Πανελλήνιες 2023: Πλησιάζει ο χρόνος για τις φετινές εξετάσεις και ήδη οι υποψήφιοι μαθητές ερευνούν την αγορά για να συμπληρώσουν σωστά το Μηχανογραφικό τους.
Στραμμένα στις δημοφιλείς σχολές είναι τα βλέμματα και οι στόχοι των υποψηφίων που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλήνιες 2023. Ωστόσο, σε περίπτωση χαμηλότερων βαθμολογιών, υπάρχουν εξαιρετικά καλές επιλογές σε σχολές και τμήματα, που μπορούν να έχουν πολύ καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Αυτές οι σχολές θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ή από όσους δίνουν για δεύτερη φορά πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς αποτελούν σχεδόν «εγγύηση» για την επαγγελματική τους αποκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών τους.
Μια από αυτές τις σχολές είναι το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Μετά το πέρας των σπουδών, οι απόφοιτοι μπορούν να στραφούν ακόμα και στο διπλωματικό σώμα, σε επιχειρήσεις ή και να διεκδικήσουν θέσεις σε υπουργεία.
Το «μυστικό» της συγκεκριμένης σχολής είναι ότι δεν χρειάζεται να δώσουν ξένη γλώσσα. Επιλέγουν όμως υποχρεωτικά στη φοίτησή τους μια ξένη γλώσσα.
Ανοίγουν μάλιστα προοπτικές και στα Οικονομικά, αφού μπορούν να πάρουν την οικονομική κατεύθυνση και εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.).
Μια εξαιρετικά καλή επιλογή είναι και τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας. Οι απόφοιτοι αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού και μπορούν να εργαστούν σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας, στην ψυχική υγεία, σε υποστηρικτικές δομές αλλά και στην εκπαίδευση.
Στα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι και τα τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας και συγκεκριμένα τα εξής:
- Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Αργοστόλι (Ιονίου)
- Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριά (Δυτικής Μακεδονίας)
Τις περασμένες χρονιές είχαν και τα δύο από 8.000 μέχρι κάτι παραπάνω από 10.000 μόρια που σημαίνει ότι είναι εφικτός στόχος για αρκετούς υποψηφίους.
Τέλος, πολύ καλή επιλογή είναι το τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών Βόλος (Θεσσαλίας) που είχε επίσης κάτω από 10.000 μόρια. Με την αποφοίτηση, τους περιμένουν μεταναστευτικές δομές, διεθνείς οργανισμοί και άλλες οργανώσεις.
Πανελλήνιες 2023: Οι αλλαγές στη βαθμολόγηση
Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.
Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.
Πανελλήνιες 2023: Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.
Πανελλήνιες 2023: Σε ποια τμήματα ανεβαίνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Παιδαγωγικά Τμήματα σε κεντρικά και περιφερειακά πανεπιστήμια, Τμήματα Φιλοσοφίας και Φιλολογίας, Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας Τροφίμων είναι μερικά από τα παραδείγματα αυτών που επέλεξαν να ρίξουν τον πήχη δυσκολίας για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών του ερχόμενου Ιουνίου.
Κάποια πανεπιστημιακά τμήματα επέλεξαν να δυσκολέψουν τους υποψηφίους, ανεβάζοντας τον πήχη. Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι αυτά της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Φυσικοθεραπείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, τα οποία από το χαμηλότερο επίπεδο 0,80, που είχαν θέσει πέρσι, ανέβασαν τον συντελεστή στο υψηλότερο επίπεδο, στο 1,20.
Δημοφιλή τμήματα, όπως το Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ανέβασαν τον πήχη με συντελεστή 1,10 έναντι 1,00 πέρσι, το Νοσηλευτικής του ΕΛΜΕΠΑ με συντελεστή 1,00 έναντι 0,90 πέρσι και το Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με συντελεστή 0,90 έναντι 0,80 πέρσι.
Πανελλήνιες 2023: Οι αλλαγές σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Στα επιμέρους θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας θα ισχύσουν αλλαγές στη βαθμολόγησή τους που θα επηρεάσουν τους υποψήφιους.
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από το 2023, είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.
Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα (έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος), για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η -μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων- εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.
Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ
- Παρασκευή, 2/6/2023 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
- Τρίτη, 6/6/2023 Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Ο.Π. Σπουδών Υγείας
- Πέμπτη, 8/6/2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
- Δευτέρα, 12/6/2023 Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ
- Πέμπτη, 1/6/2023 Νέα Ελληνικά
- Σάββατο, 3/6/2023 Μαθηματικά (Άλγεβρα)
- Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
- Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
- Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών
- Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
- Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα
- Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
- Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
- Σάββατο, 17/6/2023 Αγγλικά 10.00 πμ
- Δευτέρα, 19/6/2023 Γερμανικά 8.30 πμ
- Τρίτη, 20/6/2023 Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμ
- Τετάρτη, 21/6/2023 Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμ
- Πέμπτη, 22/6/2023 Αρμονία 8.30 πμ
- Παρασκευή, 23/6/2023 Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμ
- Σάββατο, 24/6/2023 Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμ
- Δευτέρα, 26/6/2023 Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμ
- Τρίτη, 27/6/2023 Γαλλικά 8.30 πμ
- Τετάρτη, 28/6/2023 Ισπανικά 8.30 πμ
- Πέμπτη, 29/6/2023 Ιταλικά 8.30 πμ