Εστίαση: Αγωνία για χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες στην εστίαση.
Τα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και τα κομμωτήρια ανοίγουν τη Δευτέρα (18.01), αλλά για την εστίαση τα πράγματα είναι μάλλον αβέβαια.
Το άνοιγμα κάφε, μπαρ και εστιατορίων έχει μεν αρχίσει να συζητείται, ωστόσο, τα νέα θα λέγαμε πως δεν είναι και τόσο αισιόδοξα.
Δείτε στο xristika.gr όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Άλυτος γρίφος παραμένει το άνοιγμα της εστίασης, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου να αγωνιούν γαι το γεγονός ότι τα καταστήματα του κλάδου παραμένουν κλειστά.
Οι επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τα προβλήματα μέρα μέρα συσσωρεύονται, αφού οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το «λουκέτο».
Και ενώ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η εστίαση θα πρέπει να περιμένει αρκετό διάστημα ακόμα για να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Όσες οι επιχειρήσεις έχουν delivery και take away καλύπτουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους, ωστόσο ο τζίρος τους είναι μειωμένος σε σχέση με την περίοδο που λειτουργούσαν κανονικά.
Και η ανασφάλεια για τους εστιάτορες εντείνεται, με δεδομένο ότι στο καλύτερο σενάριο η εστίαση θα ανοίξει το Φεβρουάριο, ενώ οι φόβοι για ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, πάει ακόμα πιο πίσω την επιστροφή στην κανονικότητα.
Και φυσικά όποτε αποφασιστεί να επανεκκινήσει η εστίαση, αυτό θα αφορά μόνο τις καφετέριες και τα εστιατόρια.
Για τα μπαρ και τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και μόνο όταν θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα αποφασιστούν.
Για την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος της εστίασης o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς επεσήμανε:
«Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή Γκάζι, όπου έχουν κλείσει δέκα καταστήματα εστίασης σε ένα τετράγωνο, σε μία περιοχή που έσφυζε από ζωή και κινητικότητα λόγω των μαγαζιών της.
Παρόμοια εικόνα εμφανίζεται και στο Κολωνάκι, όπου πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο.
Και συνέχισε: «Η εστίαση παραμένει κλειστή χωρίς προοπτική ανοίγματος και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου. Χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης. Αν δεν γίνει αυτό χιλιάδες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης».
Σημειώνεται ότι στην εστίαση απασχολούνται 330.000 άτομα, ενώ έμμεσα, αφορά ένα εκατομμύριο κόσμο.
Πάντως ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, εξηγώντας ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι».
Η δυσμενής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της εστίασης θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν φορείς του κλάδου με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
Εστίαση: Υπομονή και… βλέπουμε
«Μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι ξεπερνούμε το 2ο κύμα, δεν το έχουμε ξεπεράσει» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για την επαναλειτουργία μεγάλου μέρους της αγοράς.
«Έχουμε υποβληθεί σε 72 ημερών εγκλεισμό, ελαφρύτερο ή βαρύτερο κατά περιόδους, έχουμε τα αντιρροπιστικά μέτρα της εβδομάδας 2 –10 Ιανουαρίου που έχουν εξισορροπήσει την όποια επίδραση υπήρξε από τη χαλάρωση της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, και τώρα είμαστε στη φάση που μπορούμε να κάνουμε το αναγκαίο, λογικό και προσεκτικό βήμα» είπε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε για τα Γυμνάσια και Λύκεια ότι «πιθανώς τα επόμενα βήματα να μη γίνουν με τη συχνότητα που έγιναν τα δύο πρώτα, να μην έχουν απόσταση μιας εβδομάδας, να χρειαστεί περισσότερος χρόνος».
«Δεν έχει τεθεί στη συζήτηση η εστίαση ακόμα. Κάνουμε τα απολύτως αναγκαία βήματα, δεν μας δίνουν άλλη δυνατότητα τα δεδομένα» υπογράμμισε.
Όπως επισήμανε, η επιτροπή αποφάσισε ένα βήμα, με σχετική πάντοτε ασφάλεια.
«Το δίωρο πρέπει να καταναλώνεται για πραγματικές αγορές, δεν είναι ευκαιρία για βόλτα ή για συναντήσεις, δεν πρέπει να δούμε εικόνες κοσμοσυρροής στους δρόμους».
«Και με το δίωρο και με τον αριθμό των ανθρώπων ανά τετραγωνικό διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει κοσμοσυρροή» τόνισε. Αν παρατηρηθούν όμως τέτοια φαινόμενα, πρόσθεσε, έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει επέμβαση, ήταν κύρια σημεία που συνετέλεσαν στο να δώσει τη θετική εισήγηση η επιτροπή.
Ερωτηθείς εάν εννοεί αστυνόμευση και μετά εκ νέου κλείσιμο, ο κ. Εξαδάκτυλος αποσαφήνισε «ότι πρώτα θα υπάρξει προσπάθεια τήρησης των μέτρων, κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ενδεχομένως να εισηγηθούμε να επανέλθουν προς τα πίσω. «Εμείς θέλουμε τα βήματα να γίνονται προς τα εμπρός» σχολίασε πάντως.
«’Ανάγκα και Θεοί πείθονται’… Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την οικονομία έχουμε περίπου 72 μέρες σε λοκντάουν και είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί το εισόδημα των νοικοκυριών… Αυτή είναι η πραγματικότητα» εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Είδαμε ότι το click away δεν είχε ιδιαίτερη επιβάρυνση, όταν εφαρμόστηκε από 14 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου, και κατά συνέπεια είμαστε σε κατάσταση που επιτρέπει και μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα μεθαύριο» πρόσθεσε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος, υπάρχει μαζί μας, και ενδεχομένως να αυξηθεί στο μέλλον, αλλά και η φτώχεια συνιστά κίνδυνο που πρέπει να συνυπολογιστεί. «Ο κίνδυνος θα εκλείψει όταν εξαφανιστεί η πανδημία, ή όταν εμβολιαστούμε όλοι, αν δεν λάβουμε μέχρι τότε λελογισμένα ρίσκα και μείνουμε κλεισμένοι μέχρι να εξαλειφθεί παντελώς ο κίνδυνος άλλοι κίνδυνοι εξίσου ή και χειρότεροι μπορεί να τον αντικαταστήσουν» δήλωσε δε.