Πάρτε άμεσα χιλιάδες ευρώ με «κουπόνια»: «Δώρο» από το κράτος

Επιχειρήσεις: Σημαντική «ανάσα» για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά το πολύμηνο lockdown. Πώς θα λάβουν επιδότηση χιλιάδων μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Προς τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και οι οποίες είχαν συμμετάσχει στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Πρόκειται για περίπου 25.000 επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα, η οποία μπορεί να φθάσει στο 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% το 2020 και έλαβαν ενίσχυση μέσω των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορούν να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος.

Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.

Το ποσό που θα λάβουν όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα τέλη του 2021.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Επιχείρηση στον τομέα της εστίασης έλαβε από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικά 20.000 ευρώ, καταγράφοντας απώλεια τζίρου 45% την περασμένη χρονιά.

Το υπουργείο Οικονομικών της δίνει τη δυνατότητα να λάβει επιχορήγηση ίση με το 35% του ποσού των επιστρεπτέων, δηλαδή 7.000 ευρώ (το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται).

Το ποσό που θα πρέπει να αποπληρώσει από τον Ιανουάριο του 2022 ανέρχεται στις 20.000 ευρώ, δηλαδή στο 100% της επιστρεπτέας, σε 60 δόσεις. Δηλαδή θα λάβει συνολικά 27.000 ευρώ και θα επιστρέψει 20.000 ευρώ.

Εκτός από τα “κουπόνια ρευστότητας” υπάρχουν άλλες δυο επιλογές που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που πήραν κρατικό δάνειο από οποιοδήποτε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:

  • Να πληρώσουν εφάπαξ το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%
  • Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022

Για παράδειγμα, επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση 10.000 ευρώ έχει τις εξής επιλογές:

Να αποπληρώσει εφάπαξ το 50% του ποσού, δηλαδή 5.000 ευρώ, κερδίζοντας μάλιστα επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλει 4.250 ευρώ

Να αρχίσει να αποπληρώνει σε 60 μηνιαίες δόσεις τα 5.000 ευρώ που πρέπει να επιστρέψει στο Κράτος από τις 31/1/2022 έως 31/1/2027

Να λάβει πιστωτικό ύψους 3.500 ευρώ φέτος για να καλύψει την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Κατόπιν στις 31/1/2022 θα πρέπει να υπολογίσει ότι θα κληθεί να πληρώνει σταδιακά σε 60 δόσεις, το σύνολο της ενίσχυσης που έλαβε δηλαδή και τα 10.000 ευρώ.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει πάρει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει προς το κράτος.

Με τον αριθμό αυτό θα γίνεται είτε ή αποπληρωμή του ποσού με δόσεις είτε θα προχωρά η εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Επιχειρήσεις: Ποιοι θα λάβουν άμεσα έως 100.000 ευρώ

Το πολύμηνο lockdown έφερε κατακόρυφη πτώση του ετήσιου τζίρου στην εστίαση. Καφέ, μπαρ και εστιατόρια έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με χρέη χιλιάδων ευρώ, με την κυβέρνηση ωστόσο να δεσμεύεται στήριξη. Ποιοι δικαιούνται «δεύτερης ευκαιρίας» στο πρόγραμμα ύψους 270 εκατ. ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 30/07/2021, η διαδικασία υποβολών αιτήσεων για δύο σημαντικές Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020), που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης COVID19 και στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα η Δράση, «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» επιδοτεί έως 100.000 ευρώ τις επιχειρήσεις εστίασης, για την αγορά πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Δράση αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις εστίασης υπέβαλαν αίτηση με τον προϋπολογισμό των αιτήσεων να ξεπερνάει τα 270 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία ένταξης ήταν ιδιαίτερα απλή καθώς επαρκούσε η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να πληροί τους όρους και τις τυπικές προϋποθέσεις της Πρόσκλησης.

Ήδη έχουν ενταχθεί 9.884 επιχειρήσεις (ΔΔ 98.830.222 €) ενώ έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι οι διαδικασίες εντάξεων και εκταμιεύσεων συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς.»

Επιχειρήσεις: Περιθώριο ως 30 Σεπτεμβρίου γι αυτούς που απορρίφθηκαν

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν στις δύο ανωτέρω Δράσεις, δύνανται μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής απόφασης να υποβάλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης μέχρι και την Πέμπτη 30/09/2021 και ώρα 15:00. Η δυνατότητα αυτή, προσφέρει μια επιπλέον ευκαιρία σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις να ενταχθούν στις δύο Δράσεις και να επωφεληθούν από αυτές.

Χάρη στις δύο Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών στηρίζονται άμεσα προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν ανοικτές ανάλογες Δράσεις που υποστηρίζουν παιδότοπους, γυμναστήρια καθώς και τουριστικές επιχειρήσεις.

Επιχειρήσεις: Για κοροϊδία μιλούν οι ιδιοκτήτες

Απορρίπτονται χιλιάδες αιτήσεις. Για κοροϊδία μιλούν οι επαγγελματίες στην εστίαση, αναφορικά με τις επιδοτήσεις που τους έταξαν για την κάλυψη της «χασούρας» από το πολύμηνο lockdown. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Λιγότερο από το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης που αναμένεται να επωφεληθούν από το ειδικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση έχουν επιδοτηθεί.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση ένταξης επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ο αριθμός των ενταγμένων σε αυτό επιχειρήσεων ανέρχεται σε 9.884 επιχειρήσεις με τις ενισχύσεις να είναι συνολικού προϋπολογισμού 98,83 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν 35.000 επιχειρήσεις, περίπου το ήμισυ αυτών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Μεγάλος είναι την ίδια ώρα ο αριθμός των επιχειρήσεων των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι μόνο με την τέταρτη απόφαση (δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουλίου 2021) απόρριψης αιτήσεων ένταξης χρηματοδότησης απορρίφθηκαν 2.071 αιτήσεις για συνολική χρηματοδότηση 17,068 εκατ. ευρώ. Συνολικά έως τώρα με τις τέσσερις αποφάσεις απόρριψης αιτήσεων έχουν απορριφθεί 2.745 αιτήσεις συνολικής επιχορήγησης (δημόσια δαπάνη) 25,14 εκατ. ευρώ.

Με την τέταρτη απόφαση ένταξης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 544 επιχειρήσεις με την αντίστοιχη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 4,15 εκατ. ευρώ.

Ανά περιφέρεια η ένταξη των επιχειρήσεων έχει μέχρι στιγμής ως εξής:

– Αττική: 1.685 επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση συνολικού ύψους 25,72 εκατ. ευρώ.

– Στερεά Ελλάδα: 291 επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση συνολικού ύψους 2,085 εκατ. ευρώ.

– Νότιο Αιγαίο: 1.367 επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση συνολικού ύψους 98,83 εκατ. ευρώ.

– Λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία): 3.469 επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση συνολικού ύψους 28,28 εκατ. ευρώ.

– Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 3.072 επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση συνολικού ύψους 25,6 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί έχουν δικαίωμα επανυποβολής αίτησης αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 3 μ.μ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης αφορά σε μη επιστρεπτέα επιδότηση για την αγορά πρώτων υλών με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ.

Η επιχορήγηση που δίνεται φτάνει μέχρι το 7% του τζίρου που είχε η επιχείρηση το 2019 και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr με την ένδειξη «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών».

Επιχειρήσεις: Για στοχοποίηση μιλά η ΠΟΕΣΕ

Εντωμεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αγορά το ποινολόγιο που περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στην αγορά εστίασης.

Η ΠΟΕΣΕ, σε επιστολή που απέστειλε χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζει προκλητική παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (πρόστιμα 2.000-10.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 7, 15 ή 60 ημέρες), με σκοπό δια της στοχοποίησης του κλάδου να μετακυλιστούν ευθύνες.

Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στο σημείο που λέει «Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η νέα παράβαση».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, προκαλείται εύλογα αγανάκτηση στον κλάδο της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, για την αρνητική διαφοροποίηση και δημόσια έκθεσή του, με υπερπροβολή μεμονωμένων περιπτώσεων έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων εστίασης, που έχει υποστεί τόσα αλλά συνεχίζει την προσπάθεια.

«Η στοχοποίηση του κλάδου μας και η καταπάτηση της εκ του Συντάγματος υποχρέωσης της κυβέρνησης να νομοθετεί με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας, έναντι των πολιτών της, χωρίς αδικαιολόγητες αρνητικές εξαιρέσεις, είμαστε βέβαιοι ότι σας βρίσκει αντίθετους.

Ζητούμε ίση μεταχείριση. Σας παρακαλούμε για την ανάκληση της παραπάνω διάταξης, που υποτιμά την προσωπικότητα κάθε συναδέλφου ως πολίτη της χώρας μας», υπογραμμίζει στη επιστολή της η ΠΟΕΣΕ.