Παρκάρισμα: Προσοχή! Τσουχτερά πρόστιμα αν παρκάρεις σε αυτές τις θέσεις

Παρκάρισμα: Τα ηλεκτρικά αυξάνονται συνεχώς και συνεπώς απαιτούνται περισσότερες θέσεις φόρτισης. Μην παρκάρεις λοιπόν σε θέσεις για φόρτιση ηλεκτρικών γιατί σε περιμένει βαριά «καμπάνα». Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η ηλεκτροκίνηση, πέρα από όλα τα άλλα, έχει χωρίσει πλέον τους οδηγούς και σε δύο στρατόπεδα, τα οποία όμως καλούνται να συνυπάρξουν.

Όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλων τριβών και έντασης είναι η κατάληψη των θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων από συμβατικά.

Το θέμα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπως και στην χώρα μας, όπου -όπως συνηθίζεται- δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για το ποιος κάνει τι και πότε.

Σε άλλες χώρες πάντως έχουν πάρει απόφαση να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό. Και η πιο προσφιλής λύση, που πάντα πιάνει, είναι τα υψηλά πρόστιμα.

Στην Αυστραλία για παράδειγμα οι κατά τόπους κυβερνήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υιοθέτηση προστίμων για όσους καταλαμβάνουν θέση ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Τα πρόστιμα ξεκινούν από περίπου 150 ευρώ στην Victoria και φθάνουν έως και τα 2.000 ευρώ στην Australia Capital Territory.

Τα πρόστιμα αυτά μοιάζουν εξοντωτικά για κάποιον που απλά έκανε το λάθος (έστω και σκόπιμα) να παρκάρει σε θέση για ηλεκτρικά. Όμως οι Αρχές κρίνουν ότι είναι ένα σωστό μέσο για να “σοκάρουν” το κοινό και να το κάνουν να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Πρέπει δηλαδή να μάθουν όλοι ότι υπάρχουν θέσεις για να παρκάρει κανείς το συμβατικό του αυτοκίνητο και θέσεις που δεν επιτρέπεται. Και οι χώροι φόρτισης ηλεκτρικών είναι απαγορευμένοι για τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Ο λόγος που η Αυστραλία είναι τόσο αυστηρή με το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ότι παρά τα 800.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην χώρα, οι υποδομές σε φορτιστές δεν επαρκούν.

Σε κάθε περίπτωση, το παρκάρισμα σε θέση φόρτισης είναι όχι μόνο παράνομο αλλά και μία ξεκάθαρα αντικοινωνική πράξη.

Η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας είναι τελείως ανεξέλεγκτη σε αυτόν τον τομέα, οπότε ίσως και εδώ να χρειάζεται ο “μπαμπούλας” του προστίμου έτσι ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα σε μία σειρά.

Παρκάρισμα: Πού φορτίζετε δωρεάν στην Αθήνα το ΙΧ σας;

Έναν χρόνο μετά την εγκατάσταση και λειτουργία 25 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε 19 σημεία της πόλης, ο δήμος Αθηναίων παρατείνει τη δωρεάν φόρτιση για έναν επιπλέον χρόνο.

Στόχος της απόφασης είναι να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση στην πρωτεύουσα και να επιτευχθεί ο στόχος της πράσινης ενέργειας και σταδιακά της μηδενικής εκπομπής ρύπων.

Η “πράσινη” πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με την Protergia, κομμάτι της MYTILINEOS.

Η εταιρεία -μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του δήμου Αθηναίων– προέβη στη δωρεά του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και του συστήματος διαχείρισης που αφορά την απομακρυσμένη παρακολούθηση της καλής λειτουργίας και χρήσης των σταθμών φόρτισης.

Εδώ κι έναν χρόνο, οι οδηγοί υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων, φορτίζουν δωρεάν τα οχήματά τους στα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι ειδικοί φορτιστές, με τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Παρκάρισμα: Το «πράσινο» αποτύπωμα σε αριθμούς

Σύμφωνα με στοιχεία της Protergia, τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί συνολικά 17.173 φορτίσεις στους 19 σταθμούς του δήμου Αθηναίων, που αντιστοιχούν σε κάλυψη απόστασης με «πράσινη» ενέργεια ίσης με 1,52 εκατ. χλμ. ή -διαφορετικά- διάνυσης της περιμέτρου της γης, 38 φορές.

Παράλληλα, μέσω της πρωτοβουλίας, έχει αποτραπεί η εκπομπή 182,35 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (Co2) από την ατμόσφαιρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με Co2 που μπορούν να απορροφήσουν συνολικά 7.294 δέντρα.

Ο δήμος Αθηναίων, άλλωστε, έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2040, υιοθετώντας ένα πλάνο βιώσιμων μετακινήσεων.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Η Αθήνα βήμα-βήμα κερδίζει το στοίχημα της βιώσιμης μετακίνησης. Με πρωτοβουλίες όπως αυτή, ενισχύουμε την ηλεκτροκίνηση και δεσμευόμαστε για μία πόλη όλο και πιο πράσινη και ανθεκτική. Ευχαριστούμε την Protergia για τη συμβολή της στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη».

Τα σημεία που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να φορτίσουν το ηλεκτρικό/υβριδικό τους αυτοκίνητο, στην Αθήνα:

-Λιοσίων 22 – Πλατεία Βάθη

-Σκουφά 13 – Κολωνάκι

-Λουκιανού 7 – Κολωνάκι

-Πάρκο Μαιάνδρου (Μιχαλακοπούλου) – Ιλίσια

-Αρχιμήδους 23Β – Παγκράτι

-Ηρώδου Αττικού, έναντι αρ. 25 – κοντά στο Καλλιμάρμαρο

-Πλατεία Ελευθερίας 25 (Πλατεία Κουμουνδούρου)

-Ηρακλειδών 66 – Θησείο

-Ευμολπιδών 34 – Γκάζι

-Βελβενδού 47 – Άνω Κυψέλη

-Χρήστου Μάντικα – Κυψέλη* (μπροστά από πάρκο)

-Φειδιππίδου 30 – Αμπελόκηποι

-Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας – Αμπελόκηποι

-Σούτσου – παραπλεύρως της πλατείας Μαβίλη

-Αναπαύσεως & Ραζηκότσικα – Μετς

-Λεωφ. Γεωργίου Καφαντάρη & Λ. Βουλιαγμένης – Άγιος Αρτέμιος

-Ιακωβίδου 1-3 – Πατήσια

-Αθηνάς & Λυκούργου – Ομόνοια

-Τριπόλεως 25 – Κολωνός

Σημειώνεται ότι, ο σταθμός φόρτισης στην Κυψέλη δε λειτουργεί προσωρινά – Σχεδιάζεται η μετακίνησή του σε νέα θέση λόγω της εκτέλεσης έργων του Μετρό.