Πανελλήνιες 2022: Μεγάλη ανατροπή – Αγωνία για μαθητές και γονείς

Πανελλήνιες 2022: Οι συντελεστές βαρύτητας για ακόμη μια χρονιά φέρνουν ανατροπή στις πανελλήνιες παίζοντας με τα… νεύρα μαθητών και γονέων! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Καθόλου εύκολη δεν θα είναι φέτος η πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής καθώς όλοι θα «σκοντάψουν» στον λαβύρινθο των συντελεστών βαρύτητας που όρισαν τα τμήματα ΑΕΙ για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές για το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το τοπίο αυτό προβάλλει σε αναλυτικό του δημοσίευμα στην Καθημερινή ο Απόστολος Λακασάς σημειώνοντας ότι το σύνολο των 461 τμημάτων όρισε συνολικά 5.611 συντελεστές, χωρίς τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων, για να υπολογιστούν τα μόρια των υποψηφίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθιστώντας το σύστημα υπολογισμού των μονάδων εξαιρετικά πολύπλοκο.

Πρόκειται για θέμα που θα προκαλέσει απίθανες καραμπόλες στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων, «τινάζοντας στον αέρα» μία διαδικασία, οι βασικές πτυχές της οποίας δεν έχουν αλλάξει από τότε που ανετράπη η μεταρρύθμιση του Γεράσιμου Αρσένη.

Παράπλευρη «απώλεια» είναι ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής, η οποία γίνεται κάθε χρόνο από εξειδικευμένους μαθηματικούς, αλλά και από γονείς.

Μία ακόμη ιδιαιτερότητα είναι πως οι φετινοί υποψήφιοι έχουν περάσει και τις τρεις τάξεις του λυκείου με συνθήκες πανδημίας και θα εξεταστούν σε αυξημένη ύλη σε σχέση με το 2020 και το 2021.

Ειδικότερα, από τις Πανελλαδικές του 2022 αλλάζει το σύστημα συντελεστών βαρύτητας καθενός από τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα για τον υπολογισμό των μονάδων. Έως και το 2021 σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπήρχαν δύο μαθήματα βαρύτητας, οι βαθμοί στα οποία πολλαπλασιάζονταν με 1,3 και 0,7, ενώ στα άλλα δύο δεν υπήρχαν συντελεστές.

Για τις Πανελλαδικές του 2022 τα τμήματα έχουν ορίσει τους δικούς τους συντελεστές σε κάθε μάθημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ακόμη και ανάμεσα σε τμήματα και σχολές με ίδιο αντικείμενο. Ετσι, δεν αποκλείεται ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει διαφορετικές μονάδες για κάθε ένα από τα τμήματα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο.

Πανελλήνιες 2022: Τα παράδοξα των Πανελληνιών

Με βάση την επεξεργασία των δεδομένων από τις αποφάσεις των ΑΕΙ, την οποία έκανε ο μαθηματικός – αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν ενδεικτικά τα ακόλουθα:

Η Νομική Αθηνών έχει ορίσει η βαθμολογία σε κάθε μάθημα (Αρχαία, Γλώσσα, Ιστορία, Λατινικά) να μετράει κατά 25% (δηλαδή δεν δίνει βάρος στον βαθμό κάποιου μαθήματος) αλλά η Νομική του ΑΠΘ έχει δώσει από 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και από 20% σε Ιστορία και Λατινικά. • Από 25% σε κάθε μάθημα επέλεξε να δώσει η Οδοντιατρική ΕΚΠΑ, ωστόσο η Οδοντιατρική ΑΠΘ έχει ορίσει 20% για τη Γλώσσα, από 25% για Φυσική και Χημεία και 30% στη Βιολογία.

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ έχει ορίσει από 25% σε Γλώσσα, Μαθηματικά, Πληροφορική, Οικονομία, αλλά το αντίστοιχο της Θράκης έχει ορίσει 20% για τη Γλώσσα, 28% για τα Μαθηματικά, 20% για την Πληροφορική, 32% για την Οικονομία.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ΕΜΠ, οι εννέα σχολές του οποίου είναι περιζήτητες και, λόγω έδρας τους, υπάρχουν υποψήφιοι που τις δηλώνουν όλες. Ετσι, για καθεμιά θα έχουν διαφορετικά μόρια.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και σε συγγενή τμήματα στο ίδιο ΑΕΙ. Για παράδειγμα, διαφορετικούς συντελεστές σε Αρχαία, Γλώσσα, Ιστορία και Λατινικά όρισαν τα τμήματα της Φιλολογίας και της Ιστορίας – Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ. Το ίδιο συνέβη και με τα τμήματα της Θεολογίας και της Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ.

Ακόμη πιο περίπλοκη θα αποδειχθεί η κατάσταση σε ομοειδή τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου. Ενδεικτικά, η πλειονότητα των υποψηφίων στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών) δηλώνει όλα τα συναφή τμήματα (Φιλολογίας, Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας, τα Παιδαγωγικά, Ψυχολογίες) στα ΑΕΙ. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι διαφοροποιήσεις θα γίνουν ανά τμήμα και ανά ίδρυμα.

Διαφορετικές μονάδες θα έχουν υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν μία θέση σε ένα τμήμα από διαφορετικό επιστημονικό πεδίο. Ενδεικτικά, τα τμήματα Χημείας περιλαμβάνονται στο 2ο και το 3ο πεδίο και οι υποψήφιοι των δύο πεδίων θα έχουν διαφορετικές μονάδες.

Πανελλήνιες 2022: Η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων

Δυο εισηγήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας για την ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων φέτος.

Η πρώτη εισήγηση θέλει την έναρξη την Δευτέρα 6 ή την Τρίτη 7 Ιουνίου.

Η δεύτερη εισήγηση θέλει την έναρξη στις 14 (ημέρα Τρίτη) ή 15 Ιουνίου (Τετάρτη) αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020 ξεκίνησαν στις 15 Ιουνίου, ενώ οι Πανελλαδικές του 2021 στις 14 Ιουνίου για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, λόγω παράτασης του διδακτικού έτους. Οι Πανελλαδικές του 2019 έκαναν πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου, ενώ το 2018 στις 8 Ιουνίου.

Η εισήγηση για την έναρξη των Πανελλαδικών στις 6 ή 7 Ιουνίου συνοδεύεται από το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται (τουλάχιστον συμβολικά αλλά και επικοινωνιακά) καλύτερα η επιστροφή στην κανονικότητα και παράλληλα αυξάνει τα περιθώρια οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ να ανακοινωθούν νωρίτερα, περί τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

Η δεύτερη εισήγηση για την έναρξη των Πανελλαδικών στις 14 ή 15 Ιουνίου θέλει να δώσει μια “ανάσα” στην προετοιμασία (οργάνωση) παίρνοντας υπόψη ότι ανάμεσα στη λήξη των μαθημάτων και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις παρεμβάλλονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις.

Πανελλήνιες 2022: Τότε θα βγουν τα αποτελέσματα

Πολύ νωρίτερα σε σχέση με πέρσι στοχεύει το υπουργείο Παιδείας να γνωστοποιήσει τις βάσεις Εισαγωγής.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό θέλοντας να το παρουσιάσει σαν έναν σημαντικό εκσυγχρονισμό. Ο στόχος είναι να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.

Κλειδί στην πραγματοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου, είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων αλλά και των αγωνισμάτων των υποψηφίων για τις σχολές ενστόλων, οι οποίες είναι εκείνες που καθυστερούν κάθε χρόνο τις σχετικές διαδικασίες.

Μέχρι πέρσι, οι δοκιμασίες των υποψηφίων για τις σχολές ενστόλων γίνονταν μέσα στο καλοκαίρι.

Φέτος για πρώτη φορά οι πρακτικές δοκιμασίες για τις στρατιωτικές σχολές θα ολοκληρωθούν μέσα στην άνοιξη, γεγονός που επιτρέπει, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ να ανακοινωθούν νωρίτερα.