Πότε ανοίγει η εστίαση: Στην απόφαση να ξεκινήσει τις διαδικασίες σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα προχώρησε η κυβέρνηση, με την εστίαση να έχει πλέον ημερομηνία ανοίγματος!
H επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα λάβει την Τετάρτη (17/03) τις αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα με κύριο γνώμονα φυσικά την ασφάλεια αλλά και την… κόπωση του κόσμου καθώς η χώρα βρίσκεται σε lockdown από τις 6 Νοεμβρίου (!) με μια σειρά διαρκών αλλαγών σε όλο αυτό το διάστημα.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να οριστεί μία ημερομηνία για επιστροφή στην κατάσταση προ πανδημίας, η οποία, όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από την πορεία των εμβολιασμών.
Η εστίαση αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 19 Απριλίου υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας τα οποία θα γνωστοποιηθούν στο μέλλον, με το πιθανότερο σενάριο, η λειτουργία να γίνεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Πότε ανοίγει η εστίαση: To σχέδιο της κυβέρνησης
Η Επιτροπή αναμένεται παράλληλα, να εξετάσει και σειρά μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου αυτά να παραμετροποιηθούν, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στην Αττική που ισχύει από τις 19:00 και ενδέχεται να μεταφερθεί για τις 21:00, καθώς η ημέρα έχει μεγαλώσει, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή στον κωδικό 6 στο 13033.
Το χρονοδιάγραμμα που θα δημιουργηθεί και θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση θα επαναξιολογείται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σκοπός της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα να ξεκινήσει από το τέλος Μαρτίου με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο.
Ημερομηνία «κλειδί» για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου φαίνεται πως είναι η 29η Μαρτίου υπό την μορφή του click away, ενώ δεν αποκλείεται να προηγηθεί το άνοιγμα των συνοικιακών καταστημάτων.
Αναφορικά με άνοιγμα των σχολείων, αυτό το τοποθετείται εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 5 Απριλίου, ενώ αυτή τη φορά προτεραιότητα θα δοθεί σε γυμνάσια και λύκεια λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Το λιανεμπόριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει με αυστηρά μέτρα προστασίας για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα μπορούσε να ισχύσει η αποστολή ενός μηνύματος στο 13032 που θα αφορά την μετάβαση σε κατάστημα, το οποίο θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα μπορεί να αποστέλλεται μόνο μια φορά την ημέρα.
Η πρώτη χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, αναμένεται να γίνει ως εξής:
- Εξετάζεται άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και το όριο των δύο χιλιομέτρων ώστε να επιτραπεί ξανά η μετακίνηση με αυτοκίνητο εντός της περιφερειακής ενότητας με τον κωδικό «6».
- Μετακίνηση αργότερα από τις 19:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο.
- Πιθανό άνοιγμα κομμωτηρίων αλλά και συνοικιακών καταστημάτων με click away στις 22 Μαρτίου.
- Πλήρης επαναλειτουργία στις 29 Μαρτίου για το λιανεμπόριο.
- Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 5 Απριλίου και όχι στις 29 Μαρτίου.
- Άνοιγμα της εστίασης στις 19 Απριλίου με τραπέζια για τους πελάτες στους εξωτερικούς χώρους.
Πότε ανοίγει η εστίαση: Παγώνη – «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο»
Πρώτα θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια η επαναλειτουργία σχολείων και εστίασης ανέφερε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων της Αθήνας και μέλος της Επιτροπής επιδημιολόγων, Ματίνα Παγώνη.
Σύμφωνα με την ίδια από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, αναμένεται σταδιακή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο θα συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία, καθώς ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία είναι μεγάλος.
«Ο κόσμος όμως, δεν αντέχει άλλο και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας. Γι’ αυτό πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα το επόμενο διάστημα, να ακολουθήσουν τα σχολεία και στα μέσα Απριλίου, να ανοίξει και η εστίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη.
Αναφερόμενη στα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ τόνισε, ότι δεν πρόκειται για lockdown, «να λέμε την αλήθεια. Αυτό που είχαμε δεν ήταν lockdown. Ήταν τύποις lockdown. Όλος ο κόσμος ήταν έξω. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε άλλο κλειστή την οικονομία. Δεν αντέχει. Τηλεργασία στο 60% δεν εφαρμόστηκε».
«Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, είναι τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας. Μάσκα, αποστάσεις και να αποφεύγουμε συνωστισμούς, όσο γίνεται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», κατέληξε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων της Αθήνας.
Άρση lockdown: Οι αποστειρωτές αέρα το… κλειδί!
Το «μαγικό κλειδί» για το άνοιγμα της εστίασης με βιώσιμους όρους, φαίνεται πως βρέθηκε με τη βοήθεια της επιστήμης. Όπως αποκαλύπτει το GRTimes.gr, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εκπροσώπων του κλάδου, προκειμένου να ανοίξουν οι επιχειρήσεις με ασφάλεια, με τη χρήση μηχανημάτων αποστείρωσης του αέρα.
Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη μίλησε στο GRΤimes o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνοντας πως ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρετίζει τη συγκεκριμένη λύση και είναι σε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η έρευνα αγοράς για την απόκτηση τέτοιων μηχανημάτων.
«Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά και με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος χαιρετίζει τη λύση της τοποθέτησης μηχανημάτων αποστείρωσης του αέρα, ώστε να υποδεχθούν οι καταστηματάρχες τους πελάτες τους και στους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών τους. Δεν έχουμε καταλήξει αν το κράτος θα επιδοτήσει το σύνολο του κόστους της αγοράς, το οποίο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το ένα και καλύπτει έναν χώρο 140 τετραγωνικών μέτρων. Έχουμε κάνει μία έρευνα αγοράς και έχουμε καταλήξει σε 5 εταιρείες, εκ των οποίων η μία είναι ελληνική και κατασκευάζει τα μηχανήματα στη χώρα μας», εξηγεί ο κ. Καββαθάς στο GRTimes.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η λύση της επιδότησης των καταστημάτων για αγορά συσκευών θέρμανσης «ναυάγησε», καθώς αφενός η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων ήταν μικρή, ενώ αφετέρου οι καταστηματάρχες θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα μέτρο άσκοπο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε φως στον ορίζοντα για το άνοιγμα των μαγαζιών τους κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε και βρισκόμασταν στην κορύφωση της πανδημίας.
Τα μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα, είναι μία τεχνολογία η οποία εξοντώνει τους αερομεταφερόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς στον θάλαμο αντίδρασης που διαθέτει και έτσι δεν τίθενται σε κίνδυνο οι άνθρωποι που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Δεν παγιδεύουν μόνο τους επιβλαβείς παθογόνους οργανισμούς που βρίσκονται στον αέρα, αλλά τους καταστρέφουν. Ακόμη, όπως τονίζει ο κ. Καββαθάς, δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, καθώς δεν εκπέμπουν ακτινοβολία, αλλά η αποστείρωση επιτυγχάνεται με αναρρόφηση του αέρα στο εσωτερικό του μηχανήματος, το οποίο διαθέτει λαμπτήρες με υπεριώδη ακτινοβολία UVC. Αφού ακτινοβοληθεί στο εσωτερικό της συσκευής, στη συνέχεια ο αέρας βγαίνει από την άλλη πλευρά του μηχανήματος καθαρός.
Με την επιδότηση των μηχανημάτων αυτών και τη διάθεσή τους στην αγορά, πρόκειται να δοθεί ένα τέλος και στο πρόβλημα της γέννησης συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, σε περίπτωση που τα καταστήματα υποχρεούνταν στη φιλοξενία πελατών μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Όπως αναφέρει ο κ. Καββαθάς, πολλά καταστήματα διαθέτουν ελάχιστα τραπεζοκαθίσματα έξω σε σχέση με άλλα, με αποτέλεσμα η επαναλειτουργία τους να είναι μη βιώσιμη.