Πέθανε ο Γιώργος Μπόμπολας: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του

Γιώργος Μπόμπολας: Ο εκδότης και κατασκευαστής Γιώργος Μπόμπολας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023.

Ο Γιώργος Μπόμπολας ήταν για χρόνια εκδότης του «Έθνους» και της «Ημερησίας» ενώ άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον τομέα των κατασκευών με την κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Γιώργος Μπόμπολας, ο πατριάρχης της επιχειρηματικής οικογένειας που συνέδεσε το όνομα της με τις κατασκευές και τις εκδόσεις στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Ο 95χρονος επιχειρηματίας, που έχτισε μια αυτοκρατορία στις κατασκευές και στις εκδόσεις, είχε σπάσει το πόδι του και κατέληξε σήμερα, Τρίτη 11 Απριλίου, στο χειρουργείο.

Ο Γιώργος Μπόμπολας ήταν για χρόνια εκδότης του «Έθνους» και της «Ημερησίας» ενώ άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον τομέα των κατασκευών με την κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ που μεσουράνησε στα δημόσια έργα και τις υποδομές, η οποία σταδιακά μετεξελίχθηκε στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Γιώργος Μπόμπολας: Τα παιδικά χρόνια

Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε το 1928 στον Πειραιά με καταγωγή από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Ο πατέρας του ήταν αντάρτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση.

Ο ίδιος ο Γιώργος Μπόμπολας συνελήφθη σε ηλικία 14 ετών από τους Γερμανούς επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους στην Καστέλλα. Συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΕΠΟΝ. Αργότερα σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αναζήτησε δουλειά στο υπουργείο Δημοσίων Έργων χωρίς αποτέλεσμα, καθώς είχε «φακελωθεί» ως κομμουνιστής. Έτσι αναγκαστικά στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία «Τεχνοδομή» με βασικό συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό Δημοσίων Έργων Ευάγγελο Κουλουμπή.

Γιώργος Μπόμπολας: Η επιχειρηματική δραστηριότητα

Δραστηριοποιήθηκε στις κατασκευές, την ενέργεια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), με όχημα 2 εταιρείες:

-την Ελλάκτωρ, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ το 1999.

-την Πήγασος Εκδοτική, στην οποία ανήκαν οι εφημερίδες Έθνος και Ημερησία (έως το 2017), και μια σειρά ιστοσελίδων και περιοδικών εντύπων.

Η οικογένεια Μπόμπολα ήταν μια από τις τρεις ισχυρές οικογένειες που είχαν τον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου 1981 προχώρησε στην επανέκδοση της εφημερίδας «Εθνος», με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, σε σχήμα ταμπλόιντ, κίνηση πραγματικά επαναστατική για την εποχή.

Γιώργος Μπόμπολας: Η ιστορία του «Εθνους»

Το «Εθνος» είχε εκδοθεί για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 1913, στην Αθήνα, από τον Σπ. Νικολόπουλο. Υστερα από διακοπή της έκδοσής του (από 18 Νοεμβρίου 1916 μέχρι 15 Μαρτίου 1917), εξαιτίας αντιθέσεων που σχετίζονταν με το κλίμα «εθνικού διχασμού» της εποχής, επανεκδόθηκε και εξακολούθησε να εκδίδεται και μετά τον θάνατο του Σπ. Νικολόπουλου (1938) από τους κληρονόμους του, Ι. Νικολόπουλο και Δέσπω Κυριαζή, με νέο διευθυντή τον Κ. Οικονομίδη, ώς τη γερμανοϊταλική κατοχή, οπότε έκλεισε από τις αρχές Κατοχής (1941).

Από τον Ιανουάριο του 1945, η έκδοσή της συνεχίστηκε με την ίδια διεύθυνση και από το 1950, από τους Κ. Νικολόπουλο, Κ. Κυριαζή και Α. Κυριαζή, οι οποίοι μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967 αποσύρθηκαν, όταν διορίστηκε νέος διευθυντής.

Με την άρση της λογοκρισίας, το 1969, ο Κ. Κυριαζής επανήλθε στη διεύθυνση της εφημερίδας. Τον Μάρτιο του 1970 ασκήθηκε δικαστική δίωξη κατά των Κ. Κυριαζή, Ν. Νικολόπουλου, Ι. Ζίγδη και Ι. Καψή και η εφημερίδα έκλεισε.

Γιώργος Μπόμπολας: Η κατηγορία και η δικαίωση

Τη δεκαετία του 1980 κατηγορήθηκε ως πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (Κα-Γκε-Μπε), αρχικά από τον Παύλο Αναστασιάδη (Paul Anastasi) ανταποκριτή στην Ελλάδα της κεντροδεξιάς βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, και έπειτα και από το γνωστό βρετανικό περιοδικό Economist.

Ο Γιώργος Μπόμπολας, με δικηγόρο τον Στάθη Αλεξανδρή (υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου), ξεκίνησε δικαστικό αγώνα και δικαιώθηκε, καθώς ο Αναστασιάδης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ ο Economist υποχρεώθηκε από τη βρετανική Δικαιοσύνη να πληρώσει χρηματική αποζημίωση και να ζητήσει συγγνώμη από τον Μπόμπολα.