Πανελλήνιες 2018 αίτηση: Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2018.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2018 των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2018, γεγονός που μεταθέτει για αργότερα το συνολικό προγραμματισμό των Πανελληνίων 2018.
Η καθυστέρηση οφείλεται στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και την αναδιοργάνωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ζητούμενο παραμένει ακόμη ο αριθμός εισακτέων ανά σχολή και τμήμα.
Πανελλήνιες 2018 αίτηση: Έρχεται και νέα εγκύκλιος
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι/ες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές 2018 των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους σχετική Αίτηση – Δήλωση εντός του Μαρτίου του έτους συμμετοχής τους.
Για τις ακριβείς λεπτομέρειες για τις αιτήσεις συμμετοχής, το υπουργείο θα εκδώσει και νεότερη εγκύκλιο.
Στο ίδιο πάντως διάστημα (δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου), οι υποψήφιοι/ες (μαθητές/ριες και απόφοιτοι) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, θα πρέπει να υποβάλουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Πανελλήνιες 2018 – Πανελλαδικές 2018
«Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Πανελλήνιες 2018 αίτηση: Μεγάλες αλλαγές στο φετινό αριθμό εισακτέων
Μεγάλες αλλαγές στο φετινό αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προκαλεί η ίδρυση και λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019.
Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα κινηθεί φέτος περίπου στις 70.000, ανέφερε στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
Πάντως, θα υπάρξει μείωση των θέσεων των περιζήτητων ιατρικών σχολών, όπως και μικρά «ψαλιδίσματα» άλλων περιζήτητων σχολών, ενώ θα πριμοδοτηθούν – έστω και λίγο – οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές για να καλυφθεί η ζήτηση από τους υποψηφίους της ομάδας θεωρητικού προσανατολισμού.
Ωστόσο, καθώς το νέο ΑΕΙ θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς, κερδισμένοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν θέση στα πανεπιστήμια, και αντίστροφα χαμένοι όσοι θα περιορισθούν σε χαμηλότερη πτήση προς τα ΤΕΙ. Και δη οι Αθηναίοι, από τη μεγαλύτερη περιφέρεια της υδροκέφαλης Ελλάδας.
Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τέτοια αρχική κατανομή των θέσεων εισακτέων στα κεντρικά και τα περιφερειακά ιδρύματα, ώστε τελικά οι μετεγγραφές να μην υπερφορτώσουν τα κεντρικά, ούτε να αποψιλώσουν τα περιφερειακά ιδρύματα.
Την ίδια στιγμή βέβαια, «κομφούζιο» αναμένεται να επικρατήσει με τις θέσεις – το 10% επί του συνόλου – που θα διεκδικήσουν φέτος χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών.
Και αυτό διότι φέτος οι σχολές και τα τμήματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ θα κατανεμηθούν σε τέσσερα επιστημονικά πεδία, ωστόσο οι υποψήφιοι του 10% θα έχουν το περυσινό καθεστώς των πέντε πεδίων!