Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2021: Ημερομηνία για δημοτικά και νηπιαγωγεία – Τι θα γίνει με Γυμνάσια και Λύκεια

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2021: «Πράσινο φως» στο άνοιγμα μόνο δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου, αλλά με αυστηρά μέτρα, έδωσε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Οι ειδικοί συνδρίασαν με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα στα σχολεία θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Επίσης, υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Οι λοιμωξιολόγοι τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά ο συνωστισμός που προκαλείται από τους γονείς όταν τα πηγαίνουν και όταν τα παραλαμβάνουν, με την κ. Κεραμέως να έχει προτείνει κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης, ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2021: Τα σενάρια για την τηλεκπαίδευση

Ενα ερώτημα είναι αν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, με τηλεκπαίδευση.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το νέο lockdown δεν ξεκαθαρίζει το θέμα (αναφέροντας ότι υπάρχει «αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων…»), όμως ως προς αυτό το ζήτημα κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως τη συγκεκριμένη μέρα, πράγμα που σημαίνει πως τα σχολεία θα ανοίξουν διά ζώσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, και όχι στις 8 Ιανουαρίου, όπως θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες.

Σημαντικό θέμα είναι και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλισθεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα διενεργούνται τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές (γυμνασίων και λυκείων δηλαδή), ενώ υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και -κυρίως- αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Όσο για τα τεστ, τη διενέργειά τους θα αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς, καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Άλλωστε, τη διενέργεια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ζητούν τόσο η ΟΛΜΕ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου εφόσον είμαστε ασφαλείς» δήλωσε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων:

«Η επιτροπή ήταν ομόφωνη, θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία, δε θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε.

Στην επιτροπή ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο.

Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επανέλαβε τη θέση του ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου.

«Η γνώμη μου είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αργότερα.

Έχουμε ήδη τρέξει προσομοιώσεις μέχρι τον Ιούνιο για μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα των σχολείων, άνοιγμα λιανικού, άνοιγμα εστίασης, με/χωρίς απολύμανση του αέρα, με/χωρίς τηλεργασία κτλ. Το σημαντικότερο δεν είναι οι αριθμοί, είναι το πώς», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Το άνοιγμα των σχολείων με βάση τα δεδομένα και από την προηγούμενη εμπειρία και του κλεισίματος – ανοίγματος στο προηγούμενο κύμα αλλά και το κλείσιμο που έγινε στο δεύτερο κύμα, βλέπουμε ότι κατά μέσο όρο έχουμε μια συνεισφορά στην αύξηση του αριθμού των επαφών από τα σχολεία, των επαφών όχι της μετάδοσης, εξαρτάται και από το πώς γίνεται η επαφή αν φοράμε μάσκα ή όχι κτλ.

Η αύξηση αυτών των επαφών είναι συνολικά γύρω στο +10%. Η κατανομή είναι 9%-12% αλλά ας πούμε 10%. Άρα, με το να έχουμε ανοιχτά τα σχολεία έχουμε μια αύξηση του ρυθμού επαφών κατά 10%.

Αυτό έχει τη σημασία του, έχει να κάνει και με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς. Την κινητικότητά τους δηλαδή σε σχέση με την μεταφορά των παιδιών στο σχολείο. Προφανώς συνδυάζεται με το τι κάνει ο γονιός μετά, ειδικά για τα παιδιά που είναι σε μικρή ηλικία π.χ. στο δημοτικό, όπου δεν έχουν πολύ αυξημένη αυτόνομη κοινωνικότητα. Το παιδί από το Γυμνάσιο και μετά έχει τη δυνατότητα να βγει, να πάει στο φροντιστήριο και να κινηθεί μόνο του».

«Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στα 2.000 κρούσματα γύρω στα μέσα του Μάρτη και στην αντίστοιχη περίοδο. Αν ανοίξουμε στις 20 για παράδειγμα για να κάνουμε μια σύγκριση θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομαδιαίο μέσο όρο σε κρούσματα. Το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προφανώς μιλάμε και για κάποιου είδους άνοιγμα της οικονομίας, οπότε εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο».

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2021: Το σχέδιο Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Στην επιτροπή τέθηκαν δύο θέματα από τους λοιμωξιολόγους, με την υπουργό να παρουσιάζει το σχέδιο του υπουργείου για τη λύση των προβλημάτων αυτών.

Οι λοιμωξιολόγοι τόνισαν ότι το πρόβλημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δεν είναι τα παιδιά αλλά ο συγχρωτισμός των γονιών στην πρωινή προσέλευση και το μεσημέρι όταν αποχωρούν τα παιδιά από το σχολείο.

Η υπουργός Παιδείας πρότεινε να διαφοροποιηθουν οι ώρες έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων στις τάξεις κάθε σχολείου και να μείνουν ανοιχτές όλες οι είσοδοι των σχολείων και όχι μόνο μία κεντρική, ώστε να δημιουργείται συνωστισμός γύρω από αυτή.

Αναφορικά με τις ενστάσεις που υπήρξαν από την επιτροπή για τα παιδιά των 16 ετών και άνω και αν πρέπει ή όχι να επιστρέψουν στα σχολεία, η κυρία Κεραμέως παρουσίασε το σχέδιο testing και πρότεινε να φτιαχτεί πλατφόρμα για τεστ κορονοϊού, στην οποία θα εγγράφονται καθηγητές και μαθητές που θέλουν να κάνουν τεστ και θα το κάνουν, χωρίς κλήρωση, ενώ ήδη προβλέπονται 386 για τέτοια τεστ σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Επιστροφή τεράστιων ποσών – Δείτε με ένα κλικ το ποσό που δικαιούστε

Πανικός σε Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο και Μασούτη – Στην Ελλάδα τα «σούπερ μάρκετ των φτωχών»

Καθαρά Δευτέρα 2021: Πότε «πέφτει» φέτος – Η ημερομηνία για Πάσχα και Αγίου Πνεύματος

Δεν ξανάγινε: Απίστευτη προσφορά της Cosmote – ΔΩΡΕΑΝ Cosmote TV σε όλους

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr