου» και η αλλαγή όλων των σχολικών βιβλίων.
Πλέον, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από έναν κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξουν το μάθημα.
Τα εγκεκριμένα βιβλία περιλαμβάνονται στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (ΜΔΒ), ενώ ταυτόχρονα όλα τα εγκεκριμένα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, προκειμένου οι μαθητές μας να μπορούν να συνδυάσουν πηγές και να καλλιεργήσουν με τον τρόπο αυτό περαιτέρω την κριτική τους σκέψη. Το «πολλαπλό βιβλίο» έγινε «θεσμός» ήδη από τον Ιανουάριο του 2023, οπότε και υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ.
Επίσης, μία μεγάλη αλλαγή στη δωρεάν εκπαίδευση είναι η λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024 του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, το οποίο αφορά μαθητές και μαθήτριες από την Α’ Δημοτικού μέχρι και την Γ’ Λυκείου.
Παράλληλα, έρχεται και το Ψηφιακό Φροντιστήριο ειδικά για τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που περιλαμβάνει το πλήρες περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία. Πρόκειται για σύντομα βίντεο σε μορφή επεισοδίων από έμπειρους εκπαιδευτικούς.
Τα πρώτα διαθέσιμα βίντεο αφορούν στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ θα είναι διαθέσιμο το σύνολο του υλικού για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά το Ψηφιακό Φροντιστήριο για Γ’ Λυκείου θα προσφέρονται ζωντανά μαθήματα για τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα, δηλαδή για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων όπως π.χ. σχέδιο. Κατά την ψηφιακή διδασκαλία, η οποία θα γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες, θα υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης των μαθητών με τον διδάσκοντα σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν διαγωνίσματα και αξιολόγηση.
Το πρόγραμμα για τα Νηπιαγωγεία
Τμήμα Πρωινής Υποδοχής: λειτουργεί 7.45-8.30, με χρόνο προσέλευσης 7.45-8.00. Πρωινό Υποχρεωτικό Τμήμα: 8.30-13.00, με χρόνο προσέλευσης 8.15-8.30 και ώρα αποχώρησης 13.00. Προαιρετικό απογευματινό Ολοήμερο τμήμα: 13.00-16.00, με ώρα αποχώρησης 16.00. Αναβαθμισμένο προαιρετικό Πρόγραμμα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου: 16.00- 17.30, με ώρα αποχώρησης 17.30.
Το υβριδικό σύστημα λειτουργία τάξεων για τις ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές
Στον αγώνα τον ακριτών να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους προκειμένου τα παιδιά τους να συνεχίσουν το σχολείο, φαίνεται ότι απαντά η λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του υβριδικού συστήματος λειτουργίας τάξεων στις ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
Στις περιοχές όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση σχολείου, οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών θα καλύπτονται με τη δημιουργία τάξεων που θα περιλαμβάνει τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικών επιστημών ή πληροφορικοί) και παράλληλα ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των μαθημάτων εντός σχολικού ωραρίου που δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες στην περιοχή ειδικότητες.
Η εποπτεία και καθοδήγηση θα ασκείται από σχολείο της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης.
Αξίζει να θυμηθούμε την περίπτωση της Γαύδου, όπου τα δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας αδυνατούσαν να μεταβούν στην Κρήτη για να εγγραφούν στο Γυμνάσιο ή την περίπτωση του μικρού Χρήστου στους Αρκιούς, για τον οποίο έπρεπε να εξασφαλιστούν μία σειρά από παραμέτρους για να συνεχίσει το σχολείο, αφού στο νησί δεν προβλεπόταν η δημιουργία σχολείου με γυμνασιακές τάξεις.