Πανελλήνιες 2025: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις Πανελλήνιες 2025, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους.

Στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν την εξεταστέα ύλη και να ξεκινήσουν την περίοδο των επαναλήψεων για να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για την εξεταστική διαδικασία.

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις τους την Παρασκευή 31 Μαΐου και θα τις ολοκληρώσουν την 6 Ιουνίου, ενώ οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα εξετάζονται από το Σάββατο 31 Μαΐου μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιουνίου.

Τα ειδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 25 Ιουνίου.

Παράλληλα με την προετοιμασία των μαθητών, ο μαθηματικός και εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης αναδεικνύει το ζήτημα που αφορά τις θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια και προτείνει μια οπτική που αξίζει να εξεταστεί από το Υπουργείο Παιδείας. Όπως τονίζει, το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι αδιάβλητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι δίκαιο.

Επικεντρώνεται στο πρόβλημα των κενών θέσεων στα πανεπιστήμια και ρωτά γιατί δεν μπορούν να εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι που θέλουν να σπουδάσουν.

Το 2024, το 69,43% των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου κατάφερε να εισαχθεί στα ΑΕΙ, ποσοστό που θεωρείται υψηλό. Ωστόσο, οι σχολές υψηλής ζήτησης, όπως Ιατρική, Νομική, Ψυχολογία και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, παραμένουν γεμάτες από έναν σφοδρό ανταγωνισμό.

Αντίθετα, σε σχολές με χαμηλότερη ζήτηση υπάρχουν πολλές κενές θέσεις, και όποιος πληροί το όριο της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) μπορεί να εισαχθεί.

Ο Στρατηγάκης επισημαίνει ότι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις δεν έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν αξιολογούν την πραγματική γνώση των υποψηφίων. Πρόκειται περισσότερο για έναν διαγωνισμό για τη συμπλήρωση των θέσεων.

Στην πραγματικότητα, οι θέσεις στα πανεπιστήμια καθορίζονται από τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά η εφαρμογή της ΕΒΕ προκαλεί προβλήματα.

Παράδειγμα αποτελούν οι Στρατιωτικές Σχολές, όπου η εφαρμογή της ΕΒΕ οδήγησε σε πολλές κενές θέσεις.

Η λύση, σύμφωνα με τον Στρατηγάκη, θα ήταν να εξασφαλιστεί ότι οι θέσεις στα πανεπιστήμια καλύπτονται από τους πιο κατάλληλους υποψηφίους.

Εάν οι θέσεις είναι περιορισμένες, η επιλογή θα πρέπει να γίνει μέσω διαγωνισμών, κάτι που συμβαίνει και σε άλλα συστήματα, όπως για τους εκπαιδευτικούς μέσω ΑΣΕΠ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το ζήτημα δεν είναι το αν πρέπει όλοι να σπουδάσουν, αλλά ότι η κοινωνία πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι θέσεις εργασίας καθορίζονται από τις ανάγκες της οικονομίας, και κάποιες σπουδές, όπως οι Παιδαγωγικές, ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερπληθυσμό επαγγελματιών με λιγότερες θέσεις.

Καταλήγει ότι οι θέσεις στα ΑΕΙ και τα αντικείμενα σπουδών θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε οι πτυχιούχοι να έχουν καλύτερες πιθανότητες να βρουν εργασία.

Το σύστημα των Πανελλήνιων Εξετάσεων, παρά την αδιάβλητη διαδικασία του, δεν παρέχει τη δικαιοσύνη που απαιτείται για την αποτελεσματική εισαγωγή και εκπαίδευση των φοιτητών.

Πανελλήνιες 2025: Πότε ξεκινούν – Αναλυτικά το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς, προκαλώντας στους υποψήφιους αυξημένο άγχος και αγωνία, καθώς το τέλος της σχολικής χρονιάς φέρνει την ολοκλήρωση μιας μακράς και απαιτητικής προετοιμασίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εξεταστική διαδικασία του 2025, δημοσιοποίησε το επίσημο πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Οι εξετάσεις αφορούν τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), ενώ περιλαμβάνονται και οι εξετάσεις για τα Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα, τα οποία πραγματοποιούνται επιπλέον των τακτικών μαθημάτων.

Στο πρόγραμμα, καταγράφονται αναλυτικά οι ημερομηνίες και οι διαδικασίες για την εξέταση των υποψηφίων, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στην προθεσμία Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας, που είναι απαραίτητες για τους υποψηφίους που επιθυμούν να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Οι υποψήφιοι των ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να περάσουν από συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις και να συμμετάσχουν σε πρακτικές δοκιμασίες για να διασφαλίσουν την εισαγωγή τους στις σχολές.

Με τη σταδιακή αποκάλυψη των απαραίτητων διαδικασιών και των προθεσμιών, οι υποψήφιοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να οργανώσουν τη χρονιά τους με μεγαλύτερη σαφήνεια και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις εξετάσεις. Ωστόσο, με την αυξημένη πίεση και την έντονη προετοιμασία, η αγωνία των μαθητών παραμένει υψηλή, καθώς πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης δοκιμασίας που θα κρίνει το μέλλον τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Πανελλήνιες 2025: Πότε αρχίζουν οι εξετάσεις

Οι εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια θα αρχίσουν στις 30 Μαΐου 2025 και θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουνίου 2025.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες 2025 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2025 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ

Πανελλήνιες 2025 πρόγραμμα

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2025 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2025 πρόγραμμα

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3)

ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ και ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2025 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2025 πρόγραμμα

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:

  • μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
  • μέχρι τις 09:30 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

  • των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,
  • των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο,
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

Δ. Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2025-26 ορίζουμε το διάστημα από τη Δευτέρα 16-6-2025 μέχρι και την Παρασκευή 27-6-2025.

Πανελλήνιες 2025: Τι αλλάζει με τους συντελεστές βαρύτητας και τους βαθμολογητές

Σε αλλαγές που αφορούν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2025 προχωρά το υπουργείο Παιδείας με νέα τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Η απόφαση αναφέρεται στους βαθμολογητές, την γραμματεία του υπουργείου Παιδείας, τους συντελεστές βαρύτητας στα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, αλλά και στα μουσικά μαθήματα.

Αναλυτικά:

Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ.251/25089/Α5/20.2.2020 υπουργικής απόφασης «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδικασίες και όργανα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου από το 2020 και εφεξής, με το ’’νέο’’ σύστημα του ν. 4186/2013 (Α’ 193), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του ν. 4610/2019 (Α’ 70) και με το άρθρο 165 του ν. 4635/2019 (Α’ 167)» (Β’ 643).

«Τα μέλη κάθε Β.Κ. είναι και συντονιστές των βαθμολογητών για τα αντίστοιχα με την ειδικότητά τους εξεταζόμενα μαθήματα, συντονίζουν τη διαδικασία της πειραματικής βαθμολόγησης, μεταφέρουν στους βαθμολογητές οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων, παρακολουθούν τη διαδικασία βαθμολόγησης και παρεμβαίνουν όταν κριθεί αναγκαίο, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή σύγκλιση στην αξιολόγηση των βαθμολογητών σε κάθε Β.Κ., μπορούν, δε, να ορίζονται και ως αναβαθμολογητές.».

Η περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 22 της τροποποιούμενης υπουργικής απόφασης αντικαθίσταται, ως εξής: «γ) Γραμματεία. Η γραμματεία αποτελείται από δύο γραμματείς και μέχρι δέκα (10) βοηθούς γραμματείς από διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΑΙΘΑ ή εκπαιδευτικούς Δ.Ε.».

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2025 και εφεξής, όπου στην τροποποιούμενη υπουργική απόφαση αναφέρεται η υπό στοιχεία Φ.253.1/148469/Α5/ 18-11-2021 υπουργική απόφαση «Καθορισμός των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ΓΕΛ, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι, στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής» (Β΄ 5399), νοείται η υπό στοιχεία Φ.253.1/389/ Α5/3-1-2025 (Β΄12) υπουργική απόφαση.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2025 και εφεξής, όπου στην τροποποιούμενη υπουργική απόφαση αναφέρεται η υπό στοιχεία Φ.251/81919/Α5/21-7-2023 υπουργική απόφαση «Καθορισμός των συντελεστών ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) τμήματος, των συντελεστών ελάχιστης βάσης εισαγωγής των μουσικών μαθημάτων και των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι., από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και εφεξής» (Β’ 4805), νοούνται οι υπό στοιχεία Φ.253/151198/Α5/17-12-2024 (Β΄7237) και Φ.253.1/389/Α5/3-1-2025 (Β΄12) υπουργικές αποφάσεις.

Η ισχύς της παρούσας άρχεται από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2025.