Πάρε τώρα άτοκο δάνειο άμεσα έως 150.000 ευρώ: Αιτήσεις για το «Σπίτι μου»

Στεγαστικά δάνεια: Τους πρώτους τρείς μήνες του 2023 θα δοθούν τα φθηνά στεγαστικά δάνεια ενώ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συναντήσεις ΔΥΠΑ πρ. ΟΑΕΔ με τις τράπεζες για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα δοθούν τα πρώτα στεγαστικά δάνεια του προγράμματος “Σπίτι μου”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ή ΔΥΠΑ π.ΟΑΕΔ έχουν ήδη ξεκινήσει οι συναντήσεις με εκπροσώπους του συνόλου των τραπεζών, προκειμένου να καθοριστούν οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις για την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων έως 150.000 σε 10.000 νέους αρχικά έως 39 ετών για κατοικία 120 τ.μ..

Οι συζητήσεις και το πλαίσιο της δράσης για τα φθηνά στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, προκειμένου το πρώτο τρίμηνο του 2023 να χορηγηθούν τα πρώτα στεγαστικά δάνεια στους δικαιούχους. Εξετάζεται να υπάρξει προτεραιότητα στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια, ή είναι ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κλειδώσει και ειδική ρήτρα για την αγορά κατοικιών.

Οι νέοι έως 39 ετών δεν θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν στεγαστικά δάνεια και να αγοράσουν τη νέα κατοικία τους με επιδοτούμενο δάνειο μέσω της ΔΥΠΑ από συγγενείς.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, θα υιοθετηθούν αυτά που θα ισχύσουν φέτος για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης φέτος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Αίτηση για την λήψη δανείου θα μπορούν να υποβάλλουν 10.000 νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών, αρκεί το ένα μέλος να πληροί το ηλικιακό όριο.

Το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για τους πολύτεκνους (άνω των τριών παιδιών) ακόμη κι αν τα τέκνα αποκτηθούν κατά την διάρκεια εξόφλησης του δανείου.

Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας και έτος κατασκευής έως το 2007.

Προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).

Η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα), ενώ για δάνειο 150.000 η μηνιαία δόση στα 434 ευρώ για 30 αποπληρωμής.

Στην πρώτη περίπτωση οι ετήσιοι τόκοι είναι 1.680 ευρώ λιγότεροι και στην δεύτερη 2.640 ευρώ.

Ανάλογα με το ύψος του δανείου και τα εισοδηματικά κριτήρια οι τράπεζες θα ορίσουν το ύψος του αρχικού κεφαλαίου που θα απαιτείται κατά περίπτωση.

Πρόκειται για την πρώτη δράση που θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της ΔΥΠΑ θα είναι άτοκα, ενώ για το ποσό των τραπεζών (1/4 του δανείου) η κυβέρνηση συμφώνησε ήδη να οριστεί πλαφόν στο ύψος του ανώτατου επιτοκίου που θα μπορούν να επιβάλουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Το ύψος του επιτοκίου που θα επιβάλουν οι τράπεζες για το ¼ του δανείου έχει κλειδώσει ότι θα είναι ίσο με Euribor του τελευταίου τριμήνου του έτους προσαυξημένο κατά 4%.

Με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα και νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες το επιτόκιο για το σύνολο του δανείου υπολογίζεται ότι διαμορφωθεί μεταξύ 1,25- 1,5%.

Ακόμη για τη λήψη στεγαστικού δανείου θα απαιτείται η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη 10% επί της αξίας του ακινήτου.

Πέρα από την χορήγηση δανείων, το επόμενο διάστημα θα τρέξουν:

-Πρόγραμμα «Κάλυψη» που προβλέπει τη μίσθωση – σε πρώτη φάση – άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε 2.500 νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών.

-Πρόγραμμα που αφορά στη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε 10.000 νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών με κοινωνικά κριτήρια.

-Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Ενοικιάζω» για Κενά Σπίτια. Επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν. Αφορά έως 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές (50 εκατ. ευρώ).

-Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Εξοικονομώ» για 40.000 νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιπλέον επιχορήγησης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (350 εκατ. ευρώ).

-Θεσμοθέτηση της «κοινωνικής αντιπαροχής». Το δημόσιο θα παρέχει σε ιδιώτες κατασκευαστές ακίνητα, στα οποία θα πρέπει να κατασκευάσουν, με δικά τους έξοδα, σύγχρονα κτίρια κατοικίας. Από αυτά, τα μισά θα πρέπει να τα μισθώνουν σε δικαιούχους της ΔΥΠΑ, με χαμηλά ενοίκια. Τα υπόλοιπα θα τα αξιοποιούν εμπορικά. Αφορά 10.000 πολίτες, με μηδενικό κόστος για το δημόσιο.