Επιταγή ακρίβειας: Και ενώ πριν τις εθνικές εκλογές, οι διαρροές για επιδόματα πλήθαιναν, λίγες μέρες πριν την ΔΕΘ καταρρέουν οι προσδοκίες.
Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για τυχόν νέα επιδόματα, όπως η επιταγή ακρίβειας, ή έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων ή έκτακτο επίδομα για ευάλωτους, που είχε δοθεί τις προηγούμενες χρονιές, αφού φαίνεται πια ότι τα δημοσιονομικά δεν βγαίνουν.
Έτσι κι αλλιώς, οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση θα «κοβόταν» από τον Ιανουάριο του 2024, όπως έχει ξεκαθαρίσει προς όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η Κομισιόν, όμως τον Δεκέμβριο του 2023 θα ήταν η «τελευταία ευκαιρία» να μοιραστεί «μποναμάς» στους ευάλωτους.
Όσο πλησιάζουν οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, τόσο στενεύουν τα περιθώρια και πλέον οι διαρροές κάνουν ξεκάθαρα λόγο για «κόφτη» στην επιταγή ακρίβειας.
Νεότερες πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι η νέα επιταγή ακρίβειας 200-250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, δεν θα ανακοινωθεί τελικά για τα Χριστούγεννα.
Υπενθυμίζεται πως το επίδομα των 250 ευρώ είχαν λάβει περσι πριν από τα Χριστούγεννα 1 εκατ. συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο ήταν 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών.
Παράλληλα, περίπου 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο έλαβαν διπλή δόση.
Επίσης, 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού έλαβαν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.
Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ
Επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου: Να δοθούν, δηλαδή, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο επιπλέον 44-200 ευρώ, πέραν των 66-300 ευρώ που θα λάβουν το φθινόπωρο περίπου 2,5-3 εκατομμύρια νοικοκυριά και θα αφορά το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.
Νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών: Τα εμπλεκόμενα υπουργεία -Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας- βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλλάσσουν στοιχεία για τις τιμές χονδρικής. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η παράταση του μηχανισμού έως το τέλος του χρόνου ώστε να υπάρχει σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης: Αυτό που προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της περσινής χειμερινής περιόδου η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν 5-10 δολάρια χαμηλότερη από τη σημερινή. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι έως το τέλος του χρόνου η τιμή του μαύρου χρυσού δεν θα υποχωρήσει κάτω από τα 87-89 δολάρια, είναι προφανές ότι το πετρέλαιο θέρμανσης δύσκολα θα εκκινήσει στα επίπεδα των 1,41 ευρώ που ξεκίνησε πέρυσι. Πάντως, κάποιες πληροφορίες ήδη μιλούν για αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευτούν οι ευάλωτοι. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά, με το συνολικό ύψος του να φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.
Συντελεστές ΦΠΑ: Τέλος, για τη στήριξη της αγοράς αναμένεται να ανακοινωθεί νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και τον πολιτισμό έως τον Ιούνιο του 2024.
Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αίτηση – Τα κριτήρια
Το νέο Market Pass αναμένεται να πληρωθεί σε μία δόση, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου στους δικαιούχους και αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει στις 15 Σεπτεμβρίου και να παραμένει σε λειτουργία έως τις 31 Οκτωβρίου. Οι δυνητικά δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.
Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:
- Τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
- Τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
- Τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.
Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
- Εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους ή
- Μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, όμως λαμβάνουν 80% του ποσού που τους αναλογεί.
Market Pass 2: Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο – Αναλυτικά τα ποσά
Οι «παλιοί» δικαιούχοι λοιπόν εάν τώρα θελήσουν η καταβολή των ποσών που τους αναλογούν να γίνει μέσω άυλης κάρτας θα λάβουν το 100% της ενίσχυσης και όχι το 80%!
Τα ποσά που χορηγούνται στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει άυλη κάρτα είναι τα εξής:
- 22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
- 32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
- 32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
- 42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
- 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
- 52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
- 62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
- 72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
Market Pass 2: Πού εξαργυρώνεται
Τα καταστήματα, στα οποία μπορούν να εξαργυρώνουν οι καταναλωτές τα χρήματα του market pass, είναι:
Παντοπωλεία, σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, καθώς και διάφορα καταστήματα τροφίμων.
Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS). Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα.