Πανελλήνιες 2023: Υπερπροσπάθεια θα πρέπει να κάνουν για ακόμα μια χρονιά οι πιο «αδύναμοι» υποψήφιοι. Οι επιλογές τους σε περίπτωση αποτυχίας.
Ανέκαθεν, η εισαγωγή σε κάποιο ΑΕΙ της χώρας, ιδιαίτερα στα πιο δημοφιλή, απαιτούσε σκληρή δουλειά, μακρά προετοιμασία, συγκέντρωση, ίσως και λίγη τύχη σε ορισμένες περιπτώσεις. Και στις Πανελλήνιες 2023 όμως, όπως και πέρσι, η εισαγωγή στις σχολές θα είναι μια πιο δύσκολη διαδικασία.
Ο ανταγωνισμός και το άγχος είναι τεράστια για τα παιδιά και οι αλλαγές που έχει κάνει το υπουργείο Παιδείας, και η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, με περίπου 40.000 υποψήφιους να μένουν εκτός των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας κάθε χρόνο.
Ιδιαίτερα όσοι δεν μπορούν να έχουν τη βοήθεια φροντιστηρίου, ή ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς τις ίδιες ευκαιρίες, δεν έχουν και ίσες πιθανότητες επιτυχίας.
Και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ισχύει πως, για να συμμετάσχει κάποιος υποψήφιος στη διαδικασία επιλογής για τις σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων, πρέπει να επιτύχει βαθμολογική επίδοση ίση ή μεγαλύτερη από την ΕΒΕ, ανά σχολή ή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο καθόλου αφού το σύστημα τον αποκλείει εξαρχής.
Ορισμένοι από τους χιλιάδες υποψηφίους που δεν πέτυχαν στις εξετάσεις κατευθύνθηκαν προς τα Δημόσια ΙΕΚ και οι υπόλοιποι, αυτοί που μπορούσαν να πληρώσουν, πήγαν σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης.
Και το 2023 οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο.
Σε αυτό επιλέγουν όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση.
Οι υποψήφιοι δύνανται να επιλέγουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.».
Το 2021 το υπουργείο Παιδείας καθιέρωσε το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο και το παρουσίασε ως μια μεγάλη καινοτομία.
Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εκάστοτε σχολικού έτους, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.
Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εκάστου σχολικού έτους, δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο, όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο. Απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ι.Ε.Κ..
Η ερώτηση, που κάνουν πολλά παιδιά, τα οποία είτε ανήκουν στους λεγόμενους «αδύνατους» μαθητές είτε απέτυχαν στις εξετάσεις για τα ΑΕΙ είναι «αξίζει να σπουδάσω στα ΙΕΚ;».
H απάντηση είναι σίγουρα ναι, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις, ποτέ δεν επέλεξαν να τα στηρίξουν όσο τους αξίζει. Σε κάθε περίπτωση οι σπουδές στο πανεπιστήμιο δεν αποτελούν μονόδρομο και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι -όσο και να ακούγεται απίστευτο- πολλοί φοιτητές φεύγουν από τα πανεπιστήμια και πηγαίνουν να σπουδάσουν στα ΙΕΚ, διότι επιθυμούν μια ειδικότητα, που θα τους οδηγήσει άμεσα στην επαγγελματική αποκατάσταση.
Τα τελευταία χρόνια ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων ακολουθεί τη λύση των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής κατάρτισης (ΔΙΕΚ), καθώς αυτά διαθέτουν σύγχρονες ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας αλλά και επειδή οι σπουδές είναι δωρεάν. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ακολουθούν το δρόμο των ιδιωτικών ΙΕΚ, τα οποία όμως έχουν δίδακτρα.
Δημόσια ΙΕΚ υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν ένα Ινστιτούτο κοντά στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να αναζητήσουν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.
Σήμερα τα ΙΕΚ έχουν δεκάδες ειδικότητες με σύγχρονο περιεχόμενο κατάρτισης καθώς προσαρμόζονται με τις ανάγκες, που έχει η αγορά εργασίας αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις, οι φορείς κλπ. Συνεπώς, κάθε υποψήφιος φοιτητής μπορεί να βρει αυτό που θέλει και που πιστεύει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τον οδηγήσει στον επαγγελματικό στίβο.
Οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες, είναι Ειδικός Μηχανογράφησης Λογιστηρίου, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής, Ειδικός Προσχολικής Αγωγής, Δραστηριοτήτων, Δημιουργικότητας και Έκφρασης , Τεχνικός Αερίων Καυσίμων, και Κομμωτής – Τεχνικός Περιποίησης Κώμης.
Στα Αρχαία Ελληνικά γίνεται ενισχύεται η βαθμολογική βαρύτητα του αδίδακτου κειμένου. Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας, από τις Πανελλαδικές του 2023 κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο, για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα «δοθούν» στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.
Στα επιμέρους θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας θα ισχύσουν αλλαγές στη βαθμολόγησή τους που θα επηρεάσουν τους υποψήφιους.
Επίσης, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από το 2023, είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.
Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα (έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος), για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η -μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων- εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.
Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ
Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…