Ποιο Τζόκερ; Έρχεται το λαχείο που μοιράζει 90 εκατομμύρια ευρώ!

Eurojackpot: Μπορεί το τζόκερ να μοιράζει εκατομμύρια αλλά έρχεται νέο λαχείο… πανευρωπαϊκών διαστάσεων και δίνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, αναμένεται να προστεθεί η Ελλάδα στη λίστα των χωρών που παίζεται το Eurojackpot. Πρόκειται για το πανευρωπαϊκό Lotto που σήμερα παίζεται σε 18 χώρες της Ευρώπης και προσφέρει έπαθλα (jackpots) μέχρι 90 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτή την περίοδο αλλάζουν οι όροι διεξαγωγής και από τον επόμενη μήνα το ανώτερο έπαθλο ορίζεται στα 120 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση εισαγωγής του νέου παιγνίου στη χώρα μας αναμένεται πολύ σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αδειοδοτηθεί ο ΟΠΑΠ, έτσι ώστε το Eurojackpot θα προστεθεί στα (επίγεια) τυχερά παίγνια του Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει πρωτίστως στην «αναζωογόνηση» των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, τα οποία τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε εξαιτίας της πανδημίας, είτε εξαιτίας της εισβολής του διαδικτυακού τζόγου. Παράλληλα στόχος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων από παίγνια.

Για το θέμα της κατάστασης των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, τοποθετήθηκε πρόσφατα στη Βουλή ο επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Δημήτρης Ντζανάτος. Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της Επιτροπής για τα έτη 2019 και 2020, υποστήριξε ότι πολλά πρακτορεία έχουν μεγάλο πρόβλημα , τόσο συγκυριακό, λόγω της πανδημίας, όσο και δομικό, αφού η αγορά μετακινείται στον ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια. «Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα πρακτορεία κινδυνεύουν», είπε ο κ. Ντζανάτος, προσθέτοντας ότι «η εξέλιξη της τεχνολογίας οδηγεί στα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε βάρος των επίγειων παιχνιδιών».

Η εισαγωγή του Eurojackpot ωστόσο μπορεί να βοηθήσει και τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης. Καθώς συνιστά νέο παίγνιο για τον ΟΠΑΠ, δεν δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας του 2013, που αφορά στη μείωση του συντελεστή φορολογίας των ακαθάριστων εσόδων. Έτσι η φορολογία θα είναι στο 35% των ακαθάριστων εσόδων (Gross Gaming Revenues ή GGR), από 5% που είναι στα άλλα (επίγεια) παίγνια.

Εν γένει η εισαγωγή του Eurojackpot στην Ελλάδα, συνιστά μέρος μια γενικότερης στρατηγικής η οποία θα εξειδικευθεί στους επόμενους μήνες. Στόχος είναι, αφενός μεν ο περιορισμός του παράνομου τζόγου, αφετέρου δε η αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Eurojackpot: Τι είναι

Το Eurojackpot σήμερα παίζεται σε 18 χώρες και η Ελλάδα θα είναι η 19η χώρα. Οι 18 χώρες που απαρτίζουν την κοινή «δεξαμενή» στοιχημάτων είναι: Κροατία (από 01.02.2013), Τσεχία (10.10.2014), Δανία (23.03.2012), Εσθονία (23.03.2012), Φινλανδία (23.03.2012), Γερμανία (23.03.2012), Ουγγαρία (10.10.2014), Ισλανδία (01.02.2013), Ιταλία (06.04.2012), Λετονία (01.02.2013), Ολλανδία (23.03.2012), Πολωνία (09.09.2017), Σλοβακία (09.10.2015), Σλοβενία (23.03.2012), Ισπανία (30.06.2012) και Σουηδία (01.02.2013). Η Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει από 1ης Ιουλίου 2022.

Το παιχνίδι, σύμφωνα με τους διοργανωτές έχει μοιράσει μέχρι τώρα περισσότερα από 9,5 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους. To 2021 σημειώθηκαν δύο jackpot ύψους 90 εκατ. ευρώ, που τα μοιράστηκαν τρία άτομα. Το 2022 σημειώθηκαν επίσης δύο jackpots, αλλά μικρότερου ύψους, 48 και 11 εκατ. ευρώ.

Τα 90 εκατ. ευρώ είναι το ανώτερο jackpot μέχρι σήμερα, ενώ από τον Μάρτιο θα ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ.

Μαζί όμως μειώνονται και οι πιθανότητες να το κερδίσει κάποιος. Από μια στα 95 εκατομμύρια (1: 95.344.200) που είναι η πιθανότητα να κερδίσει κάποιος το jackpot των 90 εκατ. ευρώ, πλέον θα ανέρχεται σε μία στα 140 εκατομμύρια (1: 139.838.160) για να κερδίσει το νέο jackpot των 120 εκατ. ευρώ.

Στο Eurojackpot κάθε παίκτης μπορεί να επιλέξει πέντε αριθμούς μέσα από 50 «βασικούς αριθμούς» και παράλληλα να επιλέξει άλλους δύο αριθμούς μέσα από 10 «ευρωαριθμούς». Κάθε μια τέτοια επτάδα (5+2) αριθμών κοστίζει 2 ευρώ.

Eurojackpot: Μεγάλο κόλπο Μελισσανίδη

Φεύγει από τον ΟΠΑΠ ο πολυπράγμων επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, πουλώντας την (έμμεση) συμμετοχή του με μεγάλο κέρδος.

Η αποχώρηση-αποεπένδυση έγινε με μια γριφώδη συναλλαγή. Οπως ανακοινώθηκε χθες, η εταιρεία Yeonama Holdings του “πετρελαιά” ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, πούλησε στους Τσέχους εταίρους της τις μετοχές που κατείχε στην SAZKA Delta AIF Variable, την εταιρεία που είναι βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ.

Ετσι ο κ. Μελισσανίδης αποχωρεί πλήρως, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον τσέχικο όμιλο, ο οποίος μετά από μετοχικές αλλαγές και εξαγορές έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη στον κλάδο στοιχηματισμού και λοταριών.

Ως προς το οικονομικό μέρος της συμμετοχής και της αποχώρησης του Ελληνα επιχειρηματία στον ΟΠΑΠ, από τον έλεγχο των στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί, προκύπτει ότι

Είχε δώσει περίπου 215 εκατ. ευρώ (δανεικό χρήμα) συμμετέχοντας με 33,3% στην Emma Delta, που εξαγόρασε το 33% του ΟΠΑΠ τον Αύγουστο 2013. Μέσω αυτής της συμμετοχής κατείχε εμμέσως 10,99% του ΟΠΑΠ.

Στη φάση των εσωτερικών μετοχικών αλλαγών στον τσέχικο όμιλο, όταν από τον Jirí Šmejc πέρασε υπό τον έλεγχο του Karel Komárek, ο κ. Μελισσανίδης μεταβίβασε τμηματικά το 5% του ΟΠΑΠ – με άγνωστο συνολικό τίμημα

Τώρα πουλάει το υπόλοιπο 6,9% με τίμημα 327,4 εκατ. ευρώ.

Προκύπτει λοιπόν ένα κέρδος της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ, το οποίο οποίο ανεβαίνει κοντά στα 200 εκατ. αν υπολογισθεί και το τίμημα από την προηγηθείσα πώληση του 5%.

Η συνολική απόδοση της επένδυσης προσαυξάνεται εντυπωσιακά με τον συνυπολογισμό των μερισμάτων που έχουν εισπραχθεί στη διάρκεια των εννέα ετών από την εξαγορά. Τα μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου που αναλογούν στο μερίδιο του κ. Μελισσανίδη υπολογίζονται σε 218 εκατ. ευρώ

Προκύπτει λοιπόν συνολικό κέρδος της τάξεως των 420 εκατ. ευρώ στην 9ετία, το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση σχεδόν 200%(!) επί της αρχικής επένδυσης, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε με τραπεζικό δανεισμό και ενεχυρίαση μετοχών.

Ανάλογες αποδόσεις εξασφαλίζουν και οι Τσέχοι μεγαλομέτοχοι που ελέγχουν τον ΟΠΑΠ μέσω της SAZKA Delta AIF Variable Investment και της μητρικής Allwyn Entertainment, η οποία μετά την απόκτηση και του ποσοστού του Δημ. Μελισσανίδη κατέχει πλέον το 48,1%.

Eurojackpot: Ποια ειναι η Allwyn

Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο η SAZKA Entertainment, του γνωστού στην Ελλάδα από την επένδυση στον ΟΠΑΠ Τσέχου δισεκατομμυριούχου Κάρελ Κομάρεκ, γνωστοποίησε πως μετονομάζεται σε Allwyn Entertainment, πολλοί θεώρησαν πως επρόκειτο για μια κίνηση εμπορικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, το re-branding αποδείχθηκε πως αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς το μεγάλο στόχο που έχει θέσει ο επικεφαλής του ομίλου και ιδιοκτήτης της KKCG, να μετεξελιχθεί σε έναν διεθνή «παίκτη» στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών με επίκεντρο τις λοταρίες.

Η κίνηση-ματ, όμως, αποκαλύφθηκε πριν από λίγα 24ωρα. Η Allwyn με όχημα την ήδη εισηγμένη Cohn Robbins Holdings Corp (CRHC), ένα SPAC (Special Purpose Acquisition Company) που ίδρυσαν οι Gary Cohn και Clifton Robbins, δρομολογεί την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Πρόκειται για μία συναλλαγή που θα εκτοξεύσει την αξία (EV) της Allwyn σε περίπου 9,3 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας περίπου 11,5 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA της για το 2022.

Με το σχεδιασμό αυτό η Allwyn, μεταξύ άλλων, θα αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές για να επιταχύνει τη στρατηγική ανάπτυξης της, θα ενισχύσει το brand σε Ευρώπη και πλέον στις ΗΠΑ και θα ενισχυθεί περαιτέρω σε επίπεδο διαφάνειας ως εταιρεία που ελέγχεται από την αμερικανική SEC. Ο σχεδιασμός αυτός υποστηρίζει περαιτέρω το πλάνο επέκτασης του ομίλου καθώς η Allwyn έχει εντοπίσει νέες ευκαιρίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, μέσω πιθανών εξαγορών και συμμετοχής σε διαγωνισμούς αδειών σε μεγάλες αγορές. Μία από αυτές είναι η βρετανική, όπου η Allwyn διεκδικεί την άδεια διαχείρισης της κρατικής λοταρίας National Lottery.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον όμιλο και στα διεθνή μέσα, με την ενοποίηση της Allwyn και της Cohn Robbins Holdings Corp., οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Allwyn αναμένεται να διατηρήσουν ποσοστό συμμετοχής περίπου 83% στη νέα εταιρεία, ενώ κανένας νέος μέτοχος δεν θα κατέχει περισσότερο από 5%, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

H CRHC έχει συσταθεί από τον Gary Cohn, πρώην πρόεδρο και CΟO της Goldman Sachs και νυν VP στο ΔΣ της ΙΒΜ, ο οποίος την περίοδο 2017-2018 διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τράμο κατά τη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και από τον επενδυτή Clifton Robbins, ιδρυτή του fund Βlue Harbour και επιτελικό στέλεχος των KKR και General Atlantic. Το SPAC είχε συγκεντρώσει κεφάλαια 828 εκατ. δολαρίων κατά την εισαγωγή του στο Nyse τον Σεπτέμβριο του 2020.

Με βάση της αρχιτεκτονική της συναλλαγής, οι επενδυτές της CRHC πέραν των 828 εκατ. δολαρίων που θα συνεισφέρουν στο deal, έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν τίτλους της νέας εταιρείας που θα προκύψει αξίας άνω των 350 εκατ. δολαρίων μέσω μιας συναλλαγής ΡΙΡΕ (Private Investment in Public Equity – PIPE). Στην συναλλαγή PIPE συμμετέχει μια ομάδα διεθνών επενδυτών, στην οποία περιλαμβάνεται η εταιρεία-ανάδοχος της CRHC (σ.σ. Credit Suisse) που θα εισφέρει 50 εκατ. δολάρια.

Η συμφωνία που έχει ήδη εγκριθεί από τα ΔΣ της Allwyn και της CRHC, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται πως το 2000 επενδυτικά κεφάλαια με επικεφαλής την Apollo Global Management είχαν έλθει σε συμφωνία για να επενδύσουν 500 εκατ. ευρώ στη Saska (Allwyn).

Με τον τρόπο αυτό, μπαίνει στην τελική ευθεία το πολυετές σχέδιο του Τσέχου επιχειρηματία να εισάγει τις μετοχές του ομίλου Sazka, νυν Allwyn, σε μια μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά. Αν και αρχικά ο στόχος είχε φανεί να είναι το Σίτυ του Λονδίνου, τελικώς επελέγη η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο Κομάρεκ, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται από το Forbes στα 5,3 δισ. δολάρια, είναι επικεφαλής του KKCG Group που διαθέτει σήμερα διαθέτει παρουσία σε 19 χώρες, με βασικούς τομείς τομείς δραστηριοποίησης τα τυχερά παιχνίδια, την ενέργεια (φυσικό αέριο και πετρέλαιο), την τεχνολογία και το real estate. Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων οι Allwyn, ARICOMA Group, MND Group, US Methanol, Springtide Ventures και άλλες.

Η Allwyn, όπως μετονομάστηκε η Sazka Group, λειτουργεί σήμερα λοταρίες στην Αυστρία, την Τσεχία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία. Είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ κατέχοντας σήμερα ποσοστό 47,13% και αναμένει περίπου 710 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένα EBITDA και περίπου 1,5 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα από τυχερά παιχνίδια το 2022.