Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Όλα δείχνουν σύγκρουση – Πού και πώς θα ξεκινήσει

Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Αυτό που όλοι απευχόμαστε, μάλλον είναι πλέον αναπόφευκτο. Η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτεθεί στην Ελλάδα και η χώρα μας πανέτοιμη να τη στείλει πίσω στον 19ο αιώνα. Τι θα γίνει τα επόμενα 24ωρα και πώς θα εξελιχθεί ένας πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Επειδή οι εξελίξεις φτάνουν κάθε µέρα όλο και πιο κοντά εκεί απ’ όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή, τα πράγµατα πρέπει πλέον και να λέγονται ακριβώς µε το όνοµά τους.

Ο πόλεµος µε την Τουρκία είναι πλέον περίπου αναπόφευκτος. Είναι, πρακτικά, ένας πόλεµος που έρχεται. Πρέπει λοιπόν να µπορούµε να το πούµε και να το ακούσουµε.

Αν δεν µπορούµε να τα κάνουµε αυτά, πώς θα µπορούµε να τον διεξάγουµε όταν ξεσπάσει;

Κάτι που, πλέον, εκτιµάται διεθνώς και ότι θα συµβεί και µάλιστα πιθανότατα αρκετά σύντοµα. Αλλωστε στις δηµοκρατίες, οι πολίτες έχουν θεµελιώδες δικαίωµα να γνωρίζουν τι συµβαίνει.

Πρέπει, επίσης, να έχουµε και µία επαρκή εικόνα του γιατί θα συµβεί αλλά και του τι θα σηµαίνει: µπορεί να αποφευχθεί;

Και, αν όχι, ποιες είναι οι συντεταγµένες αυτού του πολέµου που δείχνει πλέον νοµοτελειακά ότι έρχεται;

Οπως όλοι πλέον γνωρίζουν, ελέω της στάσης της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που θα µπορούσε να κάνει η Ελλάδα, ή και καµία άλλη χώρα, για να αποτρέψει αυτόν τον πόλεµο, υπό την έννοια ότι η Τουρκία είναι αποφασισµένη να κάνει τα πάντα για να αλλάξει τα σύνορα και να πάρει ελληνικά εδάφη και να αποµειώσει την ελληνική κυριαρχία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Αυτό είναι κάτι που καµία κυβέρνηση, µε κανένα τρόπο και για κανένα λόγο δεν µπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να επιτρέψει να συµβεί σε συνθήκες ειρήνης.

Είναι κάτι που δεν µπορεί να γίνει. Και ασφαλώς δεν θα γίνει.

Οπως απέδειξε µεταξύ άλλων και το περιστατικό κατασκοπείας, έχουµε ήδη φύγει από το επίπεδο της απειλής.

Βρισκόµαστε πια στο στάδιο της προετοιµασίας της επίθεσης της τουρκικής πλευράς, που ήδη εκδηλώνεται µε διαφόρους τρόπους.

Η Ελλάδα έχει προετοιµαστεί στον µέγιστο δυνατό βαθµό για την αντιµετώπιση της επερχόµενης αυτής επίθεσης.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η ελληνική προετοιµασία είναι πολύ ικανοποιητικού επιπέδου στο σύνολο των όπλων. Αυτή ειδικά τη στιγµή όµως, για µία σειρά από λόγους, η Τουρκία βρίσκεται σε εξαιρετικά µειονεκτική θέση κυρίως στον αέρα – που θα είναι και η πιο καθοριστική παράµετρος της σύγκρουσης.

Κάτι αντίστοιχο συµβαίνει και στη θάλασσα, µε το πολύ σηµαντικό πλεονέκτηµα των υποβρυχίων να αποτελούν πραγµατικό εφιάλτη για τον τουρκικό στόλο, που δεν θα µπορέσει να ξεπεράσει το τείχος που θα στήσουν απέναντί του.

Οσον αφορά τον Στρατό Ξηράς, µπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι η προετοιµασία και η επάρκειά του είναι τέτοιες που δεν θα επιτρέψουν να πατήσει ούτε κουνούπι στα νησιά ή στη Θράκη. Κι αν κάτι καταφέρει να πατήσει, θα πατήσει τόσο γερά, που δεν θα ξανασηκωθεί ποτέ από εκεί… Επίσης, αν κριθεί χρήσιµο, ο Στρατός Ξηράς, εκτός από το να προστατεύσει, είναι και σε θέση να προελάσει.

Παράλληλα µε τις αµιγώς πολεµικές διεργασίες, θα υπάρξουν και οι αντίστοιχης σηµασίας διπλωµατικές. Και σε αυτές, η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, σε πλήρη αντίθεση µε την Τουρκία, γεγονός που στοιχειώνει τη δεύτερη.

Η Ελλάδα έχει επιτύχει τη βελτιστοποίηση του µεγαλύτερου και αιώνιου υπαρξιακού της διακυβεύµατος. Του µόνου που πραγµατικά πάντοτε µετρούσε και πάντοτε θα µετράει: τον ρόλο της ως σύνορο της Δύσης.

Σήµερα, έχει κατακτήσει αυτόν τον ρόλο περισσότερο και καθαρότερα και σε πιο πολλά επίπεδα από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία.

Είναι ο µοναδικός που µπορεί να εξασφαλίσει την ακεραιότητά της. Στρατιωτικά και διπλωµατικά, η Ελλάδα είναι πανέτοιµη.

Μακάρι να µη χρειαζόταν κανένας πόλεµος. Μόνον φασίστες και τρελοί τον θέλουν. Οµως, όταν απειλείσαι από αυτόν µε τέτοια επιµονή δεν έχεις επιλογή.

Δεν µπορεί να κάνεις τίποτα άλλο παρά να απαντήσεις. Και όσο πιο αποφασιστικά, τόσο πιο επιτυχώς θα ξεµπερδεύεις µαζί του. Και, αυτό, πρέπει να το καταλάβει πρώτη η ίδια η κυβέρνηση: εκεί είναι το κλειδί των εξελίξεων.

Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Κρίσιμα 24ωρα στο Αιγαίο – Ποιους θα καλέσουν για επιστράτευση

Σε μία από τις δυσκολότερες φάσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει πλέον η χώρα μας, με την κατάσταση όχι απλά να μην αποκλιμακώνεται, αλλά να μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι.

Με τις προσπάθειες συνεννόησης να έχουν πέσει στο κενό και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες να έχουν αποτύχει πλήρως, όλα δείχνουν πως το μόνο που απομένει στο τουρκικό καθεστώς είναι να κάνει την επόμενή του κίνηση και να κλιμακώσει την ένταση και επί του πεδίου.

Έμπειροι στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν πως, είναι θέμα χρόνου η Τουρκία να επιχειρήσει το… απονενοημένο διάβημα στο Αιγαίο, τον Έβρο ή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Γιατί απονενοημένο; Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Συρία, δεν είναι Αρμενία, δεν είναι Ιράκ. Είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, πανέτοιμη επιχειρησιακά και αποφασισμένη να απαντήσει σε κάθε επιθετική ενέργεια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό καθεστώς γνωρίζουν καλά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, γι’ αυτό και θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν κάθε πιθανή και… απίθανη ευκαιρία για να βάλουν «φωτιά».

Άλλωστε η ένταση είναι στα ανώτατα επίπεδα και αρκεί μια σπίθα για να πυρπολήσει την ειρήνη στη γειτονιά μας.

Ποια μπορεί να είναι αυτή η σπίθα; Ένα ατύχημα στον αέρα, ένα «τζαρτζάρισμα» στη θάλασσα; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, μιας και την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η Άγκυρα για το πού, πότε και πώς θα αποφασίσει να κάνει την επόμενη κίνηση.

Επίσης, η Τουρκία έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της το μεταναστευτικό και δεν αποκλείεται μια απόπειρα εργαλειοποίησης είτε στον Έβρο είτε στα νησιά, με τη χώρα μας ωστόσο να έχει διαμορφώσει σχέδια αντιμετώπισης ακόμα και διπλού μετώπου σε Αιγαίο και Έβρο.

Η εμπειρία του 2020 άλλωστε, με την απόπειρα εισβολής στον Έβρο με πολιορκητικό κριό χιλιάδες μετανάστες, προσέφερε πολύτιμη γνώση στην στρατιωτική ηγεσία.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης είχαν κληθεί τότε μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη απειλή.

Διότι είναι διαφορετικό να έχεις απέναντί σου και να απειλεί τα σύνορά σου ένας στρατός και άλλο να έχεις να αντιμετωπίσεις πολίτες.

Η στρατιωτική ηγεσία κατάφερε τότε να αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία την ακραία πρόκληση, αποκόμισε σημαντικές εμπειρίες και κυρίως έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα ότι «ο Έβρος δεν πέφτει».

Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα στον Έβρο έχουν αλλάξει σημαντικά, με τη χώρα μας να έχει θωρακίσει σχεδόν πλήρως τα βορειοανατολικά της σύνορα, να έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της σε όλο το μήκος και να διαμηνύει πως όποιος επιχειρήσει οποιαδήποτε ενέργεια στο «ποτάμι», θα έρθει αντιμέτωπος με τα ελληνικά πυρά.

Ακολούθησε η κρίση του καλοκαιριού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου εκεί ανέλαβε δράση το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ήταν 21 Ιουλίου του 2020 όταν η Τουρκία επιχείρησε να βγάλει μαζικά τον στόλο της από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και να τον μετακινήσει προς τη Ρόδο και το Καστελλόριζο.

Η οξυδέρκεια του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη και η αποφασιστικότητα του Αρχηγού Στόλου, Αντιναύαρχου Παναγιώτη Λυμπέρη, να βγάλουν το σύνολο των ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο παραταγμένα μάλιστα για ναυμαχία, έπεισε τους Τούρκους πως η Ελλάδα δεν αστειεύεται και είναι διατεθειμένη να χτυπήσει.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι «η αντίδραση της Ελλάδας ήταν υπερβολική», επιβεβαιώνει τον πανικό των Τούρκων όταν είδαν τα ραντάρ τους να γεμίζουν με… μπλε κουκίδες σε όλο το Αιγαίο.

Αλλά και στην κρίση με το ORUC REIS, το Πολεμικό μας Ναυτικό ήταν η «σκιά» των Τούρκων από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο, με τα πληρώματα να μένουν εν πλω ακόμα και 150 μέρες.

Η «επακούμβηση» της τουρκικής ναυαρχίδας και η παραλίγο βύθισή της από την ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ανέδειξε και πάλι την εμπειρία, την αποφασιστικότητα και τη ναυτοσύνη των Ελλήνων.

Τα «ξύλινα τείχη», έστω και με παλιά σκαριά, όχι απλώς άντεξαν και στάθηκαν απέναντι από τα τουρκικά πλοία, αλλά φρόντισαν να διαμηνύσουν στον Ερντογάν πως στο Αρχιπέλαγος νταηλίκια και προβοκάτσιες δεν περνάνε.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά και τα υποβρύχια, δεν εφησυχάζουν ούτε ώρα.

Σε όλα τα σημεία – «κλειδιά» του Αρχιπελάγους, κρυμμένα σε βραχονησίδες και περιπολώντας συνεχώς, τα πλοία και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν ένα «ατσάλινο» τείχος σε όλο το Αιγαίο. Οι εντολές από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη είναι σαφείς: Ύψιστη ετοιμότητα, συνεχής εκπαίδευση και γρήγορα αντανακλαστικά για δυναμική απάντηση, εφόσον χρειαστεί.

Και κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Το ηθικό των πληρωμάτων είναι στα ύψη, μετά και την αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας, με το επίδομα Στόλου να δίνει οικονομική ανάσα και κίνητρο στα στελέχη που βρίσκονται σε αποστολές εν πλω, να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ζήλο, με μεγαλύτερο πάθος και συγκέντρωση το λειτούργημα που επιτελούν.

Όσο για την Πολεμική Αεροπορία, όσα και να γράψουμε θα είναι λίγα. Τα «γεράκια» της HAF υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, συνεχίζουν να κυριαρχούν στο Αρχιπέλαγος, πανέτοιμα για κάθε ενδεχόμενο, για κάθε ενέργεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Ξέρετε, η Πολεμική Αεροπορία δεν χρειάζεται κρίση για να αποδείξει την ισχύ της… την αποδεικνύει καθημερινά στις μάχες πάνω από το Αιγαίο, στις αναχαιτίσεις των θρασύδειλων Τούρκων, στις παρακολουθήσεις των τουρκικών UAV’S μέρα και νύχτα, στις στιγμές που βάζουν τους Τούρκους σε θέση «kill.

Οι εντολές προς τους μπαρουτοκαπνισμένους πιλότους μας από τον Αντιπτέραρχο Μπουρολιά είναι ξεκάθαρες: Μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε κάθε προκλητική ή και επιθετική ενέργεια.

Άλλωστε, η απόπειρα προβοκάτσιας είναι εξαιρετικά πιθανή και τα πεδία που μπορεί να την επιχειρήσει η Τουρκία είναι πολλά, από ατύχημα στον αέρα μέχρι περιστατικό έρευνας και διάσωσης.

Όπως είπαμε, την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η Άγκυρα για το πού, πότε και πώς θα αποφασίσει να κάνει την επόμενη κίνηση, με τη χώρα μας ωστόσο να έχει αποφασίσει ήδη ποια θα είναι η δικής της πρώτη κίνηση. Και σίγουρα θα είναι και πάλι πειστική…

Πάντως, αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι πως την κρίσιμη ώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει σε όσους αμφισβητήσουν την κυριαρχία μας.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι τρεις Κλάδοι δεν θα επιτρέψουν να χαθεί ούτε χιλιοστό ελληνικού εδάφους. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν καλά, τόσο στο τουρκικό καθεστώς, όσο και ο ελληνικός λαός.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ξεκάθαρη στόχευση.

Ο εχθρός είναι κοινός και είναι απέναντι. Οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, όπως το 2020 που η συνεργασία και η αλληλεγγύη φάνηκε επί του πεδίου, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο.

Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Ποιοι θα λάβουν εντολή επιστράτευσης

Με αφορμή την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πολλοί είναι οι Έλληνες που αναρωτιούνται – γεγονός που φαίνεται από τις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο – ποιες είναι οι ηλικίες εκείνες καλούνται σε περίπτωση επιστράτευσης και πότε παίρνεις απαλλαγή.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).

α) Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):

Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται.

Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κ.λπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών.

Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης. Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι.

Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα.

Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι (όσοι δηλαδή έχουν ολοκληρώσει τη θητεία μας) έχουμε λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχετε ενημερωθεί από την μονάδα σας και δεν γράφω περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων.

Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας. Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄ φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση.

Καλό είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.

β) Κατάσταση Γενικής Επιστράτευσης – Κόκκινος Συναγερμός – Πόλεμος

Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

γ)Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

-Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.

-Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.