Πανελλήνιες 2018 εισακτέοι: Τεράστιες ανατροπές στο φετινό αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Πανελλήνιες 2018 εισακτέοι: Μεγάλες αλλαγές στον φετινό αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προκαλεί η ίδρυση και λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019.

Πανελλήνιες 2018 εισακτέοι: Τι θα συμβεί
Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα κινηθεί φέτος περίπου στις 70.000, ανέφερε στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως, θα υπάρξει μείωση των θέσεων των περιζήτητων ιατρικών σχολών, όπως και μικρά ψαλιδίσματα άλλων περιζήτητων σχολών, ενώ θα πριμοδοτηθούν – έστω και λίγο – οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές για να καλυφθεί η ζήτηση από τους υποψηφίους της ομάδας θεωρητικού προσανατολισμού.

Ωστόσο, καθώς το νέο ΑΕΙ θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς, κερδισμένοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν θέση στα πανεπιστήμια, και αντίστροφα χαμένοι όσοι θα περιορισθούν σε χαμηλότερη πτήση προς τα ΤΕΙ. Και δη οι Αθηναίοι, από τη μεγαλύτερη περιφέρεια της υδροκέφαλης Ελλάδας.

Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τέτοια αρχική κατανομή των θέσεων εισακτέων στα κεντρικά και τα περιφερειακά ιδρύματα, ώστε τελικά οι μετεγγραφές να μην υπερφορτώσουν τα κεντρικά, ούτε να αποψιλώσουν τα περιφερειακά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, κομφούζιο αναμένεται να επικρατήσει με τις θέσεις – το 10% επί του συνόλου – που θα διεκδικήσουν φέτος χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών. Και αυτό διότι φέτος οι σχολές και τα τμήματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ θα κατανεμηθούν σε τέσσερα επιστημονικά πεδία, ωστόσο οι υποψήφιοι του 10% θα έχουν το περυσινό καθεστώς των πέντε πεδίων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Πανελλήνιες 2018 – Πανελλαδικές 2018
Πανελλήνιες 2018 εισακτέοι: Οι περιζήτητες σχολές
Ειδικότερα, ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται ότι φέτος θα κινηθεί λίγο πάνω από τις 70.000, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με πέρυσι που ήταν 70.726 για τα συνολικά 454 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Σε αυτό τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές, τις αστυνομικές και τις σχολές εμπορικού ναυτικού.

Βέβαια, οι πλέον περιζήτητες θέσεις, αυτές των επτά ιατρικών σχολών της χώρας, θα είναι μειωμένες όπως εξαγγέλθηκε ήδη από πέρυσι• τότε είχε γίνει η πρώτη μείωση του συνολικού αριθμού των εισακτέων τους.

Πέρυσι είχαν δοθεί συνολικά 945 θέσεις και φέτος θα δοθούν, με βάση τα έως τώρα δεδομένα της «Καθημερινής» από το υπουργείο Παιδείας, 835 (δηλαδή μείωση της τάξης του 12%).

Οι 835 θέσεις θα κατανεμηθούν ως εξής: 140 στην Ιατρική Αθηνών (από 165 πέρυσι), 130 στο ΑΠΘ (από 155), 150 στην Ιατρική Πατρών (από 160), 80 στην Ιατρική Θεσσαλίας (ίδιος αριθμός με πέρυσι), 120 στην Ιωαννίνων (από 130), 95 στην Ιατρική Κρήτης (από 110) και 120 στην Ιατρική Θράκης (από 135 την περυσινή χρονιά).

Ευρύτερα, αναμένεται «ψαλίδισμα» στις θέσεις των σχολών επιστημών υγείας αλλά και του τεχνολογικού τομέα, χωρίς ωστόσο να είναι τέτοιο που να επηρεάσει τη ζήτηση ή τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής (σημειώνεται ότι μία σημαντική μείωση του αριθμού αποτελεί παράγοντα ανόδου της βάσης εισαγωγής σε μία σχολή ανεξαρτήτως των επιδόσεων των υποψηφίων, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των θέσεων).

Στον αντίποδα, στο πλαίσιο των εσωτερικών ανακατατάξεων αναμένεται να υπάρξει, έστω και μικρή, αύξηση του αριθμού εισακτέων σε τμήματα θεωρητικής κατεύθυνσης.

Οι μεγάλες ανατροπές στις Πανελλήνιες 2018, όχι μόνο στον συνολικό αριθμό των εισακτέων αλλά και στις επιλογές σχολών που θα έχουν οι υποψήφιοι, προκαλούνται από το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διά της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, και η αναγκαία αναμονή για την ψήφισή του μετέθεσε χρονικά, έως το τέλος Μαρτίου, την υποβολή των δηλώσεων των υποψηφίων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου, καθώς και την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων.

Τα δύο προαναφερθέντα ΤΕΙ τώρα έχουν συνολικά 42 τμήματα, με 5.457 εισακτέους πέρυσι.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος που μίλησε στην «Καθημερινή», δεν θα υπάρξει μείωση του αριθμού των εισακτέων του νέου πανεπιστημίου σε σχέση με τους επιμέρους αριθμούς εισακτέων των δύο ΤΕΙ, καθώς στα 26 τμήματα του νέου ιδρύματος θα περιλαμβάνονται και τα συναφή τμήματα των δύο ΤΕΙ (π.χ. ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί μηχανικοί), αλλά και όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα που είχαν τα δύο ΤΕΙ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Πανελλήνιες 2018 – Πανελλαδικές 2018
Βεβαίως, η κατάργηση των δύο ΤΕΙ θα επιφέρει μείωση του συνολικού αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΙ της χώρας και αύξηση στα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικά, το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια ήταν 43.758 και στα ΤΕΙ 26.968.

Πανελλήνιες 2018 εισακτέοι: Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ
Χαμένοι θα είναι οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, που διεκδικούν ετησίως θέσεις στα ΤΕΙ. Ως αντιστάθμισμα για τις θέσεις που θα χάσουν λόγω της κατάργησης των δύο ΤΕΙ της Αττικής, το υπουργείο Παιδείας αύξησε από το 1% στο 5% των θέσεων που θα μπορούν να διεκδικήσουν στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, το υπουργείο αναμένεται να πριμοδοτήσει με θέσεις περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε σχέση με τα κεντρικά ιδρύματα, ώστε μετά τις μετεγγραφές προς τα κεντρικά ΑΕΙ ο τελικός αριθμός να ισορροπήσει σε σχέση με τις δυνατότητες των ιδρυμάτων.

Πάντως, ετησίως οι ηγεσίες των ΑΕΙ ζητούν από το υπουργείο Παιδείας μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχέση με αυτόν που τελικά θα υποδεχθούν (η αναλογία διαμορφώνεται στο 2 προς 3).

Πάντως, ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα προσφέρει επιπλέον πανεπιστημιακές θέσεις στους υποψηφίους της Αττικής και των γειτονικών περιοχών, η κατάργηση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς θα αποτελέσει μεγάλο… πονοκέφαλο για εκείνους που με βάση τη βαθμολογική τους επίδοση στις Πανελλαδικές 2018 θα περιορισθούν σε ΤΕΙ της επαρχίας.

Και αυτό διότι πλέον από το 2018-2019 η Αττική δεν θα διαθέτει ΤΕΙ, στο οποίο θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή οι Αθηναίοι επιτυχόντες σε ΤΕΙ της επαρχίας.

Αυτό θα επηρεάσει τις επιλογές πολλών υποψηφίων που μπροστά στο ενδεχόμενο να «αποκλεισθούν» σε ΤΕΙ της επαρχίας, θα αποθαρρυνθούν να δηλώσουν σχολές εκτός έδρας ή, εάν το κάνουν, δεν θα φοιτήσουν.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Πανελλήνιες 2018 – Πανελλαδικές 2018