Έκτακτο επίδομα: Ποιοι και πώς μπορούν να λάβουν την έκτακτη οικονομική βοήθεια από το ΕΣΠΑ 2021. Τι ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
ις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσκληση ενός νέου προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο θα αφορά την επιδότηση επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν κλειστές με αυστηρότερο lockdown την περίοδο των εορτών και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με τη μέθοδο του click-away.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, η κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου θα λάβει επιχορήγηση 3.000 ευρώ και κάθε εργαζόμενος 1.000 ευρώ.
«Θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση, όχι επιστρεπτέα, όχι δάνειο, επιχορήγηση 3.000 ευρώ η κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου και 1.000 ευρώ κάθε εργαζόμενος.
Ακριβώς για να δείξουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση από τις άλλες τις υπόλοιπες ομοειδείς επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια λόγω μίας ατυχίας και αντιμετώπισης της πανδημίας, θα λάβουν και ευνοϊκότερη μεταχείριση και μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Τα ζοφερά επιδημιολογικά δεδομένα- και ειδικά ο πολύ υψηλός ημερήσιος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των διασωληνωμένων- καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τόσο τους επιδημιολόγους όσο και την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα. Ωστόσο στόχος είναι σε κάθε περίπτωση το λιανεμπόριο να ανοίξει εντός του μήνα- με πιθανότερη ημερομηνία την 22α Μαρτίου- αφού το lockdown στοιχίζει ακριβά.
Ακούγονται άλλωστε αρκετές φωνές το τελευταίο διάστημα που επισημαίνουν ότι οι συνεχείς αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα δεν βοηθούν, ενώ ένα άνοιγμα της αγοράς – με αυστηρούς κανόνες- θα έδινε οικονομικές και ψυχολογικές ανάσες και ενδεχομένως να απέτρεπε φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει εξηγήσει πως μόνο τα τελευταία μέτρα που ισχύουν έως 16 Μαρτίου στοιχίζουν 1,2 δισ. ευρώ, με τα 520 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν το κόστος για το λιανεμπόριο.
Ενδεικτικές των σκέψεων της κυβέρνησης είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός αναγνώρισε ότι το καθεστώς των εκτενών απαγορεύσεων για μακρύ χρονικό διάστημα κουράζει, αλλά εξήγησε το σκεπτικό των πρόσφατων μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να κλείσουν κάποια παράθυρα κινητικότητας.
Εκτίμησε ότι έως την 25η Μαρτίου η κατάσταση θα είναι καλύτερη, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει σταδιακά, εντός Μαρτίου, η αγορά και η κοινωνία. Όπως είπε το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Σημείωσε δε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε πηγή υπερμετάδοσης του ιού.
«Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», είπε.
Ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τις 22 Μαρτίου, είναι σαφές ότι το πρώτο τρίμηνο για την αγορά έχει χαθεί. Θα απομένει μόλις μία εβδομάδα για τις εκπτώσεις που πήραν παράταση και τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στον Απρίλιο και την περίοδο του Πάσχα.
Το έως τώρα σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου να γίνει χωρίς click away ή click inside, χωρίς δηλαδή να προηγείται τηλεφωνικό ραντεβού από τους καταναλωτές για παραλαβή εκτός ή εντός καταστήματος.
Ωστόσο θα τεθεί ένας χρονικός περιορισμός 3 ωρών στα ψώνια με αποστολή SMS σε έναν νέο αριθμό, τον 13032. To μήνυμα, βάσει των όσων εξετάζονται, θα είναι κενό, ενώ θα μπορεί να αποστέλλεται μόνο μία φορά την ημέρα από τον κάθε καταναλωτή.
Η εφαρμογή για το SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032 είναι ήδη έτοιμη, όπως έχει πει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Μερίδα λοιμωξιολόγων έχει εκφράσει ανησυχία ότι εάν επιτρεπεί ένα 3ωρο για ψώνια, χωρίς άλλους περιορισμούς τότε υπάρχει κίνδυνος να δούμε εικόνες συνωστισμού Σάββατο πρωί ή μεσημέρι σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού. Μένει να φανεί εάν οι ανησυχίες αυτές θα οδηγήσουν σε κάποιες έξτρα “δικλείδες” ασφαλείας, ειδικά για το κέντρο της Αθήνας.
Επιδοτήσεις έως 55% για τη δημιουργία ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων. Ποιοι κλάδοι επιδοτούνται από τον Αναπτυξιακό νόμο. Απίστευτα ποσά για τους δικαιούχους. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.
Όπως αναφέρει η εταιρεία VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, επιδοτήσεις έως 55% και ύψους έως €10.000.000 προσφέρουν τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 με προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 31 Μαρτίου 2021.
Ενδεικτικοί κλάδοι και δραστηριότητες που μπορούν να υπαχθούν στα καθεστώτα επιδοτήσεων
Τουρισμός
Μεταποίηση
Αθλητισμός – Υγεία
Αποθήκευση
Φάρμακα
Πρωτογενής Τομέας
Πληροφορική
Είδη ενισχύσεων που προβλέπονται από τον νέο Αναπτυξιακό νόμο
Μέγιστο ποσό επιδότησης: έως €10.000.000.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: έως 31 Μαρτίου 2021.
Επιλέξιμες δαπάνες ενισχύσεων
H VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων αναλαμβάνει τον έλεγχο επιλεξιμότητας της επιχείρησης, καθώς και τη σύνταξη και υποβολή της σχετικής αίτησης για τη λήψη της επιδότησης.
Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ ή στο τηλέφωνο 210-6835560.
Στο εμπόριο το ¼ των χρηματοδοτήσεων. Μόλις 0,54% της νέας ρευστότητας κατευθύνθηκε στην εστίαση. Ανοιχτός ο δρόμος για δανειοδότηση επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.
Από τις νέες εκταμιεύσεις, ύψους άνω των 20,5 δισ. ευρώ πέρυσι, άνω των 5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στο εμπόριο. Μόλις 0,54% της νέας ρευστότητας για τις επιχειρήσεις κατευθύνθηκε στην εστίαση. Τα πιστοδοτικά κριτήρια και όχι η ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, θα ανοίξει την πόρτα των τραπεζών για νέα δάνεια 15 δισ. ευρώ φέτος.
Περίπου το ¼ της νέας χρηματοδότησης που έδωσαν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις το 2020, απορρόφησε το εμπόριο. Στον κλάδο του εμπορίου κατευθύνθηκε ρευστότητα άνω των 5 δισ. ευρώ, ποσοστό 24,50% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα, οι οποίες ξεπέρασαν την περυσινή χρονιά του κορονοϊού, τα 20,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, από το σύνολο των νέων δανείων, ύψους 20,552 δισ. ευρώ, το εμπόριο έλαβε μακράν τη μερίδα του λέοντος και ακολούθησαν οι κατηγορίες λοιπών κλάδων (ποσοστό 9,14%), μεταφορών (πλην ναυτιλίας) και αποθήκευσης (8,52%), πετρελαιοειδών (7,65%), ναυτιλίας (7,46%), καταλυμάτων (6,72%), βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και καπνού (5,65%) και ενέργειας (5,61%).
Όλοι οι παραπάνω επιχειρηματικοί τομείς έλαβαν νέο δανεισμό άνω του 1 δισ. ευρώ έκαστος και συνολικά ο δανεισμός τους ανήλθε στο 75,25% των νέων εκταμιεύσεων. Σημειώνεται ότι από τις νέες χρηματοδοτήσεις των 20,5 δισ. ευρώ, ποσό περίπου 3,6 δισ. ευρώ αφορά σε εκταμιεύσεις μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (περίπου 944 εκατ. ευρώ, ή ποσοστό 26,22% μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και περίπου 2,66 δισ. ευρώ, ή ποσο73,78% μέσω του Εγγυοδοτικού).
Ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα από το κλείσιμο της Οικονομίας για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, βρίσκεται στον πάτο της λίστας των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων το 2020, με ποσοστό συμμετοχής μόλις 0,54%, που αντιστοιχεί σε νέο δανεισμό περίπου 112 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα αυτή είναι αποκαλυπτική α) για το πόσο διστακτικές είναι οι τράπεζες στο να δώσουν νέα δάνεια με αυξημένο κίνδυνο αυτά να καταστούν κόκκινα, και β) για το πόσο το θέμα της χρηματοδότησης επιχειρήσεων χωρίς πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, θα αναδειχθεί σε μέγα ζήτημα, απαιτώντας κρατικές παρεμβάσεις.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έθεσε πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά τα όρια της πιστωτικής επέκτασης για τις τράπεζες, τα οποία δεν είναι ανάλογα της πλεονάζουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια έμειναν και θα μένουν εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης, καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
«Όση κατανόηση και να υπάρχει για την κρίση που περνάμε, οι τράπεζες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα εποπτικά και πιστοδοτικά κριτήρια που διέπουν την λειτουργία τους, και πιο συγκεκριμένα δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε οικονομικές μονάδες όταν η ικανότητα εξυπηρέτησης και η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων ή δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να τεκμηριωθεί», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Χαντζηνικολάου, ξεκαθαρίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.
Ποιοι ιδιώτες και επιχειρήσεις, λοιπόν, δεν πληρούν τα πιστοδοτικά κριτήρια και άρα αποκλείονται από τον νέο τραπεζικό δανεισμό;
Είναι αυτοί που ως οικονομικές μονάδες έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες φορολογικές ή ασφαλιστικές εισφορές, είτε γιατί έχουν ξεπεράσει τα όρια των κρατικών επιχορηγήσεων, είτε έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ή γιατί είναι ήδη υπερδανεισμένες. Με άλλα λόγια, ανήκουν σε μια κατηγορία που για τις ανάγκες του δανεισμού τις καθιστά προβληματικές ως προς την πιθανότητα αποπληρωμής των συνολικών υποχρεώσεών τους.
Γιατί οι τράπεζες δεν πρόκειται να δείξουν ελαστικότητα στην εφαρμογή των πιστοδοτικών κριτηρίων, παρά τις αυξημένες ανάγκες για δανεισμό που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση;
Διότι, όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, οι τράπεζες είναι εποπτευόμενες οικονομικές μονάδες, γιατί δέχονται καταθέσεις και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να επιστρέψουν αυτές τις καταθέσεις όταν οι καταθέτες τις απαιτήσουν. Και για να είναι αυτό δυνατόν, τα δάνεια τα οποία δίνουν πρέπει να είναι επίσης εισπράξιμα. Εάν τα δάνεια σταματούν να είναι εισπράξιμα, υπονομεύεται η ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στην υποχρέωση επιστροφής των καταθέσεων στους καταθέτες. Γι’ αυτό οι τράπεζες είναι εποπτευόμενες επιχειρήσεις, και ο κύριος στόχος της εποπτείας τους είναι διττός: αφενός να διασφαλίζεται η ποιότητα των δανείων που χορηγούν και άρα η ικανότητα αποπληρωμής των καταθετών, αφετέρου οι τράπεζες να διατηρούν μίνιμουμ ίδια κεφάλαια για να καλύψουν τυχόν ζημιές, που συμβαίνουν όπως σε κάθε επιχείρηση.
«Αν το τραπεζικό σύστημα διοχετεύσει την ρευστότητα που έχει – δηλαδή τα χρήματα των καταθέσεων και τα δικά του κεφάλαια – σε δανειολήπτες που δεν ικανοποιούν τα εποπτικά και πιστοδοτικά κριτήρια, θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, θα μας πάει ένα βήμα πίσω (και ίσως παραπάνω) στην ηράκλεια προσπάθεια που κάνουμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια που κληρονομήσαμε από την πολυετή κρίση», είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.
Σημειώνεται ότι και για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και φέρουν κρατικές εγγυήσεις, ισχύουν επίσης πιστοδοτικά κριτήρια βάσει προϋποθέσεων κοινών για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως προκύπτει, λοιπόν, οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στις υγιείς ή βιώσιμες οικονομικές μονάδες για νέο δανεισμό και θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να ρυθμίσουν τις οφειλές και να εξυγιάνουν όσες κρίνονται τώρα ως μη bankable, με στόχο να τις βοηθήσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να έχουν ξανά πρόσβαση σε νέο δανεισμό. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσεται η τακτική που έχουν ακολουθήσει εκτεταμένα οι τράπεζες εν μέσω της πανδημικής κρίσης, αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους με βάση τα ιστορικά οικονομικά τους στοιχεία προ Covid.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη κατηγορία, των bankable οικονομικών μονάδων, το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να εκταμιεύσει φέτος νέα δάνεια 15 δισ. ευρώ.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…