Παράταση φορολογικών δηλώσεων 2020: Ήταν ξεκάθαρο πως οι φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν θα τελείωναν εντός προθεσμίας. Διαβάστε στο xristika.gr μέχρι πότε δόθηκε διορία.
Η προαναγγελία από την Βουλή του Πρωθυπουργού για 8 δόσεις (από τον Ιούλιο μέχρι και το Φεβρουάριο) για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος αντι των 6 μηνιαίων για τις επιχειρήσεις και των τριών δίμηνων για να νοικοκυριά αλλάζει τα πράγματα και για την παράταση που θα δοθεί.
Συνεπώς μέσα στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν για αύξηση των δόσεων στις 8 για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και από πέντε σε έξι για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και η νέα ειδική ρύθμιση από 12 άτοκες έως 24 έντοκες δόσεις για τις συσσωρευμένες οφειλές σε αναστολή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους θα πρέπει να περιμένουμε και μια που θα κάνει εξαίρεση στο νόμο και θα προβλέπει σαφώς ότι τόσο η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων όσο και η πρώτη δόση θα είναι μέσα στον Ιούλιο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:
Το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ανακοινώνει τη χρονική παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έως και τις 29 Ιουλίου 2020.
Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους.
Επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.
Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Υπενθυμίζεται ότι:
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν κατατεθεί 3.251.991 δηλώσεις δηλαδή περίπου οι μισές από τις περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεις που αναμένει η ΑΑΔΕ για να λήξει χωρίς παράταση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις 30 του μήνα θα πρέπει να υποβάλλονται το δεύτερο μισό τους μήνα 213.333 δηλώσεις κάθε μέρα ενώ μέχρι τώρα με ελάχιστες εξαιρέσεις ο ρυθμός υποβολής βρίσκεται σε ημερήσια βάση πολύ κατω από τις 100.000 δηλώσεις. Τα αίτια είναι προφανή :Στην συνήθη απροθυμία της υποβολής της δήλωσης όσων γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν φόρο προστέθηκε φέτος και η μεγάλη αναστάτωση που έχει φέρει στην οικονομία η εξάπλωση του κορονοϊού και το lockdown στην οικονομία.
Οι αριθμοί είναι αρκετά « εύγλωττοι» σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί το 69,71% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι είτε μηδενικές ή πιστωτικές. Συγκεκριμένα 1.869 .622 δηλώσεις που αντιστοιχούν στο 56,26% του συνόλου έχουν μηδενικό φόρο ενώ 437.330 πιστωτικές με μέση επιστροφή φόρου 252,5 ευρώ.
Οι χρεωστικές δηλώσεις είναι 985.938 αντιστοιχούν στο 30,29% και έχουν μέσο φόρο 597,4 ευρώ δηλαδή από την μέση κλίμακα και κάτω με τις δηλώσεις που θα έχουν υψηλό φόρο να αναμένονται.
Ακόμη πιο ενδεικτικό είναι η καθυστέρηση που φανερώνουν τα στοιχεία για την υποβολή των δηλώσεων όσων έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η μονάδα μέτρησης είναι το έντυπο Ε3 όπου ακριβώς αναγράφονται τα ποσά από επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέχρι και χθες είχαν 314326 έντυπα Ε3 έναντι του 1,54 εκατομμυρίου που αναμένει η ΑΑΔΕ.
Οι αιτίες της καθυστέρησης είναι προφανείς. Περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους για 2,5 μήνες από τα μέσα Μαρτίου έως και το τέλος Μαϊου και κάποιες (π.χ. πολλές τουριστικές μονάδες) δεν έχουν επαναλειτουργήσει ακόμη. Ακόμη όμως και αν ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας όμως η απώλεια εισοδημάτων είναι πολύ μεγάλη παρά τα μέτρα στήριξη της επιχειρήσεων που έχουν φτάσει τα 12,7 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους, τα λογιστικά γραφεία καλούνται να ξεπεράσουν το… τέρας της γραφειοκρατίας αλλά και τα προβλήματα των ηλεκτρονικών πλατφορμών, την ώρα που παράλληλα «τρέχουν» οι φορολογικές δηλώσεις, που λήγουν στις 30 Ιουνίου, οι ρυθμισμένες οφειλές, η απόδοση του ΦΠΑ κι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
Ο όγκος είναι τεράστιος κι όπως λένε χαρακτηριστικά δεν φτάνουν ούτε οι αργίες και τα Σαββατοκύριακα για να βγει η δουλειά. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι, ωστόσο, υπάρχουν άλλα 4 εκατομμύρια που περιμένουν την παράταση, που δίνεται κάθε χρόνο και λόγω των συνθηκών θα δοθεί και φέτος, όμως δύσκολα ο επιπλέον μήνας θα καταφέρει να σώσει την κατάσταση
Οι φοροτεχνικοί ζητούν να δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο με τις πλατφόρμες του υπουργείου Εργασίας και την ΕΡΓΑΝΗ για επιχειρήσεις κι εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορονοϊό, όσο και με το επερχόμενο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στο οποίο ήδη έχουν εντοπιστεί προβλήματα, έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στα λογιστικά γραφεία.
Μέσα σ’ όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το αλαλούμ με το taxisnet, το οποίο εμφανίζει συνεπείς φορολογούμενους να χρωστούν, κάτι το οποίο οφείλεται σε αστοχία του συστήματος, που θα λυθεί άμεσα.
Κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων υπολογίζεται με ενιαία κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στην κλίμακα αυτή:
Με την ίδια κλίμακα, αλλά αυτοτελώς, φορολογούνται τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.
Για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες ασκούμενες από κατ’επάγγελμα αγρότες ισχύει ετήσια έκπτωση φόρου που φθάνει μέχρι:
Η έκπτωση αυτή κατοχυρώνεται πλέον μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί και δηλωθεί δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους 10% – 18,75% επί του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος.
Η ισχύουσα κατά περίπτωση ανέρχεται στο ανώτατο ποσό της εφόσον το ετήσιο εισόδημα από μισθούς-συντάξεις ή κατ’ επάγγελμα ασκούμενες αγροτικές δραστηριότητες δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ. Για εισοδήματα από μισθούς-συντάξεις ή κατ’ επάγγελμα ασκούμενες αγροτικές δραστηριότητες, τα οποία ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, το ισχύον ποσό έκπτωσης μειώνεται κατά το 1% του ποσού κατά το οποίο το εισόδημα υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
Αυτοτελώς, φορολογούνται και τα εισοδήματα από ακίνητα. Για τα εισοδήματα αυτά, ισχύει φορολογική κλίμακα με συντελεστές 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ (από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ του συνολικού ετησίου εισοδήματος) και 45% για το υπερβάλλον ποσό (πάνω από τα 35.000 ευρώ).
Από τη φορολογική νομοθεσία προκύπτει ότι υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν:
Αντίθετα, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει,δευτερεύουσα κατοικία / επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση:
Πρόστιμο επιβάλλεται μεταξύ άλλων περιπτώσεων, όταν:
Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις αυτές καθορίζονται, μεταξύ άλλων, ως εξής:
Διευκρινίσεις σχετικά με τις ως άνω διαδικαστικές παραβάσεις του άρθρου 54 του ν.4174/2013 έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1252/2015 εγκύκλιο.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…