Πανελλήνιες 2024: Η μεγάλη αλλαγή στο πρόγραμμα

Πανελλήνιες 2024: Ανατροπή λόγω Ευρωεκλογών στο πρόγραμμα των Πανελληνίων.

Οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έχουν μπει στην τελευταία ευθεία για τις Πανελλήνιες 2024 που φέτος πέφτουν και στην περίοδο των Ευρωεκλογών γεγονός που δημιουργεί αναπόφευκτα ανακατατάξεις στο πρόγραμμα της εξέτασης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από πλευράς Υπουργείου Παιδείας τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για τις Ευρωεκλογές την Παρασκευή 7 Ιουνίου και την Δευτέρα 10 Ιουνίου. Οι μόνοι μαθητές που θα επηρεαστούν από το κλείσιμο των σχολείων είναι αυτοί του Δημοτικού αλλά και οι μαθητές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που δίνουν Πανελλήνιες 2024.

Πώς η διεξαγωγή των Ευρωεκλογών αλλάζει το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2024
Στα ΓΕΛ οι μαθητές θα εξεταστούν στις 6 Ιουνίου και θα δώσουν το επόμενο μάθημα στις 12 Ιουνίου ενώ οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα δώσουν μάθημα στις 5 Ιουνίου και εν συνεχεία στις 11 Ιουνίου.

Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών θα κάνουν πρεμιέρα οι Πανελλήνιες 2024 την Πέμπτη 30 Μαΐου για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), ενώ στις 31 Μαΐου οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) θα εξεταστούν, με την σειρά τους, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού το πρόγραμμα των Πανελληνίων ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ διαμορφώνεται ως εξής:

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 οι υποψήφιοι ξεκινούν τις εξετάσεις με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας)

Tην Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, οι διαγωνιζόμενοι θα εξεταστούν σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού : Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών, Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Σπουδών Υγείας) .

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά, την Χημεία και την Πληροφορική (Ομάδα Προσανατολισμού: Aνθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 ακολουθούν τα μαθήματα: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία (Ομάδα Προσανατολισμού: Aνθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Ώρα προσέλευσης και έναρξης των εξετάσεων

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Ακολούθως, το πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ διαμορφώνεται ως εξής:

Tην Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 οι μαθητές θα διαγωνιστούν στα Νέα Ελληνικά.

Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα)

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε : Ανατομία – Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Θεωρίας

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές καθώς και στην Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Διοίκησης και Οργάνωσης (ΑΟΘ) καθώς και Στοιχεία Μηχανών

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε : Hλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ καθώς και Ναυτικές Μηχανές

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 ακολουθούν τα μαθήματα : Tεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ) καθώς και Ψηφιακά Συστήματα

Τέλος, την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 ολοκληρώνονται οι εξετάσεις με τα εξής μαθήματα : Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών καθώς και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για το μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Παράλληλα, το πρόγραμμα εξετάσεων ειδικών και μουσικών μαθημάτων τόσο για τα ΓΕΛ, όσο και τα ΕΠΑΛ είναι το εξής:

Tην Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 οι υποψήφιοι ξεκινούν με τα Αγγλικά (Ώρα έναρξης Εξέτασης 12:00 μ.μ.)

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 είναι τα Γερμανικά (8:30 π.μ.)

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 είναι το Ελεύθερο Σχέδιο (8:30 π.μ.)

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 είναι το Γραμμικό Σχέδιο (8:30 π.μ.)

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 είναι η Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία (11:30 π.μ.)

Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 είναι η Μουσική Εκτέλεση και Αρμονία (8:30 π.μ.)

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 είναι τα Γαλλικά (8:30 π.μ.)

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 είναι τα Ισπανικά (8:30 π.μ.)

Τέλος, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 είναι τα Ιταλικά (8:30 π.μ.)

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:

μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,

μέχρι τις 11:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 μ.μ.

μέχρι τις 11:00 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

– των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,

– των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 ορίζεται το διάστημα από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024.

Πανελλήνιες 2024: Τι αλλάζει πλέον με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φέρνει αλλαγές και νέου τύπου πανελλήνιες εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την είσοδο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα «επιστρατευτεί» το εθνικό απολυτήριο.

Οι αλλαγές θα είναι ριζικές και καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εθνικό απολυτήριο για την είσοδο στα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Η φιλοσοφία για την είσοδο στο ιδιωτικό ΑΕΙ θα περιλαμβάνει έναν υπολογισμό βαθμών της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη, καθώς και η ενίσχυση της Τράπεζας Θεμάτων, μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται οι νέου τύπου Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τρόπο αδιάβλητο και αξιοκρατικό.

Στην ουσία θα «παντρεύει» το κεκτημένο των πανελληνίων και εθνικού απολυτηρίου. Για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι, το επικρατέστερο «σενάριο» είναι να δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα για κάθε επιστημονικό πεδίο.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό εθνικό απολυτήριο, που θα προκύπτει από τις βαθμολογικές επιδόσεις των τριών τάξεων του Λυκείου και θα αποτελεί μέρος του πολυπόθητου εισιτηρίου, ανάλογα με το ποσοστό που θα αποφασιστεί, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά, ο γενικός μέσος όρος του εθνικού απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Τον μεγαλύτερο συντελεστή θα έχει η Γ’ Λυκείου και τον μικρότερο η Α’ τάξη.

Ενα από τα σενάρια που μελετώνται είναι και η αύξηση του ποσοστού επιλογής θεμάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, με στόχο όλα τα θέματα να επιλέγονται από την Τράπεζα Θεμάτων.

Οι πανελλήνιες Εξετάσεις παραμένουν, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αφού είναι ένα κοινά αποδεκτό και αδιάβλητο σύστημα.

Κύριος στόχος είναι η αναβάθμιση του Λυκείου και η αποκατάσταση του κύρους του ως εκπαιδευτικής βαθμίδας που παρέχει γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και να δημιουργηθεί ένα πιο αξιόπιστο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και όχι με την εξέταση τεσσάρων και μόνο μαθημάτων.

Το σχέδιο βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός κορμός περιλαμβάνει:

  1. Τράπεζα Θεμάτων: Τα θέματα θα κληρώνονται από Τράπεζα Θεμάτων, στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μαθητές.
  2. Α’ Λυκείου. Οι μαθητές στην Α’ Λυκείου θα εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα. Τα μισά θέματα θα επιλέγονται από τον διδάσκοντα του μαθήματος και τα υπόλοιπα με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων.
  3. Β’ και Γ’ Λυκείου: Από τη Β’ Λυκείου οι μαθητές θα επιλέγουν επιστημονικό προσανατολισμό και θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα. Το ένα μάθημα θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας και οι μαθητές θα επιλέγουν τα υπόλοιπα τρία, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που θέλουν να σπουδάσουν.

Για το πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα είναι τα Αρχαία, τα Λατινικά και η Ιστορία. Για το πεδίο Θετικών Επιστημών, τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία.

Για τις Επιστήμες Υγείας, η Βιολογία, η Χημεία και η Φυσική. Για το πεδίο Οικονομίας – Πληροφορικής, τα Μαθηματικά, οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και η Πληροφορική.

Στις εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων όλα τα θέματα θα επιλέγονται από την Τράπεζα Θεμάτων και θα είναι τα ίδια για κάθε σχολείο, ενώ η επιτήρηση αυτών των εξετάσεων και η διόρθωση των γραπτών θα γίνονται από καθηγητές άλλου σχολείου.

  1. Τελικός βαθμός: Ο τελικός βαθμός κάθε μαθήματος θα προκύπτει από τον βαθμό στις γραπτές εξετάσεις και τον βαθμό των τετραμήνων που θα βάζει ο καθηγητής. Αλλά ο βαθμός του καθηγητή θα προσαρμόζεται (πιθανόν +/-3) στον βαθμό των γραπτών εξετάσεων. Ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των δύο τελευταίων ή και των τριών τάξεων. Εάν θα μετρούν οι βαθμοί μόνο των δύο τάξεων, η βαρύτητά τους θα είναι 30%-40% για τη Β’ Λυκείου και 60%-70% για τη Γ’ Λυκείου. Εάν μετρά και ο βαθμός της Α’ Λυκείου, τα ποσοστά θα είναι 10% για την Α’, 30% για τη Β’ και 60% για τη Γ’ Λυκείου.