Πανεπιστήμια: Τέλος το πανεπιστημιακό άσυλο της ασυδοσίας. Σε όλα τα πανεπιστήμια τοποθετούνται ειδικά μηχανήματα εισόδου και αστυνομικοί που θα ελέγχουν τα πάντα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Πώς θα λειτουργεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Θεσμοθέτηση ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, με ειδικά μηχανήματα και κάρτα εισόδου ενώ θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα Ιδρύματα
Τα Πανεπιστήμια ετοιμάζονται να ανοίξουν κανονικά, όπως φαίνεται τον Σεπτέμβριο και να υποδεχτούν τους νέους φοιτητές.
Βασική αλλαγή της μεταρρύθμισης του υπουργείου Παιδείας αφορά στην θεσμοθέτηση ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, με ειδικά μηχανήματα και κάρτα εισόδου ενώ θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα Ιδρύματα.
Συγκεκριμένα, σε κάθε ΑΕΙ εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, και οι πανεπιστημιουπόλεις των ΑΕΙ περιβάλλονται υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του συστήματος δεν είναι εφικτή σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αν το ΑΕΙ συνορεύει με δημόσιο πάρκο), τότε το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τα κτίρια.
Επίσης, συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ.
Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Ηδη, ανακοινώθηκαν τα ονόματα όσων πληρούν τα προσόντα της προκήρυξης για την πρόσληψη των 400 ειδικών φρουρών που θα κληθούν να στελεχώσουν το σώμα της Πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ.
Στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα όσων πληρούν τα προσόντα πρόσληψης κατά φθίνουσα σειρά βάσει των μορίων που συγκεντρώνουν. Με τον πίνακα που θα αναρτηθεί μετά τις ενστάσεις οι 400 πρώτοι είναι αυτοί που θα διοριστούν στο σώμα της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον τους για την συγκεκριμένη προκήρυξη και τις 400 θέσεις ειδικών φρουρών εκδήλωσαν συνολικά 4.697 άτομα. Σύμφωνα με την προκήρυξη, υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον εξακοσίων από τη λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων.
Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή.Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, δικογραφία ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.
Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας.
Θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών. Οι ομάδες θα τοποθετούνται για τέσσερα χρόνια και θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές, όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας.
Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης ορίζεται ως εξής: σε 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη σε προγραμμάτων σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για φοιτητές για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.
Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης υπολογίζεται ως εξής:
α) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή κ.ο.κ.) και
β) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα τετραετή κοκ).
Οι πειθαρχικές ποινές είναι οι εξής: έγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις συγκεκριμένου μαθήματος ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας (1 έως 24 μήνες) καθώς και οριστική διαγραφή.
Στα Πειθαρχικά παραπτώματα περιλαμβάνονται η αντιγραφή, η λογοκλοπή και η ηχορύπανση.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα στους Δελφούς εισηγείται τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικής άσκησης δια ζώσης από το χειμερινό εξάμηνο.
Με στόχο την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων και ζητεί να εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας άμεσα ΚΥΑ για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2021 παρόμοια με αυτή που εκδόθηκε για τον Ιούνιο και επίσης το χειμερινό εξάμηνο να διεξαχθεί δια ζώσης με εκπαιδευτικό προσωπικό και εκπαιδευομένους εμβολιασμένους.
Επίσης η Σύνοδος τάσσεται υπέρ της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για δημιουργία κέντρων εμβολιασμού στα Πανεπιστήμια προκειμένου να αυξηθεί το συντομότερο δυνατόν το ποσοστό εμβολιασμού της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Σχετικά με τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η Σύνοδος Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές. Παράλληλα η ζητά υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας των τμημάτων αυτών.
Οι πρυτάνεις τάσσονται υπέρ της διεθνοποίησης των τμημάτων με ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και ζητούν τη δυνατότητα Μορφωτικών ακολούθων των Πρεσβειών να παρεμβαίνουν στη Σύνοδο Πρυτάνεων, εφόσον το επιθυμούν.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…