Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκε έκτακτο «διάλειμμα» – Το νέο πρόγραμμα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2024: Ξεκινούν σε λίγες ημέρες οι Πανελλαδικές εξετάσεις και στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ. Οι διαφορές φέτος, ποιες μέρες κάνουν «διάλειμμα» οι υποψήφιοι και αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν την «πρεμιέρα» στο xristika.gr.

Οι Πανελλήνιες 2024 αρχίζουν και οι υποψήφιοι είναι στην τελική ευθεία για να δώσουν την «ύστατη» μάχη για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια της χώρας. Φέτος δεν θα ισχύσουν αλλαγές, όμως από του χρόνου, οι μαθητές θα πρέπει να ενημερωθούν για το νέο σύστημα εισαγωγής που θα υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση, το 2024 υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση και αυτή αφορά αποκλειστικά τις ευρωεκλογές, καθώς θα γίνει ένα «διάλειμμα» 6 ημερών στη διαδικασία, προκειμένου να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλήνιες για τα Γενικά Λύκεια διαρκούν από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 12 Ιουνίου ενώ στα ΕΠΑΛ ξεκινούν στις 30 Μαΐου και τελειώνουν στις 17 Ιουνίου. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα την Κυριακή 9 Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι την Παρασκευή 7 Ιουνίου και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου τα σχολεία θα είναι κλειστά και δεν θα διεξάγονται εξετάσεις.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και τα ειδικά μαθήματα, που θα «τραβήξουν» τις εξετάσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών, η ώρα προσέλευσης και όλες οι λεπτομέρειες για τους υποψηφίους:

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων στα ΓΕΛ είναι το εξής:

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων στα ΕΠΑΛ είναι το εξής:

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων για τα ειδικά μαθήματα είναι το εξής:

Πανελλήνιες 2024: Η ώρα προσέλευσης

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :

  • μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
  • μέχρι τις 11:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 μ.μ.
  • μέχρι τις 11:00 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

  • των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,
  • των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία»,
  • η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες το 2025 – Το νέο σύστημα εισαγωγής

Σύμφωνα με την Απογευματινή της Κυριακής, τo νέο καθεστώς που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για την αναδιοργάνωση του Λυκείου και την πρόσβαση των υποψηφίων στα ΑΕΙ αναµένεται να εφαρµοστεί από το επόµενο σχολικό έτος 2024-25 για τους µαθητές που θα φοιτούν στην Α’ Λυκείου, δηλαδή από το 2027 για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, προβλέπει την εισαγωγή στα ΑΕΙ µε βάση τον υπολογισµό των βαθµών και των τριών τάξεων του Λυκείου µε ειδικό συντελεστή ανά τάξη, καθώς και την ενίσχυση της Τράπεζας Θεµάτων, µέσω της οποίας θα βγαίνουν τα θέµατα στις νέου τύπου Πανελλαδικές, µε τρόπο αδιάβλητο και αξιοκρατικό.

Υπέρ του νέου συστήµατος τάσσεται, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισµού Εξετάσεων, οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πατρών, Γιώργος ∆άσιος, ο οποίος επί 33 χρόνια έχει ταυτίσει το όνοµά του µε τις πανελλαδικές εξετάσεις και έχει «έναν εκτενή κατάλογο παρατηρήσεων και προτάσεων που θα πρέπει να εφαρµοστούν για να εξοµαλυνθούν µακροχρόνιες ανωµαλίες των συστηµάτων εξέτασης». Περιορίζεται όµως, όπως λέει, στις απολύτως σηµαντικές, τονίζοντας έτσι την ιδιαίτερη σηµασία τους και εξηγεί πού οφείλεται η περίφηµη αποστήθιση για την οποία µιλάµε όλοι µας.

«Μα είναι προφανές. Στο γεγονός της αυστηρά καθορισµένης εξεταστέας ύλης: από το συγκεκριµένο βιβλίο, από τη σελίδα Α έως τη σελίδα Β, από τη συγκεκριµένη παράγραφο που αρχίζει από τη λέξη Γ και τελειώνει στη λέξη ∆. Και ρωτάω, ποιος από εµάς, αν ήταν σήµερα υποψήφιος, θα διάβαζε έστω και µια λέξη παραπάνω από αυτή τη συνταγή; Απλά θα µάθαινε τη συνταγή απ’ έξω και θα έγραφε για 20.

Τι θα είχε µάθει; Μα φυσικά, πώς να παπαγαλίζει καλύτερα. Ποιος είναι ο αντίλογος; Οτι έτσι εξασφαλίζεται µια συγκριτικά δίκαιη βαθµολόγηση. Προσωπικά δεν νοµίζω ότι ευσταθεί ένα τέτοιο επιχείρηµα, πρώτον γιατί ο βαθµολογητής µπορεί εύκολα να διακρίνει τον διαβασµένο υποψήφιο και, δεύτερον, γιατί δεν είναι δυνατόν να διαστρεβλώνουµε τον τρόπο µελέτης θυσιάζοντας την ουσία του περιεχοµένου της µελέτης».

Πότε κλείνουν δημοτικά και νηπιαγωγεία για καλοκαίρι

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία θα κλείσουν στις 14 Ιουνίου για τις διακοπές του καλοκαιριού.

Τα Δημοτικά όμως θα κλείσουν ξανά λόγω των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Έτσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα δημοτικά θα κλείσουν 7 και 10 Ιουνίου. Μάλιστα, το εν λόγω διάστημα δεν θα γίνουν ούτε προαγωγικές ούτε απολυτήριες εξετάσεις ούτε και πανελλήνιες.

Πότε κλείνουν τα Γυμνάσια για το καλοκαίρι

Η ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα Γυμνάσια, ορίζεται η Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον/την Διευθυντή/ντρια του Γυμνασίου στους μαθητές, τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

Ως ανωτέρω, ορίζεται πρόγραμμα εξετάσεων και για τις κατατακτήριες εξετάσεις των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων και στρατεύσιμων μαθητών. Μετά τη λήξη, προτείνεται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών των Γυμνασίων της χώρας:

Οι προαγωγικές εξετάσεις και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α ́, Β ́και Γ ́ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών Γυμνασίων, Γυμνασίων Ε.Α.Ε. και Γυμνασίων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ στα μαθήματα της Ομάδας Α ́ διεξάγονται από τη Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024 έως την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024.

Πότε είναι οι ενδοσχολικές εξετάσεις

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι απολυτήριες – ενδοσχολικές – εξετάσεις των μαθητών της Γ’ λυκείου θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα, από τις 20 έως τις 27 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές από τις 31 Μαΐου έως και τις 12 Ιουνίου.

Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ έχει οριστεί μεταξύ 30 Μαΐου και 11 Ιουνίου.

Όσον αφορά τις προαγωγικές εξετάσεις για την Α’ και Β’ λυκείου, αυτές θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20 Μαΐου-14 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα γυμνάσια είναι η 29η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων από τις 3 έως τις 17 Ιουνίου 2024.