Πανελλήνιες 2025: Επίδομα ύψους 350 ευρώ θα λάβουν οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες 2025, οι οποίοι απαιτείται να μετακινηθούν από τον τόπο διαμονής τους για να εξεταστούν, καθώς αρκετές απομακρυσμένες περιοχές – κυρίως νησιωτικές και ορεινές – δεν καλύπτονται από εξεταστικά κέντρα.

Το συγκεκριμένο ποσό χορηγείται σε όσους συμμετέχουν στις Πανελλαδικές 2025 το ίδιο έτος που αποφοιτούν από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο και εξετάζονται σε σχολική μονάδα διαφορετική από αυτήν στην οποία υπέβαλαν αίτηση-δήλωση. Δεν αφορά υποψηφίους ειδικών μαθημάτων ή των επαναληπτικών εξετάσεων.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος
Δικαιούχοι είναι οι υποψήφιοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Υποψήφιοι Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων που μετακινούνται:
Εντός νησιωτικής χώρας, από μια σχολική μονάδα σε άλλη, εκτός αν η μετακίνηση γίνεται στο ίδιο νησί και η απόσταση είναι μικρότερη από 120 χλμ.

Από νησιωτική χώρα προς εξεταστικά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα.

Εντός ηπειρωτικής χώρας, αν η απόσταση μεταξύ της σχολικής μονάδας και του εξεταστικού κέντρου υπερβαίνει τα 120 χλμ.

Β. Υποψήφιοι με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που μετακινούνται:
Από σχολική μονάδα νησιού προς Βαθμολογικά ή Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα νησιωτικής χώρας (εξαιρείται μετακίνηση εντός του ίδιου νησιού κάτω των 120 χλμ.).

Από σχολικές μονάδες της νησιωτικής χώρας προς αντίστοιχα εξεταστικά κέντρα της ηπειρωτικής.

Από σχολικές μονάδες της ηπειρωτικής χώρας προς εξεταστικά κέντρα εντός της ηπειρωτικής χώρας, με απόσταση άνω των 120 χλμ.

Διαδικασία καταβολής αποζημίωσης
Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, ο υποψήφιος ή ο κηδεμόνας του πρέπει να καταθέσει αίτηση, μέσω του Λυκείου όπου υποβλήθηκε η δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνοδευόμενη από τα εξής δικαιολογητικά:

Βεβαίωση αποφοίτησης του υποψηφίου.

Βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, η οποία αποδεικνύει την απόσταση μεταξύ της σχολικής μονάδας και του εξεταστικού κέντρου (δεν απαιτείται για μετακινήσεις μεταξύ νησιών ή από νησί προς ηπειρωτική χώρα).

Βεβαίωση συμμετοχής στις εξετάσεις, από τον πρόεδρο της επιτροπής του Εξεταστικού ή Βαθμολογικού Κέντρου. Για τους υποψήφιους με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, απαιτείται αναλυτική αναφορά των μαθημάτων και των ημερομηνιών συμμετοχής.

Σε περίπτωση υποψηφίων ΕΠΑΛ που εξετάζονται σε διαφορετικά εξεταστικά κέντρα, πρέπει να προσκομιστούν ξεχωριστές βεβαιώσεις για κάθε μάθημα.

Πανελλήνιες 2025: Προειδοποίηση Στρατηγάκη για τα μαθήματα «κόφτες» – Ποια είναι

Η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες 2025 έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς οι εξετάσεις ξεκινούν στις 30 Μαΐου.

Ο μαθηματικός και εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, επισημαίνει πώς οι αριστούχοι μαθητές, παρόλο που παρουσιάζουν άριστες επιδόσεις στα σχολικά μαθήματα, συχνά αποτυγχάνουν στις Πανελλαδικές.

Όπως εξηγεί, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνοδεύεται από μεγάλη απογοήτευση και «χαμηλές πτήσεις» σε μαθήματα στα οποία θεωρούνταν άριστοι.

Σύμφωνα με τον Στρατηγάκη, το μάθημα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας είναι η Ιστορία, ακολουθούμενη από τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Τα τρία αυτά μαθήματα έχουν ποσοστό αποτυχίας περίπου 60%, ενώ τα υπόλοιπα κυμαίνονται μεταξύ 32% και 41%.

Ο Στρατηγάκης αναδεικνύει και άλλες βασικές αιτίες, εκτός από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην εκπαίδευση.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα «κοιμίζει» τους μαθητές, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι όλα πάνε καλά, μέχρι να έρθει η «σφαλιάρα» των Πανελληνίων, με αποτέλεσμα την απότομη και απογοητευτική ανώμαλη προσγείωση.

Όταν τα 20άρια πέφτουν «βροχή» σε άριστους, πολύ καλούς, καλούς ακόμη και μέτριους μαθητές καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς.

Οι οικογένειες καμαρώνουν για τα βλαστάρια τους που αριστεύουν, οι μαθητές νιώθουν σαν τον superman, αφού με λίγο διάβασμα τα καταφέρνουν μια χαρά, οπότε μπορούν απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στο… Tik Tok.

Σε σύνολο 680.000 μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου το σχολικό έτος 2023-2024 είχαμε 179.225 αριστούχους, ποσοστό 26,35%. Πρόκειται για ονειρεμένους αριθμούς που θα ζήλευε και η χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις μαθητές είναι άριστοι. Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό.

Και μετά έρχονται οι Πανελλαδικές.

Στις Πανελλαδικές εξετάζονται σε κάθε μάθημα μόνο όσοι υποψήφιοι επέλεξαν το Γενικό Λύκειο και όχι το ΕΠΑΛ (που έχει ειδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ), από αυτούς μόνο όσοι επέλεξαν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές και από αυτούς μόνο όσοι επέλεξαν να εξεταστούν στα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού στην οποία είναι καλύτεροι, συνεπώς έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά αποτυχίας δεν απεικονίζουν το τι ξέρουν οι μαθητές μας, αλλά ένα μόνο μέρος τους, που έχει τα ευνοϊκότερα αποτελέσματα, αφού είναι το τμήμα των μαθητών που τα καταφέρνει καλύτερα.

Παρόλα αυτά σε όλα τα μαθήματα ένας στους τρεις έως ένας στους δύο γράφει κάτω από 10, όπως βλέπουμε στον πίνακα. Αν η εξέταση σε κάθε μάθημα ήταν υποχρεωτική για όλους τους μαθητές προφανώς τα ποσοστά των υποψηφίων με βαθμολογία κάτω από 10 θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Το μάθημα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας είναι η Ιστορία, με τα Μαθηματικά και τη Φυσική να ακολουθούν. Τα τρία αυτά μαθήματα έχουν ποσοστό αποτυχίας γύρω στο 60%, με τα υπόλοιπα να βρίσκονται μεταξύ 32% και 41%.

Φυσικά τα θέματα που τίθενται στις Πανελλαδικές δεν έχουν σκοπό να μετρήσουν το επίπεδο των μαθητών μας, αλλά να τους κατατάξουν σε μία λίστα. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό συμπλήρωσης θέσεων, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία θέματα είναι πολύ δύσκολα.

Τα πρώτα θέματα, όμως, δεν είναι δύσκολα, καθώς ζητούν απλά πράγματα από τη θεωρία ή κάποιες ασκήσεις που είναι στοιχειώδεις.

Στην αξιολόγηση PISA που διενεργείται σε μαθητές της Α Λυκείου τα αποτελέσματα είναι εξίσου απογοητευτικά: Ένας στους τρεις μαθητές δεν γνωρίζει ούτε τα στοιχειώδη σε τουλάχιστον ένα από τα τρία εξεταζόμενα αντικείμενα· την κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τη φυσική. Και ένας στους τέσσερις δεν γνωρίζει ούτε τα στοιχειώδη και στα τρία εξεταζόμενα αντικείμενα. Ένας στους τέσσερις είναι λειτουργικά αναλφάβητος στην Α Λυκείου· εύκολο θύμα κάθε απατεώνα.

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των αριστούχων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα· είναι ψεύτικος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επαναπαύονται γονείς και μαθητές στις ανύπαρκτες γνώσεις και επιτυχίες τους. Αφού τελειώσουν το σχολείο έρχονται οι Πανελλαδικές και το παιδί, που είναι αριστούχος αλλά αγχώνεται, και δεν μπορεί να αποδώσει στα γραπτά αποτυγχάνει παταγωδώς. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό γίνεται πολύ αργά. Δεν υπάρχει χρόνος να διορθώσει την πορεία του ο μαθητής. Έχει ήδη τελειώσει το Λύκειο όταν βιώνει την πρώτη και μοναδική του αποτυχία.

Αν, όμως, το παιδί είχε πάρει το μήνυμα από νωρίς θα μπορούσε να δει την αλήθεια, αυτό και οι γονείς του, να σκεφτεί και να διορθώσει την πορεία του. Φθάνοντας στις Πανελλαδικές θα ήταν υποψιασμένο και, συνεπώς, προετοιμασμένο. Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι να κόψουμε τα παιδιά, αλλά να τα πείσουμε να διαβάσουν. Είναι προφανές ότι χαϊδεύοντάς τους τα αφτιά με τις ψηλές βαθμολογίες στο Γυμνάσιο και το Λύκειο τους κάνουμε μεγάλο κακό, οδηγώντας τα απροετοίμαστα στις Πανελλαδικές, οδηγώντας τα αμόρφωτα στο μέλλον τους. Η πανωλεθρία που παθαίνουν στις Πανελλαδικές απλά μας δείχνει ότι βγάζουμε από το Λύκειο παιδιά που είναι αγράμματα. Αν κάποιος καθηγητής τους προσπαθήσει να τους πει στην αρχή του Λυκείου ότι υπάρχει πρόβλημα ο “αριστούχος” και οι γονείς του δεν μπορούν ούτε να ακούσουν ούτε να πιστέψουν ότι το παιδί τους είναι αμόρφωτο. Έχουν αρχίσει και μου λένε καθηγητές για παιδιά που έχουν πρόβλημα ανάγνωσης· όχι πρόβλημα κατανόησης κειμένου, αλλά πρόβλημα να διαβάσουν. Συλλαβίζουν κομπιάζουν, δείχνουν ότι έχουν πρόβλημα με την ανάγνωση.

Πρέπει τα πράγματα να δυσκολεύουν βήμα – βήμα ώστε να μπορούν τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες τους και να διορθώνουν την πορεία τους. Έτσι θα μάθουν, χωρίς να εγκαταλείψουν το σχολείο, που είναι και ο μεγάλος φόβος και θα σταματήσουμε να βγάζουμε αγράμματους από τα σχολεία μας.

Το μόνο καλό που βλέπω φέτος στα σχολεία είναι ότι τα περιστατικά βίας ανηλίκων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις ειδήσεις. Ελπίζω να πρόκειται για πραγματική μείωση των περιστατικών και όχι τη μη δημοσιοποίησή τους για να μη γίνεται διαφήμιση των πράξεων και πυροδοτείται έτσι η αύξησή τους.

Πρέπει ακόμη εμείς οι μεγάλοι να δούμε το θέμα με τα κινητά τηλέφωνα και τα social media. Δεν αρκεί η απαγόρευση των κινητών από τα σχολεία. Το παιδί έχει άλλες 18 ώρες κάθε μέρα. Τι κάνει με το κινητό του; Περνάει τις 13 από αυτές στο Tik Tok; Κάποια παιδιά ναι και επειδή δεν πρόκειται για μόνο ελληνικό φαινόμενο η Οξφόρδη έβγαλε ως λέξη της χρονιάς το Brain rot (σήψη του μυαλού).

Αυτό δημιουργεί η συνεχής ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα. Πρέπει να πείσουμε τα παιδιά να περιορίσουν τη χρήση των social για αν βρουν και λίγο χρόνο για διάβασμα. Δύο γονείς από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Χρειάζεται κινητοποίηση όλης της κοινωνίας προκειμένου να καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την ελευθερία να καταστρέφουν τη ζωή τους.

Πανελλήνιες 2025: Πότε αρχίζουν οι εξετάσεις

Οι εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια θα αρχίσουν στις 30 Μαΐου 2025 και θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουνίου 2025.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες 2025 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2025 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ

Πανελλήνιες 2025 πρόγραμμα

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2025 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2025 πρόγραμμα

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3)

ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ και ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2025 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2025 πρόγραμμα

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:

  • μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
  • μέχρι τις 09:30 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

  • των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,
  • των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο,
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

Δ. Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2025-26 ορίζουμε το διάστημα από τη Δευτέρα 16-6-2025 μέχρι και την Παρασκευή 27-6-2025.