Πανικός στην αγορά: Έρχονται χιλιάδες λουκέτα

Επιχειρήσεις: Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων μετά το πέρας της πανδημίας καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μαζικά λουκέτα στην αγορά.

Ακόμα και υγιείς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν, κυρίως για επενδύσεις μικρής κλίμακας, φαίνεται πως έχουν αναλωθεί για την απορρόφηση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη τους.

Χωρίς να μπορεί να αποτιμηθεί με ασφάλεια όλο το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας, περισσότερο ευάλωτες είναι οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή, οι οποίες «πνίγονται» από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το β’ εξάμηνο το 2020 και τις προοπτικές για το 2021 αποτυπώνει δυσοίωνα μηνύματα για λουκέτα, απολύσεις και δυσκολία στην πληρωμή των υποχρεώσεων.

Επιχειρήσεις: Τι έδειξε η έρευνα

  • 4 στις 10 (38,2%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα
  • Το 53,6% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% μείωση της ζήτησης, το 54,6% μείωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση
  • Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το β’ εξάμηνο του 2021 έναντι του 3,4% που δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού και του 84,1% που δήλωσε πως θα το κρατήσει σταθερό
  • Το 63,1% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν τα μεγαλύτερα προβλήματα

Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020.

Περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:

  • στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ)
  • στις φορολογικές της υποχρεώσεις (30,1%)
  • στις υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%)

Περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:

  • στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (26,6%)
  • στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασμούς (25,1%)
  • Σχεδόν 1 στις 2 (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το επόμενο διάστημα

Επιχειρήσεις: Άμεση ενίσχυση 3.000 ευρώ

Μεγάλη «ανάσα» για τους εμπόρους που δεν άνοιξαν την εορταστική περίοδο. Ποιες είναι 1.333 επιχειρήσεις που θα λάβουν άμεσα την οικονομική στήριξη. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την ενίσχυση των 3.000 ευρώ θα λάβουν το επόμενο διάστημα (ίσως και μέχρι το τέλος Μαΐου) αρκετές από τις εμπορικές επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές την εορταστική περίοδο στα τέλη του 2020, στη Δυτική Αττική και σε περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας.

Πρόκειται για 1.333 επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στην πρώτη φάση δικαιούχων που εγκρίθηκε η αίτησή τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID 19».

Το ποσό των 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση είναι μη επιστρεπτέο και μη συμψηφιζόμενο, ενώ οι βασικές προϋποθέσεις είναι:

  • η επιχείρηση να είναι εγκατεστημένη στις περιοχές του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, της Κοζάνης, της Καλύμνου, της Δημοτικής Κοινότητας Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου, της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεός Ελλάδας
  • η επιχείρηση να δραστηριοποιείται σε κάποιον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ κατά την 18/12/2020
  • οι ενισχύσεις που λαμβάνουν, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας, σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης, να μην υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ για την κυλιόμενη τριετία.

Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις ρούχων, υποδημάτων, επίπλων, παιχνιδιών, ηλεκτρικών συσκευών, ανθοπωλεία, κομμωτήρια κ.ά.

Από τις 19 Μαρτίου που «άνοιξε» το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί 2.778 αιτήσεις. Η επόμενη περίοδος πληρωμής θα είναι εντός τού Ιουλίου και θα αφορά τις 440 αιτήσεις που έγιναν δεκτές αλλά δεν εντάχθηκαν στην πρώτη φάση πληρωμής, καθώς και όσες γίνουν δεκτές από τις 778 αιτήσεις που μένουν να αξιολογηθούν.

Όπως τονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις 227 επιχειρήσεις που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, θα υπάρξει τροποποίηση της πρόσκλησης με παράταση προθεσμίας μέχρι τα μέσα Ιουνίου (έως τις 16/6, ενώ κανονικά έληγε στις 25/5), ώστε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία υποβολής για τέτοιες περιπτώσεις καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι απορρίψεις οφείλονται στην πλειονότητά τους σε λάθη στην υποβολή ή σε τεχνικά ζητήματα που δύνανται να διορθωθούν.

Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η καταβολή της ενίσχυσης προγραμματίζεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις αρχές Ιουλίου.

Επιχειρήσεις: Αυτή η ελληνική τράπεζα δίνει άμεσα δάνειο έως 50.000 ευρώ

Ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση. Ποιοι είναι οι όροι και πώς μπορείτε να καταθέσετε αίτηση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Στη στήριξη των πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών επικεντρώνει τις προσπάθειές της η Attica Bank, χορηγώντας νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέχρι €50.000, με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους μέσω του Γ΄ Κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η κίνηση στήριξης έρχεται σε συνέχεια της επιτυχούς συμμετοχής της στους προηγούμενους δύο Κύκλους του Προγράμματος Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της HDB, κατά τους οποίους χορηγήθηκαν δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε ελληνικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους (μικρομεσαίες και μεγάλες) με την εγγύηση σε ποσοστό 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στον Γ’ Κύκλο τα δάνεια θα στοχεύσουν αποκλειστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, με τζίρο έως €200.000 για το 2019, καθώς η επιμήκυνση των επιπτώσεων της πανδημίας πλήττει σημαντικά τις επιχειρήσεις αυτές.

Θα χορηγηθούν με το ίδιο ποσοστό εγγύησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και με δυνατότητα επιδότησης έως το 100% της προμήθειας εγγύησης.

Οι εγγυήσεις της HDB έχουν την ισχύ του Ελληνικού Δημοσίου. Το ανώτατο ύψος δανείου αγγίζει έως το 25% του Κύκλου Εργασιών του 2019 και η διάρκεια του δανείου ανέρχεται έως 5 έτη.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν το αίτημά τους στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.ependyseis.gr/mis, επιλέγοντας την Attica Bank ως την Τράπεζα από την οποία επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν.