Πότε ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια: Αγωνία για χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης. Τι ζητούν από την κυβέρνηση και γιατί ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για μέτρα στήριξης. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφετέριες όταν δοθεί το «πράσινο» φως από τους ειδικούς, προβληματίζει περισσότερο τους επιχειρηματίες της εστίασης από ό,τι η ημερομηνία επαναλειτουργίας του κλάδου.
Οι επιχειρηματίες μάλιστα προτιμούν το άνοιγμα της εστίασης να πάει πιο πίσω εάν η απόφαση αφορά μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.
Τους παραπάνω προβληματισμούς μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, εν μέσω μάλιστα των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες μέρες και τα σενάρια περί ανοίγματος της εστίασης τον Φεβρουάριο.
Ο κ. Καββαθάς σημειώνει στο insider.gr πως η Ομοσπονδία Εστιατορικών Επαγγελμάτων κατέστησε σαφές πως το άνοιγμα εστίασης μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα, είναι απαγορευτικό για την βιωσιμότητα του κλάδου
«Αυτό που ζητάμε είναι όταν επιτραπεί στην εστίαση να ανοίξει, να δοθεί η δυνατότητα για τη λειτουργία τουλάχιστον του 50% των εσωτερικών χώρων. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας. Εφόσον τον Φεβρουάριο κάτι τέτοιο δεν είναι θα εφικτό, ας ανοίξουμε όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό» τονίζει.
Ο ίδιος συμπληρώνει πως για μία επιχείρηση που κάνει τον προγραμματισμό και τις προμήθειες για τη λειτουργία της δεν μπορεί, ιδιαίτερα μέσα στον χειμώνα, να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες αν τελικά θα δουλέψει καθώς και ότι για την αμιγή εστίαση πέρα από τις καφετέριες, δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι.
Από τον κ. Γεωργιάδη ζητήθηκε επίσης η περαιτέρω ουσιαστική στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση μέσω ειδικού προγράμματος για την εστίαση ενώ συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το τραπεζικό σύστημα (δάνεια, μείωση προμηθειών κλπ), η άμεση ανάγκη ένταξης του κλάδου στα προγράμματα ΕΣΠΑ, η διατήρηση της στήριξης για τα ενοίκια και μετά τον Φεβρουάριο, οι επαγγελματικές μισθώσεις-αναστολή εξώσεων, η βελτίωση του προγράμματος για τα θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου.
Η συνάντηση των δύο πλευρών, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, ανανεώθηκε για τις αρχές του Φεβρουαρίου όταν θα υπάρχει μια εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Πότε ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια: «Θα σας στηρίξουμε», διαμηνύει ο Σταϊκούρας
Ρευστότητα και στήριξη της εστίασης κατά την επανεκκίνηση του κλάδου ζήτησαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς και τα μέλη της διοίκησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, τέθηκαν ως θέματα η διαμορφωμένη κατάσταση στον κλάδο από τα παρατεταμένα lockdown και την κακή επανεκκίνηση του καλοκαιριού, η συσσώρευση των υποχρεώσεων των επαγγελματιών, η έλλειψη ρευστότητας και η στήριξη κατά την επανεκκίνηση του κλάδου.
Ζητήθηκε από τον υπουργό η στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).
Μετά από μια διεξοδική και ειλικρινή συζήτηση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός έκλεισε λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και θα αναλάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξή του».
Εστίαση: Στο «χείλος του γκρεμού» οι επιχειρηματίες
Στο τεράστιο πλήγμα που δέχεται η εστίαση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας ότι ο κλάδος αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις, με το 50% εξ αυτών να βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του «λουκέτου».
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο φτάνουν τις 330.000, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι κλάδοι – «συνεργάτες» της εστίασης, τότε επηρεάζονται συνολικά 1 εκατ. εργαζόμενοι.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή», υπογράμμισε, ειδικότερα, ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί από την Πολιτεία η υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος στήριξης των εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων, κάτι ωστόσο που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από τα lockdowns, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή και τα μαγαζιά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια… Ίδια τραγική εικόνα και στο Κολωνάκι, με πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο».
Πότε ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια: Ποιοι… θησαύρισαν στην καραντίνα
Τον αυξημένο βαθμό ενδιαφέροντος που δίνει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στην αγορά του κρέατος, στους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και στη δυναμική του οργανισμού, τόσο στο εγχώριο όσο και στο βαλκανικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος κατά την διάρκεια του ηλεκτρονικού συνεδρίου «Meat & Dairy Day».
Σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του ΟΚΑΑ στην ηλεκτρονική σελίδα του, η ταυτόχρονη ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διακρίνουν τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και το πλαίσιο που χαράσσει ο οργανισμός για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των εργασιών του κλάδου αποτέλεσαν τη βάση της ομιλίας του διευθύνοντος συμβούλου, στην πρόσφατη ημερίδα.
Ο κ. Αποστολάκος ανέφερε πως ο δεσμός του καταναλωτικού κοινού με τους επαγγελματίες του κρέατος είναι εξόχως ισχυρή, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε πως το κρεοπωλείο στη χώρα μας αποτελεί το δεύτερο πιο επισκεπτόμενο σημείο λιανικής πώλησης, καθώς ο μέσος Έλληνας καταναλωτής επισκέπτεται κατά μέσο όρο 3 φορές την εβδομάδα το κρεοπωλείο.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια των δύο «κυμάτων» της πανδημίας του κορονοϊού, η αγορά αντέδρασε ισόρροπα, με τα μεγέθη να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περυσινά. «Όσο για τις τιμές, κι αυτές κινήθηκαν σε ικανοποιητικό πλαίσιο, και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο μειωμένες σε σχέση με το περυσινό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Αποστολάκος.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η έλευση της πανδημίας στη χώρα μας επέβαλε σημαντικές αλλαγές -μεταξύ άλλων- και στις καταναλωτικές συνήθειες του κοινού, οι οποίες με τη σειρά τους επέφεραν ανάλογες μεταβολές και στο επίπεδο των προμηθευτών και επαγγελματιών του κλάδου.
«Από εκεί που η προσοχή περιστρεφόταν σε συντριπτικό βαθμό γύρω από το food service, η πανδημία τους ανάγκασε να στραφούν τόσο στον τομέα της προμήθειας λιανεμπορικών αλυσίδων και μεμονωμένων σημείων όσο και στους τελικούς πελάτες. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αναζητούν σταθερότητα, ταχύτητα, αξιοπιστία, συνέχεια, απρόσκοπτη τροφοδοσία, συνδυασμένα με ποιότητα, ασφάλεια και τηρώντας τα υγειονομικά στάνταρντ.
Τα ανωτέρω έφεραν τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς, εξαιτίας του κομβικού του ρόλου στη διατροφική επάρκεια και τροφοδοσία του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού της χώρας μας. Από την πρώτη στιγμή λάβαμε και έκτοτε εφαρμόζουμε ιδιαίτερα αυστηρά προστατευτικά μέτρα αναφορικά με την πανδημία του COVID-19, ενώ πραγματοποιούμε ενδελεχείς απολυμάνσεις των εγκαταστάσεών μας σε εβδομαδιαία βάση.
Κατ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε προβληματικές καταστάσεις για την αδιατάρακτη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεών μας, διασφαλίζοντας την υγεία των συνεργατών, εργαζομένων και συναλλασσομένων στους χώρους μας», τόνισε με έμφαση ο κ. Αποστολάκος. Παράλληλα, ο οργανισμός αναπτύσσει ψηφιακές πλατφόρμες παραγγελειοληψίας, που επιτρέπουν την υπέρβαση καταστάσεων, όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις του lockdown στα δύο πανδημικά κύματα, με την ταυτόχρονη αδιάλειπτη λειτουργία του συνόλου των δομών του.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ ανέφερε πως ο οργανισμός έχει οργανωθεί -πλέον- σε απόλυτα επαγγελματικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, σε σημείο τέτοιο ώστε αντίστοιχοι οργανισμοί γειτονικών χωρών της Βαλκανικής να έχουν έρθει σε επαφή με την διοίκησή του προκειμένου να εμπλουτίσουν το γνωστικό τους πεδίο, αξιοποιώντας το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και την πρακτική του.