Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα 2025: Τα σχολεία έχουν κλείσει για τις καθιερωμένες πασχαλινές διακοπές, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία για ξεκούραση και αποφόρτιση από τη σχολική καθημερινότητα.

Η πασχαλινή ανάπαυλα διαρκεί συνολικά 16 ημέρες, με την εκπαιδευτική διαδικασία να διακόπτεται από τη Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου, έως και την Κυριακή του Θωμά, 27 Απριλίου 2025.

Η τελευταία ημέρα μαθημάτων πριν από τη διακοπή ήταν η Παρασκευή 11 Απριλίου, ακριβώς πριν από το Σάββατο του Λαζάρου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα 28 Απριλίου, οπότε και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία.

Ωστόσο, η επιστροφή στη σχολική ρουτίνα θα είναι σύντομη, καθώς ακολουθεί άλλη μία αργία, αυτή της Πρωτομαγιάς, η οποία φέτος «πέφτει» Πέμπτη.

Έτσι, οι μαθητές θα έχουν μια ακόμη ανάπαυλα μέσα στην ίδια εβδομάδα. Η φετινή σχολική χρονιά ολοκληρώνεται με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Η κινητή αυτή εορτή εορτάζεται τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, δίνοντας στους μαθητές ακόμη μία ευκαιρία για ξεκούραση.

Η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει την Τρίτη 10 Ιουνίου και η σχολική χρονιά 2024-2025 ολοκληρώνεται επίσημα την Παρασκευή 13 Ιουνίου.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα 2025: Πού θα λειτουργήσουν τα 22 Ωνάσεια

Επικυρώθηκε και επίσημα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση με τα 22 πρότυπα δημόσια σχολεία σε περιοχές με κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Οι 11 περιοχές που επελέγησαν είναι: Κολωνός και Κυψέλη, Μενίδι, Πέραμα, Περιστέρι, Κορδελιό, Κοζάνη, Ξάνθη, Ρόδος και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στόχος είναι τα 6 πρώτα σχολεία να είναι έτοιμα στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς και τα υπόλοιπα να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 18μηνου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2026.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα 2025

Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών των Ωνάσειων σχολείων θα είναι μαθήματα και δραστηριότητες με έμφαση την πληροφορική, τις ξένες γλώσσες, το STEM, τις τέχνες και τον πολιτισμό και τέλος ενισχυτική διδασκαλία προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η εισαγωγή θα γίνεται στην Α’ Γυμνασίου ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα και στην Α’ Λυκείου να γίνει εισαγωγή μαθητών.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η σύμπραξη αυτή βεβαιώνει ότι είναι κεντρική επιλογή οι ίσες ευκαιρίες για όλους σημειώνοντας ότι από το Ίδρυμα Ωνάση θα δοθούν συνολικά 160 εκατ. ευρώ σε βάθος 12ετιας και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία αυτά θα γίνουν περιζήτητα.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα 2025: Οι αργίες της νέας χρονιάς

Η Καθαρά Δευτέρα το 2025 πέφτει στις 3 Μαρτίου οπότε οι μαθητές απολαμβάνουν ένα τριήμερο. Ο εορτασμός της επετείου της Επάναστασης του 1821 πέφτει την Τρίτη 25 Μαρτίου οπότε η σχολική γιορτή θα γίνει την Δευτέρα 24 Μαρτίου.

Διακοπές Πάσχα 2025: Το Πάσχα 2025 θα εορταστεί στις 20 Απριλίου. Παραδοσιακά τα σχολεία θα κλείσουν παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας και θα ανοίξουν μετά την εβδομάδα της Διακαινησίμου ήτοι θα κλείσουν την Παρασκευή 11 Απριλίου και θα ανοίξουν την Δευτέρα 28 Απριλίου.

Η 1η Μαΐου «πέφτει» Πέμπτη και εκείνη τη μέρα τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω της καθιερωμένης αργίας της Πρωτομαγιάς.

Η τελευταία σχολική αργία είναι αυτή του Αγίου Πνεύματος που πέφτει την Δευτέρα 9 Ιουνίου χαρίζοντας ένα ακόμη τριήμερο στους μαθητές.

Φυσικά στις σχολικές αργίες θα πρέπει να υπολογίσετε και την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα 2025: Κυλικεία… τέλος – Χιλιάδες παιδιά χωρίς τρόφιμα

Ένας ολόκληρος κλάδος απειλείται με αφανισμό όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ).

Όπως καταγγέλουν το πρόβλημα είναι το εξής: ενώ με απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τα κυλικεία α) εξαιρούνται του μέτρου της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και β) ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα», μετέπειτα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ «διατάσσει» προσδιορισμό του φόρου με βάση 255 μέρες ετησίως για τα κυλικεία σε Δημοτικά σχολεία και 274 μέρες για τα κυλικεία σε Γυμνάσια – Λύκεια.

Ο φόρος που καταλογίζεται είναι αυξημένος σε επίπεδα δυσβάστακτα με κίνδυνο μαζικών κλεισιμάτων κυλικείων. Συγκεκριμένα είναι 2.000-3.000 παραπάνω.

Επιπλέον η «εμβόλιμη» απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, την 1η Οκτωβρίου του 2024, οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με αποτέλεσμα να παρέρχονται κρίσιμες προθεσμίες και να χάνονται δικαιώματα όπως αιτήσεις για φοιτητικά επιδόματα, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π., που οδηγεί σε επιπλέον και κατά περίπτωση ακόμη πιο μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα των παραπάνω είναι δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις που δημιουργούν κίνδυνο κύματος φυγής από τον κλάδο με μαζικά κλεισίματα κυλικείων. Ηδη πριν προκύψει η «διαταγή» της ΑΑΔΕ της 1ης Οκτωβρίου από σύνολο 4.000 δηλώσεων του κλάδου είχαν εκκαθαριστεί περίπου 200.

Η ΠΟΚΔΙΣ με υπόμνημά της με αφορμή τη συζήτηση για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είχε επισημάνει τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του επαγγέλματος:

«1. Εξυπηρετούμε συγκεκριμένο αριθμό ανήλικων μαθητών για τον οποίο πληρώνουμε ανάλογο μίσθωμα στο σχολείο. Αυτονόητο είναι ότι από το κυλικείο ψωνίζει κατά μέσο όρο το 1/3 των φοιτούντων παιδιών.

  1. Υπάρχει συγκεκριμένη περιοριστική λίστα με επιτρεπόμενα προϊόντα προς πώληση, η οποία είναι πολύ μικρή και δεν καλύπτει το εύρος των αναγκών της σχολικής κοινότητας.
  2. Υπάρχει διατίμηση για τα περισσότερα από τα επιτρεπτά προϊόντα, η οποία έχει να αναθεωρηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ ο πληθωρισμό έχει αλλάξει ριζικά το κόστος των πρώτων υλών και λοιπών αγαθών. Σημειωτέον δε ότι δεν έχουμε μειωμένο ΦΠΑ όπως θα ήταν αυτονόητο σε διατιμημένα προϊόντα.
  3. Ο μέσος όρος ημερών εργασίας πανελλαδικά δεν ξεπερνά τις 135, ενώ πολύ συχνά χάνουμε το αναμενόμενο μεροκάματό μας για πάρα πολλούς λόγους (απουσία εκπαιδευτικών η οποία συνεπάγεται κενές ώρες σε πολλαπλά τμήματα, εκδρομές, γιορτές, συνελεύσεις εκπαιδευτικών, τοπικές γιορτές, καταλήψεις μαθητών, καιρικά φαινόμενα κ.λπ.). Τις ημέρες αυτές έχουμε και ζημιά από το εμπόρευμα που δεν πωλείται, ενώ έχει ετοιμαστεί.
  4. Μεγάλη οικονομική πληγή για εμάς είναι η μη τήρηση των κανονισμών του σχολείου, όταν στην πλειοψηφία οι εξώπορτες των σχολείων παραμένουν ανοιχτές και οι μαθητές παραγγέλνουν delivery οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που έχει το κυλικείο. Πέραν της οικονομικής απώλειας για εμάς, προκύπτει συχνά να είναι και πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, όταν στο σχολείο μπορεί να εισέλθει το οτιδήποτε.
  5. Κάθε χρόνο οι μαθητές σε όλα τα σχολεία μειώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το εισόδημα.

Στις 24 Απριλίου εκδόθηκε το ΦΕΚ 2436/Β, παράγραφος 7, Γ που αναφέρει επακριβώς ότι: «Οι νέοι κωδικοί 45-46 εμπίπτουν στις διατάξεις των περί β ή δ της παραγράφου 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ και εξαιρείστε από την εφαρμογή του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος. […] Γ) Ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης».