Google: Μπορεί να εκθρονίσει το iPhone το νέο κινητό της Google; Σαφέστατα, ναι! Τα τεράστια τεχνολoγικά άλματα η ανταγωνιστική τιμή και οι απίστευτες κάμερες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Η Google βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό δίπλα στους υπόλοιπους “παίκτες” στον κόσμο των smartphone. Από αυτήν την εβδομάδα και εξής, ωστόσο, η θυγατρική της Alphabet πιθανόν να ανακάλυψε τελικά τον τρόπο να ανταγωνιστεί την αντίπαλό της η οποία κατασκευάζει τα iPhone: τα ολόδικά της chips.
Την Τρίτη, η Google παρουσίασε τα Pixel 6 και Pixel 6 Pro, με αμφότερα να περιλαμβάνουν έναν νέο κεντρικό επεξεργαστή σχεδιασμένο από την ίδια, τον Tensor.
Μαζί με τις συνήθεις, ετήσιες βελτιώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν επανασχεδιασμό, βελτιωμένες οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας και καλύτερες κάμερες, τα δύο μοντέλα μπορούν τώρα να προσφέρουν ειδικές δυνατότητες, οι οποίες “ξεκλειδώνονται” από το πρόσθετο hardware.
Google: Τα μοναδικά χαρακτηριστικά
Τι μπορούν όμως να κάνουν τα τελευταίας τεχνολογίας Pixels που δεν μπορούν να το κάνουν οι ανταγωνιστές τους;
Στην παρουσίαση της Τρίτης, η Google επικεντρώθηκε στις δυνατότητες τις οποίες παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στα πεδία της φωτογραφίας και της αναγνώρισης φωνής.
Τα φουτουριστικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τον “Magic Eraser”, ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρούν ένα άτομο ή ένα αντικείμενο από μια φωτογραφία στη συσκευή.
Υπάρχει επίσης το “Face Unblur”, το οποίο μπορεί να οξύνει τα χαρακτηριστικά ενός θολού προσώπου. Επιπλέον, το τηλέφωνο προσφέρει καλύτερες δυνατότητες αναγνώρισης ομιλίας – από ακριβέστερη φωνητική πληκτρολόγηση έως μετάφραση σε πραγματικό χρόνο σε 48 γλώσσες.
Google: Τιμή – θέλγητρο
Ίσως όμως η πλέον “επιθετική” κίνηση της Google να είναι το επίπεδο της τιμής των Pixels.
Παρά τα high end χαρακτηριστικά του τηλεφώνου, η εταιρεία μειώνει την τιμή του τυπικού μοντέλου της. Το Pixel 6 και το μεγαλύτερης οθόνης Pixel 6 Pro θα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα στις ΗΠΑ στις 28 Οκτωβρίου και θα κοστίζουν 599 δολάρια και 899 δολάρια αντίστοιχα – σημαντικά λιγότερα από τα συγκρίσιμα iPhone 13 Pro και 13 Pro Max, τα οποία κοστίζουν 999 δολ. και 1.099 δολ., αντίστοιχα.
Όλα τα προηγούμενα Pixels διέθεταν επεξεργαστές Snapdragon της Qualcomm, καθιστώντας έτσι την κατασκευάστρια chip με έδρα το Σαν Ντιέγκο τον μεγαλύτερο χαμένο από την εκδήλωση ανακοίνωσης της κυκλοφορίας των νέων Pixel.
Ωστόσο η Qualcomm μπορεί να μην διάθετει πια την κλίμακα που απαιτείται πλέον για να είναι ανταγωνιστική στον κόσμο των smartphone: η εταιρεία αναμένεται να δαπανήσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) το τρέχον λογιστικό έτος, το οποίο λήγει τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Η Apple – αν και εργάζεται επάνω σε πολύ περισσότερα από απλά σε chip – θα δαπανήσει συγκριτικά το ιλιγγιώδες ποσό των 22 δισεκατομμυρίων δολ.
Google: Ανταγωνισμός
Η Google γνωρίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει όλο το βάρος της οικονομικής της δύναμης προκειμένου να ανταγωνιστεί τον μεγάλο της αντίπαλο, με κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίων, στη συγκεκριμένη αγορά. Και, όπως η Apple, κατασκευάζοντας τα δικά της chip, η Google μπορεί να ενοποιεί ολοένα και περισσότερο το λογισμικό με το hardware για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και για την παροχή νέων ελκυστικών δυνατοτήτων.
Το Pixel έχει βέβαια ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει εάν ελπίζει να ανταγωνιστεί το ελκυστικότατο και “κολλητικό” για τον χρήστη οικοσύστημα λογισμικού και υπηρεσιών του iPhone και της Apple.
Σύμφωνα με το StatCounter, τα τηλέφωνα Pixel διαθέτουν μόλις το 2% της αγοράς της Βόρειας Αμερικής, έναντι 53% για το iPhone και 28% για τις συσκευές Galaxy της Samsung Electronics.
Πλέον, όμως, ο ισχυρός συνδυασμός μοναδικής καινοτομίας και φθηνότερης τιμολόγησης μπορεί τελικώς να δώσει νέα φτερά στη συγκεκριμένη δραστηριότητα της Google, εκτινάσσοντας την μετά από πέντε χρόνια μέτριας απόδοσης για τα Pixel.
Η Google είναι επιτέλους κι εκείνη υποψήφια για το στέμμα στον χώρο των smartphone.
Google: Πλεμος για τους… φορτιστές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτηκε να μας απαλλάξει από το… μαρτύριο των φορτιστών και να υπάρχει ένας μόνο τύπος ωστόσο η Apple βγήκε στην αντεπίθεση!
Η Apple δήλωσε αντίθετη στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποφάσισε να προωθήσει νομοθεσία για την επιβολή πλέον ενός μόνο κοινού φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Κάτι που πλήττει πρωτίστως την αμερικανική εταιρεία, η οποία διαθέτει το δικό της ξεχωριστό καλώδιο τύπου Lightning αντί για USB, για τη φόρτιση των iPhone και άλλων προϊόντων της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πλέον ότι οι φορτιστές τύπου USB-C πρέπει να αποτελέσουν την κοινή λύση φόρτισης.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη «Γκάρντιαν», δήλωσε «ανήσυχη ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει ένα μόνο τύπο φορτιστή πνίγει τον ανταγωνισμό παρά τον ενθαρρύνει, πράγμα που με τη σειρά του θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Επιπλέον η Apple εξέφρασε αντίρρηση για την 24μηνη μεταβατική περίοδο που δίνεται στις εταιρείες, προκειμένου να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όταν αυτή τεθεί σε εφαρμογή.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν τόνισε, από την πλευρά του, ότι ήλθε ώρα να εξαφανιστεί το θέαμα των πολλαπλών καλωδίων φόρτισης. «Η δουλειά μου είναι να σκοτώνω αυτά τα ‘φίδια’ όποτε μπορώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε μάλλον απαξιωτικά για τις αντιδράσεις της Apple:
«Τις ξέρω αυτές τις εταιρείες εδώ και χρόνια. Κάθε φορά που παρουσιάζουμε μια πρόταση, αρχίζουν τα ‘ωχ, θα είναι ενάντια στην καινοτομία’. Λοιπόν, όχι, δεν θα είναι ενάντια στην καινοτομία, δεν θα είναι ενάντια σε κανέναν. Όπως κάθε τι που κάνει η Κομισιόν, θα είναι υπέρ των καταναλωτών».
Google: Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία για την καθιέρωση μιας κοινής λύσης φόρτισης για όλες τις σχετικές ηλεκτρονικές συσκευές. Έκανε έτσι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και της ταλαιπωρίας που προκαλεί στους καταναλωτές η ύπαρξη διαφορετικών, ασύμβατων φορτιστών για τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Η πολυετής συνεργασία με τη βιομηχανία στο πλαίσιο μιας εθελοντικής προσέγγισης έχει επιφέρει μείωση του αριθμού των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε τρεις κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν είχε επιτύχει έως τώρα την πλήρη επίλυση του προβλήματος. Με τη σημερινή πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης των συσκευών θα εναρμονιστούν: Η USB-C θα καταστεί η πρότυπη κοινή θύρα για όλα τα έξυπνα τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους με τον ίδιο φορτιστή USB-C, ανεξάρτητα από τη μάρκα της συσκευής.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν νέα ηλεκτρονική συσκευή χωρίς νέο φορτιστή. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί ο αριθμός των αχρείαστων φορτιστών που αγοράζονται ή που μένουν αχρησιμοποίητοι.
Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να προσφέρουν ευκολία στους καταναλωτές και να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδέεται με την παραγωγή και την απόρριψη των φορτιστών, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η μείωση της παραγωγής και της απόρριψης νέων φορτιστών εκτιμάται ότι θα μειώσει την ποσότητα των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά σχεδόν χίλιους τόνους ετησίως.
Η πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (συναπόφαση). Μια μεταβατική περίοδος 24 μηνών από την ημερομηνία θέσπισης της οδηγίας θα δώσει στον κλάδο αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί πριν από την έναρξη της εφαρμογής της.
Για να υπάρξει κοινός φορτιστής, απαιτείται πλήρης διαλειτουργικότητα και στις δύο πλευρές του καλωδίου: στην ηλεκτρονική συσκευή και στο εξωτερικό τροφοδοτικό. Η διαλειτουργικότητα στην πλευρά της συσκευής, η οποία είναι μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση, θα επιτευχθεί με τη σημερινή πρόταση. Η διαλειτουργικότητα του εξωτερικού τροφοδοτικού θα ρυθμιστεί με αναθεώρηση του κανονισμού της Επιτροπής για τον οικολογικό σχεδιασμό. Η αναθεώρηση αυτή θα δρομολογηθεί εντός του τρέχοντος έτους, ώστε η έναρξη της ισχύος της να ευθυγραμμιστεί με αυτήν της σημερινής πρότασης.
Το 2020 στην αγορά της ΕΕ πωλήθηκαν περίπου 420 εκατ. κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές κατέχουν περίπου τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, εκ των οποίων χρησιμοποιούν δύο σε τακτική βάση. Παρά το γεγονός αυτό, το 38% των καταναλωτών αναφέρουν ότι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα τουλάχιστον μία φορά, αδυνατώντας να φορτίσουν το κινητό τους τηλέφωνο, επειδή οι φορτιστές που είχαν στη διάθεσή τους ήταν ασύμβατοι. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά και δαπανηρή για τους καταναλωτές, οι οποίοι δαπανούν περίπου 2,4 δισ. ευρώ ετησίως για αυτόνομους φορτιστές που δεν πωλούνται από κοινού με ηλεκτρονική συσκευή. Επιπλέον, οι απορριπτόμενοι και οι αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αποτελούν έως και 11.000 τόνους αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ετησίως.