Πότε ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια: Τελευταία εξέλιξη

Εστίαση: Οι αυξημένες μολύνσεις κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες και η άνοδος των εισαγωγών στις ΜΕΘ εντείνουν την πίεση στο σύστημα υγείας και προβληματίζουν ειδικούς και κυβέρνηση αναφορικά με την χαλάρωση των μέτρων του lockdown στην Αττική.

Πότε θα ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια; Δείτε στο xristika.gr όλες τις πιθανές ημερομηνίες.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το MEGA, είναι η αρχή να γίνει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 16 Μαρτίου. Αυτές είναι τουλάχιστον οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το κυβερνητικό επιτελείο μετά την παράταση του lockdown στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά οι ειδικοί προσανατολίζονται στην επιλογή να δοθεί προτεραιότητα στο λιανικό εμπόριο έναντι των σχολείων, που θα ακολουθήσουν όταν τα κρούσματα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εστίαση πάλι θα ανεβάσει ρολά στις 15 Απριλίου.

Πρόκειται σαφώς για ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα, μιας και η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τοποθετούσε το άνοιγμα καφέ, μπαρ και εστιατορίων μετά το Πάσχα.

Τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως θα κερδηθεί το στοίχημα του Πάσχα ανάλυσε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί η προοπτική του Πάσχα είναι να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάιο το 40% του πληθυσμού.

Ωστόσο, ο καθηγητής είπε ότι δεν βοηθούν και οι πολίτες, καθώς βλέπουμε να συνεχίζονται τα «κορονοπάρτι», οι συναθροίσεις και ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Με άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει το δικό του θετικό, όπως σημειώνει, απολογισμό στον ένα χρόνο από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος της πανδημίας.

Όπως σημειώνει ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της χώρας έμεινε όρθιος για να προσθέσει ότι απομένουν λίγα βήματα πριν το οριστικό άνοιγμα.

«Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας μέχρι ο θώρακας του εμβολίου να καλύψει ολόκληρη τη χώρα.

Γιατί τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί: Ο πρώτος χρόνος του κορονοϊού στην Ελλάδα θα περάσει στην Ιστορία ως ο μόνος χρόνος της πανδημίας» αναφέρει.

Εστίαση: «Θολή» η εικόνα την επόμενη μέρα

Όσο τα αυστηρά μέτρα παρατείνονται, απομακρύνεται και η ημερομηνία επαναλειτουργίας της εστίασης. Το τοπίο στον κλάδο ωστόσο, αναμένεται διαφορετικό την επόμενη μέρα, καθώς αρκετές επιχειρήσεις, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, έχουν ήδη βάλει οριστικό λουκέτο και πολλές βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν στο insider.gr, δέχονται καθημερινά μηνύματα από επιχειρηματίες που ανακοινώνουν την απόφαση τους να κλείσουν οριστικά αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Όπως τονίζουν ωστόσο, η πραγματική -δραματική – εικόνα στην εστίαση θα φανεί, όταν πλέον δοθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της και κληθούν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους έπειτα από τόσους μήνες αδράνειας.

Κι αυτό γιατί όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που κρατούν κλειστά τα καταστήματα, οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται μεν, ωστόσο τα λειτουργικά έξοδα που τρέχουν είναι μειωμένα και ένα μέρος αυτών καλύπτεται από το κράτος.

Όταν όμως τα καταστήματα επαναλειτουργήσουν, οι επιχειρηματίες με το οικονομικό βάρος όλων των προηγούμενων μηνών θα πρέπει να διαθέσουν σημαντικά ποσά, έπειτα από τόσους μήνες κλειστοί, για τις προμήθειες αλλά και το προσωπικό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τις ΠΟΕΣΕ αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα για το 40% των επιχειρήσεων είναι μηδενικά, για το 20% περίπου επαρκούν για ένα μήνα και μόνο το 16% των επιχειρήσεων έχει ρευστότητα, για περισσότερο διάστημα του ενός μηνός.

Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ολόκληρο το 2020 η εστίαση απώλεσε συνολικά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019 καταγράφοντας πτώση 37,7%. Στους αριθμούς αυτούς πρέπει να συνυπολογιστεί μάλιστα, ότι οι επιχειρήσεις χωρίς delivery και take away είχαν μεγαλύτερες απώλειες λειτουργώντας ουσιαστικά μόνο λίγους μήνες.

Έτσι, πέραν των μαζικών λουκέτων που ήδη έχουν καταγραφεί από την αρχή του χρόνου σε Κολωνάκι, Γκάζι και Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας, Χολαργό, αλλά και σε περιοχές των βορείων προαστίων, της Δυτικής Αττικής, όπως και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι αρκετές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν έχουν έχουν βάλει οριστικό λουκέτο, την επόμενη μέρα του ανοίγματος της εστίασης δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Οι τελευταίες πληροφορίες αλλά και βάσει των εκτιμήσεων εκπροσώπων του κλάδου, φέρνουν το άνοιγμα του κλάδου στις αρχές Μαϊου. Έως τότε η εστίαση αναμένει νέα μέτρα στήριξης, με τον υπουργό Ανάπτυξης μάλιστα να έχει προαναγγείλει νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εστιασμένο αποκλειστικά στον συγκεκριμένο κλάδο.

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους, ζητούν η στήριξη να συνεχιστεί και μετά το άνοιγμα καθώς ο κίνδυνος λουκέτου απειλεί μία στις δύο επιχειρήσεις του κλάδου.

Εστίαση: Τα πιθανά σενάρια για σχολεία και μαγαζιά

Η πανδημία του κορονοϊού δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και έτσι το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων έχει υποχωρήσει αισθητά στην ατζέντα με τον κωδικό «Επιστροφή στην κανονικότητα».

Όλα δείχνουν ότι θα δοθεί παράταση στο lockdown ακόμη και δύο εβδομάδες, κάτι που άλλωστε άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε, παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα για εβδομάδες, τα κρούσματα ειδικά στο Λεκανοπέδιου εξακολουθούν να έχουν ανοδική πορεία όπως άλλωστε και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Γεγονός που αποδίδεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση αφού τα περιοριστικά μέτρα φέρνουν άτυπες συγκεντρώσεις στα σπίτια όπου και γίνεται η διασπορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Γι αυτό άλλωστε στους κόλπους της επιτροπής είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν πως θα πρέπει να δοθεί μία ανάσα στους πολίτες ώστε να μπορέσουν να κινηθούν και να βγουν εκτός σπιτιών.

Lockdown: Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν και επιστήμονες – λένε πηγές του ethnos.gr που θεωρούν ότι θα πρέπει να ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο έστω με click away κι ας συνεχισθούν τα περιοριστικά μέτρα. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται το άνοιγμα με click in shop μία εβδομάδα μετά. Ωστόσο οι προτάσεις αυτές δεν φαίνεται προς ώρας να βρίσκουν έδαφος, καθώς η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μία παράταση στο lockdown.

Έτσι όλα δείχνουν ότι το λιανεμπόριο θα κινηθεί μία εβδομάδα μετά και εφόσον έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη το επιδημιολογικό φορτίο.

Lockdown: Τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, οι ειδικοί είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι καθώς μπαίνουμε στον Μάρτιο και οι μαθητές δεν έχουν καθίσει σχεδόν καθόλου στα θρανία τη φετινή χρονιά. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά της Γ’ Λυκείου που δίνουν σύντομα και Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι πιθανό να δοθεί σύντομα το «πράσινο φως» να επιστρέψουν στα σχολεία για δια ζώσης εκπαίδευση, ώστε να κάνουν τις προετοιμασίες για τις εξετάσεις.

Για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων, αναμένεται να συζητηθεί για να επιστρέψουν στις τάξεις από την επόμενη εβδομάδα και κοντά στις 8 Μαρτίου.

Lockdown: «Βραχνάς» η μετακίνηση εκτός νομού

Οι μετακινήσεις εκτός Νομού αποτελούν τον μεγάλο γρίφο για την κυβέρνηση και για τους επιστήμονες, ενώ το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στους ειδικούς τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποφανθούν πότε θα επιτραπεί μία τέτοια κίνηση.

Άλλωστε το ζήτημα έθεσε και η Αν. Κοτανίδου μέλος της επιτροπής κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, αφήνοντας μία χαραμάδα ελπίδας ότι το Πάσχα μπορεί να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Ωστόσο για να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού ειδικά το Πάσχα θα πρέπει να υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια.

Για να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός Νομού θα πρέπει να έχουν μειωθεί δραστικά τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική όπου ζει η μισή Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι νοσηλείες αλλά και οι διασωληνωμένοι σε μεγάλο βαθμό.

Έναν άλλο βασικό παράγοντα που θέτουν ειδικοί και κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr είναι να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί σε μεγάλο ποσοστό και τουλάχιστον στο 15 με 20%. Με βάση τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών παραγόντων, σύντομα θα έχουμε φθάσει στο 1 εκατ. εμβολιασμούς.

Όμως οι φόβοι εστιάζονται στο γεγονός ότι αν δοθεί το «πράσινο φως» για μετακίνηση εκτός νομού σε κάποιο εορταστικό Σαββατοκύριακο, θα υπάρξει μαζική φυγή ειδικά των Αθηναίων που μπορεί να αποτελέσει εστία διασποράς του κορονοϊού στην επαρχία που παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την Αττική.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr