ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αλλαγή σελίδας στον κατασκευαστικό κολοσσό των μεγάλων έργων. Οι Ολλανδοί κατάφεραν τελικά να αρπάξουν την εταιρεία μέσα από τα χέρια του Λεωνίδα Μπόμπολα. Η δύσκολη επόμενη μέρα και όλες οι καταιγιστικές εξελίξεις. Όλο το ρεπορτάζ στο xristika.gr.
Αντιμέτωπη με πλήθος επειγόντων ζητημάτων θα βρεθεί, αρχής γενομένης από σήμερα, η νέα διοίκηση που ανέλαβε από χθες το απόγευμα τις τύχες του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», καθώς οι μέτοχοι της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης τάχθηκαν κατά πλειοψηφία υπέρ των προτάσεων της Reggeborgh Invest. Η ανάγκη άμεσης παροχής ρευστότητας προς τη θυγατρική «Ακτωρ», ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της και να επιταχυνθούν οι εργασίες στα εργοτάξια της εταιρείας, θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα. Παράλληλα, θα πρέπει να εκπονηθεί το ταχύτερο δυνατόν κι ένα επιχειρηματικό πλάνο για την ανάπτυξη της «Ελλάκτωρ», το οποίο θα περιλαμβάνει ασφαλώς και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στα σχέδια της νέας διοίκησης παραμένει και η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης κατά τις δύο προηγούμενες χρήσεις. Χθες, με βάση την απαρτία του 76,7% του μετοχικού κεφαλαίου, με την οποία υλοποιήθηκε η ψηφοφορία, προέκυψε ότι το 61,27% των μετόχων ενέκρινε την αλλαγή διοίκησης, έναντι 38,7% που τάχθηκε κατά. Στην πράξη, η ισορροπία δυνάμεων διαμορφώθηκε στο 46,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» για όσους τάχθηκαν με την πρόταση της Reggeborgh, έναντι 29,6% εκείνων που τάχθηκαν κατά. Ανάλογα ήταν και τα ποσοστά όσων ψήφισαν για την καθαίρεση της προηγούμενης διοίκησης υπό τον κ. Αν. Καλλιτσάντση. Αν υπολογιστεί ότι η πλευρά της Invesco (και της Pemanoaro) ήλεγχε δικαιώματα ψήφου ίσα με το 25,5% των μετοχών, προκύπτει ότι πέραν αυτών η διοίκηση Καλλιτσάντση στηρίχθηκε από μόλις ένα πρόσθετο 4,1% των μετόχων.
Ετσι, καθαιρέθηκε το διοικητικό συμβούλιο και στη θέση του τοποθετήθηκε νέο, αποτελούμενο από τους κ.κ. Αρη Ξενόφο (διευθύνων σύμβουλος), Γ. Μυλωνογιάννη (ανεξάρτητος μη εκτελεστικός πρόεδρος), Δημήτρη Κονδύλη (εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.), Κωνσταντίνο Τούμπουρο (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.) και Αθηνά Χατζηπέτρου (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.). Οι δύο τελευταίοι μάλιστα αναδείχθηκαν και ως μέλη της νέας τριμελούς επιτροπής ελέγχου της εταιρείας, την οποία θα πλαισιώσει ο κ. Παναγιώτης Αλλαμάνος, ορκωτός λογιστής-ελεγκτής. Θετικά αντέδρασε και η μετοχή της «Ελλάκτωρ», η οποία κατέγραψε άνοδο κατά 3,87% σε 1,47 ευρώ, με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, έναντι πτώσης 2,77% του Γενικού Δείκτη του Χ.Α.
Η χθεσινή πολύωρη συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και αφού νωρίτερα η πλευρά της Invesco των κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου είχε αποσύρει το αίτημα για έκδοση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση. Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι η πρόταση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταψηφίστηκε τόσο από το «μπλοκ» της Reggeborgh Invest όσο και από εκείνο της Invesco των δύο εφοπλιστών. Εκπρόσωποι των τελευταίων ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι ναι μεν επιθυμούσαν την παραμονή της προηγούμενης διοίκησης Καλλιτσάντση, για λόγους συνέχειας και διατήρησης της ομαλότητας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούσαν με όλες της τις κινήσεις. Ως εκ τούτου, τα θέματα που αφορούσαν την αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί (κατά 40 εκατ. ευρώ) και η «Ακτωρ», καταψηφίστηκαν σχεδόν από το 90% των συμμετεχόντων στη χθεσινή συνέλευση. Υπέρ της αύξησης τάχθηκε μόλις το 9,84% των συμμετεχόντων.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η αλλαγή σκυτάλης
Μπορεί η χθεσινή γενική συνέλευση της «Ελλάκτωρ» να πραγματοποιήθηκε από μακριά, λόγω της πανδημίας, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κυριάρχησαν εκατέρωθεν υψηλοί τόνοι. Υπεραμυνόμενος των πεπραγμένων της διοίκησής του, ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης ανέφερε χθες ότι η «Ελλάκτωρ» διαθέτει σήμερα ρευστότητα 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι απαραίτητη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ, επειδή από τους όρους του ομολόγου που εκδόθηκε στα τέλη του 2019 υπάρχουν περιορισμοί στη δυνατότητα χρηματοδότησης της δραστηριότητας της κατασκευής από τον όμιλο.
Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης, η διοίκηση εξασφάλισε επιπλέον ποσό 260 εκατ. ευρώ (έχει μάλιστα εισπραχθεί το 32%) από διεκδικήσεις και αναθεωρήσεις τιμών σε σειρά συμβάσεων. Συνολικά, από το τρίμηνο του 2018 μέχρι σήμερα, η «Ακτωρ» έχει τροφοδοτηθεί με κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις 1,1 δισ. ευρώ, παρότι η δραστηριότητα έχει περιοριστεί σε μόλις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία και Κατάρ), από τις 24 χώρες όπου λειτουργούσε ο όμιλος μέχρι το 2018. Αντίστοιχα, οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 214 εκατ. ευρώ, αναβαθμίστηκε το επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης του ομίλου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ, όσο ήταν και το 2018, παρότι έχουν μεσολαβήσει δύο δύσκολα χρόνια για τον κλάδο.
Ο κ. Καλλιτσάντσης στάθηκε και στα ζητήματα ανταγωνισμού, που κατά την άποψή του γεννώνται από την ταυτόχρονη παρουσία της Reggeborgh και στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. «Την 1η Απριλίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την Εγνατία Οδό. Ποιος διασφαλίζει τα κινεζικά τείχη μεταξύ Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στα παραπάνω, ο κ. Γ. Σωτηρόπουλος, εκπροσωπώντας τη Reggeborgh και άλλους μετόχους, ανέφερε ότι η πρόταση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να καταψηφιστεί επειδή δεν αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την οικονομική ενίσχυση της «Ακτωρ» και δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε ένα διοικητικό συμβούλιο που σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες». Παράλληλα, άφησε και αιχμές για το γεγονός ότι η αύξηση κεφαλαίου τέθηκε ως θέμα της ημερήσιας διάταξης, «όταν εμείς ζητήσαμε την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου. Υπάρχουν λοιπόν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα».
Παράλληλα, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε πως «οι μέτοχοι δεν αγοράζουν μετοχές για να απολαύσουν δομές εταιρικής διακυβέρνησης. Για ποια διακυβέρνηση μιλάει ο κ. Καλλιτσάντσης, όταν πριν από λίγες ημέρες ο αδελφός του τον κατακεραύνωσε δημοσίως, καταγγέλλοντας βαρύτατες παραβάσεις στο ζήτημα αυτό; Μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν αυτά στα αυτιά των μετόχων».
Αιχμές για τη διοίκηση Καλλιτσάντση άφησε και ο κ. Χρ. Παναγιωτόπουλος, μέτοχος της εταιρείας από το 1997. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η αναφορά του για διαγωνισμό που αφορά την κατασκευή του κτιρίου του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη, όπου η «Ακτωρ» έχει μειοδοτήσει από τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι στελέχη του Κολλεγίου αναζητούν τηλεφωνικώς τους ανθρώπους της «Ακτωρ» προκειμένου να υπογράψουν τη σύμβαση, αλλά χωρίς επιτυχία. Ετσι, το έργο οδεύει προς τον επόμενο μειοδότη. «Γιατί γίνεται αυτό; Δεν μπορούμε να εκδώσουμε εγγυητική ή έγινε υποκοστολόγηση του έργου;» αναρωτήθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος.