Πότε ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής

Άρση Lockdown: Είναι πλέον γεγονός! Η κυβέρνηση ξεκινά την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα και φυσικά προτεραιότητα έχει το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

H επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα λάβει την Τετάρτη (17/03) τις αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα με κύριο γνώμονα φυσικά την ασφάλεια αλλά και την… κόπωση του κόσμου καθώς η χώρα βρίσκεται σε lockdown από τις 6 Νοεμβρίου (!) με μια σειρά διαρκών αλλαγών σε όλο αυτό το διάστημα.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να οριστεί μία ημερομηνία για επιστροφή στην κατάσταση προ πανδημίας, η οποία, όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από την πορεία των εμβολιασμών.

Το χρονοδιάγραμμα που θα δημιουργηθεί και θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση θα επαναξιολογείται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σκοπός της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα να ξεκινήσει από το τέλος Μαρτίου με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο. Σημειώνεται πως αύριο ίσως δοθεί και «πράσινο φως» στο άνοιγμα από τη Δευτέρα (22/3) των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Άρση lockdown: To σχέδιο της κυβέρνησης

Η Επιτροπή αναμένεται παράλληλα, να εξετάσει και σειρά μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου αυτά να παραμετροποιηθούν, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στην Αττική που ισχύει από τις 19:00 και ενδέχεται να μεταφερθεί για τις 21:00, καθώς η ημέρα έχει μεγαλώσει, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή στον κωδικό 6 στο 13033.

Ημερομηνία «κλειδί» για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου φαίνεται πως είναι η 29η Μαρτίου υπό την μορφή του click away, ενώ δεν αποκλείεται να προηγηθεί το άνοιγμα των συνοικιακών καταστημάτων.

Το λιανεμπόριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει με αυστηρά μέτρα προστασίας για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα μπορούσε να ισχύσει η αποστολή ενός μηνύματος στο 13032 που θα αφορά την μετάβαση σε κατάστημα, το οποίο θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα μπορεί να αποστέλλεται μόνο μια φορά την ημέρα.

Η πρώτη χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, αναμένεται να γίνει ως εξής:

  • Εξετάζεται άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και το όριο των δύο χιλιομέτρων ώστε να επιτραπεί ξανά η μετακίνηση με αυτοκίνητο εντός της περιφερειακής ενότητας με τον κωδικό «6».
  • Μετακίνηση αργότερα από τις 19:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο.
  • Πιθανό άνοιγμα κομμωτηρίων αλλά και συνοικιακών καταστημάτων με click away στις 22 Μαρτίου.
  • Πλήρης επαναλειτουργία στις 29 Μαρτίου για το λιανεμπόριο.
  • Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 5 Απριλίου και όχι στις 29 Μαρτίου.
  • Άνοιγμα της εστίασης στις 19 Απριλίου με τραπέζια για τους πελάτες στους εξωτερικούς χώρους.

Άρση lockdown: Παγώνη – «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο»

Πρώτα θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια η επαναλειτουργία σχολείων και εστίασης ανέφερε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων της Αθήνας και μέλος της Επιτροπής επιδημιολόγων, Ματίνα Παγώνη.

Σύμφωνα με την ίδια από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, αναμένεται σταδιακή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο θα συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία, καθώς ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία είναι μεγάλος.

«Ο κόσμος όμως, δεν αντέχει άλλο και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας. Γι’ αυτό πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα το επόμενο διάστημα, να ακολουθήσουν τα σχολεία και στα μέσα Απριλίου, να ανοίξει και η εστίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη.

Αναφερόμενη στα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ τόνισε, ότι δεν πρόκειται για lockdown, «να λέμε την αλήθεια. Αυτό που είχαμε δεν ήταν lockdown. Ήταν τύποις lockdown. Όλος ο κόσμος ήταν έξω. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε άλλο κλειστή την οικονομία. Δεν αντέχει. Τηλεργασία στο 60% δεν εφαρμόστηκε».

«Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, είναι τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας. Μάσκα, αποστάσεις και να αποφεύγουμε συνωστισμούς, όσο γίνεται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», κατέληξε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων της Αθήνας.

Άρση lockdown: Οι κωδικοί μετακίνησης 

Κανονικά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τους υπόλοιπους λόγους οι κωδικοί με SMS στο 13033

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Άρση lockdown: Μαθήματα και τον Ιούνιο – Το σχέδιο για τις χαμένες ώρες διδασκαλίας

Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει τα πάνω… κάτω και στο σχολικό έτος καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μαθήματα μέχρι το τέλος του Ιουνίου (!) σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.

Σε μια νέα περίοδο αγωνίας αλλά και ταλαιπωρίας μπαίνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μετά την απόφαση για το -εκ νέου- κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας, ετοιμάζεται πλέον για σειρά μέτρων προκειμένου να «σώσει» οτιδήποτε μπορεί να σωθεί από μια πρωτόγνωρη διδακτική χρονιά.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση των επιστημόνων για το κλείσιμο των σχολείων ήταν αναμενόμενη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς τώρα πλέον είναι δεδομένο ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, ώστε η σχολική χρονιά να κλείσει με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες» για τους μαθητές.

Κατόπιν αυτών, είναι πλέον δεδομένο ότι, η διδακτική χρονιά θα παραταθεί έως το τέλος του Ιούνιου (μαθήματα μέχρι 25 ή 30 Ιουνίου), ενώ επιπλέον μέτρα θα παρθούν για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου (όπως η μη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων και συνεπώς ούτε και η διενέργεια εξετάσεων με την Τράπεζα Θεμάτων).

Αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά στις αρχές του Απριλίου, συνεπώς το υπουργείο Παιδείας θα ετοιμαστεί να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε οι μαθητές να καλύψουν κατά το δυνατόν τη διδακτέα ύλη, κάτι που επί της ουσίας αποτελεί …όνειρο θερινής νυκτός.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φυσικά επιμένει ότι η ύλη έχει καλυφθεί μέχρι αυτή τη στιγμή μέσω της τηλεκπαίδευσης, κάτι που «τυπικά» ισχύει, όχι όμως και ουσιαστικά καθώς όπως όλοι αναγνωρίζουν οτι η δια ζώσης εκπαίδευση των παιδιών δεν μπορεί ν΄ αντικατασταθεί με τίποτα άλλο.

Η παράταση συνεπώς της σχολικής σίγουρα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο αλλά όπως είπε και η κυρία Κεραμέως αυτό θα αφορά μόνο τον Ιούνιο. «Επειδή ακούω διάφορα για Ιούλιο να πω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συζήτηση για Ιούλιο. Τα σχέδια αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν ένα ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εντός Ιουνίου η χρονική χρονιά», υπογράμμισε η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Όσον αφορά στη Γ΄ λυκείου και στις πανελλαδικές εξετάσεις, το υπουργείο μέχρι αυτή τη στιγμή έχει εξαγγείλει μόνο τη μείωση της εξεταστέας ύλη και δεν… μιλά για τίποτα άλλο παρά μόνο ότι οι εξετάσεις θα γίνουν στην ώρα τους. Αυτά όμως δεν φαίνεται ότι φτάνουν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το υπουργείο Παιδείας θα εξαναγκαστεί από την κατάσταση αλλά και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των μαθητών να πάρει πίσω και άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα την μη εφαρμογή για φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα ΑΕΙ.

Το σίγουρο είναι ότι η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της σε αυτό ειδικά το θέμα καθώς οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι ακόμη δυσκολότερες από πέρυσι, που επίσης διεξήχθησαν εν μέσω πανδημίας. Οι φετινοί μαθητές της Γ΄ λυκείου θα έχουν κάνει ελάχιστο χρόνο μαθήματα δια ζώσης και επίσης είναι οι μαθητές που ταλαιπωρούνται για δεύτερη χρονιά αφού ούτε πέρυσι παρακολούθησαν τα μαθήματα στα σχολεία κάτω από κανονικές συνθήκες.

Συνεπώς στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπει αναγκαστικά και το θέμα του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια γεγονός που αποτελεί πραγματικά «καυτή πατάτα» για όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας καθώς η ελληνική κοινωνία δύσκολα θα δεχτεί ειδικά φέτος μείωση στον αριθμό των εισακτέων, όπως «προγραμματίζει», η κυρία Κεραμέως τόσο μέσω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής όσο και με την περικοπή τμημάτων στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια.

Για τα πανεπιστήμια η κατάσταση ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη. Το ακαδημαϊκό έτος θα ολοκληρωθεί με την εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία . Όμως και στα πανεπιστήμια υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοβαρά προβλήματα προς επίλυση. Συνεπώς και εδώ θα έχουμε παράταση εξαμήνου, προκειμένου να δοθούν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις. Μία σειρά μέτρων θα παρθούν και για όλες τις σχολές Υγείας, στους οδοντιάτρους, στους γιατρούς, μαιευτικής, νοσηλευτικής και άλλες ειδικότητες.