Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: To «ρίσκο» για ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να κρύβεται στη Μεσόγειο σύμφωνα με αμερικανικό δημοσίευμα. Πώς Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να ανάψουν το φυτίλι. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Οι φόβοι για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν πολύ έντονοι μετά και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Περίπου ένα χρόνο μετά το το αμερικανικό 19FortyFive έρχεται με δημοσίευμά του να παρουσιάσει τα 5 μέρη από τα οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει, μεταξύ αυτών και στη Μεσόγειο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Aν και το ενδεχόμενο ένα μέλος του ΝΑΤΟ να επιτεθεί σε σύμμαχο του μοιάζει απίθανο όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο αρθρογράφος σχολιάζει πως «οι προηγούμενες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έφεραν τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου (και μερικές φορές λίγο πιο πέρα) παρά τις δεσμεύσεις τους στη συμμαχία».
Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών στο ανατολικό μπλοκ του ΝΑΤΟ «σιγοβράζει», όπως γράφει το δημοσίευμα ενώ το 19FortyFive παρατηρεί πως οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν σημαντικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της στροφής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και της εσωτερικής ευαλωτότητας του καθεστώτος Ερντογάν.
«Οι διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την ενεργειακή εξερεύνηση στο Αιγαίο έχουν οδηγήσει την τρέχουσα ένταση, αν και η εδαφική διαφωνία υπάρχει εδώ και δεκαετίες», προσθέτει ο αρθρογράφος
Τα άλλα τέσσερα μέρη από τα οποία ενδέχεται να ξεκινήσει μια παγκόσμια πολεμική σύρραξη είναι τα εξής:
Ουκρανία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε ένα καταστροφικό αδιέξοδο. Ωστόσο, η κλιμάκωση παραμένει ανησυχητική. Η αδυναμία της Ρωσίας να σημειώσει πρόοδο μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης Πούτιν, παρακινώντας τη Μόσχα να σκεφτεί κάποια επικίνδυνη κίνηση . Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να αντέξει σε μια μακροχρόνια σύγκρουση μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να λάβει δικά του επικίνδυνα βήματα για να «σπάσει» το αδιέξοδο αυτό. Μια επέκταση του πολέμου στο ΝΑΤΟ παραμένει απίθανη αλλά όχι αδύνατη, όπως και η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία .
Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν φροντίσει να μειώσουν τους κινδύνους της κλιμάκωσης, αλλά η Ουάσιγκτον δεν δείχνει να κρατά όλα τα χαρτιά της και είτε το Κίεβο είτε η Μόσχα μπορεί να γίνουν πρόθυμες να δεχτούν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης, μιας σύγκρουσης που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ταϊβάν
Η ανησυχία εντάθηκε τους τελευταίους μήνες για ξέσπασμα πολέμου μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας σε μεγάλο βαθμό λόγω των όσων καταστροφικών βίωσε η Κίνα από τον Covid.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές εντάσεις στα στενά, όπως αναφέρει το 19FortyFive.
Η επικίνδυνη ρητορική για την υπεράσπιση της Ταϊβάν δείχνει ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί πραγματικά για το ενδεχόμενο μιας κινεζικής επίθεσης. Ταυτόχρονα, αυτές οι δηλώσεις διατρέχουν τον κίνδυνο να πυροδοτήσουν κλιμάκωση από την πλευρά της Κίνα
Αλλά η προετοιμασία της Κίνας για σύγκρουση θα ήταν εμφανώς ορατή σε όλους αν σχεδίαζε εισβολή στην Ταϊβάν όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας.
Σχεδόν οποιαδήποτε σύγκρουση μπορεί να φανταστεί κανείς, ωστόσο, θα κατέληγε να περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολύ πιθανόν την Ιαπωνία, και θα αποτελούσε έτσι έναν πόλεμο μεγάλων δυνάμεων.
Βόρεια – Νότια Κορέα
Τους τελευταίους μήνες οι εντάσεις μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ αυξάνονται σταθερά, και στις βορειοκορεατικές προκλήσεις έρχονται ως απάντηση επιθετικές ρητορικές απαντήσεις από τον Νότο.
Ο αρθρογράφος του 19FortyFive «βλέπει» μια δυναμική μεταξύ των δύο κρατών η οποία φαίνεται να οδηγείται από ένας είδος «ανυπομονησίας», μια ανυπομονησία στον Βορρά που ο κόσμος εξακολουθεί να αρνείται να πάρει στα σοβαρά παρά τα πυρηνικά όπλα του, και μια ανυπομονησία στο Νότο που ένα έθνος μεγάλης σημασίας παραμένει επιβαρυμένο από τον ανίκανο «αδερφό» του.
Αυτές οι εντάσεις δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά ιστορικά έχουν περιοριστεί από τον Ψυχρό Πόλεμο και από τη μεταψυχροπολεμική φιλελεύθερη διεθνή τάξη.
Το «19FortyFive» σχολιάζει πως το πρώτο έχει φύγει και το δεύτερο εκφυλίζεται, σε βαθμό που η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να αισθάνεται ότι έχει τη στιγμή της και η Σεούλ μπορεί να δυσκολεύεται να βρει την υπομονή να ανεχθεί τους γείτονες της.
Εάν ξεσπάσει πόλεμος, θα μπορούσε γρήγορα να γίνει πιο καταστροφικός από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, με τα συμβατικά και πυρηνικά όπλα να αποδεικνύονται οδυνηρά και από τις δύο πλευρές.
Κίνα-Ινδία
Οι σποραδικές μάχες μεταξύ Κίνας και Ινδίας συνεχίζονται στη Στέγη του Κόσμου. Αν και το διακύβευμα ελέγχου σε μικρά κομμάτια εδάφους σε σχεδόν ακατοίκητο ορεινό έδαφος παραμένουν άπιαστα, ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία έχουν υποχωρήσει από τη σύγκρουση. Ενώ οι μάχες παραμένουν μέχρι στιγμής αρκετά περιορισμένες, η επιθυμία υπεράσπισης του εθνικού κύρους μπορεί γρήγορα να γίνει δηλητηριώδης ακόμη και για τους πιο σοφούς και λογικούς ηγέτες.
Το αν ο Μόντι και ο Σι ταιριάζουν σε μια τέτοια περιγραφή είναι ένα καλό ερώτημα , γράφει το δημοσίευμα, αλλά οι κυβερνήσεις που ηγούνται δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να επιλύσουν τη σύγκρουση. Κάποια στιγμή είτε οι Ινδοί είτε οι Κινέζοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να λύσουν το πρόβλημα μέσω κλιμάκωσης, ένα βήμα που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια πολύ μεγαλύτερη και πιο καταστροφική σύγκρουση.
Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Τι θα γίνει τις πρώτες 24 ώρες – Αυτό είναι το σενάριο
Το σενάριο μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης, μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης είναι πλέον πιθανό και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι έτοιμες να αποτρέψουν κάθε απειλή.
Σύμφωνα με το σενάριο, όλο το «παιχνίδι» θα παιχτεί στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να βάζουν στο στόχαστρο και να ετοιμάζουν απόβαση σε βραχονησίδες ή κάποιο νησί με μέγιστη στρατηγική σημασία, όπως το Καστελόριζο.
Το κανάλι στο YouTube “Nemesis”, παρουσιάζει τι θα γίνει τις πρώτες 24 ώρες. Πώς θα κινηθούν οι Τούρκοι, την άμεση αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το αποτέλεσμα της ελληνοτουρκικής κρίσης.
Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Η Δύση θα κλονιστεί – ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρρεύσουν
Στο παρασκήνιο , ακόμη και οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας -Τουρκίας και ότι οι ίδιες εργάζονται ως δύναμη αποτροπής.
Δημόσια οι Τούρκοι το επιδιώκουν, ίσως γιατί γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να το αποτολμήσουν, αν ήταν εύκολο , θα το είχαν κάνει.
Η τόσο έντονη ρητορική μας προετοιμάζει για πόλεμο ή αντίθετα η ρητορική είναι η άρνηση της πράξης του πολέμου, δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Άγκυρα.
Η Ευρώπη ανησυχεί για την επιθετική και αναθεωρητική ρητορική του Ερντογάν, αλλά δεν σκέφτεται καν να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για εκτόνωση, ούτε καν με κυρώσεις δεν απειλεί την Τουρκία.
Το ΝΑΤΟ ήταν και εγκεφαλικά νεκρό και διπλωματικά σε κώμα και αναστήθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τι θα συμβεί στον κόσμο όμως, αν πράγματι η Τουρκία αποτολμήσει ένα επεισόδιο, που μετά θα εξελιχθεί σε πόλεμο;
Την σημερινή εικόνα πολλοί την ακτινογραφούν εύκολα, το μετά όμως όλοι το αποφεύγουν. Ίσως γιατί είναι πιο εφιαλτικό και από τον πόλεμο. Οι απαντήσεις που ακολουθούν βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων και συζητήσεων και όχι σε επινοήσεις και σενάρια.
Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Δέκα σκηνές από το μέλλον
1. Η Τουρκία ακόμη και αν έχει καταλάβει κάποιο μικρό νησί , για μεγάλο ούτε και η ίδια το σκέφτεται, είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να το κρατήσει ούτε ώρες. Πύραυλοι θα το ισοπεδώσουν.
Η σκέψη τους ότι μετά από μια κατάληψη ή ένα επεισόδιο θα οδηγήσει την Ελλάδα καταπτοημένη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για παραχωρήσεις και αλλαγή της συνθήκης της Λωζάννης είναι απλή φαντασίωση.
Διαπραγματεύσεις θα γίνουν αλλά, μόνο μια συντριπτική ήττα της Ελλάδας θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά τέτοια ήττα δεν θα υπάρξει. Αντίθετα οι απώλειες που θα έχει η Τουρκία μπορεί να είναι το έναυσμα για ανατροπές ιστορικής εμβέλειας εντός της Τουρκίας.
2. Οπότε, απώλειες καταγράφονται και στις δύο πλευρές. Η συσσώρευση οπλικών συστημάτων σε τέτοιο όγκο είναι εγγύηση ότι η μεν Ελλάδα θα έχει απώλειες η δε Τουρκία και απώλειες και καταστροφή των φιλοδοξιών της για ανάδειξή της σε τοπική υπερδύναμη . Μετά από έναν πόλεμο με την Ελλάδα, πολλές χώρες θα συνασπιστούν για να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές φιλοδοξίες της.
3. Το ΝΑΤΟ καταρρέει. Η νοτιοανατολική πτέρυγα παύει να υπάρχει. Η Ελλάδα και η Τουρκία εξετάζουν εκδικητικά σχέδια ανάλογα με τις απώλειες που είχαν. Η Συμμαχία χάνει τον συνδετικό ιστό της, το δόγμα της εξαερώνεται , οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανανεώσουν την κυριαρχία τους ίσως με μια νέα αρχιτεκτονική που θα πάρει χρόνια να δημιουργηθεί. Είτε ονομαστεί επανίδρυση , είτε ανασυγκρότηση , το ΝΑΤΟ θα νεκρώσει και δεν αρκεί το αντιρωσικό μένος για να το κρατήσει ζωντανό.
4. Η ΕΕ αδυνατεί να λειτουργήσει. Οι λαοί χάνουν την πίστη τους. Ουσιαστικά η ΕΕ θα επανεξετάσει τις συνθήκες της, τον ρόλο της , στις δυνατότητές της και θα αντιμετωπίσει υπαρξιακά ζητήματα. Η πολιτική της επιρροή θα εξαερωθεί , η οικονομική της είναι ήδη προβληματική.
5. Ο ΟΗΕ χάνει ακόμη περισσότερο έδαφος. Εκδίδει σχεδόν ουδέτερα ψηφίσματα, αδυνατεί να διαδραματίσει τον ρόλο του , παύει να γίνεται σημείο αναφοράς για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε ηθική χρεοκοπία και η επιδραστικότητά του θα μηδενιστεί.
6. Διμερώς όλες οι χώρες της Ευρώπης ανάλογα με τις συμμαχίες τους θα σταθούν υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Η Γαλλία έχει συμβατικές υποχρεώσεις και θα έχει μια πιο επιθετική διπλωματία, ενώ η Γερμανία θα εξισορροπεί.
Οι υπόλοιπες χώρες θα εκφράζουν ευχές. Αυτή η αδυναμία υπεράσπισης των δογμάτων της και των διακηρύξεών της θα οδηγήσει τη Δύση στην τέλεια καταιγίδα. Η ΕΕ θα έχει απέναντί της την Ρωσία, πίσω της τις ΗΠΑ, στο κέντρο την απόλυτη αμφισβήτηση και στο νότο την αποσύνθεση. Διαλέγει και παίρνει.
7. Οι αραβικές χώρες θα κινηθούν ανάλογα με τα συμφέροντά τους και ανάλογα με τις συμμαχίες τους. Αλλά θα φοβηθούν να εμπλακούν ενεργά στην κρίση, καθώς δυσκολεύονται να κινηθούν σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.
8. Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να διαβάσει τις εξελίξεις και μετά να σχεδιάσει την παρέμβασή του. Δημόσια μπορεί να στηρίξει τον αμυνόμενο , αλλά και το Τελ Αβίβ αρέσκεται στις περιφερειακές ισορροπίες που δεν θίγουν την στρατηγική του.
Η εμπλοκή του στρατιωτικά αποκλείεται, διπλωματικά μπορεί να κινηθεί για να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες του γιατί δεν το συμφέρει η ανεξέλεγκτη αστάθεια, ούτε στρατηγικά, ούτε οικονομικά.
9. Οι χώρες των βαλκανίων θα ζαλιστούν. Έχουν σχέσεις με την Ελλάδα , έχουν και με την Τουρκία. Δύσκολα θα στηρίξουν δημόσια την Τουρκία , ξέρουν ότι μια επίθεση κατά της Ελλάδας θα τους θυμίσει το παρελθόν και θα τους στείλει μήνυμα , ότι αν επιτέθηκε κατά της Ελλάδας, τίποτα δεν αποκλείεται.
Περισσότερο θα φοβηθούν και λιγότερο θα αντιδράσουν. Κάποιες χώρες όμως , όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Αλβανία , αλλά και η Ιταλία θα προσπαθήσουν να αναδειχθούν από αυτή την κρίση και να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Οι ανταγωνισμοί στην περιοχή θα αυξηθούν , οι εθνικισμοί θα οξυνθούν και αυτό δεν θα είναι καλό σημάδι για το μέλλον της περιοχής.
10. Αφήσαμε τελευταίες τις ΗΠΑ. Αν υπάρξει ελληνοτουρκικός πόλεμος , οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να εργαστούν και τις δύο πρωτεύουσες ώστε να μην κερδίσει καμία και να επωφεληθούν από την μεταπολεμική αστάθεια, διατηρώντας τα ηνία.
Ωστόσο οι ίδιες θα έχουν δεχθεί μια μεγάλη ήττα γιατί πλέον κανείς δεν θα τις εμπιστεύεται, η διεθνής επιρροή θα μειωθεί, πολλές συμμαχικές χώρες θα γίνουν πολύ επιφυλακτικές.
Ταυτόχρονα , η Ουάσιγκτον θα έχει να αντιμετωπίσει την καχυποψία εντός του ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη όλοι θα ψιθυρίζουν ότι οι ΗΠΑ αντί να είναι δύναμη ενότητας της Δύσης ,είναι διαλυτική και ότι νοιάστηκαν τόσο πολύ για τα συμφέροντά τους που βούλιαξαν στον κυνισμό τους τελικά.
Εν κατακλείδι η Δύση θα κλονιστεί , ο καθένας θα μετρά τους συμμάχους του. Η ανασυγκρότηση θα είναι επώδυνη και θα πάρει χρόνια και όλη αυτή η καταστροφή θα είναι η χρυσή ευκαιρία για την Κίνα να κάνει όλο και περισσότερα και πιο αποφασιστικά βήματα προς τη Δύση.
Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Η τελική εικόνα – οι ηγεσίες
Ως προς το τι τραπέζι θα στηθεί μεταπολεμικά , γιατί σίγουρα θα στηθεί, είναι πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα. Αν οι ΗΠΑ και η Δύση θέλουν να κλείσει άρον άρον το μέτωπο με μια συμφωνία ίσως ετεροβαρή θα αποτύχουν.
Αν επιδιώξουν οποιαδήποτε αλλαγή του στάτους κβο, δεν θα γίνει αποδεκτό. Αλλά εκτιμούμε ότι το μεταπολεμικό τοπίο θα είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ηγεσιών. Ποια χώρα δηλαδή θα διαθέτει την κατάλληλη ηγεσία για να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά.
Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα στα χαρτιά , γιατί δεν θέλει καμία αλλαγή. Αν πιεστεί προς αυτή την κατεύθυνση, μια κρίση δεκαετιών θα είναι εδώ και η Δύση θα έχει περισσότερα προβλήματα.
Οπότε οι ηγεσίες, το σχέδιο και οι συμμαχίες θα έχουν καταλυτική επίδραση στο τοπίο που θα δημιουργηθεί. Ηγέτες με κύρος, αποφασιστικότητα και σχέδιο θα κερδίσουν. Ανώδυνοι , υποχωρητικοί και ασυνάρτητοι, θα χάσουν.
Η Τουρκία από την άλλη μόνο με συντριπτική νίκη κατά της Ελλάδας θα παραμείνει σταθερή. Επειδή τέτοια νίκη δεν θα υπάρξει θα έχει τις δικές της τρομερές παρενέργειες.
Συμπερασματικά, ένας πόλεμος Ελλάδας -Τουρκίας δεν θα κλείσει ούτε με επεισόδιο, ούτε με αλλαγή του στάτους κβο γιατί δεν γίνεται δεκτό.
Αν γίνει δεκτό θα έχουμε εσωτερική αποσταθεροποίηση και εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Η Δύση θα κλονιστεί, όχι απλά γιατί δύο σύμμαχοι θα συγκρουστούν , αλλά επειδή είναι ήδη σε πορεία παρακμής και ένας πόλεμος θα της δώσει την χαριστική βολή. Όλα αυτά λειτουργούν αποτρεπτικά.
Δυστυχώς όμως η Ιστορία γράφεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο και δεν χαρίστηκε ποτέ σε κανέναν που δεν κατάλαβε την δυναμική των γεγονότων.
Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Κρίσιμα 24ωρα στο Αιγαίο – Ποιους θα καλέσουν για επιστράτευση
Σε μία από τις δυσκολότερες φάσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει πλέον η χώρα μας, με την κατάσταση όχι απλά να μην αποκλιμακώνεται, αλλά να μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι.
Με τις προσπάθειες συνεννόησης να έχουν πέσει στο κενό και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες να έχουν αποτύχει πλήρως, όλα δείχνουν πως το μόνο που απομένει στο τουρκικό καθεστώς είναι να κάνει την επόμενή του κίνηση και να κλιμακώσει την ένταση και επί του πεδίου.
Έμπειροι στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν πως, είναι θέμα χρόνου η Τουρκία να επιχειρήσει το… απονενοημένο διάβημα στο Αιγαίο, τον Έβρο ή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Γιατί απονενοημένο; Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Συρία, δεν είναι Αρμενία, δεν είναι Ιράκ. Είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, πανέτοιμη επιχειρησιακά και αποφασισμένη να απαντήσει σε κάθε επιθετική ενέργεια.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό καθεστώς γνωρίζουν καλά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, γι’ αυτό και θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν κάθε πιθανή και… απίθανη ευκαιρία για να βάλουν «φωτιά».
Άλλωστε η ένταση είναι στα ανώτατα επίπεδα και αρκεί μια σπίθα για να πυρπολήσει την ειρήνη στη γειτονιά μας.
Ποια μπορεί να είναι αυτή η σπίθα; Ένα ατύχημα στον αέρα, ένα «τζαρτζάρισμα» στη θάλασσα; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, μιας και την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η Άγκυρα για το πού, πότε και πώς θα αποφασίσει να κάνει την επόμενη κίνηση.
Επίσης, η Τουρκία έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της το μεταναστευτικό και δεν αποκλείεται μια απόπειρα εργαλειοποίησης είτε στον Έβρο είτε στα νησιά, με τη χώρα μας ωστόσο να έχει διαμορφώσει σχέδια αντιμετώπισης ακόμα και διπλού μετώπου σε Αιγαίο και Έβρο.
Η εμπειρία του 2020 άλλωστε, με την απόπειρα εισβολής στον Έβρο με πολιορκητικό κριό χιλιάδες μετανάστες, προσέφερε πολύτιμη γνώση στην στρατιωτική ηγεσία.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης είχαν κληθεί τότε μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη απειλή.
Διότι είναι διαφορετικό να έχεις απέναντί σου και να απειλεί τα σύνορά σου ένας στρατός και άλλο να έχεις να αντιμετωπίσεις πολίτες.
Η στρατιωτική ηγεσία κατάφερε τότε να αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία την ακραία πρόκληση, αποκόμισε σημαντικές εμπειρίες και κυρίως έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα ότι «ο Έβρος δεν πέφτει».
Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα στον Έβρο έχουν αλλάξει σημαντικά, με τη χώρα μας να έχει θωρακίσει σχεδόν πλήρως τα βορειοανατολικά της σύνορα, να έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της σε όλο το μήκος και να διαμηνύει πως όποιος επιχειρήσει οποιαδήποτε ενέργεια στο «ποτάμι», θα έρθει αντιμέτωπος με τα ελληνικά πυρά.
Ακολούθησε η κρίση του καλοκαιριού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου εκεί ανέλαβε δράση το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Ήταν 21 Ιουλίου του 2020 όταν η Τουρκία επιχείρησε να βγάλει μαζικά τον στόλο της από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και να τον μετακινήσει προς τη Ρόδο και το Καστελλόριζο.
Η οξυδέρκεια του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη και η αποφασιστικότητα του Αρχηγού Στόλου, Αντιναύαρχου Παναγιώτη Λυμπέρη, να βγάλουν το σύνολο των ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο παραταγμένα μάλιστα για ναυμαχία, έπεισε τους Τούρκους πως η Ελλάδα δεν αστειεύεται και είναι διατεθειμένη να χτυπήσει.
Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι «η αντίδραση της Ελλάδας ήταν υπερβολική», επιβεβαιώνει τον πανικό των Τούρκων όταν είδαν τα ραντάρ τους να γεμίζουν με… μπλε κουκίδες σε όλο το Αιγαίο.
Αλλά και στην κρίση με το ORUC REIS, το Πολεμικό μας Ναυτικό ήταν η «σκιά» των Τούρκων από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο, με τα πληρώματα να μένουν εν πλω ακόμα και 150 μέρες.
Η «επακούμβηση» της τουρκικής ναυαρχίδας και η παραλίγο βύθισή της από την ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ανέδειξε και πάλι την εμπειρία, την αποφασιστικότητα και τη ναυτοσύνη των Ελλήνων.
Τα «ξύλινα τείχη», έστω και με παλιά σκαριά, όχι απλώς άντεξαν και στάθηκαν απέναντι από τα τουρκικά πλοία, αλλά φρόντισαν να διαμηνύσουν στον Ερντογάν πως στο Αρχιπέλαγος νταηλίκια και προβοκάτσιες δεν περνάνε.
Από τότε μέχρι σήμερα, οι μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά και τα υποβρύχια, δεν εφησυχάζουν ούτε ώρα.
Σε όλα τα σημεία – «κλειδιά» του Αρχιπελάγους, κρυμμένα σε βραχονησίδες και περιπολώντας συνεχώς, τα πλοία και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν ένα «ατσάλινο» τείχος σε όλο το Αιγαίο. Οι εντολές από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη είναι σαφείς: Ύψιστη ετοιμότητα, συνεχής εκπαίδευση και γρήγορα αντανακλαστικά για δυναμική απάντηση, εφόσον χρειαστεί.
Και κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Το ηθικό των πληρωμάτων είναι στα ύψη, μετά και την αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας, με το επίδομα Στόλου να δίνει οικονομική ανάσα και κίνητρο στα στελέχη που βρίσκονται σε αποστολές εν πλω, να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ζήλο, με μεγαλύτερο πάθος και συγκέντρωση το λειτούργημα που επιτελούν.
Όσο για την Πολεμική Αεροπορία, όσα και να γράψουμε θα είναι λίγα. Τα «γεράκια» της HAF υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, συνεχίζουν να κυριαρχούν στο Αρχιπέλαγος, πανέτοιμα για κάθε ενδεχόμενο, για κάθε ενέργεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.
Ξέρετε, η Πολεμική Αεροπορία δεν χρειάζεται κρίση για να αποδείξει την ισχύ της… την αποδεικνύει καθημερινά στις μάχες πάνω από το Αιγαίο, στις αναχαιτίσεις των θρασύδειλων Τούρκων, στις παρακολουθήσεις των τουρκικών UAV’S μέρα και νύχτα, στις στιγμές που βάζουν τους Τούρκους σε θέση «kill.
Οι εντολές προς τους μπαρουτοκαπνισμένους πιλότους μας από τον Αντιπτέραρχο Μπουρολιά είναι ξεκάθαρες: Μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε κάθε προκλητική ή και επιθετική ενέργεια.
Άλλωστε, η απόπειρα προβοκάτσιας είναι εξαιρετικά πιθανή και τα πεδία που μπορεί να την επιχειρήσει η Τουρκία είναι πολλά, από ατύχημα στον αέρα μέχρι περιστατικό έρευνας και διάσωσης.
Όπως είπαμε, την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η Άγκυρα για το πού, πότε και πώς θα αποφασίσει να κάνει την επόμενη κίνηση, με τη χώρα μας ωστόσο να έχει αποφασίσει ήδη ποια θα είναι η δικής της πρώτη κίνηση. Και σίγουρα θα είναι και πάλι πειστική…
Πάντως, αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι πως την κρίσιμη ώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει σε όσους αμφισβητήσουν την κυριαρχία μας.
Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι τρεις Κλάδοι δεν θα επιτρέψουν να χαθεί ούτε χιλιοστό ελληνικού εδάφους. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν καλά, τόσο στο τουρκικό καθεστώς, όσο και ο ελληνικός λαός.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ξεκάθαρη στόχευση.
Ο εχθρός είναι κοινός και είναι απέναντι. Οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, όπως το 2020 που η συνεργασία και η αλληλεγγύη φάνηκε επί του πεδίου, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο.
Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Ποιοι θα λάβουν εντολή επιστράτευσης
Με αφορμή την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πολλοί είναι οι Έλληνες που αναρωτιούνται – γεγονός που φαίνεται από τις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο – ποιες είναι οι ηλικίες εκείνες καλούνται σε περίπτωση επιστράτευσης και πότε παίρνεις απαλλαγή.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).
α) Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):
Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται.
Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).
Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.
Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κ.λπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών.
Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης. Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι.
Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα.
Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.
Όλοι οι έφεδροι (όσοι δηλαδή έχουν ολοκληρώσει τη θητεία μας) έχουμε λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχετε ενημερωθεί από την μονάδα σας και δεν γράφω περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων.
Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας. Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄ φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση.
Καλό είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.
β) Κατάσταση Γενικής Επιστράτευσης – Κόκκινος Συναγερμός – Πόλεμος
Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.
γ)Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:
-Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.
-Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.