Πότε ανοίγουν μαγαζιά, εστίαση και μετακίνηση εκτός νομού: Οι ημερομηνίες

Lockdown- Πότε ανοίγουν μαγαζιά, εστίαση και μετακίνηση εκτός νομού: Πότε θα μπορέσουμε να πάμε ξανά για έναν καφέ; Πότε θα βγούμε ξανά για ψώνια; Πότε θα πάμε πάλι στα χωριά μας; Όλα τα νέα δεδομένα στο xristika.gr.

Tο παρατεταμένο lockdown έχει φέρει χιλιάδες εμπόρους σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Με τον στόχο της 29ης Μαρτίου να βρίσκεται στον αέρα και το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μετατίθεται όπως φαίνεται για Απρίλιο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καταθέτοντας κοστολογημένες προτάσεις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του χώρου.

Στόχος να μπορέσει να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη – προμηθευτή.

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Καφούνης ζήτησε νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή αυτή τη φορά στοχευμένα να στηρίξει το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και βέβαια να παραταθεί και για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων.

Επιπλέον ζήτησε μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες και δυνατότητα αποπληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το παρατεταμένο lockdown έχει φέρει χιλιάδες εμπόρους σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ η χαμένη εκπτωτική περίοδος επιτείνει την αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους.

Το λιανεμπόριο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και έχει λάβει δυσανάλογα μικρή στήριξη, χρειάζεται να ενισχυθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με μέτρα που θα του επιτρέψουν να σταθεί όρθιο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η στόχευση της έβδομης επιστρεπτέας προκαταβολής στο λιανεμπόριο, το οποίο εξαιρέθηκε σχεδόν στο σύνολό του από τον έκτο κύκλο της, με τροποποιημένο αλγόριθμο που θα υπολογίζει αφενός την πραγματική πτώση τζίρου ολόκληρου του 2020 και αφετέρου την κρίσιμη παράμετρο του αδιάθετου εμπορεύματος, που μπορεί να οδηγήσει πολλούς σε οριστικό λουκέτο.

Πρόταση μας είναι, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να υπολογίζει και να ενισχύει συγκεκριμένους ΚΑΔ που έχουν μεγάλη εποχικότητα, με το 50% των αγορών του Α΄ τριμήνου του 2020.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές καθώς και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη – προμηθευτή.

Από την πρόνοια αυτή θα μπορούσαν να εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, μέσω των εγγυημένων προγραμμάτων του Ελληνικού δημοσίου.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας επιβίωσης των επιχειρήσεων είναι η παράταση του μέτρου αναστολής πληρωμής όλων των αξιογράφων για επιπλέον 30 ημέρες.

Επιπροσθέτως, όπως σωστά το κράτος απάλλαξε τις κλειστές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει το μέτρο αυτό κατ’ αρχάς να συνεχιστεί για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και να προβλεφθεί η μείωση των ενοικίων για ένα ακόμα εξάμηνο, με αντίστοιχη επιδότηση των ιδιοκτητών.

Επίσης πρέπει να επιλυθεί το θέμα των υπομισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων, που δημιουργεί ενοικιαστές δύο ταχυτήτων και διακινδυνεύει αναίτια την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων.

Τέλος, είναι εφικτό και απαραίτητο να συνδυαστεί η επαναλειτουργία της αγοράς με μειωμένες δαπάνες και εξασφάλιση ρευστότητας για τουλάχιστον έξι μήνες, με την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, χαμηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και την δυνατότητα εξόφλησης των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την έως σήμερα ανταπόκρισή σας σε σειρά προτάσεων μας, καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζουν την Ελληνική οικονομία. Τώρα απαιτείται για μία ακόμη φορά η γενναία υιοθέτηση των κοστολογημένων και εφαρμόσιμων προτάσεων μας, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Επειδή όμως κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως, με προσεκτικό σχεδιασμό που δεν θα μας οδηγήσει σε νέο κλείσιμο.

Άλλωστε είναι πλέον κοινός τόπος, ότι το λιανεμπόριο είναι ένας ασφαλής κλάδος που τηρεί όποιο μέτρο του προταθεί, όπως και το ότι κάθε εβδομάδα με κατεβασμένα ρολά, στερεί από την οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια που θα μπορούσαν να καλύψουν θεμελιώδεις ανάγκες της χώρας.

Αυτό το μήνυμα δεν μπορεί να θεωρηθεί SPAM επειδή πληροί τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Οδηγία 2002/58), καθώς δηλώνονται τα στοιχεία του αποστολέα και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να διαγραφείτε από τη λίστα των παραληπτών μας.

Αυτό το μήνυμα πιθανόν να περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες και προορίζεται μόνο για το άτομο που κατονομάζεται. Εάν δεν είστε ο κατονομαζόμενος παραλήπτης, δεν πρέπει να διαδώσετε, να διανείμετε, να αλλάξετε ή να αντιγράψετε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα.

Παρακαλώ ειδοποιήστε τον αποστολέα αμέσως με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εάν έχετε λάβει αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα από λάθος και εν συνεχεία διαγράψτε το από το σύστημά σας. Η μετάδοση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παρέχει εγγυήσεις ως προς την ασφάλεια, την έλλειψη λαθών ή τη μετάδοση ιών.

Οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τα ανωτέρω αποκλείεται κατά το μέγιστο δυνατό μέτρο που επιτρέπει ο νόμος. Σας ενημερώνουμε ότι τα δικαιώματά σας, όπως αυτά ισχύουν υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (Ε.Ε. 679/2016) και στην εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία ως υποκείμενο των δεδομένων αναφέρονται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ πατήστε ** ΕΔΩ. 

Lockdown: Τι θα γίνει με εστίαση και μετακινήσεις εκτός νομού

Πάμε να δούμε τώρα τι θα γίνει με το μεγάλο «αγκάθι» που είναι η εστίαση. Φόβος της κυβέρνησης είναι πως μετά από 5 μήνες που ο κόσμος έχει να βγει για έναν καφέ ή ένα ποτό, θα βγει μαζικά, πυρπολώντας την όποια προσπάθεια.

Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η πιαθνότερη ημερομηνία για να ανοίξει η εστίαση είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου, αν και εφόσον φυσικά το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν πάλι συνεχίσουμε τις… υψηλές πτήσεις σε κρούσματα, τότε είναι πολύ πιθανό να κάνουμε Πάσχα με κλειστά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Μιας και είπαμε Πάσχα, ας δούμε τι ισχύει και για τις μετακινήσεις εκτός νομού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το συγκεκριμένο ζήτημα προς το παρόν δεν συζητιέται μεταξύ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι περιμένουν πρώτα να δουν την απόδοση της πρώτης χαλάρωσης και μετά να προχωρήσουν.

Εικάζεται εντούτοις πως αν τελικά επιτραπούν οι μετακινήσεις, αυτό θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, για να μπορέσουν σταδιακά να φύγουν οι πολίτες προς την επαρχία και όχι μαζικά.

Είναι προφανές πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν έχει κλειδώσει και όλα είναι υπό εξέταση. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα δείξουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Πώς δηλαδή θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της ζωής στη χώρα.