Παγκόσμιος συναγερμός: Τέλος το πετρέλαιο – Ξεμένει ο πλανήτης

Πετρέλαιο: Σήμα κινδύνου από Aramco. Ο πλανήτης «ξεμένει» από πετρέλαιο. Το 2022 έρχονται τα χειρότερα, με τα αποθέματα να μειώνονται δραματικά και τις τιμές να εκτοξεύονται. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η Saudi Aramco ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου σε όλο τον κόσμο μειώνεται γρήγορα και κάλεσε τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή του «μαύρου χρυσού».

Υπάρχει «τεράστια ανησυχία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ σε συνέντευξή του στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας και πρόσθεσε «η πλεονάζουσα χωρητικότητα συρρικνώνεται».

Ο Νάσερ εξέφρασε τους φόβους του καθώς οι τιμές του αργού να έχουν εκτοξευθεί κατά 70% φέτος στα 85 δολάρια το βαρέλι περίπου.

Χώρες με μεγάλη κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, έχουν ήδη ζητήσει από τους παραγωγούς να αντλήσουν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου.

Το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022 εάν η πανδημία του κορωνοϊού υποχωρήσει και περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν ξανά να μετακινούνται αεροπορικώς.

«Εάν υπάρξει ανάκαμψη των αερομεταφορών το επόμενο έτος, αυτή η πλεονάζουσα χωρητικότητα θα εξαντληθεί», ανέφερε. «Τώρα είμαστε κοντά σε μια κατάσταση όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά – το πλεόνασμα μειώνεται γρήγορα».

Στελέχη της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου επέκριναν τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές για το κλίμα που ζητούν από τις εταιρείες να σταματήσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, λέγοντας ότι αυτό θα προκαλέσει ελλείψεις στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία.

Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια χωρητικότητά της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια από 12 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Αναμένει να έχει ολοκληρώσει το έργο μέχρι το 2027.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του Νάσερ για το επόμενο έτος έρχονται σε αντίθεση με αυτές ορισμένων τραπεζών της Wall Street και μελών του ΟΠΕΚ+.

Η JPMorgan Chase & Co. σημείωσε ότι οι αγορές πετρελαίου θα «γυρίσουν» σε πλεόνασμα προσφοράς 1 εκατομμυρίου βαρελιών μέχρι τον Μάρτιο από έλλειμμα περίπου 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών που υπάρχει τώρα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο Bloomberg το Σάββατο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «τεράστια άνοδος» στα αποθέματα αργού το 2022.

Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του αυξάνουν την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα. Η ομάδα των 23 κρατών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συναντηθεί στις 4 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αλλάξει στρατηγική.

Πετρέλαιο: Απόγνωση στα πρατήρια

Η ενεργειακή κρίση είναι εδώ και απειλεί τα νοικοκυριά. Η τιμή της απλής αμόλυβδης είναι αυξημένη κατά 24%, σε σχέση με το 2020, το πετρέλαιο κίνησης κατά 33% και το υγραέριο κατά 36%. Οργή και αγανάκτηση στα πρατήρια, την ώρα που η κυβέρνηση ούτε που σκέφτεται να μειώσει τον Φ.Π.Α. στα καύσιμα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Δεν έχει τέλος το «ράλι» τιμών, με τις τιμές των καυσίμων να έχουν πάρει την …ανηφόρα ως απόρροια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου ακολουθούν εκτός από τα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανά κατηγορία καυσίμου, σε σχέση με πέρυσι, η τιμή της απλής αμόλυβδης είναι αυξημένη κατά 24%, το πετρέλαιο κίνησης κατά 33%, ενώ η τιμή του υγραερίου είναι αυξημένη κατά 36%.

Ειδικότερα, αυξήσεις παρατηρούνται σε όλα τα καύσιμα, κατά 0,33 λεπτά η αμόλυβδη, με την τιμή της να διαμορφώνεται σε 1,75 λεπτά κατά μέσο όρο από 1,42 λεπτά τον Οκτώβριο του 202ο. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει το πετρέλαιο κίνησης, στα 1,50 ευρώ από 1,13 ευρώ πέρυσι.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εμφανίζει το υγραέριο στα 0,98 λεπτά από 0,72 πέρυσι. Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζονται στην επαρχία και τις νησιωτικές περιοχές. Ενδεικτικά, στις Κυκλάδες η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,98, στα Δωδεκάνησα 1,90 και στην Κεφαλονιά 1,81.

Με την τιμή του αργού πετρελαίου να έχει φτάσει τα $83 το βαρέλι, οι πρατηριούχοι ζητούν μείωση των φόρων και συγκεκριμένα του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Ακρίβεια και στη θέρμανση με το φυσικό αέριο να ξεπερνά σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών για πρώτη φορά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΔΕΠΑ θα απορροφηθεί κατά ελάχιστο το 15% των ανατιμήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε υποστήριξει πως αυτή την περίοδο οι ανατιμήσεις αφορούν μόνο τα καύσιμα, για τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα 500 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αν το συγκρίνουμε με το 19, οι τιμές δεν έχουν αξιοσημείωτες διαφορές. Εξαιρώ τα καύσιμα ασφαλώς και την ενέργεια, σας το’ πα, που έχουν ένα διαφορετικό πρόβλημα παγκόσμιο, και γι’ αυτό εκεί υπάρχουν ειδικά μέτρα» ανέφερε στο Open o κ. Άδωνις Γεωργιάδης.