Πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία, πάρκινγκ – Δείτε τις τραγικές τιμές

Πλειστηριασμοί: Τον ερχόμενο μήνα και μέσα σε 2 μόνο ημέρες θα τρέξουν συνολικά 16 πλειστηριασμοί για περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν έναντι οφειλών προς την εφορία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Συγκεκριμένα, στις 22 Μαρτίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βγάζει στο “σφυρί” 13 ακίνητα και ακολουθούν νέοι πλειστηριασμοί για άλλα 3 στις 29 Μαρτίου (αφορούν ουσιαστικά στην ίδια υπόθεση).

Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία οφειλών που δεν ρύθμισαν τα χρέη τους με την εφορία και ως εκ τούτου τους επιβλήθηκαν κατασχέσεις και θα ακολουθήσουν πλειστηριασμοί.

Τα ακίνητα αυτά βγαίνουν τώρα στους e-πλειστηριασμούς, ενώ οι προκηρύξεις θα ενταθούν μέσα επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι φορολογούμενοι στο ταμείο για κλείσιμο των ανοιχτών τους λογαριασμών.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) έχουν σπάσει το φράγμα των 113,3 δισ. ευρώ.

Στον προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται πάνω από 2 εκατ φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 4.094.981 άτομα, εκ των οποίων 1.406.550 οφειλέτες βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αναγκαστικών μέτρων και 2.045.763 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Για τον Μάρτιο το πρόγραμμα των πλειστηριασμών έχει ως εξής:

Πλειστηριασμοί: 22 Μαρτίου 2023

1. Οικόπεδο με κτίσματα 3.562 τ.μ.στη Λέσβο Τιμή 1ης προσφοράς: 150.000 ευρώ.

2. Γραφείο πρώτου ορόφου 95,41 τμ. στην Αθήνα. Τιμή 1ης προσφοράς: 96.000 ευρώ.

3. Επιχειρηματικό ακίνητο 4.552,50 τμ στην Αλεξανδρούπολη. Τιμή 1ης προσφοράς: 471.000,0 ευρώ.

4. Δύο αγροτεμάχια 35.430 τμ. και 5.000 τμ στην Κομοτηνή. Τιμή 1ης προσφοράς: 1.131.000 ευρώ.

5. Υπόγειο με αποκλειστική θέση στάθμευσης 87 τ.μ. στη Νέα Ιωνία. Τιμή 1ης προσφοράς 28.000 ευρώ

6. Οικόπεδο 209,30 τ.μ. με οικοδομή στον προσφυγικό συνοικισμό Καλογρέζας. Τιμή 1ης προσφοράς 380.000 ευρώ

7. Οικόπεδο 780,89 τ.μ. με οικοδομή στη Νέα Ιωνία. Τιμή 1ης προσφοράς 2.650.000 ευρώ

8. Κατάστημα με αποκλειστική χρήση πάργκινγκ 132 τμ στη Νέα Ιωνία. Τιμή 1ης προσφοράς 106.000 ευρώ

9. Γραφείο 132 τ.μ. στη Νέα Ιωνία. Τιμή 1ης προσφοράς 63.000 ευρώ.

10. Γραφείο έκτου ορόφου 95,41 τμ στην Αθήνα. Τιμή 1ης προσφοράς 87.000 ευρώ

11. Κατάστημα ισογείου 128,46 τ.μ. στον προσφυγικό συνοικισμό Καλογρέζας. Τιμή 1ης προσφοράς 96.000 ευρώ

12. Εξ΄αδιαιρέτου οικόπεδο 367,32 τμ στην Νέα Ιωνία. Τιμή 1ης προφοράς11.000 ευρώ

13. Οικόπεδο 200,42 τ.μ στη Λεπτοκαριά Πιερίας. Τιμή 1ης προσφοράς 42.000 ευρώ

Πλειστηριασμοί: 29 Μαρτίου 2023

1. Οριζόντια ιδιοκτησία 8,26 τ.μ στο Ρέθυμνο. Τιμή 1ης προσφοράς 301.000 ευρώ

2. Οριζόντια ιδιοκτησία 32,06 τ.μ στο Ρέθυμνο. Τιμή 1ης προσφοράς 301.000 ευρώ

3. Οριζόντια ιδιοκτησία 221,21 τμ στο Ρέθυμνο. Τιμής 1ης προσφοράς 301.000 ευρω

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας, τα εξής μέτρα:

Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

κατάσχεση ακινήτων.

Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Πλειστηριασμοί: Πώς στηρίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών πάντως, αφορά κατοικίες χιλιάδων δανειοληπτών «κόκκινων» δανείων.

Γι’ αυτούς τους δανειολήπτες μοναδικός φραγμός απέναντι στο «τσουνάμι» πλειστηριασμών που τους απειλεί, είναι το ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Νόμου.

Αυτό αφορά τα αποδεδειγμένα ευάλωτα νοικοκυριά και προβλέπει ότι η δόση του στεγαστικού δανείου, σε τράπεζες ή funds, θα επιδοτείται από το κράτος για 15 μήνες.

Η επιδότηση από το κράτος θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και θα φτάνει έως τα 210 ευρώ και αφορά αποκλειστικά όσο νοικοκυριά υποβάλλουν τη σχετική αίτηση και πιστοποιηθούν ότι είναι ευάλωτα, πληρούν δηλαδή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότηση της δόσης για την προστασία της α’ κατοικίας.

Ειδικότερα το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα τίθεται σε ισχύ το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο εφαρμόζεται για το «Επίδομα Στέγασης».

Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το ύψος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά 12.

Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού ή η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση πτώχευσης.

Στη δόση αυτή περιλαμβάνεται και η συνεισφορά του Δημοσίου, η οποία θα διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η επιδότηση της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.

Πλειστηριασμοί: Έχεις πάρει στεγαστικό δανείο; Έτσι θα λάβεις 210 ευρώ επιδότηση το μήνα

Επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων, έως 210 ευρώ τον μήνα, σε ευάλωτα νοικοκυριά, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Αποδέκτες της επιδότησης θα είναι νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, που κινδυνεύουν να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες.

Η επιδότηση δίδεται επειδή δεν έχει συσταθεί ακόμα, ο φορέας, στον οποίο θα περιέρχονται τα σπίτια των οφειλετών των τραπεζών, ο οποίος θα τα ενοικιάζει για 12 χρόνια και μετά ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει ξανά.

Όμως, ο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από 15 μήνες, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών τους θεσμούς στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης και μέχρι τότε, θα καταβάλλεται το μηνιαίο επίδομα στα νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια, προκειμένου να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Ιανουαρίου 2022, θα έπρεπε να λειτουργεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, αλλά παραπέμφθηκε στις καλένδες, αφού τα συναρμόδια υπουργεία καθυστέρησαν τις διαδικασίες και ο νέος στόχος για την έναρξη λειτουργίας του φορέα, μετατίθεται τώρα για το καλοκαίρι του 2023.

Σημειώνεται όμως, ότι, από την 1η Ιανουαρίου οι τράπεζες, με βάση και το νέο πτωχευτικό κώδικα, μπορούν να κηρύσσουν σε πτώχευση τα νοικοκυριά και εκπλειστηριάζουν τα ακίνητά τους, ακόμη και την πρώτη κατοικία τους.

Εφόσον δεν υπάρχει η ασπίδα του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι έρμαια των κινήσεων των τραπεζών, οι οποίες με βάση τον νόμο μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς και της πρώτης κατοικίας.

Δεδομένου του κενού που υφίσταται, μέχρι τη λειτουργία του Φορέα, και για να αποτραπούν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς να καθιερωθεί μια επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων, για όσο διάστημα είναι σε εκκρεμότητα η λειτουργία του Φορέα, ώστε να μην βρεθούν ενώπιον των πλειστηριασμών.

Πάντως, και η απόκτηση της πρώτης κατοικίας από τον φορέα, δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Ο Φορέας θα αποκτά το ακίνητο και θα το νοικιάζει στον πρώην ιδιοκτήτη για 12 έτη, με μίσθωμα της αγοράς.

Στη λήξη της 12ετίας, ο πρώην ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει το ακίνητο σε τιμή που θα καθορίσει ο Φορέας ή θα του πουλάει σε άλλον ενδιαφερόμενο.

Τονίζεται, πως, στο τίμημα που θα καταβάλλει ο πρώην ιδιοκτήτης, δεν μετράνε τα ενοίκια που θα έχει καταβάλει στο 12 χρόνια.

Το ύψος της επιδότησης, που προτείνεται, για τις δόσεις του στεγαστικού δανείου, θα είναι από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την οικονομική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

Τα κριτήρια χορήγησης και τα ποσά της καταβολής του επιδόματος θα είναι ίδια με εκείνα που ισχύουν για την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ειδικότερα τα κριτήρια επιδότησης θα είναι τα ακόλουθα:

  • Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.