Πατάτα: Ράλι» στην τιμή της – Εως και 10% πιο ακριβές οι τηγανητές στην εστίαση. «Φέτος δεν έχουμε νερό και για αυτό η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Αυξήσεις υψηλότερες του 10% καταγράφονται στις τηγανητές πατάτες στα καταστήματα εστίασης, την ώρα που οι παραγωγοί κάνουν λόγο για αύξηση στην τιμή πώλησης της πατάτας στο χωράφι μέχρι και 30%.
«Φέτος δεν έχουμε νερό και για αυτό η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη», τόνισε στο Action 24 ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.
«Διανύουμε ένα φοβερό πρόβλημα φέτος στο νησί. Όταν σε φυσιολογικές συνθήκες, με νερό και τον ήλιο που διαθέτει το νησί, κυμαινόμαστε στους 4 – 4,5 τόνους ανά στρέμμα, φέτος θα κινηθούμε γύρω στους δύο και αυτό με το ζόρι», ανέφερε ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γαλανάδων Νάξου.
Σε ερώτηση για την τιμή που θα πουλήσει, ο ίδιος σημείωσε: «Αν τα έξοδα ανά στρέμμα κυμαίνονται στα 800 – 850 ευρώ και επειδή υπάρχει μείωση της παραγωγής κάτω από το μισό, σε σχέση με άλλες χρονιές, μέσα από το χωράφι, η πατάτα θα πρέπει να ‘φύγει’ 90 λεπτά με 1 ευρώ».
Σύμφωνα με τους ίδιους, «αν συνυπολογίσουμε και τα υπόλοιπα έξοδα μέχρι να φτάσει στον πάγκο, τη συσκευασία, τα μεταφορικά κλπ., η τελική τιμή στην αγορά θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 2».
Ανάλογες ανατιμήσεις παρατηρούνται όμως και στα μαγαζιά. «Η τιμή που αγοράζουμε την κατεψυγμένη πατάτα έχει αυξηθεί κατά 10% με 14% περίπου.
Τη μερίδα πατάτες την πουλάμε 2,90 με 3,10 ευρώ, εκεί ‘παίζει’ η τιμή», δήλωσε ο Άρης Χρονόπουλος, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στο Χαϊδάρι.
«Η αύξηση αυτή οφείλεται περισσότερο στους μεσάζοντες, στα κόστη μεταφοράς, στα λιπάσματα. Όλα έχουν ανέβει στα ύψη. Ο παραγωγός είναι ο πιο θιγμένος», σημείωσε ο μαγαζάτορας.
Η ακρίβεια και οι ελλείψεις σε ηλιέλαια οδηγεί του εστιάτορες σε κατάργηση της τηγανιτής πατάτας από το μενού τους. Σε απόγνωση και οι καταναλωτές που βλέπουν ένα από τα πιο βασικά πιάτα – τουλάχιστον στην Ελλάδα – να αποσύρρεται λόγω… ακρίβειας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα είναι ο χώρος της εστίασης στη Χαλκιδική, καθώς η τιμή του ηλιέλαιου έχει φτάσει στα ύψη.
Μάλιστα, πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που σκέφτονται να… αφαιρέσουν τα τηγανιτά από το μενού.
Ένα από τα πιο λυπηρά που θα προκύψουν από μία τέτοια κίνηση είναι η πιθανή αφαίρεση της… τηγανιτής πατάτας, καθώς ιδιοκτήτες ταβερνών, εστιατορίων ή ταχυφαγείων σκέφτονται ακόμη και να τις «κόψουν» από το μενού επειδή, όπως λένε, οι τιμές στο ηλιέλαιο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την ίδια «τύχη» θα έχουν επομένως και τα καλαμαράκια ή τα τηγανιτά κολοκυθάκια και γενικά ό,τι τηγανίζεται με ηλιέλαιο.
Μάλιστα, υπάρχουν ήδη αρκετοί καταστηματάρχες που ζητούν ηλιέλαιο από άλλους συναδέλφους τους ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν την 25η Μαρτίου που αναμένεται αυξημένη κίνηση στην εστίαση.
«Δύο χρόνια με πανδημία, ήρθε ο πόλεμος να μας αποτελειώσει. Το ηλιέλαιο, που το 70% παραγωγής είναι από Ουκρανία, έχει φτάσει στα ύψη. Αγοράζαμε με 13-13,50 ευρώ και τώρα φτάσαμε 32,50 και δεν υπάρχει στην αγορά. Αρκετοί συνάδελφοι θέλουν από τον κατάλογο να βγάλουν ό,τι έχει σχέση με τηγανιτό (…). Υπάρχει μεγάλη έλλειψη» λέει στο ίδιο μέσο ιδιοκτήτης εστιατορίου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τον επιχειρηματία υπάρχουν φόβοι για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ενώ όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πλέον οι προμηθευτές δίνουν το 1/3 του ηλιέλαιου, σε σχέση με πριν.
Προ των πυλών βρίσκονται ανατιμήσεις σε αρκετά βασικά προϊόντα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτινάξει τις τιμές των σιτηρών και άλλων πρώτων υλών, οι οποίες σε συνδυασμό με το υψηλό ενεργειακό κόστος έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων, για τις οποίες ο μονόδρομος όπως φαίνεται έως τώρα είναι οι ανατιμήσεις.
Οι αρτοποιοί λαμβάνουν ήδη αλεύρι με την τιμή του να είναι αυξημένη κατά 80% και όσοι είχαν συγκρατήσει τις τιμές τους έως τώρα, ετοιμάζονται για αυξήσεις ακόμη και κατά 20%.
Και ενώ η τιμή των σιτηρών αυξάνεται, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις το επόμενο διάστημα, μετά την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών και ζάχαρης από τη Ρωσία, όπως και του ηλιέλαιου που εισάγεται από την Ουκρανία.
Πόσο θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες σε σιτηρά ανά το κόσμο όταν η Ουκρανία και η Ρωσία καλύπτουν το 30% της παραγωγής;
Σε έρευνα της η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι θα υπάρξει ενίσχυση των ανοδικών πιέσεων, καθώς ανησυχεί για την έκταση της διαταραχής στην Ουκρανία και την ανοιξιάτικη φύτευση καλλιεργειών στην περιοχή.
Για τη ζάχαρη, η αγορά εκτιμά πιθανό έλλειμμα ζάχαρης το 2022/23, ευνοώντας την τιμή της, ενώ το υψηλό κόστος ζωοτροφών πιθανά να περιορίσει την προσφορά βόειου κρέατος, με ενίσχυση της τιμής του.
Επιπλέον το ρύζι, μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του σιταριού στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…