Πώς θα πάρετε δάνειο απευθείας από το κράτος: Όροι και προϋποθέσεις

Δάνειο: Ψάχνεις για χρηματοδότηση. Ανοίγει επιτέλους η στρόφιγγα και μάλιστα από το ίδιο το κράτος, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Δημόσιο δεν θα μπαίνει πια εγγυητής για να δίνουν οι τράπεζες δάνεια σε ιδιώτες, αλλά θα ζητά και θα παίρνει και το ίδιο εγγυήσεις.

Πώς θα γίνονται οι αποληρωμές των δανείων και πού θα πξγαίνουν τα χρήματα. Πώς θα αποπληρώνεται παράλληλα και το δημόσιο χρέος. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

‘Εκρηξη χορήγησης κρατικών και τραπεζικών δανείων άνω των 30 δισ. με μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τους κανόνες και τις σχέσεις του κράτους με την αγορά, με τις τράπεζες, αλλά και με τους ξένους οίκους αξιολόγησης που ελέγχουν το ελληνικό δημόσιο χρέος και αν τα δάνεια που λαμβάνει ή δίνει το ελληνικό κράτος θα γίνουν «δανεικά και αγύριστα».

Το κράτος δανείζει περί τα 13 δισ. σε ιδιώτες, με τον όρο να εξασφαλίσουν οι ίδιοι και άλλα 10-12 δισ. από τις τράπεζες, αλλά και να βάλουν επιπλέον 5-6 δισ. από την τσέπη τους.

Ο νέος κανόνας με τον οποίο θα μοιραστούν τα δάνεια -σε αντίθεση με όσα ίσχυαν για τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν- είναι ότι το Δημόσιο δεν θα μπαίνει πια εγγυητής για να δίνουν οι τράπεζες δάνεια σε ιδιώτες, αλλά θα ζητά και θα παίρνει το ίδιο εγγυήσεις – collateral.

Ο,τι εχέγγυα πάρει η τράπεζα θα πάρει και το κράτος.

Πρόκειται για μοναδική «κατασκευή» στην Ε.Ε. Με αυτή τη δομή, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, δεν θα μπορεί να γίνουν «έργα-μακέτα» γιατί ούτε να παίζουν οι ιδιώτες με τα λεφτά του Δημοσίου θα μπορούν, ούτε φυσικά και να χάσουν τα δικά τους λεφτά θα θέλουν.

Το «new deal», σύμφωνα με πληροφορίες του «newmoney», θα γίνει ως εξής:

1. Τα χρήματα των δανείων θα μπαίνουν απευθείας σε ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους: πρόκειται για τα 12,8 δισ. των κρατικών δανείων που θα λάβουν ιδιώτες από το Ταμείο Ανάκαμψης εφέτος και στα επόμενα 5 χρόνια.

Θα κληθούν να τα επιστρέψουν με τόκο μόλις 0,2%-0,3% και σε βάθος 8-12 ετών. Αλλά κάθε ευρώ που επιστρέφεται, «διά νόμου» θα μπαίνει και θα μένει κλειδωμένο στον ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου.

Ο,τι μπαίνει σε αυτόν τον λογαριασμό δεν ξαναβγαίνει, πλην μόνο για πληρωμές δημοσίου χρέους της χώρας.

2. Οίκος αξιολόγησης θα εποπτεύει τη χρήση των δανείων και βεβαιώνει ότι ενεργούν μειωτικά του δημοσίου χρέους: με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, για πρώτη φορά στα χρονικά θα οριστεί ότι ένας από τους τέσσερις μεγάλους Οίκους (Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s, DBRS,) θα αναλάβει να παρακολουθεί χωριστά το χαρτοφυλάκιο των 12,8 δισ. ευρώ, δηλαδή πόσα επέστρεψαν από όσα έδωσε το Δημόσιο.

Ολα αυτά θα γίνουν για να πειστούν και οι διεθνείς αγορές για την επιτυχία του εγχειρήματος και ότι η αύξηση στο χρέος από τα δάνεια της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να τις ανησυχεί, αλλά πρόκειται για «καλής ποιότητος» και «ωφέλιμο» χρέος που θα αποπληρωθεί.

Αλλάζει έτσι όμως και ο τρόπος που θα δουλέψουν οι τράπεζες με τα δάνεια αυτά. Πλέον θα παίρνουν και οι ίδιες κομμάτι του ρίσκου.

Ενώ ως τώρα το Δημόσιο έλεγε στις τράπεζες «δώστε δάνεια σε ιδιώτες και το κράτος εγγυάται πως θα σας πληρώσει τη ζημιά», τώρα θα λέει το αντίστροφο: «Δώστε δάνεια σε ιδιώτες, αλλά και δώστε και στο κράτος τις ίδιες εξασφαλίσεις που ζητάτε για λογαριασμό σας»!

Το μήνυμα στους ιδιώτες είναι ότι «θα χάσετε τα λεφτά σας πριν τα χάσει το Δημόσιο». Και στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν «δηλητηριώδες χάπι κατά των θαλασσοεπενδύσεων» το (διά χειρός Σκυλακάκη) νέο σύστημα δανείων του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης.

Δάνειο: «Κομμάτι – κομμάτι»

Η τράπεζα αναλαμβάνει έτσι ρίσκο τουλάχιστον 50% μεγαλύτερο και από του ιδιώτη επενδυτή, του οποίου εγκρίνει και το επιχειρηματικό σχέδιο για το δάνειο που του χορηγεί.
Και αν κάποια ή κάποιες τράπεζες μείνουν πίσω ή δεν ξέρουν πώς θα δουλέψουν τέτοια δάνεια, θα μπουν ξένες που καραδοκούν να κάνουν (όπως και σε άλλες χώρες) αυτό που ξέρουν καλά: να δίνουν δάνεια για ευκαιρίες και νέες δουλειές.

Ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί, εκτός από κρατικά δάνεια του Ταμείου, να αναζητά πίστωση από οποιαδήποτε τράπεζα (όχι μόνον τις τέσσερις συστημικές), διεθνείς οργανισμούς (όπως η ΕΤΕπ), μέσω ειδικού fund (του εξωτερικού ή ενός νέου που θα συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) ή με ομολογιακό δάνειο κ.λπ.

Εισάγεται έτσι και ένας νέου τύπου ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, που θα πρέπει να αναζητούν και να επιλέγουν πελάτες – επενδυτές που εκτός του να παίρνουν δάνεια, θα βάζουν και δικά τους λεφτά.

Τα κρατικά δάνεια 12,8 δισ. δεν θα πέσουν όλα μαζί στην αγορά. Θα μοιράζονται «κομμάτια», π.χ. από 100 ή 200 εκατ. ευρώ (ανάλογα με το μέγεθός τους).

Και για να πάρουν ξανά θα πρέπει να έχουν προωθήσει τουλάχιστον το 70% των όσων ήδη έλαβαν. Αν δεν το καταφέρουν, οι πόροι αποδεσμεύονται και επιστρέφουν στο Ταμείο. Η τράπεζα τότε βγαίνει από το παιχνίδι, εκτός αν βρει πελάτη-επενδυτή να διεκδικήσει μερίδιο στα δάνεια.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, για πρώτη φορά στα χρονικά θα οριστεί ότι ένας από τους 4 μεγάλους οίκους θα αναλάβει να παρακολουθεί χωριστά το χαρτοφυλάκιο των 12,8 δισ. ευρώ, δηλαδή πόσα επέστρεψαν από όσα έδωσε το Δημόσιο.

Ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί, εκτός από κρατικά δάνεια του Ταμείου, να αναζητά πίστωση από οποιαδήποτε τράπεζα (όχι μόνο τις 4 συστημικές), διεθνείς οργανισμούς (όπως η ΕΤΕπ), μέσω ειδικού fund (του εξωτερικού ή ενός νέου που θα συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) ή με ομολογιακό δάνειο κ.λπ.

Δάνειο: Έτσι θα βάλεις εγγυητή το Δημόσιο

Ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας καθώς πλέον έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων τους σε 120 δόσεις και μάλιστα με εγγυητή το ίδιο το Δημόσιο!

Πρόκειται για δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν έως και το 2012, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ), και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα στις τράπεζες έως τις 7.10.2019.

Σύμφωνα με την Ε.2073/2021, που υπέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής:

Η αίτηση για την υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών υποβάλλεται στην Υπηρεσία της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ ή Ελεγκτικό Κέντρο), που είναι αρμόδια για την είσπραξη (πληροφορίες στον ειδικό πίνακα της Ε.2073/2021 και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet).

Οι προθεσμίες είναι οι εξής:

  • Μέχρι την Τρίτη 4/5/2021*, για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 7.10.2019 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
  • Εντός 6 μηνών από τη βεβαίωσή τους, για οφειλές που θα βεβαιωθούν μετά την 29/4/2021*.

* Η προθεσμία της 30/4/2021 που τίθεται στο άρθρο 293 του ν. 4738/2020 είναι Μεγάλη Παρασκευή (αργία) και μετατίθεται για την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Δάνειο: Πώς θα υποβάλετε αίτηση

Για τη διευκόλυνσή τους, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους, αποστέλλοντας mail στην αρμόδια Υπηρεσία, με θέμα, «Ρύθμιση 120 δόσεων για δάνεια με εγγύηση Δημοσίου». Στο mail αυτό, συμπληρώνουν και επισυνάπτουν την υπεύθυνη δήλωση που είναι διαθέσιμη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Gov.gr, με το παρακάτω κείμενο:

«Με την ιδιότητά μου ως φυσικό πρόσωπο/νόμιμος εκπρόσωπος /εκκαθαριστής /κληρονόμος ……. παρακαλώ όπως ρυθμίσετε σύμφωνα με το άρθρο 293 του ν.4738/2020 τις βεβαιωμένες οφειλές μου ή της εταιρείας με Α.Φ.Μ. ………… ή του κληρονομούμενου με Α.Φ.Μ. ……………… σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα που προήλθαν από επιχειρηματικό δάνειο/δάνειο φυσικού προσώπου, με υπουργική απόφαση παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου/παροχής της εγγύησης της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ»/της εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), σε ……… μηνιαίες δόσεις.»

Στην περίπτωση υποβολής της αίτησης ψηφιακά, την επόμενη ημέρα, η αρμόδια Υπηρεσία της ΑΑΔΕ αποστέλλει στον οφειλέτη μήνυμα στη θυρίδα του στο myTAXISnet, με τις πληροφορίες για την οριστικοποίηση της ρύθμισης (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, ποσό και προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης).

Για λόγους χρηστής διοίκησης, παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στους οφειλέτες, που από τις 27/10/2020 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4738/2020 που θέσπισε τη ρύθμιση των 120 δόσεων) έχουν εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013.

Οι οφειλέτες αυτοί μπορούν να εντάξουν το υπόλοιπο των εν λόγω οφειλών στη ρύθμιση έως και 120 δόσεων.