Ποιοι πληρώνουν λιγότερα τέλη κυκλοφορίας 2023 – Εκτύπωση μέσω gov.gr

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τέσσερις εβδομάδες απομένουν περίπου για τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής. Τι θα γίνει με παράταση. Η εκτύπωση εδώ και πόσο είναι το πρόστιμο.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 έχουν αναρτηθεί από την ΑΑΔΕ και οι ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν αρχίσει να μπαίνουν με κωδικούς Taxisnet ή ΑΦΜ για να δουν τη «λυπητερή» που θα πληρώσουν για το αυτοκίνητό τους τη νέα χρονιά.

Έχουν προθεσμία κάτι παραπάνω από τέσσερις εβδομάδες για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως τελικά θα δοθεί και αυτή τη χρονιά παράταση, αφού οι έκτακτες συνθήκες παραμένουν.

Ποιοι πληρώνουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας 2023

Διατήρηση των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε τουριστικά λεωφορεία και για το 2023 προβλέπει σχετική διάταξη που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα έχει πληγεί από τα αναγκαία και έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του κορωνoϊού, να καταβάλουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, αντίστοιχα με αυτά που καταβάλλουν τα υπεραστικά λεωφορεία και για το έτος 2023. Η ίδια μείωση ίσχυσε και κατά τα έτη 2021 και 2022 στο πλαίσιο λήψης οικονομικών μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Ποιοι δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας 2023

 • Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως 31 Οκτωβρίου 2010 θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους.
 • Για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 η πληρωμή γίνεται με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ όσα καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές απαλλάσσονται πλήρως -κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας.

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τι θα γίνει με παράταση

Τα τελευταία χρόνια δίνεται παράταση εξαιτίας των δύσκολων συγκυριών με την πανδημία, ενώ πριν από αυτό, δινόταν παράταση για να διευκολυνθεί η διαδικασία πληρωμής. Πλέον όμως η πληρωμή γίνεται με πολλούς τρόπους και είναι πανεύκολο για τους οδηγούς να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός προθεσμίας.

Φέτος, η ενεργειακή κρίση βάζει ξανά νέα δεδομένα στο τραπέζι. Γιατί μπορεί να είναι εύκολος ο τρόπος αποπληρωμής, όμως δεν υπάρχουν τα χρήματα αφού η ακρίβεια «στραγγαλίζει» τα νοικοκυριά και αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να εξοφλήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παράταση στα τέλη κυκλοφορίας ξεκινά από μία εβδομάδα και μπορεί να φτάσει τους δύο μήνες, όπως έγινε πέρσι. Πότε θα το ξέρουμε; Την τελευταία εβδομάδα του 2022.

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Πόσο είναι το πρόστιμο

Η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

 • ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
 • ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
 • μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία.

Εκτύπωση τελών κυκλοφορίας 2023 χωρίς κωδικούς Taxisnet

Τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν σε αυτή την περίπτωση είναι ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

 • Αφού έχετε διαθέσιμα τα παραπάνω στοιχεία μπαίνετε στο site της ΑΑΔΕ.
 • Στη συνέχεια πατάτε το κουμπί «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
 • Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και μετά επιλέγετε την χρονιά που επιθυμείτε. Στην προκειμένη περίπτωση το 2022.
 • Στη συνέχεια πατάτε το κουμπί «ΕΚΤΥΠΩΣΗ» και εμφανίζεται το ειδοποιητήριο σε νέο παράθυρο προκειμένου να το σώσετε στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Εκτύπωση με κωδικούς Taxisnet

Για συντομία θα πρέπει να έχετε πρόχειρους, τους κωδικούς του Taxisnet, τον προσωπικό σας ΑΦΜ καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

 • Στη συνέχεια μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ.
 • Αμέσως μετά πατάτε την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
 • Σε αυτό το σημείο εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και μετά πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
 • Μετά πατάτε το «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
 • Αμέσως μετά επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
 • Σε αυτό το σημείο επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
 • Μετά πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Πληρωμή με τρεις τρόπους

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

 • Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
 • Μέσω Web Banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη, από την τράπεζά σας, εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
 • Τέλος, στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

Ποιοι δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας 2023

Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους. Όσα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, πληρώνουν με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ τα πιο «καθαρά» από αυτά απαλλάσσονται πλήρως -κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας.

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Μέχρι πότε είναι η πληρωμή

Η αρχική προθεσμία πληρωμής θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2022. Λογικά όμως, θα δοθεί παράταση κάποιων ημερών, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τόσο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας όσο και για τη δήλωση ακινησίας/κατάθεση πινακίδων.