ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γλιτώσετε έως και 2.200 ευρώ στην Εφορία

Εφορία: Τη δυνατότητα να γλιτώσουν αρκετά χρήματα από την εφορία θα έχουν οι πολίτες για το 2022 μέσω του συστήματος των αποδείξεων!

Ειδικότερα, με αλλαγές μπήκε το 2022 για τις αποδείξεις που μαζεύουμε για το αφορολόγητο, ενώ αρκετές από αυτές μετρούν πλέον διπλά.

Η λίστα των επαγγελμάτων και των υπηρεσιών διευρύνεται για την επιπλέον έκπτωση φόρου από 450 ευρώ έως 2.200 ευρώ.

Η λίστα περιλαμβάνει επαγγέλματα τεχνικών όπως ψυκτικούς και επιπλοποιούς, αλλά και πολλούς τεχνίτες όπως πατωματζήδες, πλακάδες, μαρμαράδες, σοβατζήδες, σιδηρουργοί κ.α.

Στόχος είναι το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Από το 2022 έως και το 2025, για κάθε συναλλαγή που θα κάνουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικό τρόπο και θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα παρέχεται έκπτωση 30%.

Το ποσό θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα ενώ το μέγιστο ποσό θα φτάνει στα 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα, ο φορολογούμενος μπορεί να γλιτώσει φόρο ως και 2.200 ευρώ.

Το μέτρο αφορά δαπάνες που ανήκουν στις ομάδες στέγασης, υπηρεσιών, μεταφορών, αναψυχής, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης, υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Εν αναμονή της λίστας των επαγγελματιών που θα υπαχθούν, βρίσκονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Να σημειωθεί ότι για να μην επιβληθεί πρόστιμο 22% επί των ηλεκτρονικών πληρωμών που δεν έχουν διενεργηθεί, κάποιες συναλλαγές θα μετράνε διπλές.

Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών που αφορούν στην υγεία, ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία.

Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά το οποίο περιορίζεται σε 13.500 ευρώ.

Για το εισόδημα των 15.000 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πλήρωνε φόρο 2.000 ευρώ ενώ για το εισόδημα των 13.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών θα πληρώσει 1.670 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.

Εφορία: Έτσι θα μπαίνουμε στο TAXISNET

Η ΑΑΔΕ υιοθετεί ένα επιπλέον βήμα για την πρόσβαση στην ιστοσελίδα, ακολουθώντας τα πρότυπα του e-banking. Δείτε στο xristika.gr πώς θα μπαίνουμε πλέον στη φορολογική πλατφόρμα…

Αλλάζει ο τρόπος πρόσβασης των πολιτών στη σελίδα του Taxis, μέσω της οποίας υποβάλλουμε τη φορολογική μας δήλωση, εκτυπώνουμε τα εκκαθαριστικά, εκδίδουμε μια σειρά άλλων πιστοποιητικών και αποκτούμε πρόσβαση σε ένα πλήθος εμπιστευτικών πληροφοριών για την οικονομική μας κατάσταση. Επί της ουσίας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, υιοθετηθεί πλέον και αυτή το μοντέλο που εφαρμόζουν και οι τράπεζες για την πρόσβαση των πελατών τους στο e-banking.

Δηλαδή, δεν θα αρκεί πλέον να πληκτρολογούμε μονάχα το όνομα χρήστη (user name) και τον κωδικό πρόσβασης (password) όπως σήμερα, αλλά προστίθεται και ένα ακόμη βήμα. Θα απαιτείται και η πληκτρολόγηση ενός έξτρα κωδικού που θα μας έρχεται με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό μας τηλέφωνο, το οποίο έχουμε καταχωρήσει στην ΑΑΔΕ. Η εν λόγω αλλαγή αναμένεται να γίνει μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Εφορία: Για ποιους σβήνει χρέη

Παράλληλα, με εγκύκλιο της η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες σε όλες τις υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην διαγραφή χρεών χιλιάδων οφειλετών. Δείτε στο xristika.gr ποιοι είναι οι… τυχεροί!

Προϋπόθεση για τη διαγραφή είναι οι εν λόγω οφειλές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 25/11/2019, αλλά και οι πολίτες να μην έχουν άλλες οφειλές κατά τον χρόνο διαγραφής του χρέους τους.

Η ΑΑΔΕ προχωρά στη διαγραφή των οφειλών έως δέκα ευρώ προκειμένου να απεγκλωβίσει χιλιάδες φορολογούμενους, έπειτα και από το «ξεσκαρτάρισμα» της λίστας των ανεπίδεκτων είσπραξης χρεών που δίνει πλέον μια σαφή εικόνα για τα ποσά που μπορεί να «κυνηγήσει».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε οδηγίες σε όλες τις υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και στη διαγραφή των εν λόγω χρεών.

Ειδικότερα, με βάση τις νεότερες οδηγίες θα πρέπει να διαγραφούν όλα τα υπόλοιπα βεβαιωμένων βασικών οφειλών στη φορολογική διοίκηση, εφόσον το εισπρακτέο υπόλοιπο βασικής οφειλής συνολικά ανά οφειλέτη φυσικό ή νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10 ευρώ, οι εν λόγω οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 25/11/2019, ημερομηνία κατάθεσης του ανωτέρω νόμου, και δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ιδίου προσώπου κατά τον χρόνο διαγραφής.

Η ανωτέρω μάλιστα διαδικασία θα πραγματοποιηθεί κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία αρχικά θα εντοπίσει τους προς διαγραφή οφειλέτες και τα χρέη αυτών και στη συνέχεια θα διενεργήσει την εν λόγω διαγραφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση και τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που εμφανίζονται να χρωστούν στην Εφορία έως ένα ευρώ ανέρχονται σήμερα σε 70.774.

Ο αριθμός των οφειλετών εμφανίζεται μειωμένος κατά 351.412 πρόσωπα σε σχέση πέρυσι.

Στη μείωση αυτή συνέβαλε κυρίως η περιοδική διαγραφή βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών νομικών προσώπων ή τρίτων με εισπρακτέο υπόλοιπο ανά βασική οφειλή μικρότερο του ενός ευρώ.

Η συγκεκριμένη διαγραφή οδήγησε σε δραστική μείωση του πλήθους των οφειλετών στην κατηγορία οφειλής μικρότερης του ενός ευρώ κατά 313.673 πρόσωπα σε ετήσια βάση, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 70.774.

Εφορία: Γιατί ακυρώνονται φόροι και πρόστιμα

Από την αξιολόγηση των υποθέσεων που γίνονται αποδεκτές από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι αιτίες που έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά δικαίωσης των φορολογουμένων και ακύρωσης πράξεων της φορολογικής Αρχής, είναι οι ακόλουθες:

  • Υπάρχουν ασάφειες στη φορολογική νομοθεσία που επιλύονται με αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, οι οποίες όμως εκδίδονται μετά από χρόνια. Ανατρέπεται έτσι –εκ των υστέρων- η φορολογική νομοθεσία, με βάση την οποία επιβλήθηκαν στο παρελθόν τα πρόστιμα.
  • Βασική αιτία της εκ των υστέρων δικαίωσης των φορολογουμένων είναι οι χρόνοι παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, για τους οποίους επίσης αποφάνθηκαν τα δικαστήρια και περιόρισαν στην 5ετία τη βασική περίοδο της παραγραφής.
  • Υπάρχει πίεση στις ελεγκτικές υπηρεσίες να ολοκληρώσουν συγκεκριμένους αριθμούς φορολογικών ελέγχων εντός ορισμένων προθεσμιών. Αν όμως μπλέξουν σε δύσκολες υποθέσεις που απαιτούν χρόνο, για να πιαστούν οι στόχοι γίνονται λάθη.
  • Επιβάλλονται πρόστιμα (100, 250 και 500 ευρώ) για παραβάσεις τυπικού χαρακτήρα, για τις οποίες έχουν καταργηθεί.
  • Τα αυξημένα ποσοστά δικαίωσης των τελευταίων ετών οφείλονται και στις χιλιάδες υποθέσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά που εισέπραξαν των 2014 και δεν τα δήλωσαν το 2015, αλλά παραγράφηκαν οι συγκεκριμένες υποθέσεις.

Εφορία: Τι είναι η ΔΕΔ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ΔΕΔ λειτουργεί ως «πρωτοβάθμιο φορολογικό δικαστήριο». Ο φορολογούμενος που παραλαμβάνει το σημείωμα του ελέγχου και την Πράξη Προσδιορισμού Φόρου της φορολογικής αρχής, έχει τη δυνατότητα, εντός 30 ημερών, να καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, συνυποβάλλοντας και τα αποδεικτικά στοιχεία με τα οποία τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του.

Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη και δεν απαιτείται παράβολο.

Η ΔΕΔ αποφασίζει επί της ενδικοφανούς προσφυγής εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της. Αν στο ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί ο προσφυγών, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί (σιωπηρή απόρριψη).

Επίσης, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος, δεν δικαιωθεί στη ΔΕΔ, έχει τη δυνατότητα προσφυγής στα φορολογικά δικαστήρια, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι, εάν προηγουμένως δεν προσφύγει στη ΔΕΔ, δεν μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια.

 

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago