ΠΑΙΔΕΙΑ

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Τι θα γίνει με Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Ώρα… μηδέν για το άνοιγμα των σχολείων καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ενώ υπάρχουν και οι Πανελλήνιες εξετάσεις, με το Υπουργείο Παιδείας να ψάχνει τη φόρμουλα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Η εκτεταμένη διασπορά του ιού, το «έμφραγμα» στις ΜΕΘ και η έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένει με αγωνία τις εισηγήσεις της Επιτροπής έως και την Παρασκευή.

Το πιο πιθανό σενάριο, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι να ανοίξουν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας και με «κλειδί» τα self test τα λύκεια της χώρας.

Η πρόταση – βόμβα που έπεσε από τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο για να επιστρέψουν μόνο οι μαθητές της Γ΄ τάξης του λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές, είναι άγνωστο κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος έσπευσε μάλιστα να βάλει «φρένο» σε αυτά τα σενάρια, καθώς αναφερόμενος στο θέμα της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολείων, είπε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις.

«Θα αξιολογηθούν προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή τη στιγμή η συζήτηση αφορά το Λύκειο συνολικώς, και όχι μόνο την Γ’ Λυκείου» ενώ διευκρίνισε επίσης ότι από την Τετάρτη οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα οικιακά τεστ, αφού θα είναι κλειδωμένα τα ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών, με την πρόσθετη παρατήρηση ότι ο όλος μηχανισμός στήθηκε πολύ γρήγορα, ενώ υπάρχει, συμπλήρωσε, άψογη συνεργασία με φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής, φαντάζει ουτοπικό το σενάριο για ταυτόχρονη έναρξη των μαθημάτων στις 12 Απριλίου και για τα γυμνάσια.

Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες, κατά πόσο δηλαδή θα υπάρχει μία σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων ή μία τάση αποκλιμάκωσης σε κάποιες περιοχές, για να λυθούν τα χέρια της Επιτροπής και να εισηγηθεί μαζικότερο άνοιγμα σχολείων.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Για μετά το Πάσχα τα δημοτικά

Αναφορικά με τα δημοτικά σχολεία, φαίνεται πως όλοι συγκλίνουν στο ότι θα ήταν πιο ασφαλές να μετατεθεί το άνοιγμά τους για μετά το Πάσχα, καθώς με τους μικρούς μαθητές υπάρχει και ένα πρόσθετο πρόβλημα.

Θα αυξηθεί δραματικά η κινητικότητα και των ενηλίκων καθώς θα πρέπει να «εμπλακούν» για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, γονείς ή και παππούδες και γιαγιάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, εμφανίζεται αντίθετη για το ταυτόχρονο άνοιγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Self test στους μαθητές Λυκείου

Η έλευση των self test και η σταδιακή διάθεσή τους στα φαρμακεία, είναι το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των σχολείων, καθώς θα αποτελέσουν κλειδί για την επιστροφή των μαθητών στα σχολείων.

Κατά προτεραιότητα θα τα παίρνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Όσον αφορά στους μαθητές, τα self test θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΦΜ τους. Θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο με μια έγγραφη βεβαίωση των γονιών τους ότι το τεστ έγινε και είναι αρνητικό.

Παρόμοια η διαδικασία και για τους εκπαιδευτικούς. Και, όπως και οι μαθητές, θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν το self test κάθε Δευτέρα.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Τι προβλέπεται σε περίπτωση κρούσματος

Aν κάποιος μαθητής ή καθηγητής βρεθεί θετικός, τότε θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα gov.testing.gr, αν και υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις ως προς αυτό για λόγους προσωπικών δεδομένων. Στη συνέχεια θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και θα ακολουθεί και μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού covid_19.

Παράλληλα θα δοθεί στη δημοσιότητα και βίντεο, το οποίο θα δείχνει βήμα – βήμα πώς να το χρησιμοποιούν οι πολίτες.

Τα πρώτα self test που θα φτάσουν στα φαρμακεία, ο σχεδιασμός είναι να διατεθούν σε μαθητές, καταρχήν της Γ’ Λυκείου, έτσι ώστε να επιστρέψουν -εάν τελικά ληφθεί αυτή η απόφαση – στα θρανία στις 12 Απριλίου, αλλά και στους καθηγητές, και στη συνέχεια σταδιακά και προς τις άλλες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Το σχέδιο για τις χαμένες ώρες διδασκαλίας

Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει τα πάνω… κάτω και στο σχολικό έτος καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μαθήματα μέχρι το τέλος του Ιουνίου (!) σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.

Σε μια νέα περίοδο αγωνίας αλλά και ταλαιπωρίας μπαίνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μετά την απόφαση για το -εκ νέου- κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας, ετοιμάζεται πλέον για σειρά μέτρων προκειμένου να «σώσει» οτιδήποτε μπορεί να σωθεί από μια πρωτόγνωρη διδακτική χρονιά.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση των επιστημόνων για το κλείσιμο των σχολείων ήταν αναμενόμενη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς τώρα πλέον είναι δεδομένο ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, ώστε η σχολική χρονιά να κλείσει με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες» για τους μαθητές.

Κατόπιν αυτών, είναι πλέον δεδομένο ότι, η διδακτική χρονιά θα παραταθεί έως το τέλος του Ιούνιου (μαθήματα μέχρι 25 ή 30 Ιουνίου), ενώ επιπλέον μέτρα θα παρθούν για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου (όπως η μη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων και συνεπώς ούτε και η διενέργεια εξετάσεων με την Τράπεζα Θεμάτων).

Αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά στις αρχές του Απριλίου, συνεπώς το υπουργείο Παιδείας θα ετοιμαστεί να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε οι μαθητές να καλύψουν κατά το δυνατόν τη διδακτέα ύλη, κάτι που επί της ουσίας αποτελεί …όνειρο θερινής νυκτός.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φυσικά επιμένει ότι η ύλη έχει καλυφθεί μέχρι αυτή τη στιγμή μέσω της τηλεκπαίδευσης, κάτι που «τυπικά» ισχύει, όχι όμως και ουσιαστικά καθώς όπως όλοι αναγνωρίζουν οτι η δια ζώσης εκπαίδευση των παιδιών δεν μπορεί ν΄ αντικατασταθεί με τίποτα άλλο.

Η παράταση συνεπώς της σχολικής σίγουρα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο αλλά όπως είπε και η κυρία Κεραμέως αυτό θα αφορά μόνο τον Ιούνιο. «Επειδή ακούω διάφορα για Ιούλιο να πω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συζήτηση για Ιούλιο. Τα σχέδια αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν ένα ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εντός Ιουνίου η χρονική χρονιά», υπογράμμισε η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Τι θα συμβεί με τις Πανελλήνιες

Όσον αφορά στη Γ΄ λυκείου και στις πανελλαδικές εξετάσεις, το υπουργείο μέχρι αυτή τη στιγμή έχει εξαγγείλει μόνο τη μείωση της εξεταστέας ύλη και δεν… μιλά για τίποτα άλλο παρά μόνο ότι οι εξετάσεις θα γίνουν στην ώρα τους. Αυτά όμως δεν φαίνεται ότι φτάνουν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το υπουργείο Παιδείας θα εξαναγκαστεί από την κατάσταση αλλά και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των μαθητών να πάρει πίσω και άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα την μη εφαρμογή για φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα ΑΕΙ.

Το σίγουρο είναι ότι η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της σε αυτό ειδικά το θέμα καθώς οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι ακόμη δυσκολότερες από πέρυσι, που επίσης διεξήχθησαν εν μέσω πανδημίας. Οι φετινοί μαθητές της Γ΄ λυκείου θα έχουν κάνει ελάχιστο χρόνο μαθήματα δια ζώσης και επίσης είναι οι μαθητές που ταλαιπωρούνται για δεύτερη χρονιά αφού ούτε πέρυσι παρακολούθησαν τα μαθήματα στα σχολεία κάτω από κανονικές συνθήκες.

Συνεπώς στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπει αναγκαστικά και το θέμα του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια γεγονός που αποτελεί πραγματικά «καυτή πατάτα» για όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας καθώς η ελληνική κοινωνία δύσκολα θα δεχτεί ειδικά φέτος μείωση στον αριθμό των εισακτέων, όπως «προγραμματίζει», η κυρία Κεραμέως τόσο μέσω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής όσο και με την περικοπή τμημάτων στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια.

Για τα πανεπιστήμια η κατάσταση ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη. Το ακαδημαϊκό έτος θα ολοκληρωθεί με την εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία . Όμως και στα πανεπιστήμια υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοβαρά προβλήματα προς επίλυση. Συνεπώς και εδώ θα έχουμε παράταση εξαμήνου, προκειμένου να δοθούν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις. Μία σειρά μέτρων θα παρθούν και για όλες τις σχολές Υγείας, στους οδοντιάτρους, στους γιατρούς, μαιευτικής, νοσηλευτικής και άλλες ειδικότητες.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago