Πότε ανοίγουν σχολεία, μαγαζιά, καφετέριες και μπαρ

Πότε ανοίγουν σχολεία, μαγαζιά, καφετέριες και μπαρ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να επανέλθει η ζωή σε «κανονικούς» ρυθμούς.

Πότε και πώς μπορεί να ανοίξει η αγορά. Με προσοχή και μέτρα η επιστροφή των μαθητών. Πότε θα ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι απογοητευτικά για τη Χώρα μας, ωστόσο, επιστήμονες και κυβέρνηση φέρονται να προσανατολίζονται στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα η πανδημία.

Τι εννοούμε; Τα κρούσματα, παρά το lockdown δεν μειώνονται, αντιθέτως αυξάνονται και μάλιστα σε επικίνδυνο βαθμό.

Η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση στο lockdown, με στόχο να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας και παράλληλα να αποσυμπιεστεί η πίεση στο ΕΣΥ, μιας και οι ΜΕΘ τελειώνουν.

Ωστόσο, τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά, δείχνουν ότι το κλείσιμο στο λιανεμπόριο και στην εστίαση δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, επομένως ίσως θεωρείται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός ενός νέου μοντέλου που θα συνδυάζει την ανοικτή οικονομία, αλλά με κανόνες τέτοιους που θα προστατεύουν σε ένα βαθμό τους πολίτες από την πανδημία.

Φυσικά η επαναλειτουργία της αγοράς θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και κυρίως από την εικόνα στα νοσοκομεία που θα επικρατήσει τις προσεχείς ημέρες, με την κυβέρνηση να αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Ωστόσο, θα αξιολογηθεί σημαντικά ότι η μεν εστίαση είναι στο «πάγο» από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα και λιανικό εμπόριο είναι μία έξω μία μέσα και ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με προσεχτικά και σταδιακά βήματα ώστε να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Αναφορικά με την ημερομηνία επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, η πιο πιθανή θεωρείται η 29η Μαρτίου.

Είναι βέβαιο πως το άνοιγμα των καταστημάτων θα πραγματοποιηθεί με βάσει τα τετραγωνικά και θα οριστούν συγκεκριμένος αριθμός ατόμων και μέτρα προστασίας. Παράλληλα τα ψώνια θα πραγματοποιούνται με αποστολή sms στο νέο πενταψήφιο αριθμό 13032, με ανώτατο χρονικό όριο τριών ωρών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το άνοιγμα των σχολείων πηγαίνει για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ ο γρίφος της εστίασης φαίνεται να ξεκλειδώνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Αυτό σημαίνει πως θα ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια, αλλά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα.

Πότε ανοίγουν σχολεία, μαγαζιά, καφετέριες και μπαρ: Τότε θα ανοίξει η αγορά – Τι είπε ο Γεραπετρίτης

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για την πανδημία και τα νέα μέτρα περιορισμού, αλλά και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς εκτενών απαγορεύσεων για μακρύ χρονικό διάστημα και η λογική των τελευταίων μέτρων ήταν να κλείσουν κάποια παράθυρα κινητικότητας.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.

Μίλησε για τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά και συμπέρανε πως σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Εκτίμησε ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Για το λιανεμπόριο είπε πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.

«Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», είπε σχετικά.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι.

Μίλησε για το σύστημα υγείας και την αύξηση των ΜΕΘ, αλλά και τη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.

Τέλος αναφέρθηκε στον απεργό πείνας και δίψας, Δημήτρη Κουφοντίνας λέγοντας πως προβάλλει ένα μη νόμιμο δικαίωμα και υποστήριξε πως θα υπάρξει απόφαση δικαστηρίου με την οποία θα συμμορφωθεί και η ελληνική πολιτεία.

Το έως τώρα σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου να γίνει χωρίς click away ή click inside, χωρίς δηλαδή να προηγείται τηλεφωνικό ραντεβού από τους καταναλωτές για παραλαβή εκτός ή εντός καταστήματος.

Ωστόσο θα τεθεί ένας χρονικός περιορισμός 3 ωρών στα ψώνια με αποστολή SMS σε έναν νέο αριθμό, τον 13032. To μήνυμα, βάσει των όσων εξετάζονται, θα είναι κενό, ενώ θα μπορεί να αποστέλλεται μόνο μία φορά την ημέρα από τον κάθε καταναλωτή.

Η εφαρμογή για το SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032 είναι ήδη έτοιμη, όπως έχει πει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Μερίδα λοιμωξιολόγων έχει εκφράσει ανησυχία ότι εάν επιτρεπεί ένα 3ωρο για ψώνια, χωρίς άλλους περιορισμούς τότε υπάρχει κίνδυνος να δούμε εικόνες συνωστισμού Σάββατο πρωί ή μεσημέρι σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού. Μένει να φανεί εάν οι ανησυχίες αυτές θα οδηγήσουν σε κάποιες έξτρα “δικλείδες” ασφαλείας, ειδικά για το κέντρο της Αθήνας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσκληση ενός νέου προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο θα αφορά την επιδότηση επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν κλειστές με αυστηρότερο lockdown την περίοδο των εορτών και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με τη μέθοδο του click-away.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, η κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου θα λάβει επιχορήγηση 3.000 ευρώ και κάθε εργαζόμενος 1.000 ευρώ. «Θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση, όχι επιστρεπτέα, όχι δάνειο, επιχορήγηση 3.000 ευρώ η κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου και 1.000 ευρώ κάθε εργαζόμενος. Ακριβώς για να δείξουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση από τις άλλες τις υπόλοιπες ομοειδείς επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια λόγω μίας ατυχίας και αντιμετώπισης της πανδημίας, θα λάβουν και ευνοϊκότερη μεταχείριση και μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Πότε ανοίγουν σχολεία, μαγαζιά, καφετέριες και μπαρ: Οι 17+1 λόγοι μετακίνησης χωρίς πρόστιμο

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Μετακίνηση από και προς το σχολείο/φορέα/εξεταστικό κέντρο, εφόσον λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.

Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο/φορέα/ εξεταστικό κέντρο από γονέα ή κηδεμόνα.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.

Μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

Μετακίνηση για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.

Μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετακίνηση της παρούσας περίπτωσης δύναται να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων (4) ατόμων.