Ποιοι ανεμβολίαστοι χρωστούν στην εφορία – Δεν διαγράφεται το πρόστιμο

Ανεμβολίαστοι: Έκτακτη ανακοίνωση Πλεύρη που περίμεναν καιρό. Ποιοι θα πληρώσουν το πρόστιμο 300 ευρώ στην εφορία.

Διαγραφή προστίμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξαγγέλλοντας μια λύση του ζητήματος που παρέμενε ανοιχτό για μήνες.

Και παρότι η είδηση ήρθε σε ανακούφιση όλων εκείνων που αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οι διευκρινίσεις του υπουργού κρύβουν μία απογοήτευση και παραμονή του χρέους στην εφορία για ορισμένους.

Ποιοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 θα πληρώσουν πρόστιμο

Ο κ. Πλεύρης έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη και τελικά ανακοίνωσε και επίσημα ότι τα πρόστιμα που φτάνουν τα 300 ευρώ στην εφορία, θα σβηστούν. Όχι όμως για όλους. Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να σβηστούν όσοι εμβολιάστηκαν μετέπειτα και όχι όσοι δεν έκαναν ποτέ εμβόλιο.

Η διαγραφή προστίμου αφορά μόνο τους περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών που παρότι δεν εμβολιάστηκαν αρχικά, τελικά έκλεισαν το ραντεβού και έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο και τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σήμερα το 80% των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό κατά της Covid.

Τι γίνεται αν πληρώσατε το πρόστιμο για εμβόλιο

Εάν έχουν τακτοποιήσει την οφειλή τους, τα χρήματά τους θα τους επιστραφούν, διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Επίσημες ανακοινώσεις, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως η βούληση για τη διαγραφή των προστίμων υπάρχει, απλά εκκρεμεί ένα τεχνικό θέμα για την επιστροφή των χρημάτων, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που έπρεπε να εξοφλήσουν ανέρχεται στα 300 ευρώ και είναι για τον μισό Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον μισό Απρίλιο.

Πώς τσεκάρετε αν έχετε «φάει» πρόστιμο για το εμβόλιο

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την επιβολή του προστίμου μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ myAADE στο taxisnet. Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και την κατηγορία οφειλής. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr.

Ποιοι εξαιρούνταν από το πρόστιμο των 100 ευρώ

Όσοι είναι άνω των 96 ετών εξαιρούνταν από το πρόστιμο, ενώ εξαίρεση υπάρχει και για όσους τα τελευταία 3 χρόνια δεν είναι φορολογικά ενεργοί και δεν συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα στην φορολογία.

Για τους δε συμπολίτες που βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να είναι μόνιμοι κάτοικοι, υπάρχει μια νέα υπηρεσία στο gov.gr, μέσω της οποίας μπορούν να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους. Εάν αυτός έχει γίνει σε προηγούμενο μήνα, δεν θα υπάρξει πρόστιμο από την ημέρα του εμβολιασμού και τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί θα αφαιρεθούν.

Επίσης:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό.

Ειδικότερα δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

Τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

ΣτΕ: Συνταγματικό το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται στους άνω των 60 ετών, αρνητές εμβολιασμού κατά της COVID-19, αποτελεί «συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων» και αποσκοπεί «στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Δημήτρης Σκαλτούνης, ο οποίος αποχώρησε τότε από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης, στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους συνιστά «εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων», χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά για εισοδηματικά κριτήρια των ατόμων αυτών.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόστιμο αποσκοπεί «στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ».

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ:

«Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη τεσσάρων υποθέσεων, με εισηγήτρια τη σύμβουλο Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη δικάσιμο της 6ης Μαΐου 2022 και στρέφονταν κατά των αποφάσεων α) ΓΠ.οικ.81185/27.12.2021 των υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Επικρατείας, του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων “Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238)” (Β΄ 6324/30.12.2021) και β) ΓΠ.οικ.7586/7.2.2022 των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Επικρατείας και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων “Καθορισμός διαδικασίας προσδιορισμού των υπόχρεων προσώπων και επιβολής του διοικητικού προστίμου της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238)” (Β΄ 608/12.2.2022)

Το Δικαστήριο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο. Κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ.

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημόσιου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ».