Πανελλήνιες 2023: Τις σχολές με τις πιο μεγάλες προοπτικές στην αγορά εργασίας αναζητούν οι υποψήφιοι που θα δώσουν εξετάσεις τον Ιούνιο.
Έξι μήνες μακριά είναι οι Πανελλήνιες 2023 και οι υποψήφιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εξετάσεις. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής για όσους θέλουν συμμετέχουν, με την προθεσμία να λήγει στις 12 Δεκεμβρίου 2022.
Μεγάλη βαρύτητα στο Μηχανογραφικό 2023 θα έχουν οι προοπτικές στην αγορά εργασίας μετά το πέρας των σπουδών, και οι σχολές που δεν χρειάζονται τόσα πολλά μόρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τέτοια ΑΕΙ ακόμα και κάτω από τα 10.000 μόρια, τα οποία είναι ιδιαίτερα περιζήτητα.
Αγροτουρισμός, τουρισμός και τεχνολογία είναι στις κορυφαίες επιλογές.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των Πανελλαδικών Εξετάσεων από την Ελένη Αλπανίδου, σύμβουλο σταδιοδρομίας στην εταιρεία Orientum, υπάρχουν τμήματα με βάση εισαγωγής ακόμη και κάτω από 10.000 μονάδες, εντούτοις μεγάλος αριθμός επιτυχόντων σε αυτά, πάνω από 80%, τα είχε μέσα στις τρεις πρώτες επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο.
Συνολικά σε 16 πανεπιστημιακά τμήματα τουλάχιστον το 80% των εισακτέων τους κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις τα είχε μεταξύ των τριών πρώτων επιλογών, σύμφωνα με την «Καθημερινή» και τον Απόστολο Λακασά.
Συγκεκριμένα, το τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα στις Πανελλαδικές του 2022 συγκέντρωσε 9.610 μόρια και το 95% των επιτυχόντων σε αυτό το είχαν κατατάξει στις τρεις πρώτες τους επιλογές. Επίσης το 87% και το 86% των εισακτέων στα τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στην Πάτρα και Οικονομικής Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο αντίστοιχα, τα είχαν στις τρεις πρώτες τους επιλογές.
Επίσης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Πάτρα συγκέντρωσε 10.575 μόρια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και το 85% των επιτυχόντων του το είχε μεταξύ των τριών πρώτων επιλογών του.
«Συνδυάζει τη διοικητική επιστήμη με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στη χάραξη της επιχειρηματικής στρατηγικής και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και η ανάγκη για ηλεκτρονική διασύνδεση των δραστηριοτήτων των σύγχρονων επιχειρήσεων καθιστά το συγκεκριμένο τμήμα έξυπνη επιλογή», παρατηρεί η κ. Αλπανίδου.
Το τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με έδρα στα Ψαχνά Ευβοίας είχε βάση εισαγωγής 8.875 μόρια και το 84% των εισακτέων του το είχε μεταξύ των τριών πρώτων επιλογών. Οι απόφοιτοί του θα είναι εξοικειωμένοι με νέες ευφυείς τεχνολογίες, όπως το Internet of Things, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα μεγάλα δεδομένα (big data) και άλλους τομείς που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με έμφαση στον βιομηχανικό κλάδο.
Εντυπωσιάζει επίσης το τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με έδρα τη Θήβα. Είχε βάση εισαγωγής μόλις 8.430 μόρια, αλλά το 80% των εισακτέων του το κατέταξε στις τρεις πρώτες επιλογές του. Το τμήμα προσφέρει τη δυνατότητα εξειδίκευσης σε δύο σημαντικούς για τη χώρα μας τομείς, με έμφαση τη γνώση μεθόδων και τεχνικών για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Την ομάδα των τμημάτων αυτών συμπληρώνουν τα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών στην Καλαμάτα, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στις Σέρρες, Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Ηράκλειο, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής σε Καλαμάτα και Ηράκλειο, Μαθηματικών Πάτρας, Μηχανολόγων Μηχανικών Πάτρας, Η/Υ Μηχανικών σε Πάτρα και Χανιά και Πληροφορικής στην Καστοριά.
Μαθητές με αναπτυξιακές διαταραχές όπως είναι ο αυτισμός θα μπορούν να εισάγονται στα Πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Σημειώνεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, αυξήθηκαν οι κατηγορίες των σοβαρών παθήσεων για υποψηφίους που θέλουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Μετά τις αλλαγές που ικανοποιούν ένα χρόνιο αίτημα, εντάσσονται πλέον και οι μαθητές που πάσχουν από ΔΑΔ δηλαδή άτομα στο φάσμα του αυτισμού με αναπηρία από 67% και πάνω.
Την ένταξη των μαθητών με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή και με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στον πίνακα του 5% με τις κατηγορίες αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητούσαν φορείς της Ειδικής Αγωγής.
Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 6069/28-11-2022 η υπ. αριθμ. πρωτ. Φ.153/147462/Α5 Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ) της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη με την οποία τροποποιείται η υπό στοιχεία Φ.151/17897/ Β6/07-02-2014 Κοινή Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας «Καθορισμός οργάνων, τρόπου και διαδικασίας διαπίστωσης σοβαρών παθήσεων υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» (Β’ 358).
Οι Πανελλήνιες για τα ΓΕΛ ξεκινούν στις 2 Ιουνίου 2023 και ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ την 1η Ιουνίου ως τις 16 Ιουνίου.
Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ
Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ
Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…