Πώς θα εξοικονομήσεις 27.000 ευρώ σε 1 χρόνο – Επίσημη έρευνα δείχνει τον τρόπο

Αποταμίευση: Σε δύσκολους καιρούς είναι δύσκολο να μαζέψεις χρήματα. Μία αμερικανική εταιρία ερευνών όμως, έψαξε και δημοσίευσε τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για τους εργαζομένους. Όλα τα ευρήματα της έρευνας στο xristika.gr.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στις ΗΠΑ μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 30.332 δολάρια (26.900 ευρώ) ετησίως, ενώ στη Βρετανία το αντίστοιχο ποσό φτάνει τις 13.188 λίρες, εάν εργάζονται πιο κοντά στο σπίτι τους. Η μελέτη αναλύει τις μετακινήσεις και τις δαπάνες των εργαζομένων, δείχνοντας τα οικονομικά οφέλη της υβριδικής εργασίας.

Η έρευνα ανέδειξε ότι ένας εργαζόμενος, όταν δουλεύει στο γραφείο, ξοδεύει κατά μέσο όρο 48,40 δολάρια (43 ευρώ) την ημέρα (συνολικά 10.067 δολάρια ετησίως για εργαζόμενους που περνούν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στο κεντρικό γραφείο τους). Τα πιο συχνά είδη που αγοράζουν είναι το μεσημεριανό (74%), σνακ (60%) και ο καφές (50%).

Η εργασία κοντά στο σπίτι μειώνει σημαντικά τα καθημερινά έξοδα μετακίνησης, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να εξοικονομήσουν χρήματα. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο από τα τρία τέταρτα (76%) των συμμετεχόντων ανέφερε μείωση των μηνιαίων εξόδων τους χάρη στην υβριδική εργασία. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην εξοικονόμηση από έξοδα μεταφορικών, καυσίμων, στάθμευσης και άλλων καθημερινών δαπανών.

Η έρευνα διεξήχθη από την IWG, τον μεγαλύτερο πάροχο ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο, με επωνυμίες όπως η Spaces, Regus και η HQ σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Development Economics.

Η μελέτη συνδύασε εκτεταμένη έρευνα σε περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους σε γραφεία με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα μεταφορών, αναλύοντας πολλά υβριδικά σενάρια. Επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της δημοφιλούς υβριδικής ρύθμισης εργασίας κοντά στην κατοικία τους, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Η μελέτη έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν καθημερινά μεγάλες μετακινήσεις για να φτάσουν στην εργασία τους επιβαρύνονται με σημαντικά υψηλότερα κόστη και χάνουν πολλά από τα οφέλη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που προσφέρει η εργασία κοντά στο σπίτι.

Πλέον, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια τις οικονομίες που θα επιτύχουν μεταβαίνοντας σε πιο κοντινή εργασία, χρησιμοποιώντας τη νέα διαδικτυακή αριθμομηχανή της IWG.

Οι σημαντικές αυτές εξοικονομήσεις θα μπορούσαν να αποβούν ιδιαίτερα ωφέλιμες, κυρίως στους νεότερους εργαζόμενους που προσπαθούν να αποπληρώσουν χρέη ή να αποταμιεύσουν για σημαντικούς οικονομικούς στόχους, όπως η αγορά κατοικίας. Για παράδειγμα, ένας 24χρονος εργαζόμενος εκπρόσωπος της γενιάς Z που διαμένει σε μια δημοφιλή κωμόπολη όπως το Red Bank του Νιου Τζέρσεϊ, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 388.320 δολάρια σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής αποκλειστικά από τη μείωση των εξόδων μετακίνησης, εργαζόμενος υβριδικά τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς βλέπουν ότι εξοικονομούν σημαντικά ποσά όταν εργάζονται υβριδικά. Το 84% αναφέρει ότι η μείωση των μετακινήσεων τους έχει βοηθήσει να πλησιάσουν τους οικονομικούς τους στόχους. Το 38% καταθέτει τα εξοικονομημένα ποσά σε ταμείο έκτακτης ανάγκης, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό τα διαθέτει για διακοπές (37%) και το 35% χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του για την πλήρη αποπληρωμή των χρεών της πιστωτικής κάρτας τους.

Η μείωση των καθημερινών μεγάλων μετακινήσεων αποδεικνύεται ότι προσφέρει πολλά οφέλη πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων. Το 84% αναφέρει βελτίωση στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενώ το 40% αξιοποιεί τον επιπλέον χρόνο για χαλάρωση και χόμπι. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό επενδύει τον χρόνο που κερδίζει από τις μετακινήσεις σε δραστηριότητες που προάγουν την φυσική (38%) ή την ψυχική τους υγεία (34%).

Ακαδημαϊκοί, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καθηγητή Nicholas Bloom του Πανεπιστημίου Stanford, εκτιμούν ότι έως και το 30-40% των εργαζομένων θα υιοθετήσουν μακροπρόθεσμα ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Καθώς οι επιχειρήσεις επιλέγουν μόνιμα το μοντέλο υβριδικής εργασίας, πρόσφατη έρευνα της IWG και της Arup διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων σε γραφεία σε προαστιακές πόλεις θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 60%.

Καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι υιοθετούν αυτή την τάση, δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι τα δύο τρίτα (60%) των εργαζομένων επιθυμούν να εργάζονται σε απόσταση 15 λεπτών από το σημείο όπου κατοικούν.

Ο Mark Dixon, CEO & Ιδρυτής της IWG, δήλωσε: «Σύντομα, η έννοια της μακράς καθημερινής μετακίνησης θα περιοριστεί στα χρονικά της ιστορίας. Η ιδέα ότι κάθε πρωί οι εργαζόμενοι σε γραφεία θα ξυπνούν νωρίς, θα μπαίνουν σε ρυπογόνα αυτοκίνητα ή υπερπλήρεις τρένα και θα διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους θα είναι πολύ σύντομα ένα τρελό πράγμα που έκαναν μόνο στο παρελθόν. Η έρευνά μας με την Development Economics επισημαίνει τη σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων που μπορούν πλέον όσοι εργάζονται υβριδικά να απολαμβάνουν καθώς μπορούν να επενδύσουν σημαντικά ποσά σε άλλες πτυχές της ζωής τους, όπως η αγορά κατοικίας ή η εξασφάλιση σημαντικών οικονομικών στόχων.»

Ναι στις εμπειρίες, όχι στην αποταμίευση – Οι νέοι κάνουν τον γύρο του κόσμου για σπορ και συναυλίες

Πάντως, από την πλευρά τους, οι νεότεροι δεν δείχνουν όρεξη να αποταμιεύσουν αλλά να ζήσουν τη στιγμή.

Στο δυσθεώρητο επίπεδο του 1,5 τρισ. δολαρίων υπολογίζεται να φτάσει μέχρι το 2032 ο παγκόσμιος τουρισμός για αθλητικά και μουσικά δρώμενα χάρη στην προτεραιότητα που δίνουν πια οι νέοι, Millennials και Gen Z, στην απόκτηση μοναδικών εμπειριών έναντι της αποταμίευσης ή άλλου είδους παραδοσιακών επενδύσεων στο μέλλον τους.

Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρείας δικτύων πληρωμών Collinson International, η οποία εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα αποδίδεται στον τουρισμό για σπορ, ο οποίος αποτιμήθηκε στα 563,7 δισ. το 2023 και αναμένεται να εκτιναχθεί στο 1,33 τρισ. μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια. Την ίδια ώρα, ο συναυλιακός τουρισμός υπολογίζεται να συνεισφέρει επιπλέον 13,8 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσιο ποσό από τα 6,6 δισ. δολάρια, όπου βρίσκεται τώρα.

Η τάση αυτή αποδίδεται στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, αφού πλέον οι νέοι τείνουν να ξοδεύουν ευκολότερα τα χρήματά τους σε εμπειρίες ζωής σε αντίθεση με τους γονείς και τους παππούδες τους, οι οποίοι προτιμούσαν να αποταμιεύσουν προκειμένου να κάνουν μεγάλες αγορές στο μέλλον, όπως για σπίτια ή αυτοκίνητα, ή για τη συνταξιοδότησή τους. Έτσι, από τους 8,5 χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα της Collinson International, το 83% δήλωσε πως έχει ταξιδέψει με αεροπλάνο προκειμένου να παρευρεθεί σε αθλητικό γεγονός και το 71% έχει είτε ταξιδέψει τα τελευταία τρία χρόνια είτε πρόκειται να ταξιδέψει μέσα στο επόμενο 12μηνο για κάποια συναυλία.