«Πώς έγινα πλούσιος»: Το λάθος που κάνουν όλοι στην προσπάθειά τους να κάνουν περιουσία

Μισθός: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να χτίσει μια περιουσία, από το να ιδρύσει μια επιτυχημένη επιχείρηση έως το να κληρονομήσει αρκετά χρήματα. Ποιο είναι όμως το λάθος και αποτυγχάνουμε; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όμως, για τον μέσο άνθρωπο, το να γίνει πλούσιος απαιτεί μία μακροπρόθεσμη στρατηγική, που σύμφωνα με το CNBC, προϋποθέτει κινήσεις όπως ο καλός προϋπολογισμός, οι επενδύσεις και η σωστή διαχείριση των χρημάτων.

Έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Empower διαπίστωσε ότι το 67% των millennials και των Gen Z πιστεύουν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για να κάνει κάποιος περιουσία είναι ο μισθός του. Οι νεότερες γενιές δίνουν στον μισθό μεγαλύτερη σημασία από άλλους παράγοντες, όπως το να μην έχει κάποιος χρέη, να έχει μια σταθερή δουλειά ή να μην ξοδεύει περισσότερα από όσα βγάζει.

Ωστόσο, όπως εξηγεί το CNBC, ενώ το να κερδίζει κάποιος έναν υψηλό μισθό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να χτίσει περιουσία, ο μισθός από μόνος του δεν είναι αυτό που δημιουργεί πλούτο.

Ο μισθός λέει λίγα πράγματα για την συνολική περιουσία ενός ατόμου. Πραγματικά, ένας υψηλός μισθός μπορεί να υποδηλώνει καλύτερη οικονομική θέση, αλλά αν το άτομο δεν χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα αποτελεσματικά, ενδεχομένως να μην μπορέσει να χτίσει περιουσία.

«Το πραγματικό κλειδί για να γίνει κάποιος πλούσιος είναι το μέρος από τον μισθό του που κρατάει», λέει το CNBC ο Scot Johnson, της Adell, Harriman and Carpenter Inc.

Κανείς μπορεί να βάζει ένα μέρος του μισθού του σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό –φροντίζοντας να διατηρεί πάντα αρκετά χρήματα για να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες- αλλά εάν θέλει να αυξήσει την περιουσία του μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να κάνει επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα ή ακίνητα.

Εάν κάποιος βάζει τα χρήματα που αποταμιεύει «κάτω από το στρώμα», τότε η αγοραστική του δύναμη συρρικνώνεται με τον καιρό, λόγω του πληθωρισμού.

Η στρατηγική την οποία προτείνει το CNBC είναι επενδύσεις με χαμηλού κόστους index funds, δηλαδή funds που ακολουθούν τους δείκτες. Αυτή είναι μία μέθοδος που δημιουργεί περιουσία ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος, σημειώνει, καθώς με τον τρόπο αυτό, ο αποταμιευτής πετυχαίνει τη διαφοροποίηση, δεν εξαρτά την επιτυχία του χαρτοφυλακίου του από την τύχη συγκεκριμένων εταιρειών και αντιμετωπίζει καλύτερα τις διακυμάνσεις των αγορών.

Ακόμα και εάν κάποιος δεν μπορεί να βάζει πολλά στην άκρη κάθε μήνα, είναι καλή ιδέα να αναπτύξει τη συνήθεια του να επενδύει έστω όσα μπορεί, τονίζει το CNBC.

«Το να χτίσει κανείς περιουσία είναι τελικά μια ισορροπία ανάμεσα στο να ζει το εδώ και τώρα και να βάζει αρκετά στην άκρη, ώστε αυτά να αυξάνονται (μέσω επενδύσεων). Όσο περισσότερο καιρό αυξάνονται αυτές οι αποταμιεύσεις για εσάς, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να γίνει η περιουσία σας», λέει ο Johnson.

Μισθός: Νέα αύξηση στον κατώτο – Η εξέλιξη που όλοι περίμεναν

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό για 500.000 χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα αναμένεται από τον Απρίλιο του 2024.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ πιθανότατα ο κατώτατος μισθός πιθανότατα να φθάσει στα 820-830 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα.

Εφικτός είναι ο στόχος για ξεπάγωμα των τριετιών (επίδομα προϋπηρεσίας) στον ιδιωτικό τομέα από το 2025, θέμα το οποίο συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10% σε ετήσια βάση.

Μία τέτοια ρύθμιση θα σημαίνει προσαύξηση μισθών έως 30%.

Μισθός: Τι θα γίνει με τις τριετίες

Στο θέμα των τριετιών έχει αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «στόχος είναι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, προκειμένου σε 1-1½ χρόνο να επιστρέψουμε δικαιώματα που χάθηκαν τα χρόνια των Μνημονίων».

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Μάιο μειώθηκε στο 10,8% για πρώτη φορά από το 2009.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τριετίες πάγωσαν την ίδια ώρα που συρρικνώθηκε ο κατώτατος μισθός με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012, σε εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Τονίζεται ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, που είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

Μισθός: Ποιους αφορά

Το ξεπάγωμα των τριετιών θα αφορά εκείνους τους εργαζομένους οι οποίοι δεν είχαν κατοχυρώσει τριετία το 2012.

Για αυτούς, ανεξάρτητα από το αν θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν επίδομα προϋπηρεσίας στο διάστημα 2012-2023, ο χρόνος για το επίδομα προϋπηρεσίας θα αρχίσει να μετρά από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Διευκρινίζεται ότι το ξεπάγωμα των τριετιών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Δηλαδή, στην περίπτωση που ξεπαγώσουν οι τριετίες το 2024, δεν θα δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις 10% ανά τριετία, οι οποίες δεν δόθηκαν στο διάστημα 2012-2023.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος για τις τριετίες θα ξεκινήσει να μετρά από το 2024 και η προϋπηρεσία πάνω από μία 10ετία (2012-2023) θα χαθεί.

Παράλληλα αύξηση θα έχουν το νέο έτος οι 500.000 χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2024, πιθανότατα στα 820-830 ευρώ από 780 ευρώ σήμερα.

Οι αυξήσεις θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ώστε μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι κατά η διάρκεια της νέας τετραετίας Μητσοτάκη οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα είναι της τάξεως του 5,5% κατά μέσο όρο.

Εξάλλου αυξήσεις θα δουν στην τσέπη τους και 3,6 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με αμοιβές πάνω από τον κατώτατο μισθό, οι οποίοι έχουν σήμερα κατά μέσο όρο μηνιαίο μισθό 1.185 ευρώ.

Το 2024 με μια μέση αύξηση 5,5% ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.250 ευρώ και έως το 2027 θα διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ που είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Μισθός: Ολοταχώς για 950 ο κατώτατος – Πότε θα πάει στα 1.500 ο μέσος

Σε τροχιά «σύγκλισης» βάζει το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, τον κατώτατο μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της προωθούμενης αναδιάρθρωσης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Αν και η μισθολογική αφετηρία είναι ουσιαστικά η ίδια (ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο τομέα είναι 780 ευρώ, επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε από την 1η Απριλίου και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα), τη διαφορά κάνουν οι 14 μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, εν αντιθέσει με το δημόσιο όπου παραμένουν 12 από την εποχή του πρώτου μνημονίου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες- σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν οι κατώτατες εισαγωγικές αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- κερδίζει έδαφος το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στο δημόσιο κοντά στα 846 ευρώ το μήνα ώστε σε ετήσια βάση, να κλείσει η «ψαλίδα» στις κατώτατες ετήσιες αποδοχές των μισθωτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο βαθμό που προχωρήσει το προαναφερθέν σενάριο, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσουν ακόμα και το 8,5% ενώ σε μεσοσταθμικό επίπεδο αναμένεται να κυμανθούν στην περιοχή του 4%-5%.

Το κονδύλι το οποίο έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα θα τεθούν σε εφαρμογή αυξήσεις έως και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης, θα αναπροσαρμοστούν τα εκτός έδρας ενώ σημαντικές αυξήσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί στα οικογενειακά επιδόματα.

Το επίδομα τέκνων για δημόσιο υπάλληλο με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ και με τρία παιδιά από τα 120 στα 170 ευρώ.

Οι εισαγωγικοί μισθοί στο δημόσιο διαμορφώνονται σήμερα σε 780 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στα 858 ευρώ για τη δευτεροβάθμια, στα 1.037 ευρώ για υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης και στα 1.092 ευρώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20% από το 2019. Από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 (συνολική αύξηση 130 ευρώ).

Οι διατάξεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα περιληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για το 2024.