Πότε ανοίγουν βιβλιοπωλεία, μαγαζιά και κομμωτήρια – Οι ημερομηνίες

Lockdown: Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να «σφυροκοπά» τη χώρα μας και από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ξεκινά η πρώτη απόπειρα επανεκκίνησης του λιανεμπορίου. Διαβάστε στο xristika.gr τον… οδικό χάρτη των καταστημάτων.

Η αρχή έγινε με τα αμιγώς εποχικά καταστήματα πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών.

Η επανεκκίνηση της αγοράς θα συνεχιστεί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Ακολούθως, ρολά θα σηκώσουν τα καταστήματα πώλησης παιχνιδιών και βιβλιοπωλεία.

Αναλυτικά ο προγραμματισμός, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από την κυβέρνηση είναι οι εξής:

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα. Διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά τα 110 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη και ανοίγουν μόνο αυτήν την εποχή.

Παράλληλα από την ίδια ημέρα θα επιτραπεί και η πώληση χρστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ τόσο για να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όσο – και κυρίως – για να μειωθούν ενδεχόμενα φαινόμενα συνωστισμού και να μην κατευθυνθεί το σύνολο των καταναλωτών σε 110 καταστήματα.

Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και – εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό – το μικρό λιανεμπόριο που σχετίζεται με τις γιορτές (είδη δώρων, κάβες και ίσως και εμπορικά καταστήματα με είδη ρουχισμού και υπόδησης).

Στόχος είναι να «καλυφθούν» κατά προτεραιότητα όλες εκείνες οι εμπορικές δραστηριότητες που την περίοδο των εορτών κάνουν έως το 30% – 40% του ετήσιου τζίρου τους. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία θα επιτρέπουν αυτό το άνοιγμα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, τα εμπορικά κέντρα φαίνεται ότι θα παραμείνουν κλειστά αν και υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, η οποία, πάντως, δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Εξυπακούεται ότι για την είσοδο στα καταστήματα θα εξακολουθήσει να ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 2 μέτρων και βεβαίως η χρήση μάσκας προστασίας, η οποία άλλωστε είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Η έξοδος για τις χριστουγεννιάτικες αγορές θα γίνεται με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 13033 με τον κωδικό 2.

Σε επίπεδο ωραρίου, όσα καταστήματα ανοίξουν θα έχουν ωράριο -όπως ανακοινώθηκε και επίσημα- 7 το πρωί με 8:30 το βράδυ ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος της επιστροφής στα σπίτια τους σε πελάτες και εργαζομένους δεδομένου ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21:00 θα συνεχίσει να ισχύει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως παρά τα όσα γράφτηκαν, πιθανότατα δε θα εφαρμοστεί η μέθοδος των αγορών με click away ή pick & collect.

Η συγκεκριμένη μέθοδος προϋποθέτει ότι η παραγγελία θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα πληρώνεται με κάρτα και ο πελάτης θα πηγαίνει με ραντεβού στο σημείο παραλαβής των αντικειμένων που αγόρασε.

Ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί αν σκεφτεί κανείς ότι τη δυνατότητα αυτή θα είχαν μόνο 7.000 καταστήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του συνωστισμού στα σημεία παραλαβής.

Το ενδεχόμενο συνωστισμού στα πρώτα καταστήματα που θα ανοίξουν, αυτά με τα εποχικά είδη, σχολίασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου:

«Εκτιμώ ότι δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις ουρές δεδομένου ότι θα είναι ανοιχτά 110 καταστήματα για να εξυπηρετήσουν το σύνολο των πολιτών.

Το ότι επετράπη και στα σούπερ μάρκετ η πώληση εποχικών ειδών σαφώς θα βοηθήσει την κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι δε θα την επιλύσει.

Αρα – υπό την προυπόθεση πάντα ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα το επιτρέψει – νομίζω ότι στη συνέχεια θα ανοίξουν και ορισμένα άλλα καταστήματα που σχετίζονται με τα δώρα και τις αγορές των Χριστουγέννων ώστε να μοιραστεί ο κόσμος».

Lockdown: Όλοι οι κωδικοί μετακίνησης

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00 Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr