Πάσχα 2021

Πάσχα 2021: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι. Τι συμβαίνει με το αρνί. Έρευνα του ΙΕΛΚΑ για το φετινό Πάσχα. Πού κυμαίνονται οι τιμές για τα… καλούδια που θα βάλουμε στο πιάτο μας. Όλες οι τιμές και τι να προσέξετε στο xristika.gr.

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή (+0,7%) αναμένεται η τιμή του τυπικού πασχαλινού καλαθιού για το 2021, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία αφορούν τις μεγάλες αλυσίδες σουπερ-μάρκετ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το μέσο τυπικό καλάθι του 2021 -μη συμπεριλαμβανομένων αμνοεριφίων- υπολογίζεται στα 41,7 ευρώ, παρουσιάζοντας ανεπαίσθητη μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος (41,4 ευρώ).

Παράλληλα, το μέσο εύρος των τιμών (σ.σ. διαφορά μικρότερης με μέγιστης τιμής τυπικού καλαθιού) εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, και ειδικότερα στο 36%, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές για άλλη μία χρονιά έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος εναλλακτικών επιλογών.

Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να διαδραματίσει και η παρατηρούμενη ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών, με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, επιπλέον ποσοτήτων, δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών κλπ. Εκτιμάται δε, ότι θα παράσχει επιπλέον όφελος περίπου 13%.

Πάσχα 2021: Οι επιδράσεις της πανδημίας

Παράλληλα, όπως καταγράφεται στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν σημαντικά από τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας. Ειδικότερα:

⦁ Τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα. Το 2019, το 67% ή δύο στους τρεις καταναλωτές συμμετείχαν σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το εν λόγω ποσοστό ήταν το 2020 μόλις 3%.

⦁ Επίσης το 31%, το οποίο επέλεγε να κάνει το πασχαλινό του τραπέζι στον κλάδο της εστίασης ως το 2019, για δεύτερη χρονιά πρακτικά μηδενίζεται λόγω των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.

⦁ Παραμένει αυξημένη η τάση Do-It-Yourself (DIY) όσον αφορά τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Δηλαδή οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν. Χαρακτηριστικά, το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι ανεβαίνει από το 51% στο 62%.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση, θα επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, με ανώτατο αριθμό εννέα ατόμων. Εφόσον πρόκειται για υπαίθριο χώρο, θα επιτρέπεται η συνάθροιση δύο οικογενειών, με ανώτατο αριθμό 12 ατόμων.

Πάσχα 2021: Τι συμβαίνει με το αρνί

Παρότι οι περισσότερες κατηγορίες προϊόντων παρουσιάζουν μείωση, σημαντικά αυξημένη αναμένεται η τιμή του αρνιού τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ένας συνδυασμός παραγόντων πιέζει τις τιμές αυξητικά.

Η μειωμένη διάθεση προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Brexit, έχει οδηγήσει σε απορρόφηση προϊόντων από την ελληνική αγορά προς το εξωτερικό για το καθολικό Πάσχα (σ.σ. ειδικά Ιταλία και Ισπανία), λόγω και του ότι το καθολικό Πάσχα φέτος «έπεσε» αρκετά νωρίτερα από το ορθόδοξο.

Το ότι το ορθόδοξο Πάσχα φέτος «πέφτει» τόσο αργά σημαίνει ότι τα αμνοερίφια βάρους 10-13 κιλών, τα οποία ζητούνται κυρίως από τους καταναλωτές, είναι λιγότερα (σ.σ. γιατί τέτοια εποχή τα ζώα έχουν μεγαλώσει) και η μειωμένη προσφερόμενη ποσότητα σε αυτό το βάρος πιέζει την τιμή αυξητικά.

Πάσχα 2021: Πώς φαίνεται το αρνί αν είναι φρέσκο – Τι προσέχουμε στις σφραγίδες

Εκτός από το αν το αρνί, ή το κατσίκι που αγοράζουμε είναι φρέσκο, πρέπει να ξέρετε και από πού προέρχεται, ανάλογα με τις σφραγίδες που έχει επάνω του.

Πώς φαίνεται αν το αρνί, ή το κατσίκι είναι φρέσκα

  • Το αρνί, ή το κατσίκι «του γάλακτος», δηλαδή εκείνο που έχει τραφεί αποκλειστικά με γάλα και είναι μικρότερο από 4 ή 5 μηνών, έχει κρέας που είναι αρκετά ανοιχτόχρωμο.
  • Αν το αρνί, ή το κατσίκι είναι μεγαλύτερο (μέχρι ενός έτους περίπου) έχει πιο σκούρο ροζ κρέας.
  • Αν το αρνί είναι μεγαλύτερο από 1 έτους έχει πολύ πιο σκούρο χρώμα και έντονη, χαρακτηριστική μυρωδιά.
  • Τα οστά του αρνιού πρέπει να έχουν ροζ απόχρωση. Όσο μικρότερης ηλικίας είναι, τόσο πιο ροζ είναι τα οστά του. Αντιθέτως το ανοιχτό ροζ (σχεδόν λευκό) χρώμα των οστών, προδίδει τη μεγάλη ηλικία του ζώου.
  • Προτιμήστε αρνιά με παχουλές και στρογγυλεμένες αρθρώσεις, με στεγνό και ξηρό εξωτερικό δέρμα, όχι όμως, ξηρό και γεμάτο «ρυτίδες», που προέρχονται από την υπερέκθεση στον ήλιο.
  • Είναι καλό το αιγοπρόβειο κρέας που αγοράζουμε να είναι πάντα ροζ χρώματος και το λίπος του να είναι μπεζ και συνεκτικό.
  • Αποφύγετε το κρέας που είναι αφυδατωμένο, σκουρόχρωμο και το λίπος του είναι κίτρινο.
  • Μην σας απασχολεί αν πάνω στη σάρκα υπάρχουν σφραγίδες από ελέγχους ποιότητας. Είναι από φυτικά υλικά και σίγουρα, ακίνδυνες.
  • Αν αγοράσουμε «εντεράκια», για το παραδοσιακό μας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού, της όψης, της οσμής που γνωρίζουμε και να μην είναι εκτεθειμένα, στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα. Φροντίζουμε να τα καθαρίσουμε πολύ καλά.
  •  Η διάκριση των κατεψυγμένων εντέρων από τα νωπά είναι εύκολη, γιατί τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, δηλαδή υπάρχει το εντερικό περιεχόμενο τους, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που αποψύχθηκαν, είναι καθαρισμένα.