Πάτρα: Ανατριχίλα! Το σκίτσο για τη Μαλένα – Έτσι της προκάλεσαν ασφυξία

Πάτρα: Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων επιμένει στην εκδοχή της ασφυξίας ως αιτία θανάτου της Μαλένας και με ένα σκίτσο εξηγεί πώς τα τραύματα στο πρόσωπο της Μαλένας είναι συμβατά με την ασφυξία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων είναι αμετακίνητος στο συμπέρασμα ότι η Μαλένα, το πρώτο από τα παιδιά της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα που έχασαν τη ζωή τους σε τρία χρόνια, πέθανε λόγω ασφυξίας παραμένει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Αυτή τη φορά, στη νέα του ανάρτηση, ανεβάζει ένα σκίτσο για να δείξει πως προήλθαν τα τραύματα στο πρόσωπο του παιδιού από την Πάτρα και πως αυτό, πέθανε από ασφυξία. Σημειώνει ότι τα τραύματα από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν είναι πλήρως συμβατά με ασφυξία. Υπενθυμίζεται πως ο θάνατος της μικρής το 2019 αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Κάτι που πλέον επανεξετάζεται και σε λίγες μέρες οι ιατροδικαστές Καρακούκης, Καλόγριας και Σπηλιοπούλου, θα συντάξουν το τελικό τους πόρισμα.

Όπως γράφει ο Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων στο twitter: «Στη Μαλένα είναι σημαντικό να αξιολογηθούν ορθά όλα τα τραύματα του παιδιού στο πρόσωπο από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν. Το ύψος των αμυχών στη βάση της μύτης (ψηλά) είναι πλήρως συμβατό με ασφυξία. Ο δράστης της φωτογραφίας (από τη βιβλιογραφία) είναι αριστερόχειρας.»

Σε δεύτερη ανάρτησή του, δε, ο πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας δίνει διευκρινίσεις σχετικά με όσα δήλωσε τη Μεγάλη Δευτέρα στην ΕΡΤ ότι το πανάκι βρέθηκε μέσα στο στόμα της Ίριδας, του δεύτερου χρονικά παιδιού που έφυγε από τη ζωή στην υπόθεση της Πάτρας.

«Όσα αναφέρω σήμερα (σ.σ. χθες) περί ασφυκτικού θανάτου αφορούν τις δηλώσεις των δύο αρχικών πραγματογνωμόνων (παθολογοανατόμου και ιατροδικαστή) του βρέφους. Δεν προανήγγειλα κανένα πόρισμα των δύο νέων πραγματογνωμόνων το οποίο θα σεβαστούμε όλοι όταν αυτό εκδοθεί» σημειώνει ο κ. Λέων.

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων χαρακτήρισε καθοριστικό περιστατικό τον θάνατο του βρέφους, του δεύτερου χρονικά παιδιού που έχασε τη ζωή του, αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα.

«Οι δύο αρχικοί πραγματογνώμονες φαίνεται ότι καταλήγουν στην αιτία θανάτου που προσδιορίζεται ως ασφυκτικός θάνατος και να μιλάνε ξεκάθαρα πλέον για εγκληματική ενέργεια για την περίπτωση της Ίριδας», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέων.

Σύμφωνα με τον κ. Λέων είναι το παιδί που θα μας οδηγήσει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Σας θυμίζω ότι το τρίτο παιδί έκανε την αρχή, μας άνοιξε το δρόμο αλλά νομίζω ότι ο θάνατος του βρέφους θα καθορίσει τις περαιτέρω εξελίξεις.

Μιλάμε για ένα βρέφος που δεν ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση, δεν βρισκόταν σε κάποιον άλλο τόπο παρά μόνο στην οικία του και ουσιαστικά εκεί οι άνθρωποι που βρίσκονταν δίπλα στο παιδί, έχουν ομολογήσει μέσω συνεντεύξεων, ότι βρίσκονταν μέσα στο σπίτι μόνο δύο άτομα.

Άρα το περιστατικό αυτό έχει ένα πολύ μεγάλο ιατροδικαστικό ενδιαφέρον και μια πιθανή τελική ομοφωνία όλων των πραγματογνωμόνων και των παλιών και αυτών που έχουν οριστεί τώρα θα ήταν σημαντικό στην εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.

Πάτρα: Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία – 15 αμπούλες η ποσότητα κεταμίνης στο αίμα της Τζωρτζίνας

Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι καταθέσεις γιατρών που χειρίστηκαν την περίπτωση της Τζωρτζίνας στο Καραμανδανειο νοσοκομείο. Στην ανακρίτρια κατέθεσε χθες η πρώτη γιατρός που είδε το παιδί στα εξωτερικά ιατρεία, κάνοντας λόγο για την επιμονή της μητέρας να γίνει εισαγωγή του παιδιού παρά το γεγονός ότι οι περιγραφές της για την κατάσταση της υγείας του ήταν ασαφείς, ενώ δεν συμβάδιζαν και με την εικόνα των εξετάσεων.

Ο ιατροδικαστής Παντελής Αλέξανδρου, μίλησε για τις περιπτώσεις χορήγησης κεταμίνης σε ασθενή και τι σημαίνει η ποσότητα της ουσία που ανιχνεύθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

Ο κ. Αλεξάνδρου επισήμανε αρχικά πως στο βαλιτσάκι της ΜΕΘ όπου υπάρχουν τα φιαλίδια με την κεταμίνη βρίσκονται σε μία σειρά προκειμένου να αποφεύγονται λάθη.

Σε ό,τι αφορά την κεταμίνηπου ανιχνεύθηκε βάσει δεδομένων και στο αίμα αλλά και στα ούρα, σημαίνει ότι χορηγήθηκε εν ζωή, εξήγησε ο ιατροδικαστής.

«Άρα έχουμε έναν οργανισμό ο οποίο μεταβόλισε την κεταμίνη σε nor- κεταμίνη, άρα είναι εν ζωή, άρα είναι προγενέστερος ο χρόνος» τόνισε μιλώντας στο Mega.

Αναφορικά με τις αμπούλες που χρησιμοποιούνται για την ανάνηψη, είπε πως είναι αμπούλες των 2 ml και έχουν μέσα 100 μιλιγκράμ κεταμίνης.

«Σε ένα παιδάκι 25-30 κιλά θα χορηγείτο σε φάση ανάνηψης, περίπου 1 ml, αραιωμένο με περίπου 10-20 ml διαλύματος, φυσιολογικού ορού» ανέφερε.

Η ποσότητα ωστόσο που ανιχνεύθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα είναι μία ποσότητα που θα χρειαζόντουσαν 3 βαλίτσες ανάνηψης και 10 έως 15 αμπούλες, εξήγησε ο κ. Αλεξάνδρου, ενώ σημείωσε πως στα έγγραφα του νοσοκομείου δεν αναφέρεται χορήγηση κεταμίνης.

Πάτρα: «Παρέλαση» γιατρών και νοσηλευτών στην ανακρίτρια

«Φως» στις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας συνεχίζουν να ρίχνουν γιατροί και νοσηλευτές που εξέτασαν το κοριτσάκι από την πρώτη ημέρα νοσηλείας του μέχρι την ημέρα που έφυγε από τη ζωή.

Το «κατώφλι» της 18ης ανακρίτριας, που χειρίζεται την υπόθεση δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας από τη μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου, αναμένεται να περάσουν σήμερα τρία ακόμη πρόσωπα.

Στο μεταξύ χθες, ενώπιον της ανακρίτριας κατέθεσαν τέσσερις γιατροί από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας. Ανάμεσα στους τέσσερις μάρτυρες που κλήθηκαν ήταν η διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής στο Καραμανδάνειο αλλά και μία ακόμη γιατρός, η οποία ήταν το πρώτο πρόσωπο που συνάντησε στο νοσοκομείο την μικρή Τζωρτζίνα στα επείγοντα περιστατικά, όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου την μετέφερε εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γιατρός φέρεται να κατέθεσε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου εμφανίστηκε στο νοσοκομείο λέγοντας πως το κοριτσάκι της είχε εμφανίσει νωρίτερα σπασμούς, δηλαδή έκανε έντονες κινήσεις με τα χέρια και το κεφαλάκι της.

Η μάρτυρας φέρεται να χαρακτήρισε ασαφή την περιγραφή της 33χρονης, ξεκαθαρίζοντας πως στο νοσοκομείο η Τζωρτζίνα δεν εμφάνισε κανένα τέτοιο σύμπτωμα.

«Εμφανίστηκε με την κόρη της, έλεγε πως το παιδάκι έχει σπασμούς, αλλά όταν την ρώτησα πιο συγκεκριμένα πράγματα, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Αν και ήταν ασαφής ως προς τι ακριβώς εμφάνισε το παιδί, εμείς κάναμε κανονικά εισαγωγή για να γίνουν περισσότερες εξετάσεις, οι οποίες ήταν όλες καθαρές. Μάλιστα, στο νοσοκομείο δεν έκανε κάποιο επεισόδιο» φέρεται να κατέθεσε μεταξύ άλλων στην ανακρίτρια η συγκεριμένη γιατρός.

Πάτρα: Ο παιδοκαρδιολόγος της Τζωρτζίνας

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες ήρθαν στη δημοσιότητα από την κατάθεση του παιδοκαρδιολόγου της Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο, Γιάννη Παπαγιάννη ο οποίος περιέγραψε στην κατάθεση του πώς και γιατί μπήκε η συσκευή του απινιδωτή και βηματοδότη στην Τζωρτζίνα, αν και πότε λειτούργησε, καθώς και τα σήματα που έστελνε η μητέρα χωρίς να καταγράφεται κάτι ανησυχητικό από το μηχάνημα.

«Θέλω να σας πω ότι η καρδιά του συγκεκριμένου παιδιού υπέστη μία πολύ μεγάλη δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου περιστατικού ανακοπής στο Καραμανδάνειο, όπου επί πενήντα λεπτά βρισκόταν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, κατά την οποία η οξυγόνωση και η αιμάτωση πάντοτε είναι κατώτερη του φυσιολογικού και εντούτοις δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή δυσλειτουργία της, γεγονός που συνηγορεί τόσο για τις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών, όσο και για την άριστη ποιότητα της καρδιάς» φέρεται να λέει ο κ. Παπαγιάννης.

«Το παιδί ήρθε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο μας και νοσηλεύτηκε από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. (…).

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του βρισκόταν στην Παιδιοκαρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό συνεχή παρακολούθηση σε μόνιτορ. Το παιδί υπεβλήθη σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο ο οποίος περιλάμβανε ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, φαρμακευτική δοκιμασία προκαϊναμίδης, για το Σύνδρομο Brugada και είχε επίσης υποβληθεί σε εκτεταμένο γενετικό έλεγχο για την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου γενετικού αρρυθμιογόνου αιτίου αιφνίδιου θανάτου – καρδιακής ανακοπής.

Κατά τον έλεγχο όλων αυτών που σας προανέφερα δεν διαπιστώθηκαν αρρυθμιογόνα σύνδρομα, ούτε συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες, ούτε μυοκαρδιοπάθειες, ενώ η λειτουργία της καρδιάς ήταν απολύτως φυσιολογική» φέρεται να εξηγεί.

Οι εξετάσεις της Τζωρτζίνας ήταν πολύ καλές, αλλά τοποθετήθηκε η συσκευή του απινιδωτή και του βηματοδότη, ύστερα από επιθυμία των γονιών της.

«Έγινε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του απινιδωτή για την αντιμετώπιση τυχόν άγνωστου αίτιου αιφνίδιου θανάτου, το οποίο όμως εμείς καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας του δεν είχαμε διαγνώσει.

Η τοποθέτηση του απινιδωτή ήταν επιθυμία των γονέων, παρά την απουσία σαφούς καρδιολογικής διάγνωσης».

Όπως εξηγεί ο ιδιος, η συσκευή μπήκε και ορίστηκε ένα κατώτερο όριο 60 σφύξεων και ένα ανώτατο όριο 222, πάνω από το οποίο θα σήμαινε κόκκινος συναγερμός και ο γιατρός θα ειδοποιούνταν με μήνυμα.

Ωστόσο, το μηχάνημα δεν έστειλε ποτέ σήμα, αλλά τα μόνα μηνύματα που έλαβε ο γιατρός ήταν περίπου 190 στον αριθμό από την Ρούλα Πισπιρίγκου, που του ζητούσε να την ενημερώνει για τη λειτουργία της καρδιάς της Τζωρτζίνας.

«Μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή λάμβανε μονίμως πληροφορίες, κατόπιν ενεργοποίησης του από τη μητέρα, λόγω ανησυχίας για την κατάσταση του παιδιού.

Σε όλα αυτά τα μηνύματα, δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο αρρυθμίας και τεκμηριώθηκε η καλή λειτουργία της συσκευής» ανέφερε ο γιατρός και συμπλήρωσε:

«Το παιδί δεν περίμενα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποια αρρυθμία διότι δεν κατεγράφη ούτε ταχυαρρυθμία, ούτε σοβαρή βραδυκαρδία, μη ανταποκρινόμενη στη βηματοδότηση.

Η συστολική λειτουργία της καρδιάς επίσης έχει ελεγχθεί στο Ωνάσειο και ήταν φυσιολογική. Ως εκ τούτου, οι πιθανές αιτίες του τελικού συμβάντος φαίνεται να είναι εξω καρδιακές».